Zbog cega se to desava i kako da se toga rijesim
Kompjuter se sam restartuje; pomoc??
Moderator: Benq
-
mukkii
#1 Kompjuter se sam restartuje; pomoc??
Desava mi se da se kompjeter odjednom sam od sebe restartuje.

-
dseytan
ima par mogucih uzroka: provjeri temperature u kompu - ako ne valjaju mijenjaj hladjenje, ako si radio overclocking - smanji malo, ako si mijenjao latencije memorije vrati ih na default. ako ne znas o cemu pricam (odnosno ako nista nisi dirao
) onda:
99% slaba napojna jedinica... kupi novu, i nemoj biti previse stedljiv na tome. btw koja ti je konfiguracija???
mada, prije kupovine posudi od nekoga napojnu pa provjeri sa tom, da ne kupis bezveze ako nije do nje.
99% slaba napojna jedinica... kupi novu, i nemoj biti previse stedljiv na tome. btw koja ti je konfiguracija???
mada, prije kupovine posudi od nekoga napojnu pa provjeri sa tom, da ne kupis bezveze ako nije do nje.
-
Vozdra_123
ja bas sada posao napisati ovo svedseytan wrote:ima par mogucih uzroka: provjeri temperature u kompu - ako ne valjaju mijenjaj hladjenje, ako si radio overclocking - smanji malo, ako si mijenjao latencije memorije vrati ih na default. ako ne znas o cemu pricam (odnosno ako nista nisi dirao) onda:
otidji u bios...
obicno ima stranica na kojoj je pokazan napon iz jedinice
podji sa ovim prije nego pocnes razmotiravati komp
Last edited by Vozdra_123 on 22/06/2006 20:11, edited 1 time in total.
-
array
mukkii,dseytan wrote:ima par mogucih uzroka: provjeri temperature u kompu - ako ne valjaju mijenjaj hladjenje, ako si radio overclocking - smanji malo, ako si mijenjao latencije memorije vrati ih na default. ako ne znas o cemu pricam (odnosno ako nista nisi dirao) onda:
Zaboravi iste sekunde sto je ovaj gore napisao ili jos bolje, ne citaj
-
felichi
evo i kod mene je gotovo isto, sa jednom razlikom da nakon što se
restartuje windows xp se opet podigne sve do momenta kada se na
praznom desktopu prikaže neka poruka i nakon klika na OK poruka
se ponavlja opet i opet.
tada moram 'hladno' restartovati i tek tada se sistem podigne ok s tim
da se pojavi poruka 'da nesto nije u redu' i 'da li zelim prijaviti kvar'
gasi se u prosjeku jednom dnevno, s tim da komp nikada ne gasim
turn off vec uvijek je na standby. cini se da se više gasi kada se
intenzivnije radi na njemu (uključeno po nekoliko programa)
komp je ibm. norton uvijek prijavljuje 'sistem good' (lažljivac)
ako neko zna kako pomoći, hvala
restartuje windows xp se opet podigne sve do momenta kada se na
praznom desktopu prikaže neka poruka i nakon klika na OK poruka
se ponavlja opet i opet.
tada moram 'hladno' restartovati i tek tada se sistem podigne ok s tim
da se pojavi poruka 'da nesto nije u redu' i 'da li zelim prijaviti kvar'
gasi se u prosjeku jednom dnevno, s tim da komp nikada ne gasim
turn off vec uvijek je na standby. cini se da se više gasi kada se
intenzivnije radi na njemu (uključeno po nekoliko programa)
komp je ibm. norton uvijek prijavljuje 'sistem good' (lažljivac)
ako neko zna kako pomoći, hvala
- Qler
e takvi su mi najdrazi koji misle da znaju... jos samo kad bi znao sta sam racunara sastavio i popravio.... al' ti eto znas...array wrote:If you say so ... samo ti ja nikad nebi dao da pridjes mom kompjuteru a kamoli da ga popravljas.Qler wrote:array daj ba... pa bas 99% slucajeva je do napojne kad ne dira nesto... i ja mislim da je do napojne...
