Komitet za normalizaciju

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
bosnovizija

#351 Re: Komitet za normalizaciju

Post by bosnovizija »

Otkazan sastanak sa FSRS
Piše: A. Beganović
Utorak, 19.04.11. 10:57.

Jučer je u Beču održan prvi sastanak Komiteta za normalizaciju odnosa u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. Za predsjednika komiteta imenovan je Ivica Osim, dok je njegov zamjenik Darko Ljubojević.
Komitet za normalizaciju planirao je već 20. i 21. aprila održati sastanke sa entitetskim savezima, no SportSport.ba je saznao da sastanka sa FSRS neće biti prije subote, a to nam je potvrdio i generalni sekretar ovog saveza Rodoljub Petković.
"Obavješteni smo da bi se strebali sastati sa članovima Komiteta za normalizaciju 20. ili 21. aprila, ali iz objektivnih razloga do sastanka neće doći. Naime, predsjednik FSRS Mile Kovačević je na službenom putu do petka, tako da prije subote sastanka sigurno neće biti", rekao je Petković za naš portal, te dodao:
"Kao i uvijek do sada, mi smo raspoloženi za razgovore. Što se nas lično tiče, već u subotu možemo sjesti i razgovarati. To nije nikakav problem i siguran sam da samo razgovorima možemo pronaći rješenje koje će biti najbolje za bosanskohercegovački fudbal."

Generalni sekretar FSRS osvrnuo se i na jučerašnji sastanak Komiteta za normalizaciju i prema njegovim riječima, izbor Ivice osima za predsjednika je idealno rješenje.
"Izbor Ivice Osima za predsjednika Komiteta za normalizaciju je idealno rješenje i od nas će ovaj veliki fudbalskii stručnjak imati veliku podršku. U javnosti su se prije jučerašnjeg sastanka plasirale raznorazne informacije o tome ko će činiti Skupštinu, no na kraju se ispostavilo da su to samo bile nečije puste želje", govori Petković i dodaje:
"Jedino logično rješenje koje je u skladu sa propisima je to da Skupštinu čine legalno izabrani delegati. FIFA i UEFA su tako i odlučile. Koliko ja imam informacija, naloženo je Fudbalskom savezu Heregovačko - neretvanskog kantona da se u istom održi Skupština kako bi i ovaj kanton imao legalno izabrane delegate. Nadam se da ćemo se na kraju dogovoriti i da će suspenzija biti ukinuta."
Izvor sa portala SportSport.ba
juventus

#352 Re: Komitet za normalizaciju

Post by juventus »

Samo mogu reći, žalosno je da ovakve fudbalske veličine moraju ići na noge nekim lokalnim mešetarima postavljenim po političkim kriterijima, kako bi ih nagovarali da prihvate nešto što je dobro za BH fudbal.

Ali hajde, nek se završi kako FIFA nalaže, iako je bilo milion boljih rješenja da se dođe do toga.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#353 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Priorat »

priznam, jesam laik i neinformisan ali moze mi neko objasnit ukratko:
zasto se neodjebu ovi stari i postavi novi savez koji ce prihvatit sve ??
thx
Tomahawk11
Globalni moderator

#354 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Tomahawk11 »

Priorat wrote:priznam, jesam laik i neinformisan ali moze mi neko objasnit ukratko:
thx
Zato sto nekom nije cejf.
Priorat

#355 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Priorat »

Tomahawk11 wrote:
Priorat wrote:priznam, jesam laik i neinformisan ali moze mi neko objasnit ukratko:
thx

bez zeze, ja stvarno nekontam!! su oni zasticeni ili sta?
Tomahawk11
Globalni moderator

#356 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Tomahawk11 »

Priorat wrote:
Tomahawk11 wrote:
thx

bez zeze, ja stvarno nekontam!! su oni zasticeni ili sta?
Pa tako nekako, nije zeza, nekom stvarno nije cejf da napravi rez i dovede sve u normalu. Postavili su prave ljude u komitet, ali su ostavili tovar idiota kojima upravljaju politicari, lokalni mocnici i slicne karikature na ovim prostorima.
Bice 8. svjetsko cudo ako se usvoji statut sa istim delegatima.
Priorat

#357 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Priorat »

tesko mi pada da to stvarno razumijem kako jeste, imam milion upitnika iznad glave. fifa imenuje clanove, clanovi kazu hoces ili neces, ako si za BUJRUM ako ne bye bye..... neznam, mozda sam poglup!! :D
Pitarrr82

#358 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Pitarrr82 »

Mozemo mi biti optimisti, pesimisti ali je jedno bolna istina a to je ako kao sto se prica ostane ista skupstina...

