Komunalna čistoća u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hajvan

#26 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by Hajvan »

To vlasnika treba sudski gonjat za oto
starii

#27 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by starii »

ovo su ti novi stanovnici sarajeva...

https://avaz.ba/vijesti/bih/853714/vide ... m-ti-mater
breuer

#28 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by breuer »

starii wrote: 06/09/2023 14:27 ovo su ti novi stanovnici sarajeva...

https://avaz.ba/vijesti/bih/853714/vide ... m-ti-mater
kakvi novi, ovi su obilježje dijela grada u kojem je snimak nastao :D
mistek

#29 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by mistek »

Zar fakat ne postoji način da se grad i ulice drže malo više čistim? Shvatam ja da smo mi kao narod stoka koja baca sve živo gdje god stigne, ali zar je održavanje čistoće toliko skupo fakat? Koji god se park pogleda, livada, trg, nema čega nema, papirića, ambalaža, flaša, kesa itd. Zar fakat ne postoji neki modus da se ovo sredi? Hajde postoji KJKP Rad, ali očito nemaju kapacitet i nije dovoljno. Zar nije smisleno da grad/općine ovo riješe kako znaju i umiju? I ne može to biti neki spektakularan trošak u krajnjoj liniji. Da zaposliš 5 ljudi na nivou svake općine koji će raditi čisto na skupljanju ovakvih otpadaka, sređivanju, to ti je trošak od 150.000KM godišnje u vrh glave, a blistalo bi sve. Pa, čak mi nije jasno ni da se ne naprave neke akcije sa školama da se očiste naselja.

I na drugu stranu grafiti, govna od kerova, pokošeno sijeno, opća prljavština po ulicama, kontejneri, sve ono što KJKP Rad radi, ali mora postojati način da se ove sitne stvari očiste. I apsolutno je svuda isto. Bilo da je čovjek na Ilidži, u Vilsonovom, nekoj mahali ili Trgu oslobođenja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#30 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by konektovan »

Ne moze nama jods 10 radova, parkova i drugih preduzeca pomoci..
Probl3m je u narodu.
bonersa

#31 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by bonersa »

mistek wrote: 03/09/2024 13:41 Zar fakat ne postoji način da se grad i ulice drže malo više čistim? Shvatam ja da smo mi kao narod stoka koja baca sve živo gdje god stigne, ali zar je održavanje čistoće toliko skupo fakat?
Ovo i ja stalno govorim. Uvijek su isti komentari tipa stoka baca smeće, svašta se naselilo, treba to po džepu, treba to ovako, treba to onako, ne bi on smio to na zapadu i slični papagajski komentari. Jasno je to sve, ali zašto to smeće danima zna stajati i niko od nadležnih da to ne očisti i pokupi. Nadležni moraju razviti neku strategiju da se to redovno čisti ili da se pomirimo sa tim da smo prljav i nemaran narod i tako nam je kako je.
DaysleepeR

#32 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

Ako su ljudi neodgovorni, ne mogu službe to pokriti.
Pa i u najčistijim zemljama se konstantno apeluje na građane da ne bacaju smeće a i kazne su visoke.
Sve polazi od nas samih. Grad nam je čist onoliko koliko većina želi da bude.
Isto je i sa vlastima.
mistek

#33 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by mistek »

konektovan wrote: 03/09/2024 13:46 Ne moze nama jods 10 radova, parkova i drugih preduzeca pomoci..
Probl3m je u narodu.
Ma ima i drugih država i naroda koji su u 5 deka s nama, ali koriguju to. Štaviše, ima manjih gradova u BiH gdje je to prihvatljivo riješeno i koji su kud i kamo uredniji. Slažem se da je narod stoka, ali da se održava i čisti, makar određeni procenat bi se ponašao artikulisanije. U krajnjoj liniji, hiljade ljudi dnevno prođe Vilsonovim ili Trgom oslobođenja. 99% neće baciti ništa, ali 1% je dovoljno da napravi sranje za sviju. Ali evo samo na osnovu iskustva iz posljednjih 15 dana: Čapljina je čist grad, pa i Olovo je nekim čudom čisto, pa i Zenica je u ovom smislu čista naspram Sarajeva.

A i nije sve čisto u narodu. Najbanalniji primjer je košenje trave. Prvo što se s tim kasni vazda, drugo što ostane sijeno i kada se pokosi. Recimo, meni je potpuno nejasno da odgovorna osoba u KJKP Park ne insistira da se taj posao u kompletu mora odraditi i da ne pritisne da se to uradi kako Bog zapovijeda. Ista stvar je sa lišćem. Drugi primjer su pretrpane kante za smeće, pogotovo ljeti, pogotovo u sezoni. Ista stvar kao i ovo gore, neko bi morao proći Ferhadijom svako sat vremena da to riješava. A u krajnjoj liniji, papirići i razni otpaci na mjestima s takvom frekvencijom ljudi su normalni i u Istanbulu, i u Beču, i u Parizu. Stvar je samo u tome što nikad nisam prošao niti jednim od ovih gradova, a da nisam vidio radnike koji hvataju papiriće u letu praktično.
kabal1337

#34 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by kabal1337 »

Danas je rijetkost da ljudi pometu ispred svojih vrata, a kamo tek da operu ispred ulaza. Pricam o ljudima koji zive u kucama, a vala red je ocistiti i ispred vrata od stana.

