Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post Reply
nosara

#576 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

ajdin.kahrovic wrote:
wickerman wrote:SDP i Zeljko Komsic su jedini subjetki koji mogu ovu drzavu izvuci na ljepsi put i to je cinjenica ! Ostali koji su na vlasti zadnjih 20godina to ne znaju,ne mogu,ne umiju a najvaznije je da NE ZELE ! Njima odgovara stanje u kojem zaradjuju velike pare,kradu velike pare,narod truju nacionalizmom samo iz razloga jer su vidjeli da to funkcionise kod naroda i da im to obezbjeduje nove mandate a stime pare zaradjene na legalan ili ilegalan nacin(nacin je nebitan) !!!
SDP se najbolje dokazao kada je preuzeo vlast u Gradskoj upravi u Sarajevu. Za ove dvije godine, Behmen je Sarajevo pretvorio u evropsku metropolu koja je po razvijenosti, stepenu urbanizacije i kulturi prestigla mnoge druge gradove u Evropi. Promjene koje je uveo mu građani Sarajeva nikada neće zaboraviti!

:bih:
Ti si, kao, gradjanin...? :lol: :-)

Dovoljno je napravio... Grad je crven do kosti, a onih ublehasa iz nano-strancice nema ni u smrdljivim tragovima... :D

Drzi se teme...
ajdin.kahrovic

#577 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by ajdin.kahrovic »

nosara wrote:
ajdin.kahrovic wrote:
wickerman wrote:SDP i Zeljko Komsic su jedini subjetki koji mogu ovu drzavu izvuci na ljepsi put i to je cinjenica ! Ostali koji su na vlasti zadnjih 20godina to ne znaju,ne mogu,ne umiju a najvaznije je da NE ZELE ! Njima odgovara stanje u kojem zaradjuju velike pare,kradu velike pare,narod truju nacionalizmom samo iz razloga jer su vidjeli da to funkcionise kod naroda i da im to obezbjeduje nove mandate a stime pare zaradjene na legalan ili ilegalan nacin(nacin je nebitan) !!!
SDP se najbolje dokazao kada je preuzeo vlast u Gradskoj upravi u Sarajevu. Za ove dvije godine, Behmen je Sarajevo pretvorio u evropsku metropolu koja je po razvijenosti, stepenu urbanizacije i kulturi prestigla mnoge druge gradove u Evropi. Promjene koje je uveo mu građani Sarajeva nikada neće zaboraviti!

:bih:
Ti si, kao, gradjanin...? :lol: :-)

Dovoljno je napravio... Grad je crven do kosti, a onih ublehasa iz nano-strancice nema ni u smrdljivim tragovima... :D

Drzi se teme...
Ma jasta, jos samo da one zelene trotoare prefarbaju u crveno i Behmen je toliko zaduzio grad da Multikulturalnog covjeka treba zamijeniti sa njegovim kipom. :wink:

A ti me, kao, poznajes...?

I u pravu si, ode tema sa Komsica na SDP.
vee-jay

#578 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by vee-jay »

exliberal wrote:
vee-jay wrote:
exliberal wrote:
nemoj da izvlacis iz konteksta.....nismo djeca ;-)....i opet cu da ponovim zasto SDP nepostavi kakdidata za bosnjacku poziciju... ??... hmmmm pitam se pitam
zato sto je SDP onoliko bosnjacka koliko i hrvatska stranka i ona odlucuje koju "osobu" ce ona postaviti za kandidata za predsjednistvo BiH. tko zna, mozda ce se uskro moci i u federaciji birati kandidat za predsjednistvo BiH iz reda srpskog naroda, pa SDP odluci postaviti Svetozara Pudarica... :-D eto, pa da se vise ne pitas. :wink:

i da budemo sasvim jasni, zaboli tebe za Hrvate, ti jednostavno zelis da diskreditujes Komsica i SDP :wink:
Naravno da me zaboli za hrvate kao sto i njih zaboli neka stvar za srbe i bosnjake, jel to ti hoces da kazes da se brines za hrvate pa im onda "pomazes" u izboru clana predsjednistva?....
Ja jesam lijevo orijentisan i zbog toga i kritikujem SDP. Cinjenica je i to su mnogi ovdje i priznali da je SDP dominantno bosnjacka stranka, sto je ok ali nemoj mi onda instalirat par ikebana i tvrdit da si multi-multi....zar SDP nemoze reci jeste nase clansto je 90% + bosnjacko ali nas cilj je da nadjemo lijevo orijentisane partnere u hrvatskom i srpskom narodu i njihovim partijama i da se zajednicki borimo .....pa ako nam se ciljevi poklapaju mozemo se ujednit u jednu partiju...zar to nebi bio znak da se narodi zblizavaju ....zamisli SDP + srpska i hrvatska stranka ...pa se odmah podigne broj clanova, pa imamo izmjesanu stranku sa uplivom u sve dijelove drzave, pa ta stranka postane prijetnja nacionalnim strankama po cijeloj drzavi.....zar mislis da ta stranka nebi mogla iznejdrit kandidate i za federaciju i sa rs?
ne, ne brinem se ja za "hrvate". ja se brinem za sve gradjane BiH, bez obzira na ime i prezime, nacionalnu i etnicku pripadnost. to sto ti ne osjecas neku emocionalnu povezanost sa drugim narodima BiH je tek tvoj problem, koji je jos veci, jer bi ti ipak kao "dijasporas" trebao da bolje znas i umijes da se distanciras od plasticne mrznje i neprirodne netrpeljivosti izmedju ljudi BiH.

