Komunizam web 2.0
-
konj
#1 Komunizam web 2.0
Sta mislite o slobodnoj razmjeni informacija bilo koje vrste putem interneta izmedju korisnika brze mreze i da li osjecate griznju savjesti ako informacije za koje se inace placam, dobijate, zahvaljujuci vezama koje ste uspostavili putem istog, zadzaba?
Muzicka, a pogotovo filmska industrija se trude da uz prijetnju drakonskim kaznama otkace barem one koji su ili premalo informisani ili previse paranoidni ili su jednostavno dobro informirani ali malogradjanski legalisti, ipak velika vecina ucestvuje u komunistickim igrarijama koje pod nos nudi slobodni world wide web i sa svim znanim i neznanim prednostima.
Objasnicu ovo na konkretnom primjeru: da nije interneta ja nikad u zivotu ne bih cuo za muziku koju slusam, a koja se razlikuje od mainstream-a niti bih ikada pogledao filmove od autora koje ne guraju holivudski producenti jer su stvari tako postavljene da svako mora poznavati Madonnu, Metallicu ili Spielberga, dakle, prisiljeni smo na mainstream, jer on ima pare i moc da nas ucjenjuje putem legalnih organa vlasti. A sta je sa milionima drugih umjetnika kojima je ovo jedini nacin da se promovisu a spremni su svoje umjetnicke uratke ponuditi zarad promocije u sirem regionu? Ja ovdje vidim konflikt umazene mass-industrije protiv kreativnosti.
Vi?
Muzicka, a pogotovo filmska industrija se trude da uz prijetnju drakonskim kaznama otkace barem one koji su ili premalo informisani ili previse paranoidni ili su jednostavno dobro informirani ali malogradjanski legalisti, ipak velika vecina ucestvuje u komunistickim igrarijama koje pod nos nudi slobodni world wide web i sa svim znanim i neznanim prednostima.
Objasnicu ovo na konkretnom primjeru: da nije interneta ja nikad u zivotu ne bih cuo za muziku koju slusam, a koja se razlikuje od mainstream-a niti bih ikada pogledao filmove od autora koje ne guraju holivudski producenti jer su stvari tako postavljene da svako mora poznavati Madonnu, Metallicu ili Spielberga, dakle, prisiljeni smo na mainstream, jer on ima pare i moc da nas ucjenjuje putem legalnih organa vlasti. A sta je sa milionima drugih umjetnika kojima je ovo jedini nacin da se promovisu a spremni su svoje umjetnicke uratke ponuditi zarad promocije u sirem regionu? Ja ovdje vidim konflikt umazene mass-industrije protiv kreativnosti.
Vi?
-
Svemirski_Jebach
hajd nek si uspio odma zachatat...nije covjek ni otvorio temu kako trebaprleitihi wrote:ma imamo jednu forumašicu sa takvim nickom..a kako mi ništa pametnije ne pade na um..ode ono..
-
Sogan
#6 Re: Komunizam web 2.0
1. u slucaju da ti je namjera fenomen Interneta implicirati u neku od klasicnih politickih ideologija onda je komunizam apsolutno pogresna komparativna tacka jer je on karakteristican upravo po regulativama i cenzuri kao dominantnom sredstvu kontrolisanja protoka informacija. Vjerovatno si mislio na anarhiju ili neki drugi oblik radikalnog liberalizma.konj wrote:Sta mislite o slobodnoj razmjeni informacija bilo koje vrste putem interneta izmedju korisnika brze mreze i da li osjecate griznju savjesti ako informacije za koje se inace placam, dobijate, zahvaljujuci vezama koje ste uspostavili putem istog, zadzaba?
Vi?
2. kakve su sankcije od strane legalnih organa vlasti, i koji su tacno ti organi, u slucaju da ne pristanes na ucjenu mainstream-a i jednostavno ga stoicki ne konzumiras
3. koji tacno zakon, ili mehanizam uopsteno, zabranjuje milionima drugih umjetnika da slobodno distribuiraju svoja ostvarenja i svojevoljno se odreknu nadoknade, u ime, recimo, promocije?
p.s. moj comp je krcat piratskim kopijama, razmjenjujem ih svakodnevno, ali mi ni na kraj pameti to nazvati komunistickim igrarijama, podizati tu banalnost na nivo globalnog mentalno-kulturoloskog oslobodilackog pokreta, a jos manje ljude koji placaju za muziku, filmove, programe i sl. nazivati malogradjanskim legalistima i tako sebe proklamisati internetskim che guevarom
htjedoh ti reci: cool down, grow up!
