Haris.ba wrote:cyprus wrote:Ovi što se žale na dječju igru, imaju li neku ideju šta bi npr. ja trebao maksumu od 20 mjeseci uraditi, tj. kako mu dokazat da ne skače i ne baca stvari po kući? Unaprijed hvala na odgovorima

Napraviti sistem tipa "bravo" za dobre stvari i "ne" za loše. I onda je djetetu lakše skontati. Ali, ne braniti mu sve. I "ne" koristiti samo za opasne stvari. Nije problem ni da skače, ni da ponekad baci neku stvar (recimo kockice). Dobra je stvar one plastične ploče što se sastavljaju raznih boja. Poredaš to po podu.
A dijete se izvede vani, i onda izmori. Iako kod mene može ustati u 7 i zaspati u 12 i biti konstantno u pokretu - sve se može to posložiti.
Joj ljudi... Nije da ja baš blage veze o roditeljstvu nemam i da moj mali regularno non-stop skače po glavi meni i komšijama

Doduše, možda ja i nemam veze, ali moja žena sigurno ima

Koliko ja dangubim na forumu, toliko ona brsti one knjige o bebama i maksumčadi
Mi zaista radimo sve što je u našoj moći... Izvodimo malog svaki dan (osim kad je bolestan), nekada i dva puta... Radnim danima je i u vrtiću osam-devet sati... Kod kuće ako baci nešto na pod, ne damo mu da to baci drugi put... Sistem "bravo" i "ne-ne" također primjenjujemo... Kad pretjera u skakanju, nastojimo ga smirit... Dakle, nije da smo baš clueless...
Međutim, jebiga i pored toga svega - ne mogu (niti želim) da dijete natjeram da se ne miče po stanu, niti ono može naučiti da leti... A ispod sebe imamo ljude, koji nam svako malo-malo na vrata... Zadnji put smo imali i pravi luđački ispad od strane istih... WTF