pa normalno da je SDP bosnjacka stranka. kao sto je i srpska, hrvatska i ... stranka svih gradjana BiH. samim tom cinjenicom je nemoguce aplicirati ti na izjavu:
exliberal wrote: ...ali nas cilj je da nadjemo lijevo orijentisane partnere u hrvatskom i srpskom narodu i njihovim partijama i da se zajednicki borimo .....pa ako nam se ciljevi poklapaju mozemo se ujednit u jednu partiju...zar to nebi bio znak da se narodi zblizavaju ....zamisli SDP + srpska i hrvatska stranka ...

jer je ona sustinski pogresna a pogresna je zato sto se to "SDP+srpska+hrvatska" stranka nema sta desavati zato sto je stranka nastala kao "+bosnjacka+srpska+hrvatska".

SDP kao stranka ima svojih problema ali nijedan od njih nije nadproporcionalni broj clanova iz reda bosnjackog naroda nasuprot clanova iz druga dva konstitutivna naroda. meni barem je to u potpunosti svejedno, sve dok se ta stranka i njena djelovanja zastupaju na programu i konceptu koji su mojim misljenjima i stavovima veoma bliski...

i btw. razumijem da se ne razumijemo i pored toga sto pricamo istim jezikom.
exliberal

#579 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by exliberal »

vee-jay wrote:
ne, ne brinem se ja za "hrvate". ja se brinem za sve gradjane BiH, bez obzira na ime i prezime, nacionalnu i etnicku pripadnost. to sto ti ne osjecas neku emocionalnu povezanost sa drugim narodima BiH je tek tvoj problem, koji je jos veci, jer bi ti ipak kao "dijasporas" trebao da bolje znas i umijes da se distanciras od plasticne mrznje i neprirodne netrpeljivosti izmedju ljudi BiH.

pa normalno da je SDP bosnjacka stranka. kao sto je i srpska, hrvatska i ... stranka svih gradjana BiH. samim tom cinjenicom je nemoguce aplicirati ti na izjavu:
exliberal wrote: ...ali nas cilj je da nadjemo lijevo orijentisane partnere u hrvatskom i srpskom narodu i njihovim partijama i da se zajednicki borimo .....pa ako nam se ciljevi poklapaju mozemo se ujednit u jednu partiju...zar to nebi bio znak da se narodi zblizavaju ....zamisli SDP + srpska i hrvatska stranka ...

jer je ona sustinski pogresna a pogresna je zato sto se to "SDP+srpska+hrvatska" stranka nema sta desavati zato sto je stranka nastala kao "+bosnjacka+srpska+hrvatska".

SDP kao stranka ima svojih problema ali nijedan od njih nije nadproporcionalni broj clanova iz reda bosnjackog naroda nasuprot clanova iz druga dva konstitutivna naroda. meni barem je to u potpunosti svejedno, sve dok se ta stranka i njena djelovanja zastupaju na programu i konceptu koji su mojim misljenjima i stavovima veoma bliski...

i btw. razumijem da se ne razumijemo i pored toga sto pricamo istim jezikom.
Slusaj mozes tumacit moje komentare kako god hoces ja samo hocu da kazem dok je sistem kakav je sad ( znaci biramo ne gradjanske predstavnike nego po jednog od tri ravnopravna) nemozemo gurat tu gradjasku inicijativu na racun jednog naroda ( i to najmanjeg). Mozes ti sad da me ubjedjujes da je SDP multi multi do jutra ja znam da od toga slabo sta da ima...jeste sdp otvoren na sve ali to je i sda ( i oni imaju svoje srbe ;-) ) zato i kazem da je sdp trenutno ( nadam se ne za dugo) stranka jednog naroda i to je cinjenica od koje netreba bjezat. Kao sto je i cinjenica da je titin mali ( Zlatko) dozivotni predsjednik koji ce sve restjerati samo da ostane na vlasti. Ja ti kazem da je sdp sad nasao bosnjackog kandidata i predlozio ga za predsjednistvo da bi taj potez povukao narod prema partiji, jok zlaja igra kurvanjsku igru on ce demokratski da izabere predstavnika najmanjem narodu a bosnjacima ce ostavit sansu da sami odlucuju..bez ljutnje ali sdp mi sa ovom politickom igrom vise lici na prikrivenu desnu stranu sda ( da desnu jer brutalno " demokratski " da izvines j... hrvate ).
Drago mi je da se nerazumjemo i pored toga sto pricamo istim jezikom ali mi je isto tako drago da se barem trudimo da ,i pored tog nerazumjevanja ,kulturno jedan drugog ubjedimo da sam/da si upravu...... :thumbup:
NKVD

#580 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by NKVD »

Glasao sam za Komšića onomad. Ovaj put neću. Neću uopšte glasati za člana predsjedništva.

Fenomen Komšića je jako interesantan i neviđeno prevazilazi njegove kapacitete ali i značaj kao pojedinca, kandidata SDP-a. Koji se kandidovao, i ubjedljivo pobijedio, u glasanju za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Nažalost je tačno da su (smo) za Komšića glasali iz raznoraznih razloga. Sudeći po oduševljenjem njegovim djelovanjem, koje je uglavnom retoričko, većina se odlučila njemu dati glas (i ponovo će) iz razloga koji apsolutno nemaju veze sa socijaldemokratijom ali vrlo malo i sa anti-nacionalizmom (što nije isto što i anacionalizam).

