Komunizam-kapitalizam

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kukuruz_kokicar

#401 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by kukuruz_kokicar »

Margita81 wrote:
plain vanilla wrote:komunizam -odlicna ideja, ali nemoguca za provedbu u stvarnosti, ljudi uvijek pokvare sve

kapitalizam-dzungla, najjaci opstaju.Poznaje samo dva sloja, prebogati i oni zaduzeni do grla

ps,ubuduce kad pises veliki post, razmakni malo redove, ne kosta nista, a citljivije je, oci mi ispadose :D

sazeto i sve receno dzaba palamudite dalje.
Ja bih rado "titino vrijeme" sad ovdje pa vi pricajte. Jebo ideale kad nemas posao ili ako i imas privatnik ti kicmu lomi, jebe se svima za djecu i omladinu, skolstvo, zdravstvo i socijala u dubokoj komi itditditd.
Margita, žao mi je što ti moram to ovako saopštiti, ali Tito je mrtav kao i projekat CCCP. Vraćati Tita je isto kao oživljavanje Napoleona u Francuskoj. Bilo i prošlo. Titovo zlatno doba je stvar prošlosti. On je mudro iskoristio WW2, ideju socijalizma i kasnije blokovske podjele da obezbijedi prosperitet svim građanima Jugoslavije. Ideja Titovog samoupravnog socijalizma i nesvrstanih ne bi u današnjem svijetu preživjela niti jednu godinu. Mislim da socijalizam može uspjeti jedino kao internacionalni pokret koji će željeti većina ljudi na Zemlji - a od te tačke smo jaaako daleko. Do tada treba djecu obrazovati i učiti ih da je moguć humaniji svijet i ohrabriti ih da sami pronađu put da izgrade tu novu realnost. Danas se čini da ti novi nerođeni klinci nemaju puno šansi, ali se ipak kladim na njih. Mi smo već uradili dovoljno ... mi smo sjebali sve što se sjebat dalo.
simpozijum delirijum

#402 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by simpozijum delirijum »

interesantan je promjer Juzne Amerike u zadnjih 10 -ak godina, ne skacite mi sada na glavu ako spomenem Hugu Chaveza :lol:
i ko je novi predsjednik Brazila ( zena , bivsi gerilac - Marxista ) ? guglajte malo !
pa Bolivija ( znam jednu srednjovecnu vrucu "macku" iz Bolivije :D , vau ! ljevicarka ) i takodjer prvi put u Boliviji izabran ljevicar predsjednik sa indijanskim porijeklom
moram naci link sa programom navedenih drzava ukljucujuci i Nikaragvu i Kubu koje su sklopile sporazum , ja mislim da se zove "Bolivirijana :" ili tako nekako , besplatno skolstvo , radnicke unije , marxsisticke celije , podjela zemlje poljorivrednicima , besplatna medicinska zastita
naravno na prvome mjestu USA imperiji se to nimalo ne svidja pa je u Hondurasu bio drzavni udar protiv jos jednoga ljevicarskoga predsjednika
ali pametni Hugo ( i lud istovremeno ) Chavez se naoruzao do zuba najmodernijim Ruskim oruzjem ( ima bato i nafte i kokaina !)
pa Ameri ne smiju jos da udare , iskrvarili bi gadno kao Vijetnam
uglavnom
Ljevica je dozivjela preporod u Juznoj Americi , nama u Evropi malo poznato
obratite paznju !
zonbirile

