kompresija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sulejman__

#1 kompresija

Post by sulejman__ »

Pozdrav ,moze li mi neko da protumaci ovu kompresiju posto se ja ne razumijem da li je dobra ili losa ?

auto - megan 1.9 dci 2005 g

Hvala

Image
sorcerer

#2 Re: kompresija

Post by sorcerer »

od 25 do 30 bar bi za dizela trebala biti ok ,na prvom ti je malo slabija ,na trecem ,najveca ,ali nema neke drasticne razlike izmedju cilindara . dobra ti je kompresija
basicm

#3 Re: kompresija

Post by basicm »

Dobra :-D
Koliko je presao auto?
milojicabrzi

#4 Re: kompresija

Post by milojicabrzi »

pokazuje kompresiju po cilindrima...

Za diesela je vazno da je preko 25 bara, te da je priblizno ravnomjerna u svim cilindrima (ako padne u samo jednom, mora se raditi motor).

Ova kompresija je dobra, znaci kompresione karike su ok, treba vidjeti kakve su uljne...

Kompresija najbolje pokazuje opce stanje motora, kad je ona dobra, znaci da je relativno ok blok motora, odnosno sklop klip-cilindar, ali ima tu jos bitnih dijelova motora, koji moraju biti ok, da bi se racunalo da je motor dobar...

Kod vecine auta, nakon 2000. godine, blokovi motora i mjenjaci su dobri, ne kvare se i to je najmanji problem, oni uglavnom mogu preci 500-600 hiljada do generalke, ali treba obratiti paznju i na dizne, turbinu (ako je vozilo ima), sklop kvacila itd.
Last edited by milojicabrzi on 16/01/2013 11:03, edited 1 time in total.
chelo

#5 Re: kompresija

Post by chelo »

@sulejman
gdje si ovo radio i koliko kosta?
Je li se radi prilikom promjene, tj ispustanja ulja?
Bakir1

#6 Re: kompresija

Post by Bakir1 »

chelo ja mislim da ne kosta vise od 50 KM, a nemas potrebe provjeravati kompresiju dok ti je sve ok sa motorom, prvenstveno paljenje, potrosnja ulja-vode.
hopi

#7 Re: kompresija

Post by hopi »

mogu reći meni koliko je bilo, prije 2 god, 20KM, mercedes 190d 4 cilindra, može se mjeriti na hladan (paljenje) i zagrijan motor, najčešće se radi na hladan.
chelo

#8 Re: kompresija

Post by chelo »

Bakir1 wrote:chelo ja mislim da ne kosta vise od 50 KM, a nemas potrebe provjeravati kompresiju dok ti je sve ok sa motorom, prvenstveno paljenje, potrosnja ulja-vode.
Ok, hvala.
sulejman__

#9 Re: kompresija

Post by sulejman__ »

basicm wrote:Dobra :-D
Koliko je presao auto?
160 000 km
chelo wrote:@sulejman
gdje si ovo radio i koliko kosta?
Je li se radi prilikom promjene, tj ispustanja ulja?
u ovlastenom renault salonu
Bakir1 wrote:chelo ja mislim da ne kosta vise od 50 KM, a nemas potrebe provjeravati kompresiju dok ti je sve ok sa motorom, prvenstveno paljenje, potrosnja ulja-vode.
pa da , ja sam prvenstveno radio zbog toga sto auto nenormalno gubi ulje cca na 100 kilometara potrosi skoro pola litre ,u servisu nisu mogli otkloniti kvar i preporucili su promjenu motora sto mi je preskupo a sumnjam da je totalno rikno jer motor stvarno dobro radi ,perfektno vuce, na -20 iz prve pali i t.d. a i potrosnja mu je solidna ,na ovim minusima se povecala cca na 6.5 l otvorene voznje "malo grublje " i t.d. Pa sad kontam da rastavljam ponovo motor negdje drugo da pogledaju te karike i sta vec je jos povezano s uljem ,vec sam ravnao glavu, nekakvu brtvu motora su sredjivali,diftunge mijenjali i cistili turbinu (ma popravak bio preko 1000 maraka) ali djaba opet isto ..
milojicabrzi

#10 Re: kompresija

Post by milojicabrzi »

Ta potrosnja od pola litre na 100 km, je nenormalna i ne moze biti tolika, sve da u motoru nema ni jedne karike...

Vidi da nemas neko ostecenje na karteru ili negdje gdje fizicki gubi ulje...

Ako su radili glavu, vjerovatno ne gubi na ventilima, a da trosi toliko ulja, kada das gas na 3000 obrtaja, iza tebe bi morao biti oblak dima...