U njegovom predsjednikovanju nema socijaldemokratije. Nema potrebe navoditi Titinu sliku u kancelariji niti (rijetke) posjete AF skupovima jer to sa iskonskom socijaldemokratijom nema prevelike veze. Za one koji nisu sigurni, neka pogledaju pod definiciju tog pojma ali neka i popričaju sa ozbiljnim ljudima kojima je ideja i principi važniji od stranke. Mogu pogledati i šta rade nominalno slične stranke po Skadinaviji ili Francuskoj...

Od Željkovog deklarativnog anti-nacionalizma na terenu su ostali samo prljavi retorički tragovi koji smrde i hrane nacionalizam. Primjeri? Mnogo ih je. I svi su na tragu račundžijskog otklona cijelog SDP-a prema isključivo bošnjačkom korpusu. Željko je tu, ponovo nažalost, ikebana koja služi nama da se lažemo kako je naš "nacionalizam" multi-kulti, da tako pristojnije izgleda dok se, ipak, dijelimo, sa Željkom na čelu, na nas i njih.

Pa zašto onda Željko žanje glasove? Zato što nam hrani naše skrivene frustracije, naš primitivluk i nacionalizam koji nismo u stanju prepoznati i glupavo uvjerenje da naše govno manje smrdi.

To je sve zajedno jedna velika grehota jer ono što on, kontraproduktivno za zajednicu a dobro za njegov short-time imidž i stranku, radi sa pozicije člana i predsjedavajućeg predsjedništva je trebao raditi na, recimo, kantonalnom nivou. Gdje se sasvim lijepo mogao obračunavati sa avetima naci-kleptomanije.

Ja ovaj put, hvala presudi za (ne)poštivanje ljudskih prava, neću glasati za člana predsjedništva. Ono svakako nema smisla a djelovanje Komšića mu daje (moj!, multi-kutli, socdem...) legitimitet i čini ga nepotrebno bitnim. Taj cirkus treba ostaviti likovima kao što su bili u prethodnom sastavu. Time ćemo najbolje i pomoći njegovom skorom ukidanju i marginaliziranju.

Željka u poslaničke klupe ili izvršnu vlast da radi ono što mi, socijaldemokrte, od njega i sličnih očekujemo. Sada je i on i stranka svjetlosnim godinama daleko od toga. Previše se se o sebi zabavili.
softly

#581 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by softly »

NKVD wrote:Glasao sam za Komšića onomad. Ovaj put neću. Neću uopšte glasati za člana predsjedništva.
Fenomen Komšića je jako interesantan i neviđeno prevazilazi njegove kapacitete ali i značaj kao pojedinca, kandidata SDP-a. Koji se kandidovao, i ubjedljivo pobijedio, u glasanju za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.
Nažalost je tačno da su (smo) za Komšića glasali iz raznoraznih razloga. Sudeći po oduševljenjem njegovim djelovanjem, koje je uglavnom retoričko, većina se odlučila njemu dati glas (i ponovo će) iz razloga koji apsolutno nemaju veze sa socijaldemokratijom ali vrlo malo i sa anti-nacionalizmom (što nije isto što i anacionalizam).
U njegovom predsjednikovanju nema socijaldemokratije. Nema potrebe navoditi Titinu sliku u kancelariji niti (rijetke) posjete AF skupovima jer to sa iskonskom socijaldemokratijom nema prevelike veze. Za one koji nisu sigurni, neka pogledaju pod definiciju tog pojma ali neka i popričaju sa ozbiljnim ljudima kojima je ideja i principi važniji od stranke. Mogu pogledati i šta rade nominalno slične stranke po Skadinaviji ili Francuskoj...
Od Željkovog deklarativnog anti-nacionalizma na terenu su ostali samo prljavi retorički tragovi koji smrde i hrane nacionalizam. Primjeri? Mnogo ih je. I svi su na tragu račundžijskog otklona cijelog SDP-a prema isključivo bošnjačkom korpusu. Željko je tu, ponovo nažalost, ikebana koja služi nama da se lažemo kako je naš "nacionalizam" multi-kulti, da tako pristojnije izgleda dok se, ipak, dijelimo, sa Željkom na čelu, na nas i njih.
Pa zašto onda Željko žanje glasove? Zato što nam hrani naše skrivene frustracije, naš primitivluk i nacionalizam koji nismo u stanju prepoznati i glupavo uvjerenje da naše govno manje smrdi.
To je sve zajedno jedna velika grehota jer ono što on, kontraproduktivno za zajednicu a dobro za njegov short-time imidž i stranku, radi sa pozicije člana i predsjedavajućeg predsjedništva je trebao raditi na, recimo, kantonalnom nivou. Gdje se sasvim lijepo mogao obračunavati sa avetima naci-kleptomanije.
Ja ovaj put, hvala presudi za (ne)poštivanje ljudskih prava, neću glasati za člana predsjedništva. Ono svakako nema smisla a djelovanje Komšića mu daje (moj!, multi-kutli, socdem...) legitimitet i čini ga nepotrebno bitnim. Taj cirkus treba ostaviti likovima kao što su bili u prethodnom sastavu. Time ćemo najbolje i pomoći njegovom skorom ukidanju i marginaliziranju.
Željka u poslaničke klupe ili izvršnu vlast da radi ono što mi, socijaldemokrte, od njega i sličnih očekujemo. Sada je i on i stranka svjetlosnim godinama daleko od toga. Previše se se o sebi zabavili.
:thumbup:
Il kratko - SDP JE SRANJE!
vela-ze

