Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ponosni

#201 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by ponosni »

Poruka Iliru: u BiH je zivjelo dosta raznih ilirskih plemena, onda koji si ti?
Rimljanima su se najvise odupirali Delmati i Desidijati.
Dakle, mijesanje krvi je zdravo, a to kaze medicina, nisam ja izmislio.
Najbolji primjer za to su brazilski i americki mulati.
Sad, pitanje je jesu li oni crnci iskvarenih svojstava, ili poboljsani bijelci...
U svakom slucaju, normalan muskarac zeni svaku zgodnu, pametnu i sarmantnu damu.
A zene su tu jos slobodnije. Kaze Njegos da ce stotinu promijeniti vjera da ugode svome srcu.
I kad je Bosna u pitanju, tu me zacudjuje broj ljudi koji imaju izgled Skandinavaca, ako ocete Svedjana.
Sretoh jednog Svedjanina u vlaku, koji se predstavljao na engleskom nekim Holandjanima i rekao da je Svedjanin.
Onda je odlucio popricati samnom. Kaze, ma znam ja bolan oklen su, to ti je zabit teska :-) A Holandjani se cude koliko taj jezika govori. Komodno je mogao proci kao Sved. Vjerojatno tu imaju Kelti ili Germani svoje prste. Ili Slaveni. I oni su plavi. A mi garavi smo neki juznjaci. E sad, nekome je mozda muska loza ilirska, a zenska slavenska i moze biti crn,
a s genima Kelta. Dosta Iraca je crno (mijesanje sa Portugalcima ili Spanjolcima mislim), a pola plavo-ridje.
Inace, Ljudevit Gaj je mislio pod Ilirima na juzne Slavene, a tu su svakako i Bugari, koje netko nije zelio
pozvati, ili pustiti u staru Jugoslaviju. Bio sam u Grckoj proslo ljeto i covjece, grcka cirilica i engleski pomazu.
A onda sretnes kojega Makedonca, ili kojega Bugara i spasis se. Makedonce razumijes. A Bugare razumijes bolje nego Slovence. Nema logike zasto nisu i Bugari bili u prvoj Jugoslaviji. Valjda zato jer bi to Srbiji bio prevelik zalogaj.
Eborg

#202 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Eborg »

Ma nikad se ne zna "ko nam je sve hebao majku" ovdje shto Dezhulovic reche... :D

Velika mi je zhelja da napravim ovaj jedan test jer mi je vrlo interesantno izuchavati vlastitu historiju na ovaj nachin.

Bash se nedavno zhalim kako nas Balkance rijetko ko voli kad mi prijatelj reche:"Yeah right,coming from a tall,blue-eyed,almost-blond Bosnian!" :lol:

Koji li ga je German ili Kelt zadao nekoj mojoj prapraprapranani,taman da zatrazhim strani pasosh! :D
mark II

#203 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by mark II »

Energični leptir wrote:
Slaveni nisu bili sposobni da stvaraju drzave
Dje si Adolfe, nisam te prepoznao.
Tata ti je Adolf, a ti si Ajhman :D
Fiore

#204 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Fiore »

Bosanac sa dna kace wrote:
Ilirski vitez wrote:nisam ja ni Fuhrer, ni Gaj ni Kosovar.
Ja sam Bosnjak i veoma ponosan na ilirsko i gotsko porijeklo mog naroda.
blago teb' :oops: :P
I ja sam takodje ponosan na porijeklo i ponosan sto izmedju mog rodjaka i onog nekadasnjeg Visokog predstavnika Paddy Ashdown-a nema nikakve razlike osim u poslu kojim se bave..ovaj je veliki gradjevinac i poduzetnik.. :D
mark II

#205 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by mark II »

