komp pomoc

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
taureg71

#1 komp pomoc

Post by taureg71 »

Poz, radi se da komp ne mogu da upalim, krene od da podize sistem, svijetle lampice, ali slike nemaaaa nego pise power saving mode, tek sam iz 7. puta uspio nekako da ga upalim...da li moze win 10 da to zeza ??? imam ga 8 mjeseci...ili je nesto drugo ?? :-)
mirsek

#2 Re: komp pomoc

Post by mirsek »

taureg71 wrote:Poz, radi se da komp ne mogu da upalim, krene od da podize sistem, svijetle lampice, ali slike nemaaaa nego pise power saving mode, tek sam iz 7. puta uspio nekako da ga upalim...da li moze win 10 da to zeza ??? imam ga 8 mjeseci...ili je nesto drugo ?? :-)
Napojna pri kraju, mozda..
Da li se cuju bipovi neki kad se pali kompjuter ?
Koliko ti je star kompjuter ?
Ako je star mozda mu se baterija na maticnoj potrosila..
Praetorious

#3 Re: komp pomoc

Post by Praetorious »

Ako nema slike već samo poruka monitora da ne prima signal, onda je nešto do grafičke ili do monitora. Može biti sama grafička, konektori, kabl, napajanje grafičke, kvar na monitoru ... ili nešto drugo što spriječava normalno buđenje svih komponenti.
Provjeri kabl prema monitoru, napanje grafičke, onda: monitor na drugom kompu, grafičku uz drugi monitor; onda ide reinstalacija drivera, reinstalacija OS-a i - ako ništa od toga ne upali - nošenje kompa u servis na dijagnostiku.
taureg71

#4 Re: komp pomoc

Post by taureg71 »

uff ufff....ma odmah u servis, ne razumijem se bas da to sve odradim, hvala
taureg71

#5 Re: komp pomoc

Post by taureg71 »

mirsek wrote:
taureg71 wrote:Poz, radi se da komp ne mogu da upalim, krene od da podize sistem, svijetle lampice, ali slike nemaaaa nego pise power saving mode, tek sam iz 7. puta uspio nekako da ga upalim...da li moze win 10 da to zeza ??? imam ga 8 mjeseci...ili je nesto drugo ?? :-)

napajanje je mijenjano relat skoro, star je oko 6 god, ne cuju se bipovi nikakvi
mirsek

#6 Re: komp pomoc

Post by mirsek »

taureg71 wrote:
mirsek wrote:

napajanje je mijenjano relat skoro, star je oko 6 god, ne cuju se bipovi nikakvi
Moze biti desetine raznih opcija.
Jesi li slucajno udario ili pomjerio centralnu ?
Meni se jednom desilo da sam slucajno udario centralnu i pomjerio mi se ram i nije htio da upali komp..
I tek poslije testiranja svega i svacega izbacim i ubacim ram u slotove i proradi komp. :D
Dakle:
- probaj prvo sa svim kablovima u kucistu da ih iskopcas i prikopcas ponovo i probaj upaliti komp
- onda probaj sa 1 plocicom rama a sve drugo iskljuci, i HDD i DVD i USB uredjaje pa probaj upaliti komp samo do biosa da dodjes.
- onda probaj izvaditi bateriju sa maticne na minutu i vrati je i probaj upaliti komp.

Javi kako je proslo pa da pokusamo dalje. :thumbup:
mirsek

#7 Re: komp pomoc

Post by mirsek »

Praetorious wrote:Ako nema slike već samo poruka monitora da ne prima signal, onda je nešto do grafičke ili do monitora. Može biti sama grafička, konektori, kabl, napajanje grafičke, kvar na monitoru ... ili nešto drugo što spriječava normalno buđenje svih komponenti.
Provjeri kabl prema monitoru, napanje grafičke, onda: monitor na drugom kompu, grafičku uz drugi monitor; onda ide reinstalacija drivera, reinstalacija OS-a i - ako ništa od toga ne upali - nošenje kompa u servis na dijagnostiku.
Ne mora znaciti.
Ako ne baca sliku to samo znaci da nije POST prosao tj. da nesto ne stima oko ploce, ili struja ili software.
Koliko se ja sjecam kad graficka zeza ploca ce pustiti neki beep code, nece samo "sutiti".
A da je do monitora radio bi HDD i svi uredjaji normalno samo ne bi bilo slike, cak bi se cuo i zvuk ulaska u windows.
taureg71

#8 Re: komp pomoc

Post by taureg71 »

[

napajanje je mijenjano relat skoro, star je oko 6 god, ne cuju se bipovi nikakvi[/quote]
Moze biti desetine raznih opcija.
Jesi li slucajno udario ili pomjerio centralnu ?
Meni se jednom desilo da sam slucajno udario centralnu i pomjerio mi se ram i nije htio da upali komp..
I tek poslije testiranja svega i svacega izbacim i ubacim ram u slotove i proradi komp. :D
Dakle:
- probaj prvo sa svim kablovima u kucistu da ih iskopcas i prikopcas ponovo i probaj upaliti komp
- onda probaj sa 1 plocicom rama a sve drugo iskljuci, i HDD i DVD i USB uredjaje pa probaj upaliti komp samo do biosa da dodjes.
- onda probaj izvaditi bateriju sa maticne na minutu i vrati je i probaj upaliti komp.