#582 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by vela-ze »

Samo Vas molim da se drzimo svi teme... jer tema je kao sto vidite tice se ankete za izbore, i tice se pojedinacnih kandidata, a ne njihovih stranaka!... i naravno molim Vas, da svoje postove argumentujete, ako vec pisete nesto... jer ovo nas nigdje ne vodi...
softly

#583 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by softly »

vela-ze wrote:Samo Vas molim da se drzimo svi teme... jer tema je kao sto vidite tice se ankete za izbore, i tice se pojedinacnih kandidata, a ne njihovih stranaka!... i naravno molim Vas, da svoje postove argumentujete, ako vec pisete nesto... jer ovo nas nigdje ne vodi...
U pravu si, izvini, Komsicu nije mjesto u onom i onakvom predsjednistvu (onde treba biti Hrvat a ne "hrvat") jer je to u DIREKTNOJ KONTRADIKCIJI sa definicijom troclanog predsjednistva, ali i sa onim za sto se SDP zalaze (zalaze se, valjda, za jednog predsjednika).
Dva "nacionalna" predstavnika i jedan "anacionalni" nije nista drugo do narusdavanje principa i svjesno ignorisanje volje jednog naroda.
Prema tome, slucaj Zeljka Komsica je samo jos jedan podmukao potez SDP-a koji dokazuje ono sto svi vec dobro znamo: SDP je deklarativno anacionalan ali prakticno sasvim opredjeljena stranka, odnosno - SDP JE SRANJE!

Je li sad dobro?
Suti i trpi

#584 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by Suti i trpi »

NKVD wrote:Glasao sam za Komšića onomad. Ovaj put neću. Neću uopšte glasati za člana predsjedništva.

Vrijedilo je procitati. Gola istina :thumbup: .
Abacija

#585 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by Abacija »

Od Željkovog deklarativnog anti-nacionalizma na terenu su ostali samo prljavi retorički tragovi koji smrde i hrane nacionalizam. Primjeri? Mnogo ih je.
I svi su na tragu račundžijskog otklona cijelog SDP-a prema isključivo bošnjačkom korpusu. Željko je tu, ponovo nažalost, ikebana koja služi nama da se lažemo kako je naš "nacionalizam" multi-kulti, da tako pristojnije izgleda dok se, ipak, dijelimo, sa Željkom na čelu, na nas i njih.

Kao Zeljko provocira nacionaliste! :-) De navedi samo jedan primjer!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#586 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by pici »

Abacija wrote:

Od Željkovog deklarativnog anti-nacionalizma na terenu su ostali samo prljavi retorički tragovi koji smrde i hrane nacionalizam. Primjeri? Mnogo ih je.
I svi su na tragu račundžijskog otklona cijelog SDP-a prema isključivo bošnjačkom korpusu. Željko je tu, ponovo nažalost, ikebana koja služi nama da se lažemo kako je naš "nacionalizam" multi-kulti, da tako pristojnije izgleda dok se, ipak, dijelimo, sa Željkom na čelu, na nas i njih.

Kao Zeljko provocira nacionaliste! :-) De navedi samo jedan primjer!
Možda je jedna od ovijeH izjava kad je Ćetalju koštunjavom izbiflo da Će fasovat ....dobiJo je koštunjavi nogu u dupe poslije nokauta o neovisnosti Kosova :dance: :mrgreen:
25.Okt.2007, 11:00, Izvor: Blic

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić poručio je danas premijeru Srbije Vojislavu Koštunice da "prste drži dalje od BiH jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".
Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov predhodnik, Milošević
vela-ze

#587 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by vela-ze »

Pa haj Vi meni sada kazite, jel osoba koja brani Bosnu i Hercegovinu, koji kaze, da politicari iz regiona se brinu o svojoj zemlji, a ne da se brinu o Bosni i Hercegovini, po cemu je on onda nacionalista, i po cemu iskazuje taj nacionalizam, on samo brani svoju zemlju, i upravo nam treba vise takvih politicara, koji ce raditi za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne protiv nje, koji nece ici "na noge" predsjednicima cija je drzava podigla optuznice protiv nasih gradjana, iako su oni izvrsili agresiju na nasu drzavu, (slucaj odlaska Silajdzica u Beograd, koji sada vise i ne uslovljava svoju posjetu Beogradu, posjeti nevinom Iliji Jurisicu)...

Opet Vas pitam, kako osoba koja brani svoju zemlju, moze biti nacionalista, jer on nije ovdje branio ni bosnjake, ni hrvate, ni srbe, nego cijelu Bosnu i Hercegovinu, u punoj teritoriji, bez eniteteta, i podjela, branio je narod BiH!
ultima_palabra

#588 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by ultima_palabra »

vela-ze wrote:Pa haj Vi meni sada kazite, jel osoba koja brani Bosnu i Hercegovinu, koji kaze, da politicari iz regiona se brinu o svojoj zemlji, a ne da se brinu o Bosni i Hercegovini, po cemu je on onda nacionalista, i po cemu iskazuje taj nacionalizam, on samo brani svoju zemlju, i upravo nam treba vise takvih politicara, koji ce raditi za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne protiv nje, koji nece ici "na noge" predsjednicima cija je drzava podigla optuznice protiv nasih gradjana, iako su oni izvrsili agresiju na nasu drzavu, (slucaj odlaska Silajdzica u Beograd, koji sada vise i ne uslovljava svoju posjetu Beogradu, posjeti nevinom Iliji Jurisicu)...