#403 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

simpozijum delirijum wrote:interesantan je promjer Juzne Amerike u zadnjih 10 -ak godina, ne skacite mi sada na glavu ako spomenem Hugu Chaveza :lol:
i ko je novi predsjednik Brazila ( zena , bivsi gerilac - Marxista ) ? guglajte malo !
pa Bolivija ( znam jednu srednjovecnu vrucu "macku" iz Bolivije :D , vau ! ljevicarka ) i takodjer prvi put u Boliviji izabran ljevicar predsjednik sa indijanskim porijeklom
moram naci link sa programom navedenih drzava ukljucujuci i Nikaragvu i Kubu koje su sklopile sporazum , ja mislim da se zove "Bolivirijana :" ili tako nekako , besplatno skolstvo , radnicke unije , marxsisticke celije , podjela zemlje poljorivrednicima , besplatna medicinska zastita
naravno na prvome mjestu USA imperiji se to nimalo ne svidja pa je u Hondurasu bio drzavni udar protiv jos jednoga ljevicarskoga predsjednika
ali pametni Hugo ( i lud istovremeno ) Chavez se naoruzao do zuba najmodernijim Ruskim oruzjem ( ima bato i nafte i kokaina !)
uglavnom
obratite paznju !
--------------------------------------
nepopravljiv si,ne čitaš tuđe postove,niti naučne radove,samo žutu.Drug moj to je silovanje života,jednostavno Marks je i pored okaljanog imenaod takvih poput tih indijanaca,priznati svjetski filozof.Ukratko njegov dijalektički materijalizam se prikladno uči u historiji iz osnovne škole.Duga pisana istorija ljudskog roda od cca 5000g poznaje više formi društvenog organizovanja,rodovske/plemenske zajednice,robovlasništvo,feudalizam,kapitalizam i na osnovu toga prateći razvoj duštva u sferi proizvodnih snaga i proizvodnih odnosa,normalni slijed je nešto NOVO,on ga nazva komunizam.Sem tog komunizma,svi ostali su bili evulutivni procesi,samo su komunizam "uvodili" umnjaci poput Čaveza.E sada,pišati uz vjetar mimo iskustva od 5000g i spoznaje šta bi sa predhodnim pokušajima je diletantizam koji će platiti ti isti indijanci.A posebna je priča i kako moćnici iz sjene naguziše svijet i otkriše "komuniste" koji će filozofski rad sprovesti u djelo.
Great Cornholio

#404 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Great Cornholio »

zonbirile wrote:
Great Cornholio wrote:
vazi wrote:da je na socijalizam/komunizam (samo nek puste Boga na miru :) ) nakalemiti dio kulture kapitalistickih zemalja, kakav bi to dobar poredak bio :thumbup:

Kapitalizam definitivno kod mene ne prolazi niti bih ikada glasala za stranke liberalno orjentisane. Nista bRez ljevice.
Socijalizam u bivšoj SFRJ je propao baš zbog toga što su u njoj ideju socijalizma provodili ljudi nedostojni te plemenite ideje. Podobni kadrovi sa 4 razreda osnovne i njihovi potomci sa lako završenim fakultetima ( a znamo zbog čega je to bilo tako) nisu bili iskreni socijalisti.
-------------------------------
cccc,ništa nisi shvatio.Dijalektika je proces ,mjena u vremenu.Ko je sprovodio feudalizam u praksu.Nema toga,to su bili spontani procesi,na marksovoj misli je silovana stvarnost,pa se retorički dolazilo do nonsensa.Po teoriji poslije kapitalizma evoulira se u komunizam.E Paravinje su bacali parole i vazili da će za 2-3 petoljetke stići i prestići kapitalizam.Kao da neko "uvede" feudalizam, a onda vazi da će stići i prestiči robovlasničko društvo.jebene su to rabote,ali poslužiše finansijskim meštrima
Moguće je da se "preko noći" uspostavi novi društveni poredak, poslije 2 sv. rata je u Jugoslaviji je tako uveden socijalizam, ali nemoguće je da se "preko noći", promjenom društvenog uređenja, promjene i ljudi. Svjedoci smo da se i nakon gotovo 40 godina ljudi u SFRJ nisu riješili pohlepe.

Možda bi bilo drugačije da Tito nije vozio skupocjena auta, nosio skupocjena odijela, živio u raskošnim vilama, pio skupocjeni viski i pušio kubanske cigare ;-)
Great Cornholio

#405 Re: Komunizam-kapitalizam

simpozijum delirijum wrote:interesantan je promjer Juzne Amerike u zadnjih 10 -ak godina, ne skacite mi sada na glavu ako spomenem Hugu Chaveza :lol:
uglavnom
obratite paznju !
Ima i kod nas kamara "socijalista", onih koji nose majice sa likom Če Gevare, voze minimum golfa peticu , na sebi nose odjeću u vrijednosti od najmanje 1000 maraka, i sve okolo viču kako su bogataši krivi :D
zonbirile

#406 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

[]
-----------------------------
moguće je ,ali je istorijski neodrživo,nepojmljivo.Da farsa bude veća pozivati se na Marksa ,koji je upravo tvrdio suprotno.Duga je priča o 1917,WWI, Lenjinu,Hameru,hapšenju troskog u Kanadi i ostale priče.Saldo je bio 2000 milijardi tadašnjih dolara na kontu lole,koji je to gurao.
Great Cornholio