Ilirski vitez wrote:
mark II wrote:
osa wrote:kako je samo šačica slavena uspjela slavenizirati tolike ilire, to će vjerojatno ostati misterija.
Slaveni su se organizirali u države, dok su Iliri živjeli u plemenima; države im nisu bile imanentne.
kod doktora pod hitno.
Slaveni nisu bili sposobni da stvaraju drzave, ne postoji nijedna slavenska drzava iz srednjeg vijeka koja je osnovana od strane Slavena. Iliri su imali kraljevstvo kada Slavena nije bilo ni u planu, to jest dok Grci, Rimljani i Germani nisu jos poceli tako nazivati svoje robove.
Fula drug, Slaveni su napravili države, Iliri nisu imali ni jednu relevantnu u spomenutom periodu - zato smo se i "poslavenili", no upravo zbog toga je većina stanovnika Bosne imala osnovnu odrednicu Bošnjanin - osjećali su se autohtono. Upravo zbog toga izaslanstvo Tvrtka II prenosi njegovu poruku i veli Poljacima u Budimu da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom." Slavenska plemena koja su se doselila u Bosnu jesu od Ilira uzela mnogo, mi jesmo genetski više Iliri nego Slaveni, čak i svoje ime su stanovnici Bosne uzeli od Ilira, ali je činjenica da je i Tvrtko II, iako Bošnjanin, doživljavao sebe kao Slavena a ne Ilira, što se da vidjeti iz ove korespondencije sa Poljacima. Zato danas govorimo jedan od južnoslavenskih jezika - Bosanski. Još u najranijem vremenu Katolička crkva naziva jezik kojim govore stanovnici Bosne bosanskim, uporedo sa upozorenjem da je did Rastudije koji iz Dalmacije dolazi u Bosnu da širi herezu vičan "slavenskom i latinskom slovu". Dakle i u to doba bosanski jezik se označava slavenskim jezikom - ne nekim od ilirskih jezika. Iliri se i jesu poslavenili zato što su u doba dolaska Slavena upravo Slaveni bili ti koji su radili na stvaranju država. Odatle danas u Hrvatskoj ime jednog od slavenskih plemena - Hrvati (i ne igraj se da im to sporiš, jerbo će te odmah žik :D ), koji kao što vidimo genetski nisu baš plahi Slaveni, naprotiv. Istina, razna slavenska plemena koja doseljavaju u Bosnu ne uzimaju za sebe ime koje donose iz pradomovine (slično Česima, koji također nisu zadržali ime iz slavenske pradomovine), uzimaju autohtone odrednice pa se nazivaju Bošnjanima, od Tvrtka II Bošnjacima, ali se cjelokupno stanovništvo Bosne (predominantno ilirsko bez sumnje, sa jako malim postotkom Slavena) slavenizira zahvaljujući banovima i kraljevima, koji su govorili slavenskim jezikom - KC ga naziva bosanskim u najranijem periodu, ali to definitivno nije ilirski.
Naime: "Iliri nisu živjeli u organiziranoj državi, nego u plemenskim zajednicama. Izuzetak je razdoblje od 250 p.n.e. - 167 p.n.e. kada su živjeli u organiziranoj državi. Poznati su im kraljevi Agron, Epulon i kraljica Teuta, te posljednji kralj Gencije (Genthios)."
Kupalo

#206 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Kupalo »

ali te ono slavensko čini isključivim :lol:
mark II

#207 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by mark II »

ilirsko, gotsko, slavensko, indoevropsko, pa hajmo unazad. Koliko su nacije uopće relevantne kao osnov za ponos. Treba znati činjenice, super je znati vlastito porijeklo, činjenica je da ono što naukuje SANU i dobar dio hrvatskog znanstvenog miljea jeste fašizam i nacizam (nijekanje Bosne i Bošnjaka, uz začinjeni genocid svako malo), no ne mislim da je nacizam odgovor na to. Principijelan odnos i ljubav prema svojem da, ponos jer Bosna, istina, ima sjajnu historiju državotvornosti i specifičnosti, svakako; ali, ono, ponos jer su ti Iliri i Goti među precima je besmislen.... Na kraju krajeva, sav ljudski rod ima zajedničko porijeklo, dokazano, pa ko je bolji od koga u tom smislu. Bolji je onaj ko bolje radi, ko je pametniji, razumniji, sa manje predrasuda, koga zmija dva puta iz rupe ne ujeda, sve stoji, ali porijeklo....
Nebi M.

