Dakle komsije ujutro idu na posao i ostavljaju psa samog u stanu.
Od 6 ujutro kada izadju is kuce pas pocinje da laje, cvili, obavezno nas probudi te onemogucava da se bilo ko na spratu ispod u toki dana skoncentrise na ucenje recimo.
S obzirom da su 2-3 molbe vec izignorisane i da po njima pas ima veca prava od nas vlasnika ostalih stanova, zanima me koja su nam zakonska prava? Znam da ljudi mogu proizvoditi buku od 6-22 jer je to van tihog sata propisanog kucnim redom, ali da li pas smijecproizvoditi buku koja se cuje po hodnicima zgrade i u ostalim stanovima?
Je li ovo nadleznlst inspekcije ili policije?
Hvala
Komsijin pas proizvodi buku u stanu.
Moderator: _BataZiv_0809
-
moonca
#2 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.
Mislim da prvo trebas kucnom savjetu prijaviti problem,.. kao i sa ostalim stanarima.. podijeliti misljenje. Sto vas je vishe, mogucnost rjesenja problema je vece.
Ne radi on nista protiv zakona--tako da policija ne moze nista uciniti-
Kakva je razlika, ako imas dijete iznad i lupa , vozi bicikl, igra lopte --pravi buku takodje...ili komsinica pusta cecu cijeli dan...
..Problem je veliki-- o tome razmisljam , gdje zivjeti...
Ne radi on nista protiv zakona--tako da policija ne moze nista uciniti-
Kakva je razlika, ako imas dijete iznad i lupa , vozi bicikl, igra lopte --pravi buku takodje...ili komsinica pusta cecu cijeli dan...
..Problem je veliki-- o tome razmisljam , gdje zivjeti...
- sargon
#3 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.
Priča mi jaran, komšija nabavio 2 psa, napravio kućice blizu njegovog prozora u ćošku avlije. I kaže psi po cijelu noć laju, nije mogao da spava... Upozoravao komšiju ovaj ništa pravio se lud... Jednu večer, kaže on, ležim ja ne mogu da zaspim a psi laju li laju... Siđem u garažu uzmjem akumulator sirenu od auta i pored komšijine ograde ostavim da pišti... Izađe komšija kaže šta je ovo? "E JEBEM TI SVE NEĆEŠ NI TI SPAVATI!"
To je jedini način da se izboriš sa budalama.

To je jedini način da se izboriš sa budalama.
-
kuli1961
#4 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.
Ova me tema zainteresovala. Posto sam iz Banjaluke, prikaz relevantog RS zakondavstva je besmisleno..MrShadow wrote: ↑10/01/2020 13:08 Dakle komsije ujutro idu na posao i ostavljaju psa samog u stanu.
Od 6 ujutro kada izadju is kuce pas pocinje da laje, cvili, obavezno nas probudi te onemogucava da se bilo ko na spratu ispod u toki dana skoncentrise na ucenje recimo.
S obzirom da su 2-3 molbe vec izignorisane i da po njima pas ima veca prava od nas vlasnika ostalih stanova, zanima me koja su nam zakonska prava? Znam da ljudi mogu proizvoditi buku od 6-22 jer je to van tihog sata propisanog kucnim redom, ali da li pas smijecproizvoditi buku koja se cuje po hodnicima zgrade i u ostalim stanovima?
Je li ovo nadleznlst inspekcije ili policije?
Hvala
Ali, malčice sam pitao dr Google-a (besplatno, bez participacije, hahha) i on mi ovo ponudi:
friško je, i relevantno je za K Sa:
https://oki.ba/assets/files/XLcLtFbrND- ... sedpdf.pdf
nisma detlajnije čitao, no vidi član 7... čini mi se da je tu bitan upravitelj zgrade, pa ako ne pije vode, onda član 35- nadzor, pa i prekrsajno kaznjavanje- član 36- -dakle, neodgovoran vlasnik kućnih ljubimaca se može dovesti u red....
a na kraju krajeva, ako ništa ne dejeluje, smisliti nešto kao iz posta o sireni pod komšijinog prozora
-
notexactly
#5 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.
@MrShadow jel se mozda radi o neboderu na Skenderiji? Imamo istu situaciju u neboderu a nekad se pridruze jos 1-2 komsijska psa pa horski laju
-
moonca
#6 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.
Ne znam kakav je zakon sada, ali nekada je bilo dozvoljeno imati cuke do odredjene tezine-- dakle nisi mogao imati tele u kuci... sada, stanovi su privatno vlasnistvo i sama zgrada moze odluciti, tj stanari- da li dozvoljavaju zivotinje ... i ako da. reagovati ako ima problem...
-
MrShadow
#7 Re: Komsijin pas proizvodi buku u stanu.
Je li jos uvijek aktivan clan zakona koji remecenjem kucnog reda smatra buku iz susjednog stana vecu od 35db ?
Kako se ovo dokazuje? Jutros sam izvrsio mjerenja i u trenutku lajanja psa buka skace do 54 db ujutro u 6 sati, dok je u trenutku potpune tisina buka 18-20db.
Kako se ovo dokazuje? Jutros sam izvrsio mjerenja i u trenutku lajanja psa buka skace do 54 db ujutro u 6 sati, dok je u trenutku potpune tisina buka 18-20db.