Mozda se i izglasa ali ce posljedice osjetiti najvise klubovi jer ce tu po meni biti prodatih prvenstava (lobiranje za statut) vise nego sto ih je bilo do sada od rata...
juventus

#359 Re: Komitet za normalizaciju

Post by juventus »

Fazon je u tome što FIFA neće da se mješa u unutrašnje ustrojstvo Saveza. Legalno izabrani predstavnici Skupštine su samo oni koje izaberu kantonalni, odnosno entitetski savezi. Da ih FIFA izabere, bilo bi nametnuto, a ne legalno izabrano, što oni očito ne žele, mada bi to za sve ljubitelje fudbala u BiH bilo najbolje.

Znači, oni neće da glume čvrstu ruku i da nameću ljude koji će usvojiti Statut po njihovim kriterijima, ali će itekako odglumiti čvrstu ruku kad treba suspendovati.

Eto ukratko.
Tomahawk11
Globalni moderator

#360 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Tomahawk11 »

Priorat wrote:tesko mi pada da to stvarno razumijem kako jeste, imam milion upitnika iznad glave. fifa imenuje clanove, clanovi kazu hoces ili neces, ako si za BUJRUM ako ne bye bye..... neznam, mozda sam poglup!! :D
Ne trebas ni razumjeti, to bi tako funcionisalo u normalnoj drzavi, kod nas ne moze, jer se uvijek stite ''neciji'' interesi i ''neko' je ''ugrozen''. Znaci, najmanje je tu sporta, bitnije od plasmana reprezentacije na EP je da li je dovoljno Srba, Hrvata, Bosnjaka u Savezu :oops:
Priorat

#361 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Priorat »

juventus wrote:Fazon je u tome što FIFA neće da se mješa u unutrašnje ustrojstvo Saveza. Legalno izabrani predstavnici Skupštine su samo oni koje izaberu kantonalni, odnosno entitetski savezi. Da ih FIFA izabere, bilo bi nametnuto, a ne legalno izabrano, što oni očito ne žele, mada bi to za sve ljubitelje fudbala u BiH bilo najbolje.

Znači, oni neće da glume čvrstu ruku i da nameću ljude koji će usvojiti Statut po njihovim kriterijima, ali će itekako odglumiti čvrstu ruku kad treba suspendovati.

Eto ukratko.

hvala. naravno, nebi se ni ja mijesao ali ako uzmemo u obzir da se fifa/uefa strikto distancira od politike onda bi u svakom slucaju ovaj juce izabrani komitet imao pravo (legalno odobreni od FIFE) da napravi radikalne promjene u BIH a pri tom ne petljajuci se u politiku. znaci onako kako maloprije napisa, hoces-bujrum neces-adio!! grijesim li?
Stari

#362 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Stari »

Licno ne mogu biti nezadovoljan ovim sto je Fifa (uefa) uradila. Pokrenuli su ljude ... i sad ti ljudi trebaju uraditi poso... druga je stvar sto taj poso koji ovi ljudi trebaju napraviti izgleda vrlo tesko uopste moze biti napravljen.

Skupstinu ne moze birati Uefa - jer to bi bilo kao recimo graditi kucu od krova prema podrumu - imajuci u vidu da je clanstvo u Uefi dobrovoljnog karaktera. Ne treba tu biti previse kreativan pa povuci usporedbene paralele sa slicnim organizacijama u drugim sferama. Dakle - ako hoces biti clan u recimo EU - odrzi izbore, sazovi skupstinu, ta skupstina izglasa sve ono kao i svaka druga clanica -....i u redu je. A ako neces tako - opet je u redu - barem sto se EU tice neces biti clan i njih zato glava nece previse boljeti.

Sve dok god ima ljudi, na sve tri sukobljene strane, koji vjeruju da je taj problem moguce rjesiti (a ima , evo , ljudi su se prihvatili tog posla - i to koji ljudi - ne radi se o grupi sarlatana levata karijerista) ...sve dotle ce postojati i sansa da se to sve moze srediti. Sansa nije prevelika da se to uradi u ovako kratkom roku (do 26 maja) ...ali eto ljudi moji ...boljeg pokusaja od ovog ...vjerujte mi ...necemo imati naskoro.

Nejasno je naravno puno toga , kad covjek pocne postavaljati pitanja tipa : kako je Uefa mislila ovo uraditi sa starim sazivom skupstine? ... A ne recimo pitanjima : Kako je to Uefa mogla recimo izabrati nekakvu drugu skupstinu ...osim one koja je vec izabrana ... ako zanemarimo sitnicu da Uefi nije posao nikome birati skupstinu...da li je uopste izvodivo izabrati novu skupstinu i izglasati novi statut do 26 maja? Tesko , ako mene pitate.

