Komitet za normalizaciju

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Dammme

#1026 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Dammme »

Area_51 wrote:Naravno da NSBiH nije parlament, pa bas zato onda ne bi trebalo da ima entitetskih ili etnickih glasanja.

Sta je stvarni problem, odnosi se na to da bazu saveza ne cine klubovi nego kantonalni savezi i entitetski savezi, sto nema nigdje na svijetu. Svagdje je osnova saveza klub, dok kod nas u nasoj zalosnoj zemlji, pod teorijom realiteta dolaze nam kantonalni/zupanijski i entitetski savezi. Problem broj jedan.

Ovdje se zaboravlja da se predvidja donosenje odluka 3/4 vecinom, sto se u pravnoj nauci zove kvalificirana velicina, u odnosu na prostu vecinu koja je ona klasicna natpolovicna ili 50% + 1 gas. Zamislite tijelo koje ima 15 ljudi, a za donosenje odluka treba 12 ruku ZA. Pa onda, recimo, ne dodje ih trojica na sastanak, sto znaci od preostalih 12, svih 12 mora biti ZA, da bi se odluka donijela. Cijeli svijet odluke donosi prostom natpolovicnom vecinom, a kod nas kvalificiranom 3/4 vecinom, jer je to navodni realitet i zastita vitalnog nacionalnog interesa. Problem broj dva.

Neko kaze, preglasavanje i vitalni nacionani interes, pa njihova zastita. To vam izgleda ovako, kao onda kad cujete da nemate igraca Srba u reprezentaciji, pa se trazi vjestacki da se oni ubace da bi se kao zastitio vitalni nacionalni interes, a sto ti igraci ne znaju igrati lopte, to kao fol nema veze. Ne postoji fenomen vitalnog nacionalnog intetesa u sportu, jer se radi o nevladinom sektoru i on kao takav ne slijedi nigdje uredjenje drzave, vec se prilagodjava i organizira prema potreba sporta. Problem broj tri.

Placajuci ova tri problema, plus kusur od nesto manjih problema, kupili smo stvar da savez ima jednog predsjednika. Moje je zakljucak, preskupo. Zato mislim, kako Komitet za normalizaciju nije uradio dobar posao.

Ako sam dotakao necije emocije povodom Ivice Osima, iskreno se izvinjavam, nije mi to bila namjera, ali on nije dobro odradio posao plus svi ostali clanovi komiteta. Bolje je rijesenje bio prethodni nepromijenjeni FIFA i UEFA statut u kojem bi bazu cinili predstavnici klubova iz Premijer lige i drugih entitetskih liga. Bar zato, sto bi tada kao predstavnik Zelje, Osim mogao biti kandidat za predsjednika. Ovako, kazem vam, spremite se za novog Colakovica, Dominikovica ili Ceku.
Majstore nisam ni ja zadovoljan ovim izmjenama, ali ti ipak ideš predaleko. Po meni je ovo ipak napredak u odnosu na ono što je bilo do sada. Drago mi je kada neko taksativno postavi stvari, pa ću ti tako i pokušati replicirati.

1. Mada se slažem da je to puno bolja varijanta, nije baš svugdje osnova klub kao osnivač saveza. Čak i kod nas indirektno klubovi daju svoje predstavnike u skupštinu i IO N/FSBiH, kroz kantonalne i entitetske saveze. Eh sada, što moje Sarajevo npr. predstavlja kreten u vidu Mensuda Bašića nije mi kriv niti onaj iz zapadne hercegovine niti onaj iz RS-a. Kada bi klubovi davali svoje najbolje ljude u ove organe, mogao bi se čak i ovakav sistem otrpiti. S obzirom da niko osim domačih indijanaca (pa čak ni FIFA ni UEFA) ne mogu izmjeniti način biranja, mora se uraditi ono što se može sa postojećom strukturom.

