Komsijin pas proizvodi buku u stanu.

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
MrShadow

#1 Komsijin pas proizvodi buku u stanu.

Post by MrShadow »

Dakle komsije ujutro idu na posao i ostavljaju psa samog u stanu.
Od 6 ujutro kada izadju is kuce pas pocinje da laje, cvili, obavezno nas probudi te onemogucava da se bilo ko na spratu ispod u toki dana skoncentrise na ucenje recimo.
S obzirom da su 2-3 molbe vec izignorisane i da po njima pas ima veca prava od nas vlasnika ostalih stanova, zanima me koja su nam zakonska prava? Znam da ljudi mogu proizvoditi buku od 6-22 jer je to van tihog sata propisanog kucnim redom, ali da li pas smijecproizvoditi buku koja se cuje po hodnicima zgrade i u ostalim stanovima?
Je li ovo nadleznlst inspekcije ili policije?

Hvala
moonca

#2 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.

Post by moonca »

Mislim da prvo trebas kucnom savjetu prijaviti problem,.. kao i sa ostalim stanarima.. podijeliti misljenje. Sto vas je vishe, mogucnost rjesenja problema je vece.
Ne radi on nista protiv zakona--tako da policija ne moze nista uciniti-

Kakva je razlika, ako imas dijete iznad i lupa , vozi bicikl, igra lopte --pravi buku takodje...ili komsinica pusta cecu cijeli dan... :-)

..Problem je veliki-- o tome razmisljam , gdje zivjeti... ;-)
sargon

#3 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.

Post by sargon »

Priča mi jaran, komšija nabavio 2 psa, napravio kućice blizu njegovog prozora u ćošku avlije. I kaže psi po cijelu noć laju, nije mogao da spava... Upozoravao komšiju ovaj ništa pravio se lud... Jednu večer, kaže on, ležim ja ne mogu da zaspim a psi laju li laju... Siđem u garažu uzmjem akumulator sirenu od auta i pored komšijine ograde ostavim da pišti... Izađe komšija kaže šta je ovo? "E JEBEM TI SVE NEĆEŠ NI TI SPAVATI!" :-D

To je jedini način da se izboriš sa budalama.

:-D
kuli1961

#4 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.

Post by kuli1961 »

MrShadow wrote: 10/01/2020 13:08 Dakle komsije ujutro idu na posao i ostavljaju psa samog u stanu.
Od 6 ujutro kada izadju is kuce pas pocinje da laje, cvili, obavezno nas probudi te onemogucava da se bilo ko na spratu ispod u toki dana skoncentrise na ucenje recimo.
S obzirom da su 2-3 molbe vec izignorisane i da po njima pas ima veca prava od nas vlasnika ostalih stanova, zanima me koja su nam zakonska prava? Znam da ljudi mogu proizvoditi buku od 6-22 jer je to van tihog sata propisanog kucnim redom, ali da li pas smijecproizvoditi buku koja se cuje po hodnicima zgrade i u ostalim stanovima?
Je li ovo nadleznlst inspekcije ili policije?

Hvala
Ova me tema zainteresovala. Posto sam iz Banjaluke, prikaz relevantog RS zakondavstva je besmisleno..
Ali, malčice sam pitao dr Google-a (besplatno, bez participacije, hahha) i on mi ovo ponudi:
friško je, i relevantno je za K Sa:

https://oki.ba/assets/files/XLcLtFbrND- ... sedpdf.pdf

nisma detlajnije čitao, no vidi član 7... čini mi se da je tu bitan upravitelj zgrade, pa ako ne pije vode, onda član 35- nadzor, pa i prekrsajno kaznjavanje- član 36- -dakle, neodgovoran vlasnik kućnih ljubimaca se može dovesti u red....
a na kraju krajeva, ako ništa ne dejeluje, smisliti nešto kao iz posta o sireni pod komšijinog prozora
:)
notexactly

#5 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.

Post by notexactly »

@MrShadow jel se mozda radi o neboderu na Skenderiji? Imamo istu situaciju u neboderu a nekad se pridruze jos 1-2 komsijska psa pa horski laju
moonca

#6 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.

Post by moonca »

Ne znam kakav je zakon sada, ali nekada je bilo dozvoljeno imati cuke do odredjene tezine-- dakle nisi mogao imati tele u kuci... sada, stanovi su privatno vlasnistvo i sama zgrada moze odluciti, tj stanari- da li dozvoljavaju zivotinje ... i ako da. reagovati ako ima problem...
MrShadow

#7 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.

Post by MrShadow »

Je li jos uvijek aktivan clan zakona koji remecenjem kucnog reda smatra buku iz susjednog stana vecu od 35db ?
Kako se ovo dokazuje? Jutros sam izvrsio mjerenja i u trenutku lajanja psa buka skace do 54 db ujutro u 6 sati, dok je u trenutku potpune tisina buka 18-20db.
Post Reply