Ja se nadam da ce se stvar srediti ... rokovi su tijesni (to najvise brine) ... ali da ce biti tesko - bice
juventus

#363 Re: Komitet za normalizaciju

Post by juventus »

Mene brine jedna stvar: utakmica je 3.juna, a FIFA bi suspenziju trebala skinuti 1.juna. Je li to znači da naši igrači skoro do pred sam polazak u Rumuniju neće znati ni hoće li ići?

Shvatam da će sve biti jasno 26.maja nakon Skupštine, ali ipak neće biti zvanično.
Stari

#364 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Stari »

juventus wrote:Mene brine jedna stvar: utakmica je 3.juna, a FIFA bi suspenziju trebala skinuti 1.juna. Je li to znači da naši igrači skoro do pred sam polazak u Rumuniju neće znati ni hoće li ići?

Shvatam da će sve biti jasno 26.maja nakon Skupštine, ali ipak neće biti zvanično.
Ne bih sad nikom htio kvariti raspolozenje ...ali postoji -teoretska- mogucnost da stvar bude jasna ...i nesto prije 26. maja ..... U slucaju da se ispostavi da skupsitnu nije moguce sazvati u naznacenom roku ...to ce biti jasno barem nekoliko dana prije 26-tog....Dakle ...ybm-liga ... nadam se da ovim sto sam sad napisao nisam izazvao provalu negativnih osjecanja.
Edin H.

#365 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Edin H. »

Stari nadji izjavu Darka Ljubojevica

Fino momak govori i to daje odredjenu nadu.
Druga stvar je kako ce njegove sugestije primiti delegati.
zimzelen

#366 Re: Komitet za normalizaciju

Post by zimzelen »

Mozda je preoptimisticno, ali da bi se u tako kratkom roku nesto postiglo, a UEFA to jako dobro zna, to je moguce samo s postojecim sazivom Skupstine FS BiH kakve god barabe tamo bile. Zamislite da se raspusti postojeca, sto je bilo preduboko zasijecanje UEFA i sto ona ne radi u praksi, pa da bi formalno pokrenuo proceduru za novu skupstinu treba ti 2-3 mjeseca poznavajuci nas javasluk. Ovo je jedino moguce u datim okolnostima i fakat je na lobiranju sve iako ni ja nisam neki pretjerani optimista. Jadna li nam majka da je prvi Zeljo a Borac peti, recimo, ko bi tu ubijedio 'ceke' i 'kovacevice' iz Sumske!? Valja strepiti do 27 maja, ali gdje to mi ne strepimo u ovoj nesretnoj zemlji!?
RtrnOfSalisbury

#367 Re: Komitet za normalizaciju

Post by RtrnOfSalisbury »

... a ima li sanse da se onima koji su protiv omoguci izlazak i stvaranje njihovog saveza i reprezentacije, i da se dogovori jedan prelazni period od tri godine a da oni zauzvrat glasaju za i da se onda ponisti ta odluka? a moze da se i ne ponisti, nek naprave njihovu reprezentaciju i savez.
Stari

#368 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Stari »

RtrnOfSalisbury wrote:... a ima li sanse da se onima koji su protiv omoguci izlazak i stvaranje njihovog saveza i reprezentacije, i da se dogovori jedan prelazni period od tri godine a da oni zauzvrat glasaju za i da se onda ponisti ta odluka? a moze da se i ne ponisti, nek naprave njihovu reprezentaciju i savez.
Ne razumijem bas najbolje ...ali evo ovako nekako to stoji ... Uefa i Fifa nikome ne prave ni savez ni reprezentaciju ... to - ukoliko zeli - svaka zemlja sama sebi pravi ... Fifino i Uefino je kasnije hoce li ih primiti "pod svoje" ... ili nece. Tako i ovoga puta ...srpskoj republici nece niko drugi praviti savez niti reprezentaciju tog saveza do oni sami (i za one koji su se malo kasnije ukljucili - sve to su oni vec napravili , stocereci, oni vec imaju i savez i reprezentaciju) ...

Ako sam dobro razumio ... (ispravi me ako grijesim)...tvoj prijedlog nagodbe bi bio: da se ponudi srpskim poslanicima da ih Uefa prizna ... a da oni zauzvrat verifikuju Uefin statut .... Hm ... mozda bi to i moglo funkcionisati - ali - takav prijedlog im moze dati samo Uefa a ne mi (niti bilo ko drugi). Moja licna procijena je da im Uefa nece dati takav prijedlog nagodbe ...barem ne za mog zivotnog vijeka (razlozi su visestruki i raznoliki).
ultrajvosa 1987

#369 Re: Komitet za normalizaciju

Post by ultrajvosa 1987 »

Sad ovo sto pisem je zalosno , ali istinito..

