Komparativna književnost

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Vitez_Tuznog_Lika

#1 Komparativna književnost

Post by Vitez_Tuznog_Lika »

Uskoro krećem na studij i volio bih upisati komparativnu književnost u Sarajevu.Tražio sam na internetu o tom studiju, no nigdje nisam uspio naći neke veće informacije.Zanima me općenito o tom studiju, kolika je navala na taj studij, kakav je i od čega se sastoji prijemni, koliko je teško upasti, mogu li se igdje naći skripte za prijemni, s kojim se studijima sve može iskombinirati i sl.Ja osobno bih volio to studirati zajedno s historijom umjetnosti, pa me zanima može li se to dvoje iskombinirati...

Hvala unaprijed na svim odgovorima. :kiss:
indigo whisper

#2 Re: Komparativna književnost

Post by indigo whisper »

Ejj! potpuno isto planiram, ali nažalost i meni trebaju informacije o tome što je uopće za prijemni, i kakav je studij...hmmmh...pravo me iznenadi ugodno ovaj post:)
melb26sa

#3 Re: Komparativna književnost

Post by melb26sa »

Koliko ja znam, komparativna knjizevnost ide zajedno sa bibliotekarstvom. Kontakt je sekretar odsjeka, Mario Hibert:

Mario Hibert

Asistent - Sekretar Odsjeka

+ 387 33 253 108
Kabinet: 4. sprat, soba 230
Predmeti: Bibliotekarstvo (oblast)

Samo da kazem ako vas interesuje samo komparativna knjizevnost a ne bibliotekarstvo i obratno, zao mi je, jer opcija da se samo jedno studira ne postoji.

Da dodam jer tek vidjeh da trazite dodatne informacije - znam da ima obavezni pismeni i usmeni ispit za prijemni - ne bih bas rekla da se ljudi grabe za mjesto na tom odsjeku, nazalost nije kao za npr anglistiku ili germanistiku. Idem jos provjeriti pa javim ako nadjem sta bude na prijemnom.
CK5

#4 Re: Komparativna književnost

Post by CK5 »

http://www.ff.unsa.ba - Web site filozofskog fakulteta na kojem mozes naci dosta informacija.

Najbolja kombinacija je komparativna knjizevnost A1 i historija umjetnosti A2, ili nešto drugo pod A2 a moze se sa skoro svim odsjecima kombinovati osim pedagogija-psihologija.
Na komparativnoj se pise esej na zadatu temu i na usmenom provjere opste znanje i poznavanje knjizevnosti. Dobije se i neki spisak obavezne literature koja se treba procitati za prijemni.
Na historiji umjetnosti se radi pismeni test sa raznim pitanjima iz oblasti umjetnosti i kulture i nekog opsteg znanja i informisanosti, a ima i neki usmeni cini mi se.
Sretno!

p.s. javite se na PP ako imate jos nekih pitanja.
melb26sa

#5 Re: Komparativna književnost

Post by melb26sa »

CK5 wrote:http://www.ff.unsa.ba - Web site filozofskog fakulteta na kojem mozes naci dosta informacija.

Najbolja kombinacija je komparativna knjizevnost A1 i historija umjetnosti A2, ili nešto drugo pod A2 a moze se sa skoro svim odsjecima kombinovati osim pedagogija-psihologija.
Na komparativnoj se pise esej na zadatu temu i na usmenom provjere opste znanje i poznavanje knjizevnosti. Dobije se i neki spisak obavezne literature koja se treba procitati za prijemni.
Na historiji umjetnosti se radi pismeni test sa raznim pitanjima iz oblasti umjetnosti i kulture i nekog opsteg znanja i informisanosti, a ima i neki usmeni cini mi se.
Sretno!

Jesi ti gledao ovaj web? Tu nema apsolutno nista jer neko jos radi na izradi stranice.
Vitez_Tuznog_Lika

#6 Re: Komparativna književnost

Post by Vitez_Tuznog_Lika »

Kolika je navala na studij bez plaćanja, a kolika s plaćanjem...
Koliko je važan prijemni, a koliko ocjene? I koje se ocjene zapravo gledaju, ili se gleda samo opći uspjeh u srednjoj školi?
indigo whisper

#7 Re: Komparativna književnost

Post by indigo whisper »

heyhey...sam da dodam josh da saznah neke stvari, rekoše mi da se svake godine mijenja prijemni, da je prošle godine bio test inteligencije, opća kultura i gramatika:S
sam to saznah....
ejj i da kažem da je super što nadjoh ovaj post pošto nisam pooojma imala šta i kako...
btw. zna li itko kada se taj popis obavezne literature dobije??
alica.k

#8 Re: Komparativna književnost

Post by alica.k »

melb26sa wrote:
CK5 wrote:http://www.ff.unsa.ba - Web site filozofskog fakulteta na kojem mozes naci dosta informacija.

Sretno!