-
dseytan
array wrote: mukkii,
Zaboravi iste sekunde sto je ovaj gore napisao ili jos bolje, ne citaj. Za tvoj problem ima mali milion razloga od kojih 99% NIJE power supply ili napojnica
kako ga ovaj gore zove. Ako nisi cackao nesto sto ne bi trebao nikad dirati (BIOS config, registry, etc), onda vjerovatno imas neki hardware problem. Ako si nedavno instalisao novi hardware onda je vjerovatno problem povezan s tim. Inace restartovanje se najcesce pojavljuje ako ima nekakav hardware problem kod memorije, video kartice, modema .... U svakom slucajui ako se ne razimijes u to najbolje ti je da nista ne cackas sam a bogami ni ne uzimaj savjete od onih koji navodno nesto "znaju" o kompjuterima kao ovaj gore dseytan. Uzmi ove rijeci za ozbiljno jer dolaze iz dugogodisnjeg iskustva u radu u IT industriji ...
prva stvar na koju cu se osvrnuti - NE nisam nikakav it strucnjak, niti sam ikad i jednu marku zaradio na tome.
samo sam igrom slucaja imao tonu situacijau kojoj je problem bila nekvalitetna PSU. covjeku dobronamjerno ukazujem na probleme sa kojima sam se ja susretao.
druga stvar - te razloge koje si ti nabrojao najcesce zavrsavaju sa bluescreenom a ne restartom.
treca stvar - ne vidim razloga zasto mukkii ne bi sam pokusao otkloniti kvar. ni za jedan metod popravljanja koji predlazem nije potrebno neko visoko it obrazovanje... izuzevsi mozda jedino zamjenu nekih coolera. a u biti i to moze sam uraditi uz pomoc vrlo slikovitog guide-a koji moze naci na netu.
i na kraju - ne vidim razlog za aroganciju. ako si napet idi se bavi kakvim sportom ili sta slicno.
i zaboravih samo napomenuti mukkiiju - ocisti kuciste od prasine, narocito slotove za memoriju... mada je malo vjerovatno da je do toga, ali eto.
valjda nesto uspije.
-
dugacki
Za ove sto im se pc ''spontano'' pali i gasi:
Sta ste zadnje instalirali na svoj pc?
Koji je bio zadnji hardware sto ste ugradili?
Ako nista drugo a vi onda ovako (za one sto imaju XP):
start-program-accessories-system tools-system restore
Sjeti se kad je problem nastao, izaberi datum i sistem ce se sam popraviti.
ps
ako ovo ne pomogne, onda na google....
Sta ste zadnje instalirali na svoj pc?
Koji je bio zadnji hardware sto ste ugradili?
Ako nista drugo a vi onda ovako (za one sto imaju XP):
start-program-accessories-system tools-system restore
Sjeti se kad je problem nastao, izaberi datum i sistem ce se sam popraviti.
ps
ako ovo ne pomogne, onda na google....
-
dseytan
da, ovo bi bilo vrlo korisno. ili mozda jos bolja opcija skini everest i baci screenshotove sa otvorenom opcijom "sensor". evo ti link:Vozdra_123 wrote: otidji u bios...
obicno ima stranica na kojoj je pokazan napon iz jedinice
podji sa ovim prije nego pocnes razmotiravati komp
EVEREST: http://www.lavalys.hu/downloads/everestultimate220.exe
KEY: http://files.9down.com:8080/EVEREST_key.rar
odstupanja od nominalne voltaze ne bi smjela biti veca od 5-10%.
-
mukkii
Ne znam kako da vam to malo bolje priblizim, evo npr, radio sam zadnjih dana nesto u photoshopu, i desavao mi se taj restart, ili desava se u zadne vrijeme kad bih otvorio npr. 10 tabova u mozili da se restartuje, a prije bi ih otvaro i vise, pa je sve radilo normalno.
-
Dog_Father
E moj array
Jadno je tvoje znanje i iskustvo!
Ja sam 75% siguran da je osoba koju si ti prozvao upravu i da je napajanje krivo.
Sto se tice onoga sto si ti naveo, moze biti samo memorija, ali taj uzrok se javlja u oko 3-5% slucajeva navedenog problema.
Usput, hardware se ne instalise nego instalira.
BTW Ja tebe ne bih pustio na mom kompu da gledas film, a da ne govorim da nesto popravljas.
Previsoka temperatura gasi kompjuter a ne restartuje ga. Moze jedino blokirati.
Sto se tice memorija, najcesce ce blokirati, mada se mogu desiti i restarti.
Netko spomenu i system restore. System restore pravi restore point kad je neki od drivera promjenjen ili instaliran novi. To se radi kada komp nakon instalacije neceg takvog nece da boota ili slicno.