Bi' ce kako Dodik odluci, ko to ne vidi.... pa sta cu mu ja....

Ovo nema veze sa sportom i sportistima, vec sa politikom, a dobro znamo sta je papak iz laktasa rekao u vezi JEDNOG predsjednika, jer ako prodje u FS jedan predsjednik, proci ce i u svim ostalim zivotnim ili drustvenim sferama, a to znaci BiH na konju, a dobro znamo koliko pomenuti papak voli BiH..

To sto prica ovaj momak iz Borca , ili pak njihov direktor, trener... ili Kulina.... mozemo okaciti macku o rep, jer se oni pitaju isto k'o i mi, a imaju delegata u skupstini isto koliko i Sarajevo , Zeljeznicar, Celik, Velez i td... Koliko pomenuti imaju sami mozete prebrojati, nije tesko :D .
jeza u ledja

#370 Re: Komitet za normalizaciju

Post by jeza u ledja »

Koliko je ono grad Banja Luka izdvajao za FK Borac zadnjih godina? Mislite da im je svejedno sto ce te pare protracit?
Corola

#371 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Corola »

thx
Zato sto se UEFA i FIFA moze na miru rijesiti dva ciklusa( ako ovi stari ostanu)''divljaka'' sa balkana.Kako bi oni u sebi ili sapatom rekli.
Ovaj komitet za normalizaciju je samo,zamazivanje ociju.
ultima_palabra

#372 Re: Komitet za normalizaciju

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote:Koliko je ono grad Banja Luka izdvajao za FK Borac zadnjih godina? Mislite da im je svejedno sto ce te pare protracit?
Joj @ježu, čudi me od tebe :? U ovakvim situacijama, fudbal pada u drugi plan... vjerovatno je i 1991-92. u Beogradu nekom bilo žao što evropski prvak Zvezda mora rasprodati sve bolje igrače, ne može igrati u Evropi... što reprezentacija ne može igrati na EP, a izborila plasman... jednostavno, taj se nije ništa pitao.

Samo me čudi što mediji u PC već nisu zalijepili kakvu etiketu ovom Ljubojeviću i Kulini... možda još taktiziraju. Žalosno je ali treba pratiti blog onog bolida Vasića... on će reći njihov stav po ovom pitanju.
LSD

#373 Re: Komitet za normalizaciju

Post by LSD »

Ne znam je li iko ranije postavljao ovaj text, ne da mi se sad provjeravati.

------------------------------------------------------------
Ivica Osim imenovan je za predsjedavajućeg Komiteta za normalizaciju Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH, koji je juče u Beču održao prvi sastanak.

“Čim je Komitet za normalizaciju, onda je nešto nenormalno“, u svom stilu komentarisao je Osim svoju novu funkciju u razgovoru za Avaz.

Kakav je bio sastanak?

“Korektan i pozitivan. Niko se nije zalijetao bilo kakvim težim izjavama, nekima koje bi mogle biti pogrešno protumačene. Čini se da svi imaju dobre namjere“, rekao je Osim.

Osim smatra da sa ljudima iz Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH treba razgovarati i pokušati ih „primorati“ da promijene mišljenje.

“Treba pokušati. S ljudima treba razgovarati, otvoreno reći šta je u pitanju pa da vidimo šta će zaključiti. Treba imati u vidu to da mi nismo ljudi koji vole da im se prijeti. Treba pričati. A, ako ne uspijemo, onda ćemo makar znati zašto oni ne žele novi Statut“, objasnio je Osim, naglasivši da ne osjeća pritisak politike:

“Osjećao sam prije mnogo godina, kada sam radio nešto drugo, ali sada ne osjećam. Kod nas ljudi glasaju u neznanju, jer misle da nemaju druge opcije. Ovdje ih treba pokušati uvjeriti da učine ono što se od njih traži. Optimista sam. Samo da počnemo igrati“.
erni3

#375 Re: Komitet za normalizaciju

Post by erni3 »

thx
Zato sto ih se ne moze smjeniti, otupstiti ili bilo sta. Nemaju te ovlasti. Mogu ih jedino banovati. Da moze, FIFA i UEFA bi to davno uradili (mislis da im je drago sto glavonje njihove pare trose na rucak od 200.000 €?). Jedina metoda je ovako preko komiteta za normalizaciju, a kao sto samo ime kaze, on ih moraju normalizirati, urazumiti. Nedavno je Ivica Osim u Rebusu rekao: "Nismo normalni pa nam treba komitet za normalizaciju..."
Locked