#407 Re: Komunizam-kapitalizam

zonbirile wrote:[]
moguće je ,ali je istorijski neodrživo,nepojmljivo.Da farsa bude veća pozivati se na Marksa ,koji je upravo tvrdio suprotno.Duga je priča o 1917,WWI, Lenjinu,Hameru,hapšenju troskog u Kanadi i ostale priče.Saldo je bio 2000 milijardi tadašnjih dolara na kontu lole,koji je to gurao.
Vidim da odlično poznaješ marksovo učenje, pa bi te zamolio da mi kažeš da li se Marks zalagao za ograničavanje maksimalne zarade koju pojedinac može da ostvari, da li se zalagao za ograničavanje proizvodnje na razumnu mjeru?
zonbirile

#408 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

Great Cornholio wrote:
Vidim da odlično poznaješ marksovo učenje, pa bi te zamolio da mi kažeš da li se Marks zalagao za ograničavanje maksimalne zarade koju pojedinac može da ostvari, da li se zalagao za ograničavanje proizvodnje na razumnu mjeru?
----------------------------------------------
sada me hvataš na brzaka,stvarno tako detaljno Marksa ne znam.jednostavno za funkcionisanje sistema u kojem češ ti pomagati obadvije strane,biti arbitar,po staroj šemi stvori problem,razradi i radi ga,na kraju ponudi se da ga riješiš i uz put pokupiš lovu,morao si imati dva antipoda,enormno oprečna bloka.Iz sadašnje vremenske distance i sa mnogim otvorenim arhivama,jasno je kakva je igra odigrana i koliko je muha ubijeno jednim udarcem.Najviše intrigira što se stalno ponavlja scenarij,ali kao i piramidalne prevare ciklično se javljaju,kako stasava koje stado ovaca.
Great Cornholio

#409 Re: Komunizam-kapitalizam

zonbirile wrote:
Great Cornholio wrote:
sada me hvataš na brzaka,stvarno tako detaljno Marksa ne znam.jednostavno za funkcionisanje sistema u kojem češ ti pomagati obadvije strane,biti arbitar,po staroj šemi stvori problem,razradi i radi ga,na kraju ponudi se da ga riješiš i uz put pokupiš lovu,morao si imati dva antipoda,enormno oprečna bloka.Iz sadašnje vremenske distance i sa mnogim otvorenim arhivama,jasno je kakva je igra odigrana i koliko je muha ubijeno jednim udarcem.Najviše intrigira što se stalno ponavlja scenarij,ali kao i piramidalne prevare ciklično se javljaju,kako stasava koje stado ovaca.
Ako je predvidio i neki mehanizam kojim će se regulisati maksimalna proizvodnja i maksimalna potrošnj onda bi njegove zamisli i mogle uspjeti, a ako nije slaba je onda fajda od njegovog sistema.
Nije važno u čijem je vlasništvu kapital, u državnom ili privatnom, sve dok se ekonomija zasniva na maksimalnoj proizvodnji za maksimalnu potrošnju pohlepa se neće moći iskorijeniti, a bez iskorijevanja pohlepe nikad se neće moći iskorijeniti siromaštvo a neće se moći ni spriječiti nastanak novih ratova.
zonbirile