#208 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Nebi M. »

mark II wrote:
ilirsko, gotsko, slavensko, indoevropsko, pa hajmo unazad. Koliko su nacije uopće relevantne kao osnov za ponos. Treba znati činjenice, super je znati vlastito porijeklo, činjenica je da ono što naukuje SANU i dobar dio hrvatskog znanstvenog miljea jeste fašizam i nacizam (nijekanje Bosne i Bošnjaka, uz začinjeni genocid svako malo), no ne mislim da je nacizam odgovor na to. Principijelan odnos i ljubav prema svojem da, ponos jer Bosna, istina, ima sjajnu historiju državotvornosti i specifičnosti, svakako; ali, ono, ponos jer su ti Iliri i Goti među precima je besmislen.... Na kraju krajeva, sav ljudski rod ima zajedničko porijeklo, dokazano, pa ko je bolji od koga u tom smislu. Bolji je onaj ko bolje radi, ko je pametniji, razumniji, sa manje predrasuda, koga zmija dva puta iz rupe ne ujeda, sve stoji, ali porijeklo....
haha.. ilirski vitez rece da jezik ne cini narod.. :D
andrija2007

#209 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by andrija2007 »

Stari slaveni papira neimahu, vec golom rukom ...uzicu trahu!
Nebi M.

#210 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Nebi M. »

mark II wrote:
Ilirski vitez wrote:
mark II wrote:
Fula drug, Slaveni su napravili države, Iliri nisu imali ni jednu relevantnu u spomenutom periodu - zato smo se i "poslavenili", no upravo zbog toga je većina stanovnika Bosne imala osnovnu odrednicu Bošnjanin - osjećali su se autohtono. Upravo zbog toga izaslanstvo Tvrtka II prenosi njegovu poruku i veli Poljacima u Budimu da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom." Slavenska plemena koja su se doselila u Bosnu jesu od Ilira uzela mnogo, mi jesmo genetski više Iliri nego Slaveni, čak i svoje ime su stanovnici Bosne uzeli od Ilira, ali je činjenica da je i Tvrtko II, iako Bošnjanin, doživljavao sebe kao Slavena a ne Ilira, što se da vidjeti iz ove korespondencije sa Poljacima. Zato danas govorimo jedan od južnoslavenskih jezika - Bosanski. Još u najranijem vremenu Katolička crkva naziva jezik kojim govore stanovnici Bosne bosanskim, uporedo sa upozorenjem da je did Rastudije koji iz Dalmacije dolazi u Bosnu da širi herezu vičan "slavenskom i latinskom slovu". Dakle i u to doba bosanski jezik se označava slavenskim jezikom - ne nekim od ilirskih jezika. Iliri se i jesu poslavenili zato što su u doba dolaska Slavena upravo Slaveni bili ti koji su radili na stvaranju država. Odatle danas u Hrvatskoj ime jednog od slavenskih plemena - Hrvati (i ne igraj se da im to sporiš, jerbo će te odmah žik :D ), koji kao što vidimo genetski nisu baš plahi Slaveni, naprotiv. Istina, razna slavenska plemena koja doseljavaju u Bosnu ne uzimaju za sebe ime koje donose iz pradomovine (slično Česima, koji također nisu zadržali ime iz slavenske pradomovine), uzimaju autohtone odrednice pa se nazivaju Bošnjanima, od Tvrtka II Bošnjacima, ali se cjelokupno stanovništvo Bosne (predominantno ilirsko bez sumnje, sa jako malim postotkom Slavena) slavenizira zahvaljujući banovima i kraljevima, koji su govorili slavenskim jezikom - KC ga naziva bosanskim u najranijem periodu, ali to definitivno nije ilirski.
Naime: "Iliri nisu živjeli u organiziranoj državi, nego u plemenskim zajednicama. Izuzetak je razdoblje od 250 p.n.e. - 167 p.n.e. kada su živjeli u organiziranoj državi. Poznati su im kraljevi Agron, Epulon i kraljica Teuta, te posljednji kralj Gencije (Genthios)."
gdje mogu naci to pismo?
bonn

#211 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by bonn »

Nekoliko podataka o Bošnjacima:

Prije 1000g smo imali kanalizaciju i vodovod u urbanim sredinama. (London je prije 200g užasno smrdio od fekalija na ulicama)

Prije 1000g pismenost u Bosni je bila skoro 100%. Svi su morali znati čitati Bibliju.