-
FFK as Lucy01
#7 Re: Komunizam web 2.0
Ne vidim uopste kako oni mogu ista uciniti da razmjenu informacija (za koju se ne placa-jer gdje nema profita, vlas tu bas i nije stroga, niti previse tura nos) zaustave ili zabrane.konj wrote:Sta mislite o slobodnoj razmjeni informacija bilo koje vrste putem interneta izmedju korisnika brze mreze i da li osjecate griznju savjesti ako informacije za koje se inace placam, dobijate, zahvaljujuci vezama koje ste uspostavili putem istog, zadzaba?
Vi?
Ja ili bilo koje drugo privatno lice, mogu o svom trosku da zakupim hosting i stavim na taj prostor sta god hocu (muziku, filmove..), napravim osnovni security (user id, password) i dam na koristenje kome ja hocu. Sve dok ne naplacujem clanarinu, ili ne naplacujem po gledanom ili download-u filma, ne mogu mi nista
Nisam za to da se krade niciji intelektualni rad i onda preprodaje (sto su radili neki sajtovi u pocetku), ali ako ja kupim CD pa pjesme dzaba podijelim svojim prijateljimana download, ne vidim kako me drzava i njeni zakoni mogu u tome sprijeciti...
-
FFK as Lucy01
#8 Re: Komunizam web 2.0
Nisam ja ni tvrdila da je legalno, ja kazem da se moze, da se radi i da ne znam kako ce to sprijeciti..Šeha wrote:
Nisi u pravu Lucy. Ti legalno ne mozes da stavis na svoj prostor na internetu kopiju filma ili muziku koja podleze autorskim i izdavackim pravima. Istina je da se taj zakon krsi na svakom koraku ali ne znaci da je legalno.
Bio je i slucaj nedavno gdje je muzicka industrija tuzila privatna lica zbog ilegalne nabavke, kopiranja i distributiranja materijala. Tuzbe su uglavnom rjesene nagodbom, gdje su tuzeni priznali krivicu a zauzvrat su im kazne bile samo novcane ako se dobro sjecam.
Ovi ljudi nisu cak imali ni svoje sajtove (sto bi bio jos veci prekrsaj) nego su downloadovali fajlove putem P2P programa.
Prije svega, ima na hiljade sajtove sa besplatnim download-om muzike, filma, cega hoces...bitna je samo granica popularnosti iste, jer ako stranica postane pravo popularna pa pocne da zaradjuje na reklamama (Napster), e onda je problem...
A ja odavno picim P2P vezu i download-ujem ko mahnita
A nisam tvrdila da je to legalno, nigdje a najmanje u US.
- Faust
Internet razmjena jeste urazumila astronomske zarade filmasima, muzicarima i ostalim zvijezdama. Eticki je postalo ne platiti za pjesmu, album, film... Zasto bi necije sviranje ili pjevanje ili pisanje vrijedilo milione???
No, ne sumnjam ja da ce kapitalisti-izrabljivaci iznaci nacin da znatno smanje pirateriju. Vec ce oni smisliti neki porez, a opravdanje ce biti: stabilnost ekonomije i ocekivan rast profita. fuj!
No, ne sumnjam ja da ce kapitalisti-izrabljivaci iznaci nacin da znatno smanje pirateriju. Vec ce oni smisliti neki porez, a opravdanje ce biti: stabilnost ekonomije i ocekivan rast profita. fuj!
-
Sogan
Mozda zato sto postoje oni koji su voljni platiti milione?Faust wrote:Internet razmjena jeste urazumila astronomske zarade filmasima, muzicarima i ostalim zvijezdama. Eticki je postalo ne platiti za pjesmu, album, film... Zasto bi necije sviranje ili pjevanje ili pisanje vrijedilo milione???
-
FFK as Lucy01
Ma nije samo postalo eticki, nego ne kontam logiku...Faust wrote:Internet razmjena jeste urazumila astronomske zarade filmasima, muzicarima i ostalim zvijezdama. Eticki je postalo ne platiti za pjesmu, album, film... Zasto bi necije sviranje ili pjevanje ili pisanje vrijedilo milione???