Opet Vas pitam, kako osoba koja brani svoju zemlju, moze biti nacionalista, jer on nije ovdje branio ni bosnjake, ni hrvate, ni srbe, nego cijelu Bosnu i Hercegovinu, u punoj teritoriji, bez eniteteta, i podjela, branio je narod BiH!
U zadnje vrijeme čovjek bude proglašen "prikrivenim nacionalistom" ako ne povlađuje "demokratama" iz Banjaluke i Širokog Brijega, i ako odbija da izjednači sve strane u prethodnom ratu :roll:
parazit47

#589 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by parazit47 »

vela-ze wrote:Pa haj Vi meni sada kazite, jel osoba koja brani Bosnu i Hercegovinu, koji kaze, da politicari iz regiona se brinu o svojoj zemlji, a ne da se brinu o Bosni i Hercegovini, po cemu je on onda nacionalista, i po cemu iskazuje taj nacionalizam, on samo brani svoju zemlju, i upravo nam treba vise takvih politicara, koji ce raditi za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne protiv nje, koji nece ici "na noge" predsjednicima cija je drzava podigla optuznice protiv nasih gradjana, iako su oni izvrsili agresiju na nasu drzavu, (slucaj odlaska Silajdzica u Beograd, koji sada vise i ne uslovljava svoju posjetu Beogradu, posjeti nevinom Iliji Jurisicu)...

I nakon svega što je uradio za Bosnu i Hercegovinu, Željko Komšić, za neke primitivce je nacionalista! Barem je sigurno to da je Komšić jedini koji želi svijetliju budućnost našoj zemlji! I to jasno i pokazuje! Oni koji ne žele zdravu BIH i mogu izvaliti takvu glupost, i igraju staru poznatu balkansku taktiku - "zavadi, pa vladaj"! Komšić će sigurno opet biti izabran za predsjednika BIH, i to ovi licemjeri i znaju, pa onda pišu svakave gluposti, jer ovom napaćenom narodu ne žele bolje sutra! Istina ih boli, jer znaju da neće još dugo moći...
"OVO JE ZEMLJA ZA NAS, OVO JE ZEMLJA ZA SVE NAŠE LJUDE!!!" :bih:
exliberal

#590 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by exliberal »

Željko Komšić

"Rješenje nacionalnog pitanja u Bosni i Hercegovini je - rjeŠenje ZAVNOBiH-a. To je jedino prirodno i normalno za Bosnu i Hercegovinu. (...) To znači da smo jednaki na svakom centimetru ove teritorije bez obzira ko smo, šta smo i koliko nas je."

Ničega spornog i neprihvatljivog nema u ovakvoj želji, i sasvim je prirodno i normalno da je čujemo od običnoga građanina - taksista, profesora, trgovca, konobara, novinara, automehaničara... Međutim, ovakvu kakva je citirana, čuli smo ovih dana, ponovo, od formalno najvišega političara u zemlji - člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. To ponešto mijenja na stvari. Naime, pri iskazivanju svojih dobrih želja običan građanin - taksist, profesor, trgovac, konobar, novinar, automehaničar - nije dužan da predoči išta o mogućnostima i načinima njihovih ostvarenja. Političar na visokoj državnoj funkciji jest, i to je ono što ga, i u privilegiju i u obavezi, ključno razlikuje od tzv. običnoga građanina, onoga koji ga je svojim glasom i doveo na stolicu na kojoj sjedi, i na kojoj - u Komšićevu slučaju - namjerava sjediti još četiri godine. Ako se dakle, političar u iskazivanju svojih lijepih želja zadržava samo na njima, a javnosti ne predočava ništa od konkretnih planova i načina na koje ih namjerava ostvariti, teško može proći na ispitu odgovornosti i ozbiljnosti. Još je nešto političar-državnik dužan, o čemu obični građanin ne treba razbijati glavu: morao bi ideje, koje nudi javnosti, umjeti promatrati u odgovarajućim historijsko-političkim perspektivama i kontekstima, pa i po tome procjenjivati njihovu ostvarivost ili neostvarivost, jer se u protivnom izlaže mogućnosti da bude optužen za političko sljeparenje.

Odluke i dokumenti ZAVNOBiH-a iz 1943. i 1945. godine imaju nesumnjivu historijsku vrijednost za utemeljenje modernoga "državnog" statusa Bosne i Hercegovine kao federalne jedinice u Jugoslaviji, koji je ustavnim amandmanima iz 1974. još osvježen i ojačan. No, u današnjoj muci traženja političkog rješenja za Bosnu i Hercegovinu on ne može biti od velike pomoći. U historijsko-političkom kontekstu u kojemu se događaju ZAVNOBiH (skupa s ostalim zemaljskim antifašističkim vijećima po tadašnjoj Jugoslaviji) i AVNOJ, radilo se, između ostaloga, i o svojevrsnom lukavstvu revolucionarno-političkoga uma. Kontekst je to, u kojemu se buduća komunistička vlast u borbi za legitimitet mora pred tadašnjom međunarodnom zajednicom predstaviti kao pluralistička i demokratska, a prikrivati svoj ideološki karakter i naum. To se poslije 1945. vrlo brzo i pokazalo, kada su, za račun posvemašnjega progona svega građanskoga, ukidanja političkog pluralizma, te surove centralizacije i unitarizacije, koja je baš Bosni i Hercegovini dosudila, osobito u prva dva desetljeća, položaj prave unutarnje kolonije, sva ta svijetla obećanja bila zadugo zaboravljena kao da nikada nisu ni izgovorena. Još nešto: o ZAVNOBiH-u je povijesno neosnovano razmišljati kao o izdvojenoj činjenici i događaju. On je, naime, kao i Narodna/Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, neodvojiv i tvorbeni element državnoga projekta nove, komunističke Jugoslavije i odgovarajućega ideološkog koncepta društva.