Ja sam 75% siguran da je osoba koju si ti prozvao upravu i da je napajanje krivo.
Sto se tice onoga sto si ti naveo, moze biti samo memorija, ali taj uzrok se javlja u oko 3-5% slucajeva navedenog problema.
Usput, hardware se ne instalise nego instalira.
BTW Ja tebe ne bih pustio na mom kompu da gledas film, a da ne govorim da nesto popravljas.
Previsoka temperatura gasi kompjuter a ne restartuje ga. Moze jedino blokirati.
Sto se tice memorija, najcesce ce blokirati, mada se mogu desiti i restarti.
Netko spomenu i system restore. System restore pravi restore point kad je neki od drivera promjenjen ili instaliran novi. To se radi kada komp nakon instalacije neceg takvog nece da boota ili slicno.
Last edited by Dog_Father on 22/06/2006 21:15, edited 2 times in total.
- Qler
Dog_Father wrote:E moj array
ma array se izgleda jednom susreo sa slicnim problemom i misli sve zna..
- Qler
mukkii wrote:Ne znam kako da vam to malo bolje priblizim, evo npr, radio sam zadnjih dana nesto u photoshopu, i desavao mi se taj restart, ili desava se u zadne vrijeme kad bih otvorio npr. 10 tabova u mozili da se restartuje, a prije bi ih otvaro i vise, pa je sve radilo normalno.
slobodno ti sa everoestom provjeri napone i proveri da ti nisi cooleri puni prasine da ti se ne pregrijava proc ili graficka?
-
dseytan
probaj opteretiti sistem sto vise. ukljuci neke video igre, konvertuj kakav veci video fajl.mukkii wrote:Ne znam kako da vam to malo bolje priblizim, evo npr, radio sam zadnjih dana nesto u photoshopu, i desavao mi se taj restart, ili desava se u zadne vrijeme kad bih otvorio npr. 10 tabova u mozili da se restartuje, a prije bi ih otvaro i vise, pa je sve radilo normalno.
ili najbolje - skini ovaj mali programcic pa vidi kako ce se sistem ponasati pod opterecenjem.
http://www.majorgeeks.com/download.php?det=867
hajd javi kako je uspjelo...
- Qler
e sad
meni se to desilo i nakon reinstalacije sistema nije vise bilo problema.. u glavnom win nesto zahebe sa memorijom.. ili je memorija defektna.... ako ti se vise to ne desava
zaboravi
imas u system properties pod advanced negdje opciju da ne restartuje komp kad dodje do tog "blue screen"- i onda ti sve fino pise sta je zajebalo stvar 
-
mukkii
Evo pokreno sam, i stao mi je komp.dseytan wrote: probaj opteretiti sistem sto vise. ukljuci neke video igre, konvertuj kakav veci video fajl.
ili najbolje - skini ovaj mali programcic pa vidi kako ce se sistem ponasati pod opterecenjem.
http://www.majorgeeks.com/download.php?det=867
hajd javi kako je uspjelo...
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
WIN+Pause
Advanced tab
Startup Recovery
Settings
Auto restart off
Kad bude¹ imao vi¹e informacija vrati se i napi¹i ih...
off topic:
Reæi da se Windowsi restartuju zbog napojne bez ikakve dodatne informacije je blago reèeno...... Windowsi se restartuju zbog malog mora gluposti od kojih napojna predstavlja vrlo mali procenat sluèajeva...
Evo recimo i kod mene se restartovao PC mnogo puta. Skontao sam ¹ta je razlog i na¹timao. Daj mi odgovorite ¹ta je bio razlog
I onaj prije njega, isto tako... X puta dnevno, i onaj prije njega.... I tuðe ma¹ine...
Hint... Nije bila napojna... Nikad
Advanced tab
Startup Recovery
Settings
Auto restart off
Kad bude¹ imao vi¹e informacija vrati se i napi¹i ih...
off topic:
Reæi da se Windowsi restartuju zbog napojne bez ikakve dodatne informacije je blago reèeno...... Windowsi se restartuju zbog malog mora gluposti od kojih napojna predstavlja vrlo mali procenat sluèajeva...
Evo recimo i kod mene se restartovao PC mnogo puta. Skontao sam ¹ta je razlog i na¹timao. Daj mi odgovorite ¹ta je bio razlog
I onaj prije njega, isto tako... X puta dnevno, i onaj prije njega.... I tuðe ma¹ine...
Hint... Nije bila napojna... Nikad