-Kupim pjesmu ili CD, sve legalno i po pravilu
-dam prijateljima da ili sprze CD ili im pjesmu posaljem email-om
I sada kakva je razlika ako uzmem taj isti CD (koji sam platila) i postavim pjesme na svoj web site (za koji sam platila hosting) i dam ljudima da skidaju???
Zakon o Copyright and Infringement kaze da to nije isto i da nije legalno da muziku koju kupis, dajes dzaba na sajtu
Vjerovatno zato sto ne mogu uci u trag svim CD i kome su prodani i da li ih taj neko przi i distribuira dalje
Seha, i ja sam protiv da se neko bogati na tudjem radu, al' prodaju CD po $12
-
konj
@Sogan
nije mi bila namjera imputirati komunizam korisnicima interneta koji dijele autorsko vlasnistvo sa drugim net.userima, nego pokrenuti raspravu o autorskim pravima i (bez)vrijednosti te pravne kategorije u web 2.0. Dakle, radilo se o dodirnoj tacki web 2.0 i komunizma -svacijeg vlasnistva, jer privatluk u komunizmu ne pije vode i blabla, dzaba pricam za ovaj zajedljivi komentar ne zasluzujes osvrt al ipak da komunisticki s tobom podijelim informaciju da ne glasam za SDP i ne navijam za Lagumdziju
Drugim diskutantima zahvaljujem na odgovorima ali mozda je i mojom greskom doslo do nesporazuma jer nisam bio dovoljno jasan. Radi se o komercijalizaciji intelektualnog vlasnistva i ono po cinjenicnom stanju nije moguce regulisati osim pravnim regulama, ali sta onda kad te pravne regule nemaju moc da ostvare svoj ucinak kao sto je slucaj sa internetskom razmjenom informacija, koju uopste nije moguce kontrolisati? Da li je onda pravna regulativa, ona koja je autorski uradak svela pod pojam vlasnistvo istovremeno i etika sama ? Zato pitanje, da li osjecate griznju savjesti ili ekstremnije izrazeno, imate li osjecaj da kradete, a to je upravo ono sto nam mass-industrija pokusava nametnuti.
nije mi bila namjera imputirati komunizam korisnicima interneta koji dijele autorsko vlasnistvo sa drugim net.userima, nego pokrenuti raspravu o autorskim pravima i (bez)vrijednosti te pravne kategorije u web 2.0. Dakle, radilo se o dodirnoj tacki web 2.0 i komunizma -svacijeg vlasnistva, jer privatluk u komunizmu ne pije vode i blabla, dzaba pricam za ovaj zajedljivi komentar ne zasluzujes osvrt al ipak da komunisticki s tobom podijelim informaciju da ne glasam za SDP i ne navijam za Lagumdziju
Drugim diskutantima zahvaljujem na odgovorima ali mozda je i mojom greskom doslo do nesporazuma jer nisam bio dovoljno jasan. Radi se o komercijalizaciji intelektualnog vlasnistva i ono po cinjenicnom stanju nije moguce regulisati osim pravnim regulama, ali sta onda kad te pravne regule nemaju moc da ostvare svoj ucinak kao sto je slucaj sa internetskom razmjenom informacija, koju uopste nije moguce kontrolisati? Da li je onda pravna regulativa, ona koja je autorski uradak svela pod pojam vlasnistvo istovremeno i etika sama ? Zato pitanje, da li osjecate griznju savjesti ili ekstremnije izrazeno, imate li osjecaj da kradete, a to je upravo ono sto nam mass-industrija pokusava nametnuti.
-
FFK as Lucy01
Nistakonj wrote: Radi se o komercijalizaciji intelektualnog vlasnistva i ono po cinjenicnom stanju nije moguce regulisati osim pravnim regulama, ali sta onda kad te pravne regule nemaju moc da ostvare svoj ucinak kao sto je slucaj sa internetskom razmjenom informacija, koju uopste nije moguce kontrolisati?
Mislim da se sve promijenilo sa naglom upotrebom Interneta, jer smo usli u neko novo doba, ne samo informacija, nego i ostalih oblasti zivota, kao sto je etika autorstva i vlasnistva istog. Smatram da se intelektualni rad treba platiti, ali gledajuci globalnu situaciju i koliko novca obrce entertainment industrija pogotovo, mislim da je ova vrsta revolucije neka vrsta pobune na sve to....ali i dalje zastupam misljenje da sve dotle dok se pojedinac ne bogati na racun necijeg intelektualnog rada (pjesma, kompjuterski program), a svoju je verziju posteno platio...ima pravo da tu verziju da svojim prijateljima na upotrebu i koristenje...i dok je Interneta, to ce biti tesko promijeniti...konj wrote: Da li je onda pravna regulativa, ona koja je autorsko vlasnistvo svela pod pojam vlasnistvo istovremeno i etika sama ?