"Rješenje nacionalnog pitanja" po ZAVNOBiH-u, dakle, bilo je moguće samo u okviru cjelokupnoga državno-političkoga sistema kojemu ideja i ideologija ZAVNOBiH-a pripada i bez kojega nije moguća. To praktično znači: da bi ZAVNOBiH kao rješenje bio ostvariv, morali bismo i dalje biti u Jugoslaviji, pod vodstvom Komunističke partije, ne u višestranačkoj demokraciji nego u monopartizmu i u "diktaturi radničke klase"... Politička historija nije švedski stol s kojega možeš birati po volji: ovo hoću, ovo neću. Toliko o tome, ako političar Komšić zaista misli ozbiljno sa ZAVNOBiH-om kao "prirodnim i normalnim rješenjem za Bosnu i Hercegovinu". Postoji, naravno, i druga mogućnost: da političar Komšić s pričom o ZAVNOBiH-u odašilje umilne poruke svome biračkom tijelu sastavljenom većinom od onih Bošnjaka koji ne bi rado za "nacionalistima" pa im Komšićeva priča dolazi kao melem na ranu, makar bila i nepotkrijepljena ikakvim konkretnim i ostvarivim programom. Ali, ako je tako, onda njegov nastup nije ništa drugo nego još jedna od trivijalnih predizbornih demagoških dumagija. (I. Lovrenović)
GandalfSivi

#591 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by GandalfSivi »

exliberal wrote:Željko Komšić

"Rješenje nacionalnog pitanja u Bosni i Hercegovini je - rjeŠenje ZAVNOBiH-a. To je jedino prirodno i normalno za Bosnu i Hercegovinu. (...) To znači da smo jednaki na svakom centimetru ove teritorije bez obzira ko smo, šta smo i koliko nas je."

Ničega spornog i neprihvatljivog nema u ovakvoj želji, i sasvim je prirodno i normalno da je čujemo od običnoga građanina - taksista, profesora, trgovca, konobara, novinara, automehaničara... Međutim, ovakvu kakva je citirana, čuli smo ovih dana, ponovo, od formalno najvišega političara u zemlji - člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. To ponešto mijenja na stvari. Naime, pri iskazivanju svojih dobrih želja običan građanin - taksist, profesor, trgovac, konobar, novinar, automehaničar - nije dužan da predoči išta o mogućnostima i načinima njihovih ostvarenja. Političar na visokoj državnoj funkciji jest, i to je ono što ga, i u privilegiju i u obavezi, ključno razlikuje od tzv. običnoga građanina, onoga koji ga je svojim glasom i doveo na stolicu na kojoj sjedi, i na kojoj - u Komšićevu slučaju - namjerava sjediti još četiri godine. Ako se dakle, političar u iskazivanju svojih lijepih želja zadržava samo na njima, a javnosti ne predočava ništa od konkretnih planova i načina na koje ih namjerava ostvariti, teško može proći na ispitu odgovornosti i ozbiljnosti. Još je nešto političar-državnik dužan, o čemu obični građanin ne treba razbijati glavu: morao bi ideje, koje nudi javnosti, umjeti promatrati u odgovarajućim historijsko-političkim perspektivama i kontekstima, pa i po tome procjenjivati njihovu ostvarivost ili neostvarivost, jer se u protivnom izlaže mogućnosti da bude optužen za političko sljeparenje.

Odluke i dokumenti ZAVNOBiH-a iz 1943. i 1945. godine imaju nesumnjivu historijsku vrijednost za utemeljenje modernoga "državnog" statusa Bosne i Hercegovine kao federalne jedinice u Jugoslaviji, koji je ustavnim amandmanima iz 1974. još osvježen i ojačan. No, u današnjoj muci traženja političkog rješenja za Bosnu i Hercegovinu on ne može biti od velike pomoći. U historijsko-političkom kontekstu u kojemu se događaju ZAVNOBiH (skupa s ostalim zemaljskim antifašističkim vijećima po tadašnjoj Jugoslaviji) i AVNOJ, radilo se, između ostaloga, i o svojevrsnom lukavstvu revolucionarno-političkoga uma. Kontekst je to, u kojemu se buduća komunistička vlast u borbi za legitimitet mora pred tadašnjom međunarodnom zajednicom predstaviti kao pluralistička i demokratska, a prikrivati svoj ideološki karakter i naum. To se poslije 1945. vrlo brzo i pokazalo, kada su, za račun posvemašnjega progona svega građanskoga, ukidanja političkog pluralizma, te surove centralizacije i unitarizacije, koja je baš Bosni i Hercegovini dosudila, osobito u prva dva desetljeća, položaj prave unutarnje kolonije, sva ta svijetla obećanja bila zadugo zaboravljena kao da nikada nisu ni izgovorena. Još nešto: o ZAVNOBiH-u je povijesno neosnovano razmišljati kao o izdvojenoj činjenici i događaju. On je, naime, kao i Narodna/Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, neodvojiv i tvorbeni element državnoga projekta nove, komunističke Jugoslavije i odgovarajućega ideološkog koncepta društva.