#410 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

Ako je predvidio i neki mehanizam kojim će se regulisati maksimalna proizvodnja i maksimalna potrošnj onda bi njegove zamisli i mogle uspjeti, a ako nije slaba je onda fajda od njegovog sistema.
Nije važno u čijem je vlasništvu kapital, u državnom ili privatnom, sve dok se ekonomija zasniva na maksimalnoj proizvodnji za maksimalnu potrošnju pohlepa se neće moći iskorijeniti, a bez iskorijevanja pohlepe nikad se neće moći iskorijeniti siromaštvo a neće se moći ni spriječiti nastanak novih ratova.[/quote]
------------------------------------------------------
ma imaš progrešan prilaz materiji.Čova je skontao zakonitost u istoriji ljudskog roda i to određenu proizvodnjom,proizvodnim snagama.To je taj materijalizam.teško mi je sada prepričati,ali evo na primjeru robovlasničkog uređenja.Naravno prvo moraš shvatiti da je to proces od najmanje 2000g,zamisli kao od N,E.do danas.Osnovno pitanje,što,zašto,kako.Mnoga su tumačenja bila,njegovo od tada integralno,znači ujedinujuće za sva dotada poznata je ,da su proizvodne snage= oruđa,sirovine,radnici bili slabo razvijeni.Proizvodnja bila ekstenzivna,ne intenzivna,a limitirajući faktor ,slabe proizvodne snage.Sada se iz toga izvode sve ostale karakteristike društva,socijalne,moralne,organizacione,kulturne i sl.Zašto je robu bilo zabranjeno da se ženi ? Banalno pitanje karakteristično za tu epohu.Pa on svojim radom,jedva je izdržavao sebe + prinos gospodaru,dijete ne bi mogao.A reprodukcija u smislu obnove robova.Pa novim vojnama i porobljavanjem.Znači stalnim širenjem i ratovanjem.Onda te to uvodi u organizaciju porodice,materinstva,prava-Rimsko pravo- vojne strukture i organizovanosti ,agrarne politike i poreza,religije i hiljade drugih stvari,hajde opet banalno,samo zato što nisu imali plug nego ralo.
Great Cornholio

#411 Re: Komunizam-kapitalizam

Je l ' on imao neku zamisao nekog normalnog društveno-ekonomskog sistema kojem bi trebali težiti, na stranu njegove proročke sposobnosti ?
zonbirile

#412 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

Great Cornholio wrote:Je l ' on imao neku zamisao nekog normalnog društveno-ekonomskog sistema kojem bi trebali težiti, na stranu njegove proročke sposobnosti ?
ma nije ništa proricao,jest izvodio neke zaključke,koji su citirani povodom hipotekarnih kredita,ali kao robovlasnički,slikao feudalizam,kapitalizam,normalno do godina do kojih je živio,sve ostalo je slijed-a slijed je normalan,dalji razvoj proizvodnih snaga koji će uticati na društvo u cijelini.Pa znaš onaj nonsens "Amerika i Engleska biće zemlja proleterska".Po marksovom slijedu,oni su trebali klicati "Juga i Bugarska npr.biće zemlja kapitalistička".
Great Cornholio

#413 Re: Komunizam-kapitalizam

zonbirile wrote:
Great Cornholio wrote:Je l ' on imao neku zamisao nekog normalnog društveno-ekonomskog sistema kojem bi trebali težiti, na stranu njegove proročke sposobnosti ?
ma nije ništa proricao,jest izvodio neke zaključke,koji su citirani povodom hipotekarnih kredita,ali kao robovlasnički,slikao feudalizam,kapitalizam,normalno do godina do kojih je živio,sve ostalo je slijed-a slijed je normalan,dalji razvoj proizvodnih snaga koji će uticati na društvo u cijelini.Pa znaš onaj nonsens "Amerika i Engleska biće zemlja proleterska".Po marksovom slijedu,oni su trebali klicati "Juga i Bugarska npr.biće zemlja kapitalistička".
Šta su onda ljudi digli toliku hampu oko tog Marksa kad on nije htio ništa da mijenja :D
zonbirile

#414 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

Great Cornholio wrote:
zonbirile wrote:
Šta su onda ljudi digli toliku hampu oko tog Marksa kad on nije htio ništa da mijenja :D
----------------------------------------------------
pa čova nema veze sa raznoraznim sprovodiocima ideje komunizma,jednostavno im uvaljeno,kao mi smo sada kapitalizam,eto poslije dolazi bolje,naprednije-komunizam.Kvaka je u reći dolazi,misleći evolucijom i razvojem proizvodnih snaga i duštva u cijelini,igrači mediokriteti prigrabili priliku u počeli uvoditi komunizam.Pa od kada je feudalizam,kapitalizam.kojeg ,dana i godine, ko ga je uveo.Jebi ga malo teroro,malo propaganda,malo pare od "neprijatelja" i ide radnja.Ameri su uložili u Lenjina i revoluciju brdo ondašnjih dolara,ali već u prvoj petoletci izvukli desetostruko.Za nepunu godinu učešća u ratu,sjedoše u versaj da kroje novu Evropu,rusije tu ne bi,jebi ga 1917 potpisala separatni mir sa njemačkom,a lenjin preko te iste Njemačke vozom dođe u rusiju.Trocki je posebna priča ,ko i Arkan,greškom bi uhvačen i malte ne da se provali stvar.
novi.dan.nova.nafaka