A o bacanju smeca necu ni da pricam
tramvajtrojka

#35 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by tramvajtrojka »

DaysleepeR wrote: 03/09/2024 13:52 Ako su ljudi neodgovorni, ne mogu službe to pokriti.
Pa i u najčistijim zemljama se konstantno apeluje na građane da ne bacaju smeće a i kazne su visoke.
Sve polazi od nas samih. Grad nam je čist onoliko koliko većina želi da bude.
Isto je i sa vlastima.
Image

Sta moze kjkp rad uraditi u ovoj situaciji kontenjeri za reciklazu i neki ugledni gradjanin na MD dodje i ostavi obicno smece pored ovih kontenjera na kojima ubise natpisi u oči za sta sluze kontenjeri
insaneinthebrain

#36 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by insaneinthebrain »

Narod je stoka
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#37 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by konektovan »

Evo od jutros i sad trenutno, jkp park cisti, kosi, uredjuje oko moje zgrade..ljudi se polomise na ovoj vrucini, sutra do podne to nece liciti ni na sta..
Thorgerson

#38 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by Thorgerson »

Ono sto ja primjetim i gledam sa balkona:
- Bacanje hrane golubovima, zivotinjama. Obliznja pekara, restoran ili ko vec hrpu hljeba, otpadaka bace pored kontejnera. Ko biva sevap je nek jedu zivotinje. Moram li opisati na sta to lici po danu na plus 45 stepeni?

- Rove po kontejnerima i bacaju stvari napolje. Naravno da ih ne vracaju unutra. Uzmu sta su nasli, ostalo ostane razbacano.

- Ptice, zivotinje onda dodatno to smece raznose.

- Dosta ljudi kad vidi to stanje, samo ostave kesu metar od kontejnera. Potom ide ovaj isti proces kao gore dolaze rove po kesama, raznose itd.

Navecer dodju iz kjkp rada. Ociste. Sutra ponovo sve isto.

Ljudi su stoka i dzaba. Nama ne moze pomoci 100.000 sad da uposlis radnika na odrzavanju. Dzaba.

Dodatno primjetim bacanje kabastog otpada, iako ima prostor za to gdje fino odvuces i bacis - BESPLATNO!!!

Jok. Valja platit nekoga da ti prevuce. Il da ti se nakanis i odvuces. Lakse ovako. Bacaju ormare, wc solje, kade, kauce. Sve sta stignu. Jednog sam uhvatio i uslikao. Pokusam cesto, al ne mozes uhvatiti. Zna stoka, ceka kasno ili rano ujutro pa to baca.
Naslovnica

#39 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Kod mene na Alipašinom imaju oni smetljarnici, potpuno funkcionalan, a 20m od zgrade i oni novi sa poklopcima.
Ali nekoliko debila iz haustora (ne možemo da upratimo ko) svakodnevno samo ostavi smeće pored ulaza u smetljarnik, to se u roku od 20 minuta sve raspe, haos se napravi.
Ne mogu Rad, Parkovi i ostali komunalci počistiti koliko stoka seljačka primitivna klošarska može posrati.
Pleme im jebem retardirano.
Last edited by Naslovnica on 03/09/2024 15:16, edited 1 time in total.
bonersa

#40 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by bonersa »

Video je doduše iz Srbije negdje, ali to je taj isti mentalitet, teško da se šta može promijeniti...

https://www.facebook.com/zastita.zivotn ... 712928130/
nepass1

#41 Re: Komunalna čistoća u Sarajevu

Post by nepass1 »

mistek wrote: 03/09/2024 13:41 Zar fakat ne postoji način da se grad i ulice drže malo više čistim? Shvatam ja da smo mi kao narod stoka koja baca sve živo gdje god stigne, ali zar je održavanje čistoće toliko skupo fakat? Koji god se park pogleda, livada, trg, nema čega nema, papirića, ambalaža, flaša, kesa itd. Zar fakat ne postoji neki modus da se ovo sredi? Hajde postoji KJKP Rad, ali očito nemaju kapacitet i nije dovoljno. Zar nije smisleno da grad/općine ovo riješe kako znaju i umiju? I ne može to biti neki spektakularan trošak u krajnjoj liniji. Da zaposliš 5 ljudi na nivou svake općine koji će raditi čisto na skupljanju ovakvih otpadaka, sređivanju, to ti je trošak od 150.000KM godišnje u vrh glave, a blistalo bi sve. Pa, čak mi nije jasno ni da se ne naprave neke akcije sa školama da se očiste naselja.

I na drugu stranu grafiti, govna od kerova, pokošeno sijeno, opća prljavština po ulicama, kontejneri, sve ono što KJKP Rad radi, ali mora postojati način da se ove sitne stvari očiste. I apsolutno je svuda isto. Bilo da je čovjek na Ilidži, u Vilsonovom, nekoj mahali ili Trgu oslobođenja.
Ne moze, mi se ispred zgrade okupimo. Sve ocistimo. Cak jedne godine kosili. Bukvalno za dva dana sve isto. Niko kontejnere ne zatvara, zivotinje raznose, opusaka ne mozes nakupiti, hrane macke oko zgrade, sve umastili ispred ulaza, baci kosti samo nako pred ulaz. Neki dan neko istresao bruku hljeba, jos kao da ga je skvasio.
Post Reply