"Rješenje nacionalnog pitanja" po ZAVNOBiH-u, dakle, bilo je moguće samo u okviru cjelokupnoga državno-političkoga sistema kojemu ideja i ideologija ZAVNOBiH-a pripada i bez kojega nije moguća. To praktično znači: da bi ZAVNOBiH kao rješenje bio ostvariv, morali bismo i dalje biti u Jugoslaviji, pod vodstvom Komunističke partije, ne u višestranačkoj demokraciji nego u monopartizmu i u "diktaturi radničke klase"... Politička historija nije švedski stol s kojega možeš birati po volji: ovo hoću, ovo neću. Toliko o tome, ako političar Komšić zaista misli ozbiljno sa ZAVNOBiH-om kao "prirodnim i normalnim rješenjem za Bosnu i Hercegovinu". Postoji, naravno, i druga mogućnost: da političar Komšić s pričom o ZAVNOBiH-u odašilje umilne poruke svome biračkom tijelu sastavljenom većinom od onih Bošnjaka koji ne bi rado za "nacionalistima" pa im Komšićeva priča dolazi kao melem na ranu, makar bila i nepotkrijepljena ikakvim konkretnim i ostvarivim programom. Ali, ako je tako, onda njegov nastup nije ništa drugo nego još jedna od trivijalnih predizbornih demagoških dumagija. (I. Lovrenović)
Da, da, procitah ovo u Danima, i odmah jos jedan text gdje se uspjelo doci do toga da Zeljko sa svojom kandidaturom zapravo prosto tjera Covica u koaliciju sa Dodikom. Dani fakat postaju jadni da jadniji ne mogu, nazalost.
exliberal

#592 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by exliberal »

Jebiga Gandalfe mozda i tjera.....mozda ce Komsic uspjet da uradi sto oba HDZ nisu uspjela a to je da svi hrvati stanu iza jednog "podobnog " kandidata....
GandalfSivi

#593 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by GandalfSivi »

exliberal wrote:Jebiga Gandalfe mozda i tjera.....mozda ce Komsic uspjet da uradi sto oba HDZ nisu uspjela a to je da svi hrvati stanu iza jednog "podobnog " kandidata....
Ne znam sta da ti kazem. Ovdje se ocito sve gleda kroz nacionalnu prizmu, evo sada i od strane "gradjanskih" medija. Zasto se ne moze povjerovati da postoje, ili ce barem u doglednoj buducnosti postojati, Hrvati, Bosnjaci, Srbi, Eskimi, Pingvini, kojima ce vaznija biti politika koju odredjena stranka propagira (ali ona socijalna i ekonomska politika, a ne samo nacionalna), nego u kojem je gradu ta stranka registrovana? Mislim ono, zasto ti Hrvati ne bi glasali za stranku koja propagira slicnu socijalnu i ekonomsku politiku kao i stranka koja je trenutno najjaca u Hrvatskoj? Zasto prihvatiti podjelu na torove pa dati i toj socialdemokratiji nacionalni predznak?
nosara

#594 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by nosara »

exliberal wrote:Jebiga Gandalfe mozda i tjera.....mozda ce Komsic uspjet da uradi sto oba HDZ nisu uspjela a to je da svi hrvati stanu iza jedinog "podobnog " kandidata....
... Zeljka Komsica... :D
exliberal

#595 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by exliberal »

nosara wrote:
exliberal wrote:Jebiga Gandalfe mozda i tjera.....mozda ce Komsic uspjet da uradi sto oba HDZ nisu uspjela a to je da svi hrvati stanu iza jedinog "podobnog " kandidata....
... Zeljka Komsica... :D

nisi shvatio navodnike.....podobnog po njihovim mjerama ne sdp mjerama
vivaldi

#596 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by vivaldi »

Mislim da Komsicu trenutno veci problem predstavlja nikad jaca konkurencija za Bosnjackog clana nego nejedinstvo stranaka sa Hrvatskim predznakom. Ono sto je vec sada evidentno (a kampanja jos nije zvanicno ni pocela) na medijskom trzistu jeste totalno skidanje maski i stavljanje u sluzbu jednog kandidata. U toj borbi se vec okrecu protiv Komsica (na proslim izborima su bili ili mu naklonjeni ili bar indiferentni), ali sada ne mogu biti jer dio od onih 97 hiljada glasova koje je Komsic dobio, na ovim izborima mozda mogu biti kljucni za pobjedu nekom Bosnjackom kandidatu. Sto bi rekli u filmovima "nista licno samo posao".

Bakir, Hare i Fahro nemaju sta traziti u RS-u I zap. Hercegovini. Jedan drugom moraju otimati glasove, a svi zajedno ce pokusati otkinuti Komsiceve Bosnjacke glasove pa ko koga zajebe. Komsci pak sa druge strane tesko da moze naci druge glasace vec mora sacuvati ove sto ima i nadati se da Kristo ili Raguz nece odustati od kandidature.
ultima_palabra

#597 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:Mislim da Komsicu trenutno veci problem predstavlja nikad jaca konkurencija za Bosnjackog clana nego nejedinstvo stranaka sa Hrvatskim predznakom. Ono sto je vec sada evidentno (a kampanja jos nije zvanicno ni pocela) na medijskom trzistu jeste totalno skidanje maski i stavljanje u sluzbu jednog kandidata. U toj borbi se vec okrecu protiv Komsica (na proslim izborima su bili ili mu naklonjeni ili bar indiferentni), ali sada ne mogu biti jer dio od onih 97 hiljada glasova koje je Komsic dobio, na ovim izborima mozda mogu biti kljucni za pobjedu nekom Bosnjackom kandidatu. Sto bi rekli u filmovima "nista licno samo posao".