#415 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by novi.dan.nova.nafaka »

plain vanilla wrote:kapitalizam-dzungla, najjaci opstaju.Poznaje samo dva sloja, prebogati i oni zaduzeni do grla
Kapitalizam je po meni teško, skoro nemoguće, ostvariti u našim uslovima.
Kao zemlja prilično zaostajemo za susjedima u regionu - kako omogućiti zamah privatnim firmama, kao što je Njemačka uradila u vrijeme najveće recesije !? Kontam jedino da je dijaspora naša velika šansa - 1 250 000 ljudi imamo van: kada bi političari bili pametni kao što nisu, da se tim ljudima omoguće maksimalno povoljni uslovi za otvaranje firmi ovamo i samim time ogromna ulaganja...
Neka je svaka porodica u prosjeku 4-člana, to je 300 000 porodica - dakle, to je barem 400 000 zaposlenih ljudi u dijaspori. To je ogromni potencijal koji bi mogao uložiti u domovinu...
jefferson

#416 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by jefferson »

ja2 wrote:rado bih se ja zabavila al nemam ni za jarte za kino...8KM za 3D film, jebote neko bi hranio porodicu za te pare dva dana...fuj :x :x :x :x
Kapitalizam je opste stranje, cist primjer je amerika. Bez obzira koliko mi gledali idelno drustvo na u tv filmovima i serijama ipak kod njih ima vise beskucnika i siromasnih nego sto ce kod nas ikad biti. Koliko sam nesto nacula, u americi se bore da se zdravstveno i socijalno osiguarnje stavi pod okrilje drzave.

I po meni bi bila idelna jedna vrsta kombinacjie. Drzava mora uzeti pod svoju kontrolu neke segmente inace odosmo u k.. kao sto rekoh.
Sve su nam privatizovali, i jos malo pa necemo imati kapitalizam nego feudalizam. Radit cemo na posjedima (preduzecima) monopolista i bogatih koji ce nam davati mrvice tek toliko da prezivimo. A cesto nisi ni dovoljno dobar da imas tu cast da radis kod kakvoh feudalca nego ce te pustit da crknes ko pasce na ulici, jer nemas nikakve jake ljude iza sebe odnosno veze.
pa ovako, s ozirom da je nas oko 4 mil (ne zna se jer za razliku od amerike mi ne znamo tacan broj stanovnika) a njih 308 miliona, normalno je da ima vise beskucnika.
Drugo, amerika je nastala od suprotne ideje od evrope. Oni sto su proganjani u evropi su otisli tamo i stvorili drzavu cija je ideja samopomoc, tj. da ti znas sta je najbolje, ukljucujuci i zdravstveno. Ono ste se zna na osnovu iskustva iz SAD i iz evrope, je da jedan sistem ne iskljucuje drugi. Americki donosi profit i inovacije i napredak u medicini, evropski bolju osnovnu zdravstvenu zastitu. Ali Berlusconi se razboli i ode u SAD na lijecenje. Znaci svaki sistem ima svoje prednosti i mane, bitno je sredinu naci.
Komunizam (ako mozes nazvat tim imenom sistem koji je bio u bivsoj SFRJ) je bio OK dok je bilo hladnog rata i kredita. I tu se negdje prica zavrsila kada su njemci odlucili odstemati zid.
simpozijum delirijum

#417 Re: Komunizam-kapitalizam

jefferson wrote:
ja2 wrote:rado bih se ja zabavila al nemam ni za jarte za kino...8KM za 3D film, jebote neko bi hranio porodicu za te pare dva dana...fuj :x :x :x :x
Kapitalizam je opste stranje, cist primjer je amerika. Bez obzira koliko mi gledali idelno drustvo na u tv filmovima i serijama ipak kod njih ima vise beskucnika i siromasnih nego sto ce kod nas ikad biti. Koliko sam nesto nacula, u americi se bore da se zdravstveno i socijalno osiguarnje stavi pod okrilje drzave.