Bosna je bila pod Papinom jurisdikcijom ali je imala svoju nezavisnu crkvu – bogumilsku (crkva krstjana).

Papa je čitavo stoljeće slao emisare u Bosnu i Dalmaciju da ih vrate na katoličanstvo, ali gotovo svi emisari su postali bogumili. U srednjem vijeku je to silom odrađeno. Zadnji grad koji je pao bio je Zadar.

Kralj Tomaš (bosanski katolik a ne Hrvat) 1459. godine počeo službeno progoniti Crkvu bosansku. Negdje pred proljeće 1453. godine djed ili glavar Crkve bosanske napustio je teritorij same Bosne i potražio utočište kod hercega Stjepana Vukčića (bogumila).

Prije oko 450g Mehmed-paša Sokolović je postao veliki vezir a njegov brat Makarije Sokolović bio je patrijarh i radio u Pećkoj patrijaršiji. Uslijedila je masovna najezda Srba u Bosnu kojih je do tada bilo vrlo malo.

Bogumilstvo se protezalo od Irana pa do Francuske i Italije gdje su bili u velikom broju (osim malog ostrva Srbije). Rastko Nemanjić ( Sveti Sava) je na užasne načine mučio i ubijao svakog pravoslavca koji bi prešao na bogumilstvo.

Bošnjaci su još 300g po primitku islama krišom njegovali tradiciju svoje crkve.

Crkva kristjana je jedina izvorna crkva hrišćanstva.
Eborg

#212 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Eborg »

Bajkicu chika Ahmo,bajkicuuuu! :-)
bonn

#213 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by bonn »

Pročitaj malo istoriju, ali ne ovu koju pišu naši iz regiona nego uvažene svjetske istoričare.
Rz88

#214 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Rz88 »

Da, ovo je veoma važno saznanje za nas Historičare. Napokon istina .
Eborg

#215 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Eborg »

bonn wrote:Pročitaj malo istoriju, ali ne ovu koju pišu naši iz regiona nego uvažene svjetske istoričare.
Po tim tvojim kombinacijama Boshnjaci (ako mislimo opcenito na tadashnje stanovnike srednjovjekovne Bosne i koncentriramo se samo na one koji su bili bogumili a bolji izraz bi bio Boshnjani) su ochito bili jedan od najrazvijenih naroda na svijetu u tom periodu.

Evo samo prva dva s liste.

Gdje su ostaci te kanalizacije a da nisu stare rimske iskopine?

Zaista mislish da je bilo moguce nauchiti chitati i pisati 30% obichnog stanovnishtva a kamo li 100% po ovim nashim neprohodnim gudurama i planinama kada su ti ljudi samo gledali kako da spoje kraj s krajem,da ih ne pojede vuk i da se imaju gdje skloniti?Ma daj... :-)

Mitomanija nije nimalo zdrava,ako nishta nismo se nikad zanosili tim nekim prichama kao nashe komshije.
bonn

#216 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by bonn »

Bošnjani i Bošnjaci su isto.
Umijeće građenja i jesmo naslijedili od Rimljana.
Iznenadio bi se koliko su BOŠNJANI bili organizovani. Crkva kao građevina nije postojala (jer je to Isus zabranio) nego su se skupljali po kućama na zajedničkim molitvama na kojima su svi morali biti.
Mitomanija bi bila da sam ja to pisao, ali nisam.
Eborg

