Komunisticka Partija Bosne i Hercegovine

Post Reply
+od 13 godina

#1 Komunisticka Partija Bosne i Hercegovine

Post by +od 13 godina »

Eh ima nekakva komunisticka partija Bosne i Hercegovine, koja je samo izasla na opcinskim izborima Bijeljine...
Evo ove su neke od njihovih ideja na koji im se bazira partija:

Komunisti su bez rezerve privrženi ideji Bosne i Hercegovine - jedinstvene, slobodne, mirne, višenacionalne i višereligijske. To je ona Bosna i Hercegovina čiji su temelji udareni u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine. Ona počiva na stavu da "Bosna i Hercegovina nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska. Ona je i srpska i hrvatska i muslimanska i svih drugih naroda koji u njoj žive.". Ovaj stav nije prošlost. On je naša budućnost, čiji su nužnost i svježina snažno potvrđeni proteklim bratoubilačkim građanskim ratom. U ovom ratu niko nije imao pravo i pravedne ciljeve. Rat su vodile tri klike za osvajanje što većeg komada teritorije na kojem bi mogle neograničeno vladati. Dok to ne shvatimo, nećemo se vratiti čovječnom i normalnom životu, nego ćemo stalno biti izloženi pritiscima nacionalista.

Sve krasno i bajno dok ne naidoh na jedan dio u kojem kazu:
U trecoj fazi bi dovela do obnove Jugoslavije... U toj fazi će se pokazati i politička i ekonomska prednost povezivanja, ali će i svačiji nacionalni interes biti potpuno ostvaren. Nova SFRJ stavlja ad acta ideju "Svi Srbi u jednoj državi" i "Svi Hrvati u jednoj državi", pošto će te ideje biti ostvarene, ali ovaj put ne na štetu drugih naroda. Osim toga, biće ostvaren interes Bošnjaka da žive u jednoj državi, što sad nije slučaj, obzirom na njihov položaj u Sandžaku. Prednosti bogatije kulture, većeg tržišta i moćnijih odbrambenih snaga ne treba ni dokazivati.

Eh kako bi vi protumacili ovaj zadnji dio "Svi Hrvati u jednoj drzavi", "Svi srbi u jednoj drzavi", itd. Da li to znaci da bi doslo do promjena granice ili pak bi otjerali sve srbe iz hrvatske i bosne u srbiji ili sve hrvate iz bosne i srbije u hrvatsku ili sve bosance iz srbije i hrvatske u Bosnu???
Haj mozda ja nisam to fino protumacio ali mi ovo izgleda nesto sumnjivo.
Vase misljenje molim!
Evo vam link pa i vi sami procitajte sve : http://alas.matf.bg.ac.yu/~ml01172/rkp- ... lo/onama-1
mostarac

Post by mostarac »

to se tumachi stvaranjem nove jugoslavije jer u SFRJ i jeste bilo tako. Medjutim ta komunisticka partija meni i nema veze mnogo sa iskrenom komunistickom partijom. Mnogo je iskrenija ona u Srbiji i ima mnogo pozitivnije stavove o dogadjanju devedesetih nego ova u BiH i zato i ne racunam da u BiH imamo KP BiH jer ova tvrdi svi su krivi i lici mi na nekakav eksponat SNSD-a
Tu se bar ne mozemo lagati i znamo odakle je krenula masinerija, dok jos Alija i Francek nisu bili ni na mapi.
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Ma ta je KP osnovana u RS i glasačko tijelo im je takvo da nikad nisu učestvovali u vlasti niti su imali bilo kakve predstavnike.
:-)
Ali ne treba se čuditi što jedan takav relikt prošlosti postoji u RS. Imaju oni i većih nebuloza, kao npr. Partija za Kralja i otadžbinu koja želi ponovo Kraljevinu Jugoslaviju sa Karađorđevićima na čelu.
Oni su mi super!
:P
wanderer

Post by wanderer »

Moke, na koju partiju mislis u Srbiji? Partiju Rada ili neku drugu?
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Mislim da bi jedna Komunisticka politicka stranka sa malo ozbiljnijim programom od ove napravila sasvim solidan izborni rezultat od jedno 15-20% glasova.
wanderer

Post by wanderer »

Ja se nadam da bi to malo procistilo socijademokratiju u BiH i dalo joj malo bolje dugorocne sanse za uspjeh.
halo

Post by halo »

Imali ikakva nova ili stara politicka opcija koja bi zadovoljila nezadovoljne mase i koja ima iskrene ciljeve bar sto se tice Bosne
Dali postoji mogucnost takve jedne partije koja nebi bila nacionalna a zadovoljavala bi sva tri konst...naroda ili je takvo nesto nemoguce :-) :-)
Post Reply