kompresija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Brdar

#1 kompresija

Post by Brdar »

zanima me kolika treba biti kompresija dizela a kolika benzinca, mislim na ispravan motor, posto kazu da je kommpresija najbolji pokazatelj stanja motora, i koja je kriticna tacka ispod koje je kriticno stanje motora, unaprijed hvala!!!
milojicabrzi

#2 Re: kompresija

Post by milojicabrzi »

dupli
Last edited by milojicabrzi on 01/08/2012 19:29, edited 1 time in total.
milojicabrzi

#3 Re: kompresija

Post by milojicabrzi »

milojicabrzi wrote:Ovisi od konstrukcije motora, ali u sustini, kod benzinca treba da je iznad 10 (kad padne na 6 ili 7 tu se vec radi zamjena karika i generalka, a kad je nov onda je cini mi se 12 bara, barem bilo za golfa 2 1,3 benz.).

Kod diesela je kompresija puno vaznija, jer on nema iskru i svjecicu, vec pali na kompresiju, pa treba biti iznad 25 da bi se motor smatrao dobrim, kada padne ispod 20, blizi mu se generalka...

Opcenito, diesele je zbog toga lakse provjeriti jer diesel kad je rikavela motor, tesko pali, dok benziznac pali i pred smrt na okret kljuca.

U sustini, kompresija jeste opcenito najbolji pokazatelj stanja motora, ali ima tu jos faktora, narocito ako je turbo diesel , stanje turbine (koja je maltene skuplja od cijelog motora), stanje dizni, kod PD VW motora, gdje jedna dizna kosta cijelo bogatstvo, tako da je najbolje provjeriti jos neke stavke osim kompresije...

Kompresija kako se motor trosi, treba opadari ravnomjerno i biti priblizno ista u svim cilindrima, ako vidis da neki cilindar znacajno odstupa od drugih, to je los znak, jer se osvjezenje ili generalka, moze raditi samo na svim cilindrima. Ova auta u kojem je u jednom cilindru pala kompresija (najcesce jer pukne ili se osteti karika), rade neravnomjerno i trokiraju, pa ih je tako lako prepoznati...

Vazno... ljudi koji prodaju auta sa losim stanjem motora, cesto su skloni da naspu aditiv u ulje (kao liqui molly ili sl.) koji ublazi privremeno luftove i istrosenost, pa se motor malo utisa i lijepo prede, ali kad promijenis ulje, skontas da su te izradili, zato uvijek provjeri auto sa iskusnim majstorom, bolje njemu 20 KM na kafu, nego tebi glavobolja narednih 5 godina...
Post Reply