Pazi kod mjerenja ulja, da si uvijek na ravnom, te sacekaj pola-sata - sat nakon gasenja motora, pa onda izvuci sipku :)
sulejman__

#11 Re: kompresija

Post by sulejman__ »

ma znam postupak kako se mjeri ulje, mjerim vec godinu dana ,uvijek isto ,u garazi konstantna lokva ulja i t.d. Kad god krenem na put moram obavezno nasuti jednu litru i jednu u gepek za svaki slucaj :D hah zalasno ..
johntra

#12 Re: kompresija

Post by johntra »

Pa ako je lokva, onda valjda negdje curi, i to dobro? Kako ti to nisu u servisu mogli skontati? :-)
sulejman__

#13 Re: kompresija

Post by sulejman__ »

e to se i ja pitam ..
johntra

#14 Re: kompresija

Post by johntra »

Koje su ti sve dihutnge mijenjali?
daxon

#15 Re: kompresija

Post by daxon »

Potrošnja ulja se može događati na tri načina i to; kroz vodilice ventila, kroz klipne prstenove, kroz turbinu.
Također, ulje može curiti i na britvi glave motora, ili na čepu kartera, međutim, to bi lako uočili.
sulejman__

#16 Re: kompresija

Post by sulejman__ »

johntra wrote:Koje su ti sve dihutnge mijenjali?
a pojma nemam ,pise u racunu u opisu "ravnanje i ispitivanje glave odradjeno i novi dihtung postavljen" ne pise koji..
basicm

#17 Re: kompresija

Post by basicm »

Ocito ti curi ulje nekud, cim imas lokve. Pregledaj motor i trazi trag, pa ces onda znati sta je. Toliku kolicinu ne moze trositi na ventile, a kompresija ti je po ovome dobra. Ostaju semerinzi i dihtunzi. Posebno pogledaj onaj na radilici kod zamajca, jer je on najskriveniji.
preludezalude

#18 Re: kompresija

Post by preludezalude »

Moguce je da je turbina zrela za reparaciju. Kod mog druga koji ima pasat 5 je ista situacija bila. Auto se ponasa super, vuce super, pali super. Ali nenormalno ulja je trosio. Otisao majstoru koji je skinuo turbinu i dao dijagnozu da je dobila lufta previse. Ona je radila, ali je ulje provlacila. Turbina odnesena na reparaciju u Srbiju, isti dan zavrseno, vraceno nazad i smontirano u auto. Sad je sve ok sa potrosnjom ulja. Samo ti nadji dobrog majstora koji zna sta radi. Bjezi od ovlastenih servisa jer oni neznaju popravljati, oni znaju samo zamijeniti. Oni su samo klasicni monteri, slabi dijagnosticari i majstori.
sulejman__

#19 Re: kompresija

Post by sulejman__ »

basicm wrote:Ocito ti curi ulje nekud, cim imas lokve. Pregledaj motor i trazi trag, pa ces onda znati sta je. Toliku kolicinu ne moze trositi na ventile, a kompresija ti je po ovome dobra. Ostaju semerinzi i dihtunzi. Posebno pogledaj onaj na radilici kod zamajca, jer je on najskriveniji.
7 dana su radili na autu ,ako oni nisu uocili tesko da cu i ja ;). Uglavnom ,trebati ce mi dobar majstor.
preludezalude wrote:Moguce je da je turbina zrela za reparaciju. Kod mog druga koji ima pasat 5 je ista situacija bila. Auto se ponasa super, vuce super, pali super. Ali nenormalno ulja je trosio. Otisao majstoru koji je skinuo turbinu i dao dijagnozu da je dobila lufta previse. Ona je radila, ali je ulje provlacila. Turbina odnesena na reparaciju u Srbiju, isti dan zavrseno, vraceno nazad i smontirano u auto. Sad je sve ok sa potrosnjom ulja. Samo ti nadji dobrog majstora koji zna sta radi. Bjezi od ovlastenih servisa jer oni neznaju popravljati, oni znaju samo zamijeniti. Oni su samo klasicni monteri, slabi dijagnosticari i majstori.
skidali su turbinu ,kazu da je solidna,sve ok . Ne treba je reparirati samo su je ocistili.
preludezalude

#20 Re: kompresija

Post by preludezalude »

Prva stvar koju trebas uraditi je MIJENJAJ MAJSTORA. Kakav je to majstor koji problem rjesava time sto ce zamijeniti motor. Pa i ja znam to.
sulejman__

#21 Re: kompresija

Post by sulejman__ »

naravno
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#22 Re: kompresija

Post by anex »

Zašto se desi izbijanje kompresije na diznama?
ZoomZoomKiwi

#23 Re: kompresija

Post by ZoomZoomKiwi »

Podloška dizne i šaraf koji drži diznu su glavni krivci.

Na 2.0 TDCI iz prve generacije Kuge su podloške dizni bile problematične, ali jako jeftine za promijeniti.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#24 Re: kompresija

Post by anex »

I to kad izbije, kakvu havariju napravi?
ZoomZoomKiwi

#25 Re: kompresija

Post by ZoomZoomKiwi »

anex wrote: 21/02/2024 23:01 I to kad izbije, kakvu havariju napravi?
Zavisi kako misliš izbije?
Nasilno da je izbije cijelom dužinom ne može.

Obično propišana podloška pušta malo goriva, motor trokira, osjeti se smrad goriva u kabini, ne vuče kako treba, dimi, potrošnja ludi, motor dobije čudan zvuk itd. (može biti jedan simptom ili kombinacija nekih ili svih ovih). Skini plastični poklopac i vidi tj. pomiriši da li se osjeti miris nafte.

E sad, kad se taj problem zapusti, može se desiti samozapaljenje nakupljenog goriva na poklopcu, ali kod dizela je to skoro pa nemoguće. Može se desiti ulaz vode u cilindre, najčešće kondenza, što nije baš dobro, ni u najmanjim mogućim količinama.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 21/02/2024 23:13, edited 2 times in total.
Post Reply