Javi kako je proslo pa da pokusamo dalje. :thumbup:[/quote]

vise puta vadio kablove i vracao i iz 7. puta upalio i sad sljaka ok...
mirsek

#9 Re: komp pomoc

Post by mirsek »

taureg71 wrote:

Naredni put kad ne bude radilo prvo probaj ovo sa baterijom.
taureg71

#10 Re: komp pomoc

Post by taureg71 »

mirsek wrote:
taureg71 wrote:

hocu vala, hvala na trudu, nadam se da ja kao laik cu lako naci bateriju.? :-D
mirsek

#11 Re: komp pomoc

Post by mirsek »

taureg71 wrote:
mirsek wrote:
taureg71 wrote:

hocu vala, hvala na trudu, nadam se da ja kao laik cu lako naci bateriju.? :-D
Hoces, lako se vidi.
Kupi novi bateriju, mislim da nije skuplja od 5 KM pa nju stavi unutra.
taureg71

#12 Re: komp pomoc

Post by taureg71 »

znaci trazim bateriju za maticnu plocu? a jel moram znati koja je maticna ploca ?
mirsek

#14 Re: RE: Re: komp pomoc

Post by mirsek »

taureg71 wrote:znaci trazim bateriju za maticnu plocu? a jel moram znati koja je maticna ploca ?
Ne moras znati, ista je za sve.

Sent from my LG-H500 using Tapatalk
Dado34

#15 Re: komp pomoc

Post by Dado34 »

Izvadi memoriju, graficku, ocisti - usisaj prasinu fino (ja koristim cetku za farbanje od hanume) vrati komponente i probaj.
taureg71

#16 Re: komp pomoc

Post by taureg71 »

hvala
ma3

#17 Re: komp pomoc

Post by ma3 »

da ne otvaram novu temu, imam problem sa racunarom, naime, u zadnje vrijeme mi ne prepoznaje hdd nikako, ne moze da se upali, pa nakon nekog vremena se upali normalno. danas ga opet nije prepoznao, pa sam sve pokusavao, iskopcao hdd, stavljao drugi, opet nista, mijenjao kablove, opet nista, i taman kad sam poceo da ludim upalio se, i evo vec par sati radi normalno, ne znam da li je do hard diska ili je nesto do maticne, pa ako neko ima neki savjet rado cu saslusati :D
avaks

#18 Re: komp pomoc

Post by avaks »

Pokušaj sa restartom biosa (cmos) - ugasi računar, izvadi bateriju sa matične par minuta i vrati.
Provjeri i napajanje da ne gubi kontakt gdje...

pozz

p.s.
Je li pišti matična kada pališ? Ako da provjeri koji kod je i šta ti javlja...
Imaš to u papirologiji od matične te beep kodove.
ma3

#19 Re: komp pomoc

Post by ma3 »

maticna ne pisti, sve ok bude, kad ga upalim, upali se procesor, grafa i samo jednom ona lampica od hdd-a, al se zato upali gore ona zelena lampica od cd-drivea, kao da uopste nema hdd-a...evo citav dan je ok, al kontam ako ga ugasim opet ce me isto zajebavat
azurna_obala

#20 Re: komp pomoc

Post by azurna_obala »

Informatičari pomagajte :D

ne znam ni kako da objasnim problem, ne mogu da se konektujem na wifi preko laptopa, do preksinoć je uglavnom sve radilo, da bi se mreža jednostavno prekinula. Od ranije je konekcija bila pravo spora, ali sad je nema nikako preko laptopa. Svi ostali uređaji rade, drugi laptop i telefon.
Eh vidim da je wifi podešen na public network i da ima dosta ovih local area connections. Ne znam jel to stvaralo problem i usporavalo mi internet na ovom laptopu.

Uglavnom, sad nema opcije za konektovanje na wifi i stoji ovo ''THE CAPABILITY OF YOUR NETWORK ADAPTER DOES NOT MATCH THE REQUIREMENTS OF THIS NETWORK''. Uz wifi sad stoji broadcom 802.11n network adapter.

Ima li načina da se ovo popravi? :-?

Hvala
muha_sa

#21 Re: komp pomoc

Post by muha_sa »

azurna_obala wrote:Informatičari pomagajte :D

ne znam ni kako da objasnim problem, ne mogu da se konektujem na wifi preko laptopa, do preksinoć je uglavnom sve radilo, da bi se mreža jednostavno prekinula. Od ranije je konekcija bila pravo spora, ali sad je nema nikako preko laptopa. Svi ostali uređaji rade, drugi laptop i telefon.
Eh vidim da je wifi podešen na public network i da ima dosta ovih local area connections. Ne znam jel to stvaralo problem i usporavalo mi internet na ovom laptopu.

Uglavnom, sad nema opcije za konektovanje na wifi i stoji ovo ''THE CAPABILITY OF YOUR NETWORK ADAPTER DOES NOT MATCH THE REQUIREMENTS OF THIS NETWORK''. Uz wifi sad stoji broadcom 802.11n network adapter.

Ima li načina da se ovo popravi? :-?

Hvala
ovo ceš lako rješit
'THE CAPABILITY OF YOUR NETWORK ADAPTER DOES NOT MATCH THE REQUIREMENTS OF THIS
NETWORK''

PgUp--NumLk--F14 i Enter
azurna_obala

#22 Re: komp pomoc

Post by azurna_obala »

Nisam uspjela tako @muha, ali jesam preko ovog linka, ali svakako ti hvala :kiss:
http://www.adamluvshis.com/2015/08/the- ... s-network/
Ahmed77

#23 Re: komp pomoc

Post by Ahmed77 »

Pozz ako moze pomoc bio bih zahvalan,imam problem sa zvukom na kompjuteru bila mi je integrisana graficka kada sam ubacio svoju nije htio zvuk skidao sam razne drajvere nije htjelo.Probao sam u biosu ali nemam opcije ni advanced,ni disable integrated grapichs kad udjem u bios pise Windows memory diagnostic i To specify an advanced option for this choice press f8?
Post Reply