#217 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Eborg »

bonn wrote:Bošnjani i Bošnjaci su isto.
Umijeće građenja i jesmo naslijedili od Rimljana.
Iznenadio bi se koliko su BOŠNJANI bili organizovani. Crkva kao građevina nije postojala (jer je to Isus zabranio) nego su se skupljali po kućama na zajedničkim molitvama na kojima su svi morali biti.
Mitomanija bi bila da sam ja to pisao, ali nisam.
Upravo zato jer su isto (barem u tom periodu) bolje bi bilo koristiti izraz Boshnjan kako bi razgranichili pojam tadashnjeg stanovnika Bosne i danashnje etnichke grupe u BiH.

Ne vjeruj svemu shto se pishe.I Salinas Price je stranac pa eto reche da nam je Troja u Gabeli pa 20 godina mu se ljudi smiju.

Rushevine crkava u BiH postoje josh iz 9. vijeka pa nadalje.
Bosanac sa dna kace

#218 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Bosanac sa dna kace »

bonn wrote:Nekoliko podataka o Bošnjacima:

Prije 1000g smo imali kanalizaciju i vodovod u urbanim sredinama. (London je prije 200g užasno smrdio od fekalija na ulicama)
Haj navedi mi par urbanih sredina iz 1009. godine
bonn

#219 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by bonn »

Janjići kod Zenice gdje je bio Djed.
sistem

#220 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by sistem »

prvo definisi sta podrazumijevas pod 'urban' :oops:
Bosanac sa dna kace

#221 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Bosanac sa dna kace »

bonn wrote:Janjići kod Zenice gdje je bio Djed.
u kojim dokumentima, ko, na kom jeziku spominje grad Janjici? kolko je imao stanovnika? kako je izgledao itd....moze malo opsirnije?
amoureux24

#222 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by amoureux24 »

..............
Last edited by amoureux24 on 10/09/2009 20:17, edited 1 time in total.
bonn

#223 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by bonn »

Tačno!
Hrvati su jedino tursko bijelo pleme koje je preko hazarskog teritorija došlo prvo na sjever evrope a zatim na jug gdje su se stopili sa Ilirima koji su bili stotinama puta brojniji, ali su prihvatili jezik i kulturu Hrvata. Na kraju su se svi zvali Hrvatima mada su malo razloga imali. Slavonci i Dalmatinci nemaju skoro ništa zajedničko, vidi se da su i fizički različiti.
Dalmatinci su kao i većina Bosanaca Iliri (crni, visoki…) a Slavonci Teutonci ( plavi, niži rastom, okrugle glave…) kojih i u Bosni ima – većinom su se naseljavali po brdima.
Ilirski vitez

#224 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Ilirski vitez »

Pazite, vi ne mozete znati da li su proto-Hrvati bili bijeli. rekoste da su bili Huni onda zasigurno nisu pripadali bijeloj rasi ali se na podrucju kasnije Hrvatske desilo isto kao i na podrucju susjednih teritorija: Manje pridoslo pleme je zavladalo vecinskim straosjediocima i vremenom se genetski sasvim izgubilo.
lav miko

#225 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by lav miko »

amoureux24 wrote:Illyrian 40 %

Ovo je slika svih naroda u Bosni zajedno. Posto je Ilira najvise onda je za zakljuciti da je Bosna ilirska zemlja. Sama rijec Bosna na ilirskom znaci voda.
Koliko sam ja citao, a taj ilirski period me zaista zanimao, riječ "na" je značilo voda na ilirskom. Tako i nazivi nasih rijeka vecinom imaju "na" na kraju. Ne znam sta bi moglo znaciti "Bos" nigdje nisam nasao detaljno objasnjenje??? Tako npr. rijeka Mirna u Istri bi u prevodu znacila " Dobra voda", jer Mir po ilirskom znaci dobro ( to se danas koristi u Albanskom jeziku, ne znam kako se pise Mir Drita , valjda znaci Dobar dan). Slaveni su valjda preuzeli to Mir i koriste ga sada kao za nesto mirno, tiho.
Post Reply