KONACNO! 5C CE BITI ZAVRSEN 2008 ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Prenj

#1 KONACNO! 5C CE BITI ZAVRSEN 2008 ...

Post by Prenj »

... ali u Hrvatskoj. :(

Nasi za 2008. predvidjaju zavrsetak fizibiliti studije broj 5. (ili na bosanskom, feasibility)
:x :x :x
Vjesnik wrote: http://www.vjesnik.com/html/2005/09/23/ ... ?r=unu&c=3

Autocesta A5 bit će poveznica s Europom

Sanader je izrazio uvjerenje da će autocesta postati i pogonskim motorom za razvitak Slavonije
DONJI ANDRIJEVCI -Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u četvrtak je kod Donjih Andrijevaca u Brodsko-posavskoj županiji svečano otvorio radove na izgradnji autoceste A5 od Belog Manastira do Svilaja, koja je dio paneuropskoga koridora 5C.
Šeks je naglasio da buduća autocesta neće povezivati samo Hrvatsku s Mađarskom i BiH, nego hrvatski sjever i jug sa svim europskim pravcima.
»Nakon što je ove godine ostvaren hrvatski san povezivanjem sjevera i juga Hrvatske takozvanom Dalmatinom, izgradnja autoceste A5 iskazuje trajno opredjeljenje Vlade i Sabora za ravnomjernim razvitkom svih dijelova Lijepe naše«, poručio je Šeks, dodavši da je autocesta A5 također pretpostavka za snažniji gospodarski rast te kvalitetniji život istočne Slavonije jer i Slavonija i Hrvatska ulaze u međunarodni sustav autocesta koje povezuju Baltik i Sredozemlje.
Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader podsjetio je da su trenutačno u tijeku radovi i na drugim dionicama autocesta kroz Hrvatsku, čime Hrvatska dokazuje kako je kadra uhvatiti se u koštac i s najzahtjevnijim građevinskim radovima. Naglasivši golemu prometnu važnost autoceste A5, premijer Sanader je izrazio uvjerenje da će ona postati i »pogonskim motorom za gospodarski razvitak Slavonije«. Ministar Božidar Kalmeta iznio je očekivanja da će radovi na A5 potaknuti zapošljavanje i aktivirati lokalne gospodarske kapacitete. Buduća autocesta A5 od Belog Manastira do Svilaja duga je 88,6 kilometara, a stajat će oko 2,8 milijardi kuna. Završetak radova se očekuje 2008. godine.
Stari

Post by Stari »

Odlicna vijest...Prenj imas mustuluk (piva jel more...ako ne pijes onda kola ). :D Odavno nisam cuo ljepsu vijest...to se zove medjunarodna suradnja na ravnopravnim osnovama. Nek hrvatska izradi svoj dio puta u medju vremenu ce i Sarajlije valjda srediti onih 20-km do Visokog...i zaobilaznicu oko Sarajeva (ukupno 33-35km Auto ceste ) onda bi se lagano moglo poceti sa izgradnjom zapbilaznica oko vecih gradova dakle Mostara Zenica Doboja ...kao i izgradnja prikljucnice na Savi.

To sve ..ne bi trebalo biti veci problem uraditi do 2010....Onda nam niko vise nece moci prijetiti sa nekakvim izmjenama u smjeru ovo-ono vako-nako.
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote:Odlicna vijest...Prenj imas mustuluk (piva jel more...ako ne pijes onda kola ). :D Odavno nisam cuo ljepsu vijest...to se zove medjunarodna suradnja na ravnopravnim osnovama. Nek hrvatska izradi svoj dio puta u medju vremenu ce i Sarajlije valjda srediti onih 20-km do Visokog...i zaobilaznicu oko Sarajeva (ukupno 33-35km Auto ceste ) onda bi se lagano moglo poceti sa izgradnjom zapbilaznica oko vecih gradova dakle Mostara Zenica Doboja ...kao i izgradnja prikljucnice na Savi.

To sve ..ne bi trebalo biti veci problem uraditi do 2010....Onda nam niko vise nece moci prijetiti sa nekakvim izmjenama u smjeru ovo-ono vako-nako.
Moze piva vazda! :)
Nazalost, ja nisam optimista. Bice dobro ako 2010. dobacimo i do Zenice.
Ali cemo zato za ostatak puta imati barem desetak fizibiliti, pred-fizibiliti i valjda i post-fizibiliti studija i na stotine 'dobrih' amidzica.

