Kompjuter neće da se startuje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

pojedinac

#76 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by pojedinac »

Halftime wrote:a da jos za kraj probas restartovati bios :)
Kako?
Halftime

#77 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by Halftime »

Imas li upustvo od te ploce? Sve u svemu moras naci Jumper da prespojis dok ti je komp istekan iz struje ako imas upustvo trazi "Clear CMOS" ili potrazio pored baterije jumper sa 2 pina kad nadjes ugasis komp iz struje i spojis ta dva pina sa jumper.om kojeg mozes naci negdje drugo na ploci samo zapamti od kud si ga uzeo da mozes vratiti na staro mjesto
hakazvaka

#78 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by hakazvaka »

Halftime wrote:Imas li upustvo od te ploce? Sve u svemu moras naci Jumper da prespojis dok ti je komp istekan iz struje ako imas upustvo trazi "Clear CMOS" ili potrazio pored baterije jumper sa 2 pina kad nadjes ugasis komp iz struje i spojis ta dva pina sa jumper.om kojeg mozes naci negdje drugo na ploci samo zapamti od kud si ga uzeo da mozes vratiti na staro mjesto
moze se i izvaditi baterija i sacekas nekoliko sekundi i imas resetovan cmos
Halftime

#79 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by Halftime »

hakazvaka wrote:
Halftime wrote:Imas li upustvo od te ploce? Sve u svemu moras naci Jumper da prespojis dok ti je komp istekan iz struje ako imas upustvo trazi "Clear CMOS" ili potrazio pored baterije jumper sa 2 pina kad nadjes ugasis komp iz struje i spojis ta dva pina sa jumper.om kojeg mozes naci negdje drugo na ploci samo zapamti od kud si ga uzeo da mozes vratiti na staro mjesto
moze se i izvaditi baterija i sacekas nekoliko sekundi i imas resetovan cmos
Ja licno znam da na mojoj ploci to ne pali sa vadenjem baterije
mobsterc

#80 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by mobsterc »

pojedinac wrote:
mobsterc wrote:@pojedinac
Posto vec imas 2 masine ja bih prije nego ga odneses na servis uradio sljedece: Kazes da je radilo i nista n je mijenjano poslije toga. Izvadi bateriju iz ploce, i dok se ona hladi izvadi napojnu iz drugog kompjutera. Stavi napojnu koja siugrno radi pored maticne. Spoji atx 24pin konektor na maticnu. Ukljuci napojnu u struju. Prikopcaj graficku na monitor. Vrati bateriju. Upali racunar i javi sta se desilo. Dakle nemoj spajati diskove i optiku.
U slucaju da ti je mrsko vaditi napojnu iz ispravnog racunara, samo otvori stranicu, primakni neispravnu centralnu i prikopcaj atx konektor na plocu. Kada javis rezultat, slijede daljnje upute i preporuka za servis :D :lol:
Probao sam tvoj savjet ali ne ide pošto je kod ispravne mašine ATX konektor veći nego kod problematične.

Nažalost veći u manju ne ide. :mrgreen:
Ide vece u manje, samo ti ostane viska. :D Znam iz iskustva :razz: Pogledaj taj veci atx konektor i vidi mogu li mu se 'odvojiti' 4 pina. Kod vecine napajanja moze...
Podsjeti me samo, sta se desi kada upalis racunar? Zavrti li se ijedan ventilator. Nasloni uho na napojnu i upali pa javi cujes li jedan 'skljoc' :-D
@halftime, ti onda vadis pogresnu bateriju :D BIOS da bi sacuvao postavke, mora raditi nekako, a da bi radio treba mu struja. Eh sad, ako ti je neka dual bios ploca ili ima neku odvojenu memoriju onda treba da bude bez baterije oko 6 sati.
pojedinac

#81 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by pojedinac »

mobsterc wrote: Pogledaj taj veci atx konektor i vidi mogu li mu se 'odvojiti' 4 pina. Kod vecine napajanja moze...
Ne mogu se ‘odvojiti’.
mobsterc wrote:Podsjeti me samo, sta se desi kada upalis racunar?
pojedinac wrote:Ne mogu ga ni upaliti ni ugasiti pomoću normalne tipke START. Isto tako nemogu ga resetovati pomoću tipke RESET. Palim ga i gasim preko prekidaća napojne jedinice I/O sa zadnje strane kučišta.
Kad ga upalim zvuči kao da će se startovati s tim da lampice koje pokazuju rad HARD DISKA i FLOPIJA uopšte ne svijetle. Svijetle samo lampice CD-ROM-a i DVD-a i CD-ROM ne mogu otvoriti.
mobsterc wrote:Zavrti li se ijedan ventilator.
Svi se vrte normalno i onaj od napojne.
mobsterc wrote:Nasloni uho na napojnu i upali pa javi cujes li jedan 'skljoc' :-D
Ne čujem to ‘škljoc’.
mobsterc

#82 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by mobsterc »

Znaci cim mu das struje on se pali? Povadi sve osim graficke, rama i procesora pa probaj. Ako se racunar pali cim napojna dobije struju, do nje je.
problemnatravunu

#83 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by problemnatravunu »

Kod paljenja izađe ovaj ekran

Image

Klikom na EXIT ikonicu, ekran se zacrni i to je to!
Šta bi moglo biti? (pitam za drugu stariju osobu koja mi "nije u dometu " i ne zna puno o računarima!)
Last edited by problemnatravunu on 07/03/2020 10:30, edited 1 time in total.
tap3ah75

#84 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by tap3ah75 »

Ja ne vidim sliku
CPT

#85 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by CPT »

problemnatravunu wrote: 07/03/2020 07:57 Kod paljenja izađe ovaj ekran

Image

Klikom na EXIT ikonicu, ekran se zacrni i to je to!
Šta bi moglo biti? (pitam za drugu stariju osobu koja mi "nije u dometu " i ne zna puno o računarima!)
idi na BOOT ikonu i postavi sliku tog ekrana... vjerovatno moras samo boot sequence srediti
Post Reply