Jesi ti gledao ovaj web? Tu nema apsolutno nista jer neko jos radi na izradi stranice.
daj boze da rade na "izradi" stranice, ovo stoji ovako cca godinu i po.
dixi_fleka

#9 Re: Komparativna književnost

Post by dixi_fleka »

vidim da je post dosta star, ali ipak osjetih se pozvanom da odgovorim. kao student postdiplomskog studija istorija umjetnost/komparativna knjizevnost...a i kao prof. eng. jezika, koji sam ranije ( po starom dobrom planu i programu zavrsila, da kazem...sto se studija tice, ok je, ali filozofski fakultet, a posebno inernet stranica nudi jako malo podataka, od kojih je vecina zastarjela, dalje, kombinacija studija nije bas tako otvorena kao sto pricaju, npr. zabranjen je studij u drugom ciklusu kombinacija engleski/ist.um. ili turski/ist.um, ili manje vise bilo koja kombinacija od koje moze biti neke vajde...ali to je bolonja na bosanski nacin :-) ...dalje, istorija umjetnosti je uvijek i obavezno dvopredmetna, sto valjda sluzi samo da bi se maltretirali buduci istoricari umjetnosti, tako da kod upisa dooobro pazite koju kombinaciju birate, jer je moguce da vam se to zabrani na pola studija...ko ne vjeruje nek se obrati meni i mojim kolegama, bice mi drago da vas uputim u sve trick-of-the-trade...i na kraju ko se ipak odluci za upis, ist.um. je zaista divan studij, a sto se tice literature i materijala javite se da vidimo sta se mozemo dogovoriti
leptirica_x

#10 Re: Komparativna književnost

Post by leptirica_x »

vidim da se niko odavno nije javljao na ovu temu, ali molim upućene da mi detaljnije objasne šta podrazumijeva studiranje komparativne književnosti? Koji su predmeti npr. na prvoj godini? Kakvi su profesori i gradivo? Hvala unaprijed
leptirica_x

#11 Re: Komparativna književnost

Post by leptirica_x »

anybody? :zzzz:
samomalo

#12 Re: Komparativna književnost

Post by samomalo »

Pozdrav svima...
Ja studiram pravo i htjela bih upisati komparativnu književnost na trećog godini...
Imam još godinu dana da razmislim, ali voljela bih čuti savjete onih koji studiraju komparativnu književnost. Da li bih ja, po njihovoj, procjeni mogla studirati ta dva fakulteta zajedno, koliko vremena zahtjeva pripremanje ispita itd...

Unaprijed hvala ! :)
amr diab

#13 Re: Komparativna književnost

Post by amr diab »

da vas pitam moze li se ovaj studij kombinovati sa npr studijem arheologije, ili turskog???
antropolog

#14 Re: Komparativna književnost

Post by antropolog »

komparativnu možeš kombinirati sa turskim ali ne i sa arheologijom, jer je arh iskljucivo jedopredmetni studij
jelena07

#15 Re: Komparativna književnost

Post by jelena07 »

Pozdrav svima! :)
Može li mi netko reći kolika je zainteresiranost za studiranje francuskog jezika na FF i koji su uvjeti za prijemni? Ima li ga uopće?
Hvala.
antropolog

#16 Re: Komparativna književnost

Post by antropolog »

jelena07 wrote:Pozdrav svima! :)
Može li mi netko reći kolika je zainteresiranost za studiranje francuskog jezika na FF i koji su uvjeti za prijemni? Ima li ga uopće?
Hvala.
Prijemnog prošle godine nije bilo, gledaju se samo ocjene iz srednje škole B/H/S, francuski jezik ili drugi strani jezik (za one koji nisu ucili francuski a žele ga studirati) filozofija ili historija i opći uspjeh, ako imaš ok ocjene iz ovih predmeta nema problema, navala i nije baš neka, ostane uvijek slobodnih mjesta :D

Bonne chance :D
jelena07

#17 Re: Komparativna književnost

Post by jelena07 »

antropolog wrote:
jelena07 wrote:Pozdrav svima! :)
Hvala.
Prijemnog prošle godine nije bilo, gledaju se samo ocjene iz srednje škole B/H/S, francuski jezik ili drugi strani jezik (za one koji nisu ucili francuski a žele ga studirati) filozofija ili historija i opći uspjeh, ako imaš ok ocjene iz ovih predmeta nema problema, navala i nije baš neka, ostane uvijek slobodnih mjesta :D

Bonne chance :D
A možeš li mi reći nešto i o bibliotekarstvu ako znaš? Sa kojim se predmetima može kombinirati (vidjela sam da ide komparativna književnost) ? I koje se zvanje stječe po završetku? :)
Krajišnik

#18 Re: Komparativna književnost

Post by Krajišnik »

A mene zanima koji su poslovi dostupni s završenim studijem komparativne književnosti :D
mixone1995

#19 Re: Komparativna književnost

Post by mixone1995 »

BUMP! :mrgreen:
Mračajski proto

#20 Re: Komparativna književnost

Post by Mračajski proto »

Uzmi štrik i upiši ovaj Odsjek.
MeSko Hz

#21 Re: Komparativna književnost

Post by MeSko Hz »

Krajišnik wrote:A mene zanima koji su poslovi dostupni s završenim studijem komparativne književnosti :D
Ja što trenutno znam šta možeš raditi sa takvim završenim fakultetom je da nešto radiš u vezi kvizova :-)
Post Reply