PS. Cudo jedno kako nasi politicari vole ovu rijec: "fizibiliti".
Rekao bi covjek, ubise se od planiranja.
Merriam-Webster wrote: Main Entry: fea·si·ble
Pronunciation: 'fE-z&-b&l
Function: adjective
Etymology: Middle English faisible, from Middle French, from fais-, stem of faire to make, do, from Latin facere -- more at DO
1 : capable of being done or carried out <a feasible plan>
2 : capable of being used or dealt with successfully : SUITABLE
3 : REASONABLE, LIKELY
synonym see POSSIBLE
- fea·si·bil·i·ty /"fE-z&-'bi-l&-tE/ noun
- fea·si·bly /'fE-z&-blE/ adverb
moketovski

Post by moketovski »

ma napravit cemo i mi autoput...kad tad.samo tesko da ce to neko od nas ziv docekati da vidi.sami ga ne meremo napraviti a ne damo drugima da ga prave.odnosno dali bi mi al da nam taj neko napravi autoput i jos nam uz to da koju milijardu nako da imamo za potrosit
kamen

Post by kamen »

jesu li se poceli kriviti neboderi onog poznatog bratskog autoput "dvojca"...
ili ce krenuti podupirati (h)avaz-ove da ne (pro)padnu...
:roll:
Last edited by kamen on 23/09/2005 09:58, edited 1 time in total.
vodoinstalater

Post by vodoinstalater »

Ja nisam uopste optimista, da li sto stvari drugacije vidim ili sto sam silom prilika malo i poslom ukljucen u sve to.

Dobro je sto Hrvatska radi "svoj " dio posla ali kakav ce tempo granje kod nas biti zavisi na zalost samo od par ljudi na par kljucnih pozicija. Kako ?
Npr od ministra Brankovica koji bi vec treba da raspise predkvalifikacije za izgradnju sarajevske zaobilaznice za koju postoji odabrana trasa i obezbjeđena sredstva. No on ce cekati da se prvo rjesi eksproprijacija koja ce potrajati u najboljem slucaju do sredine sljedece godine iako i za nju nije problem obezbjediti novac. Elem tender ce da raspise negdje u julu a proceduru da završi krajem godine, sto ce za posljedicu imati da ce radovi krenuti ne sljedece sezone gradjevinske nego 2007. Slicna ce prica pratiti izradu glavnog projekta i tako dalje.
Na zalost iako ja ovog "inzinjera nad inzinjerima" stalno spominjem nije jedini.

Ali eto ako nista mislim da se dosta stvari pomice sa mrtve tacke, skontali su da je oko 85 % autoputa u fedraciji pa da mogu puno toga napraviti i bez podrske RS i krenuli u osnivanje jos jedna agencije (Direkcija za autoputeve FBIH) koju ce, nadam se, povjeriti nekim cudom pametno covjeku.
vodoinstalater

Post by vodoinstalater »

Ja nisam uopste optimista, da li sto stvari drugacije vidim ili sto sam silom prilika malo i poslom ukljucen u sve to.

Dobro je sto Hrvatska radi "svoj " dio posla ali kakav ce tempo granje kod nas biti zavisi na zalost samo od par ljudi na par kljucnih pozicija. Kako ?
Npr od ministra Brankovica koji bi vec treba da raspise predkvalifikacije za izgradnju sarajevske zaobilaznice za koju postoji odabrana trasa i obezbjeđena sredstva. No on ce cekati da se prvo rjesi eksproprijacija koja ce potrajati u najboljem slucaju do sredine sljedece godine iako i za nju nije problem obezbjediti novac. Elem tender ce da raspise negdje u julu a proceduru da završi krajem godine, sto ce za posljedicu imati da ce radovi krenuti ne sljedece sezone gradjevinske nego 2007. Slicna ce prica pratiti izradu glavnog projekta i tako dalje.
Na zalost iako ja ovog "inzinjera nad inzinjerima" stalno spominjem nije jedini.

Ali eto ako nista mislim da se dosta stvari pomice sa mrtve tacke, skontali su da je oko 85 % autoputa u fedraciji pa da mogu puno toga napraviti i bez podrske RS i krenuli u osnivanje jos jedna agencije (Direkcija za autoputeve FBIH) koju ce, nadam se, povjeriti nekim cudom pametno covjeku.
Stari

Post by Stari »

Moze piva vazda!
Nazalost, ja nisam optimista. Bice dobro ako 2010. dobacimo i do Zenice.
Ali cemo zato za ostatak puta imati barem desetak fizibiliti, pred-fizibiliti i valjda i post-fizibiliti studija i na stotine 'dobrih' amidzica.

PS. Cudo jedno kako nasi politicari vole ovu rijec: "fizibiliti".
Rekao bi covjek, ubise se od planiranja.
Ne dijelim tvoju ambicioznost u pogledu duzine izgradjenog autoputa ...do Zenice se nece stici do 2010. Mislio sam onako kako sam rekao i maloprije....dakle ako dovrse ovo sto je do sad zapceto ...znaci od sarajeva do Visokog + zapadna zaobilaznica Sarajeva sa svim nadvoznjacima i podvoznjacima. Iste takve zaobolaznice (u duljini pa 5-6km svaka ) oko Mostara, Zenice, Doboja.....i kao sto rekoh prikljucnicu (isto nekih 5-6km) na Savi.

Toliko ce se (ako bude srece) moci uraditi ...izgraditi jos i kompletnu cestu punog profila sve do Zenice do 2010 je malo nerealno....daj boze da se varam.

Tad 2010 ce se, pod tim uslovima, znatno popraviti stanje u pogledu zainteresovanosti stranih investitora...koji bi u tom slucaju bili partneri drzavi. Jeste bice mucno to napraviti na ovaj nacin na koji se gradi ...no cini mi se da se mora tako ...bar za sad.
Post Reply