Bakir, Hare i Fahro nemaju sta traziti u RS-u I zap. Hercegovini. Jedan drugom moraju otimati glasove, a svi zajedno ce pokusati otkinuti Komsiceve Bosnjacke glasove pa ko koga zajebe. Komsci pak sa druge strane tesko da moze naci druge glasace vec mora sacuvati ove sto ima i nadati se da Kristo ili Raguz nece odustati od kandidature.
Misliš da bi prosječan glasač SDP-a glasao za nekog od navedene trojice?
vivaldi

#598 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:Misliš da bi prosječan glasač SDP-a glasao za nekog od navedene trojice?
Moja porodica (ja ne glasam) tj. stariji clanovi oduvijek glasaju za SDP, pa su tako naravno glasali i za Komsica. Njihovi motive nemaju ama bas nikakve veze sa socijaldemokratijom, vec sa totalno stupidnim razlozima, ali im nikad nisam otvarao oci jer me bolila neka stvar. Zbog nekih svojih nesretnih ili nespretnih izjava znam da ce na ovim izborima ostati bez 4-5 glasova. To je nesto sto mogu da tvrdim, a za ostalih 96 hiljada nemam pojma.

Ono sto sam htio reci da je konkretno u slucaju mojih glasaca, zbog demagogije prije 4 godine dobio glasove, a ove godine ih zbog demagogije izgubio pa ce i oni u apstitnente vjerovatno.

Druga stvar, ne treba svakako zanemariti visesedmicno/visemjesecno ispiranje mozgova putem medija, a Komsicu ne ide trenutno na ruku ni ova zbrka na Federalnoj.
ultima_palabra

#599 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
ultima_palabra wrote:Misliš da bi prosječan glasač SDP-a glasao za nekog od navedene trojice?
Moja porodica (ja ne glasam) tj. stariji clanovi oduvijek glasaju za SDP, pa su tako naravno glasali i za Komsica. Njihovi motive nemaju ama bas nikakve veze sa socijaldemokratijom, vec sa totalno stupidnim razlozima, ali im nikad nisam otvarao oci jer me bolila neka stvar. Zbog nekih svojih nesretnih ili nespretnih izjava znam da ce na ovim izborima ostati bez 4-5 glasova. To je nesto sto mogu da tvrdim, a za ostalih 96 hiljada nemam pojma.

Ono sto sam htio reci da je konkretno u slucaju mojih glasaca, zbog demagogije prije 4 godine dobio glasove, a ove godine ih zbog demagogije izgubio pa ce i oni u apstitnente vjerovatno.

Druga stvar, ne treba svakako zanemariti visesedmicno/visemjesecno ispiranje mozgova putem medija, a Komsicu ne ide trenutno na ruku ni ova zbrka na Federalnoj.
Razumijem, ali sve to nema veze sa trojicom bošnjačkih kandidata. Ako je nekoga razočarao Komšić/SDP onda će oni apstinirati ili eventualno glasati za NS ili neku drugu manju lijevu stranku.

Također, ni ta utrka nije posebno tijesna, kažu da Haris ima glasova kao Bakir i Fahro skupa...
vivaldi

#600 Re: Komšić ima više glasova od Izetbegovića, Radončića i Harisa

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:Razumijem, ali sve to nema veze sa trojicom bošnjačkih kandidata. Ako je nekoga razočarao Komšić/SDP onda će oni apstinirati ili eventualno glasati za NS ili neku drugu manju lijevu stranku.

Također, ni ta utrka nije posebno tijesna, kažu da Haris ima glasova kao Bakir i Fahro skupa...
Slazem se da to izgleda kao najvjerovatnija opcija, medjutim izbori u zemlji poput BiH su vrlo specificni. Jedan jedini dogadjaj, pozitivan ili negativan koji cak moze imati neki privremeni karakter moze dramaticno promjeniti rezultat izbora ukoliko se pravilno tempira. Spisak tih eventualnih dogadjaja je jaaako sirok: od ukidanja viza, medjuetnickog manjeg ili veceg incidenta, otvorene podrske Islamske zajednice, odredjene izjave protivkandiata ili izjave cak nekog nebosnjackog politircara, nekog mijesanja Turske, velika investicija ili veliko otpustanje...Svaki od tih pojedinacnih dogadjaja/poteza moze imati ozbiljne reperkusije na raspolozenje biraca.

Na izborima glasa nekoliko stotina hiljada ljudi. Najveci dio njih nisu uospte neki hard core SDP-ovci, SDA-ovci ili Silajdzicevci, vec maltene apolitican narod od krvi i mesa podlozan mnogim stvarima, emocijama..

Npr. I ja sam bio misljenja prije par mjeseci da ce SBiH, a mozda cak i sam Hare, biti totalni gubitnici narednih izbora. Medjutim, sada vise apsolutno nisam siguran u to. Prvo se desi famozna Istanbuslka deklaracija, pa Ganic, a onda nenormalna kupovina medija. Sada imam osjecaj da Hare u par mjeseci nadoknadi sav kredit sto je godinama gubio, a pritom nista specijalno ne uradi.
Post Reply