I po meni bi bila idelna jedna vrsta kombinacjie. Drzava mora uzeti pod svoju kontrolu neke segmente inace odosmo u k.. kao sto rekoh.
Sve su nam privatizovali, i jos malo pa necemo imati kapitalizam nego feudalizam. Radit cemo na posjedima (preduzecima) monopolista i bogatih koji ce nam davati mrvice tek toliko da prezivimo. A cesto nisi ni dovoljno dobar da imas tu cast da radis kod kakvoh feudalca nego ce te pustit da crknes ko pasce na ulici, jer nemas nikakve jake ljude iza sebe odnosno veze.
pa ovako, s ozirom da je nas oko 4 mil (ne zna se jer za razliku od amerike mi ne znamo tacan broj stanovnika) a njih 308 miliona, normalno je da ima vise beskucnika.
Drugo, amerika je nastala od suprotne ideje od evrope. Oni sto su proganjani u evropi su otisli tamo i stvorili drzavu cija je ideja samopomoc, tj. da ti znas sta je najbolje, ukljucujuci i zdravstveno. Ono ste se zna na osnovu iskustva iz SAD i iz evrope, je da jedan sistem ne iskljucuje drugi. Americki donosi profit i inovacije i napredak u medicini, evropski bolju osnovnu zdravstvenu zastitu. Ali Berlusconi se razboli i ode u SAD na lijecenje. Znaci svaki sistem ima svoje prednosti i mane, bitno je sredinu naci.
Komunizam (ako mozes nazvat tim imenom sistem koji je bio u bivsoj SFRJ) je bio OK dok je bilo hladnog rata i kredita. I tu se negdje prica zavrsila kada su njemci odlucili odstemati zid.
mislio sam da si potkovaniji sa znanjem :lol:
45% USA gradjana traze ; Hranu i da prezive
sve je 'Made in China "
ukljucujuci i borbene sisteme , Kinezi ih sjebali sa 5000 godina tradicije , samo kupili tehnologiju , i prvi oformili Cyber Army , hakuju ih kao male mace !
SpEJS sATL je odguliu osvoje , jer NASA nema para :lol:
Rusi drze sada napredak covjecanstva , oni drze ISS ( medjunarodnu svemirsky stanicu ) dok USA ratuje protiv zemalja trecega svijeta
izvini na zlobi !
ali to su cinjenice; imperije propadaju
Otomonanska , Austroguarska , Rimska imperija Britanska i sada doso' red i na USA !
( nema veze sto ne pratim slijed historije , kraj je isti )
peace !
zonbirile

#418 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

simpozijum delirijum wrote:
jefferson wrote:

mislio sam da si potkovaniji sa znanjem :lol:
sve je 'Made in China "
ukljucujuci i borbene sisteme , Kinezi ih sjebali sa 5000 godina tradicije , samo kupili tehnologiju , i prvi oformili Cyber Army , hakuju ih kao male mace !
Rusi drze sada napredak covjecanstva , oni drze ISS ( medjunarodnu svemirsky stanicu ) dok USA ratuje protiv zemalja trecega svijeta
izvini na zlobi !
Otomonanska , Austroguarska , Rimska imperija Britanska i sada doso' red i na USA !
peace !
-------------------------------------------
tebe i tvoje diskusije nikako da shvatim.Uvijek iznosiš neke relevantne podatke,bez veze.Ovdje je riječ o kapitalizmu-komiunizmi i sve da je sve tvoje postano tačno,kakve veze ima.radi se o uređenjima,ne o podacima.
zonbirile

#419 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

jefferson wrote:

-------------------------------
ovo o nastanku amerike možda učite u pripremi za polaganje za državljanstvo,ali nije tako.
simpozijum delirijum

#420 Re: Komunizam-kapitalizam

nabacujem previse podataka ali poenta je u da sistem neoliberalna kapitalizma ili tacnije ; masovnoga konzumerizma , to jest' potrosnje u gigantskoj mashineriji manipulacije , dozivljava kolaps , doslo se do kraja,
sistem se ne moze vise samoobnavljati , narod se ne moze vise manipulirati tako uspjesno od strane elite , tih oko 10 % elite posjeduje oko 70% kapitala ali ? internet i telekomunikacije , povezanost planete te nove generacije odrasle u surovom takozvanom "globalizmu" se bude od Arapskih revolucija do sirenja pobuna ka Evropi ( Grcka Spanija ,,, V.Britanija...)
nisu uzroci samo socijalni Spanci su pokrenuli nesto sasvim novo , promjena sistema , skontali ne more' se vise ovako , idemo u propast ..
skoro 7 milijardi ljudi na planeti , resursi ograniceni a Kina i Indija uz ostale BRIC zemlje ( Brazil ,Turska ,Rusija i itd..) zele "Americki san " ( laz od samoga pocetka naravno ) veliku kucu i dva auta na jednu familiju , i divlji konzumerizam da bi se mashina drzala u pogonu
sinuhe