Posto se ne bogatim muzikom i programima koje dijelim dzaba, ne smatram da kradem....jer sam te verzije posteno platila...konj wrote: Zato pitanje, da li osjecate griznju savjesti ili ekstremnije izrazeno, imate li osjecaj da kradete.
-
Sogan
@Konj, u prvom postu si postavio diskusiju kroz kontekst pojmova mainstreama, malogradjanstva, komunizma, massindustrije kontra kreativnosti... a takva terminologija skakilja moj cinizam i otud zajedljivost.konj wrote:@Sogan
Drugim diskutantima zahvaljujem na odgovorima ali mozda je i mojom greskom doslo do nesporazuma jer nisam bio dovoljno jasan. Radi se o komercijalizaciji intelektualnog vlasnistva i ono po cinjenicnom stanju nije moguce regulisati osim pravnim regulama, ali sta onda kad te pravne regule
nemaju moc da ostvare svoj ucinak kao sto je slucaj sa internetskom razmjenom informacija, koju uopste nije moguce kontrolisati? Da li je onda pravna regulativa, ona koja je autorski uradak svela pod pojam vlasnistvo istovremeno i etika sama ? Zato pitanje, da li osjecate griznju savjesti ili ekstremnije izrazeno, imate li osjecaj da kradete, a to je upravo ono sto nam mass-industrija pokusava nametnuti.
E sad ozbiljno, intelektualno vlasnistvo i derivati istoga spadaju naravno pod eticku normu neotudjivosti privatnog vlasnistva i/ili rezultata necijeg rada i zalaganja. Upravo na osnovu te etike, ali i moralnih implikacija, imamo pravno regulisanje te zastite vec od najranijih oblika zakonodavstva i drzavnih zajednica.
To sto isti zakon omogucuje vlasnicima da kroz, recimo, komercijalizaciju ostvaruju pa i vulgarno velik profit na svojim ostvarenjima ne umanjuje doticno univerzalno eticko nacelo. Isto tako de facto sve pocinje od intelektualnog vlasnistva, odnosno ideje koju u daljnjem procesu kroz rad materijalizujemo, bio vikendica, avion ili komad techno-muzike, sto znaci da neka fakticka pravna distinkcija izmedju razlicitih oblika vlasnistva u kontekstu zastite ima logike iskljucivo na razini privatno-drustveno, a ne da li je to intelektualno vlasnistvo, nekretnina, pokretna imovina, digitalna, drvena itd.
Dalje, web 2.0 u svom domenu kao sto i sam kazes bukvalno onemogucuje sprovodjenje te pravne regulative, konkretno u ovom slucaju copy-right zakona i autorskih prava po pitanju muzike, filma i sl. odnosno svih ostvarenja koje mozemo konvertirati u digitalni format. Sasvim je logicno da u ovoj fazi industrija koja ima ogroman ekonomski interes u tim ostvarenjima zasnovano na postojecoj pravnoj regulativi prijeti sankcijama ali istovremeno i pokusava aludirati upravo na pomenuta eticka nacela, odnosno nasu savjest.
Ja licno smatram da su im obe strategije jalov posao, niti imam nekih moralnih dilema kad dijelim i koristim piratske kopije na internetu
Medjutim, kreativni su to i pametni likovi tako da ce oni zasigurno vec naci neki nacin da nam to naplate indirektno, do sada im je to uvijek uspjevalo. Koristenje tih ostvarenja u komercijalne svrhe van domena krajnjih korisnika, dakle u drugim medijima i kontekstima koje mogu kontrolisati, npr. reklame, radio i tv, koncerti, javna okupljalista itd. bice daleko skuplje a samim tim i nasa konzumacija svega gdje se oni pojavljuju ili proizvoda koji su isto tako povezani uz te medije i kontekste. Dakle, odredjeno poskupljenje sminke zato sto producent Briney Spears ne moze naplatiti slusanje njene muzike pojedinacno od svake mlade slusateljke
eto, bez zajedljivosti