#421 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by sinuhe »

nisu uzroci samo socijalni Spanci su pokrenuli nesto sasvim novo , promjena sistema , skontali ne more' se vise ovako , idemo u propast ..
Nisam pratio, ali sta su to zgolje pokrenuli? Do sada nisu imali kakvog kapaciteta pa sumnjam da su ga stekli preko noci.
zonbirile

#422 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

simpozijum delirijum wrote:nabacujem previse podataka ali poenta je u da sistem neoliberalna kapitalizma ili tacnije ; masovnoga konzumerizma , to jest' potrosnje u gigantskoj mashineriji manipulacije , dozivljava kolaps , doslo se do kraja,
sistem se ne moze vise samoobnavljati , narod se ne moze vise manipulirati tako uspjesno od strane elite , tih oko 10 % elite posjeduje oko 70% kapitala ali ? internet i telekomunikacije , povezanost planete te nove generacije odrasle u surovom takozvanom "globalizmu" se bude od Arapskih revolucija do sirenja pobuna ka Evropi ( Grcka Spanija ,,, V.Britanija...)
skoro 7 milijardi ljudi na planeti , resursi ograniceni a Kina i Indija uz ostale BRIC zemlje ( Brazil ,Turska ,Rusija i itd..) zele "Americki san " ( laz od samoga pocetka naravno ) veliku kucu i dva auta na jednu familiju , i divlji konzumerizam da bi se mashina drzala u pogonu
---------------------------------------------
pa zar ne osječaš Marksovu misao u tome.Pa i prelazak iz svake epohe je bio takav,nije se desio u danu.Robovlasničko u feudalizam,stolječima uz strahovite promjene,kažu i hriščanstvo je dio tog procesa,kao što je i protenstantizam uveo svijet u kapitalizam,ili kapitalizmom iznjedren protenstantizam.
atko

#423 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by atko »

U svim tim sistemima konstanta je covjek ... i svi sistemi su samo razlicita ambalaza a sustina je uvijek ista ;)

Svejedno da li vecinu bogatstva posjeduje

julije cezar a narodu hljeba i igara
ili Stive Jobs a narodu iVar-a i iPad-a
ili Hu Jintao a narodu rize i ideala

Prinip je isti sve su ostalo nijanse ;)

I ovo cemu stremimo sad je ozvanicenje ere globalizma ... sve je jedna globalna zavrzlama ... i nahrani kerove i nista ne diraj ... naravno populacija raste... resursi se trose ... al ak ose izmaknes malo u svemi i pogledas nas ... pa mi smo trunka jebaji nas ;)
elia

#424 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by elia »

simpozijum delirijum wrote: mislio sam da si potkovaniji sa znanjem :lol:
sve je 'Made in China "
izvini na zlobi !
peace !
Mislim da malo kratkovidno gledate na situaciju u USA. To sto danas vidite su samo simptomi. Tako da vam dijagnoze nisu bas najbolje. Uzroci su na sasvim drugom mjestu. Treba se vratiti sto godina u nazad pa poredati ekonomske i politicke uzrocno-posljedicne veze. I ja sam ubijedjena da ce doci do promjene snaga u svjetskom poretku, ali sigurno da ce jos potrajati dok se to dozivi.
fatamorgana

#425 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by fatamorgana »

"Great Cornholio"

Nije važno u čijem je vlasništvu kapital, u državnom ili privatnom, sve dok se ekonomija zasniva na maksimalnoj proizvodnji za maksimalnu potrošnju rijeniti,pohlepa se neće moći iskorijeniti a bez iskorijenjivanja pohlepe nikad se neće moći iskorijeniti siromaštvo a neće se moći ni spriječiti nastanak novih ratova.
Dobro si ovo uvidio, ovo je skoro pa budistički svjetonazor, :wink: , pa da te pitam, šta misliš, odakle dolazi
pohlepa, gdje je njen izvor i i gdje se ona može i treba iskorijeniti?
Post Reply