2. E ovdje se vidi da se nisi baš udubio u problematiku. Evo na prošloj skupštini je bio sistem 50%+1 i šta se desilo? Od 56 delegata za statut je glasalo 22, a trebalo ti je 29 za većinu. Dakle bez obzira da li je 50%+1 ili 3/4, oni koje hoće da koče, kočiće. A ovako se izbijaju argumenti kočničarima, o "nacionalnoj, entitetskoj i drugim ugroženostima".
Druga stvar za koju nisi u pravu je ova oko nedolaska na sjednice. U novom statutu, ako se neko ne pojavi na sjednici, bilo IO, bilo skupštine, postoji zamjenski kandidat (koji mu je bio protivnik na izborima za ta mjesta, pa dobio manje glasova), koji odmah uliječe na mjesto ovoga što nije došao.

3. Ovo fakat ne kontam. Koji je to igrač u zadnje 3-4 godine igrao u nekoj od reprezentacija, a da je to bilo po nacionalnom ključu?
Ovo bi se moglo odnositi jedino na selektore.

4. Da odgovorim i na tvoj zaključak. Ne kontam gdje si ti pročitao da je u odbijenom statutu pisalo da skupštinu čine samo predstavnici klubova iz Premijer i entitetskih liga? Mnogi od nas su to priželjkivali (ja pogotovo), ali nigdje nisam pročitao da je to bilo u prijedlogu statuta koji je odbijen. I sada Osim može biti kandidat za predsjednika, jer se po usvajanju novog statuta moraju provesti i novi izbori, jer su promijenjena pravila igre.

Sve u svemu, ja sam trenutno optimista. Vidjećemo kako će se sve završiti. Ne treba se prerano radovati.
smoki_choko

#1027 Re: Komitet za normalizaciju

Post by smoki_choko »

KO JE OSOBA KOJA RUŠI IVICU OSIMA : Nijaz Gracić, danas vlasnik' Europlakata' i 'Olimpica', a nekada isljednik vojne bezbjednosti

Nijaz Gracić, član Skupštine NSBiH i predsjednik FK Olimpic, tokom agresije na BiH bavio se obavještajnim poslom, ali, nažalost, ne protiv agresora već protiv pripadnika snaga koje su branile grad Sarajevo

Kako je Nijaz Gracić od ratnog isljednika u svega nekoliko godina postao jedan od najbogatijih stanovnika grada Sarajeva nekom drugom prilikom. Ovaj put vam prenosimo dio ratnih zabilješki koje smo pronašli u knjizi Semira Halilovića 'Državna tajna', koja je bazirana na obavještajnim dokumentima koji su svojevremeno dostavljeni Haškom tribunalu.

Zajednička nit koja se može izvući iz Gracićevih aktivnosti tokom rata i sada je zaštita bošnjačkih interesa i od samih Bošnjaka.

Gracić nakon rata kao sportski radnik

Nakon sastanka u Cirihu, okupit ćemo se, mislim na bošnjačke klubove, koji su u svemu ovome loše prošli. Imao sam puno povjerenje u Komitet, međutim, ti ljudi tamo se suviše komotno ponašaju. Trebali su da saslušaju malo i bošnjačke predstavnike. Ovdje je problem što su se svi ‘'začešljali'', prvi Ivica Osim! Spremni su kao zaprte puške da zauzmu funkcije u Savezu. Nema smisla. Mi smo prihvatili onaj statut, ali sada je druga priča. Sada se može blokirati do besvjesti. Mene svi Bošnjaci podržavaju, od Čelika, Slobode, Travnika... Pojedini članovi Komiteta više vode računa o tome da li će dobiti funkcije i fotelje, nego o bošnjačkom interesu. Oni ne mogu braniti moje interese - rekao je Gracić i na kraju dodao:

- Mi, Bošnjaci, ne smijemo dopustiti da smo zadovoljni jer nam se ukida suspenzija, a svi ostali su bolje prošli od nas. Ne smijemo opet da se ponašamo po principu ‘'potpiši Alija, pa makar bila avlija''. Nema više toga. Neće niko prodavati bošnjačke klubove zarad svojih fotelja. A članovi Komiteta to rade. Ja ne znam šta se dešava, koji su to amandmani, niko nas nije upoznao. Komitet nije uradio ništa da se Bošnjacima predstave stvari kakve jesu, kao što su predstavljene Hrvatima i Srbima. Neću da budem izdajica svoga naroda. Neću da gledam samo svoj interes, kao članovi Komiteta.

Gracić u ratu kao isljednik

U toku akcije "Trebević 2", započete 26. 10. 1993., jedan od uhapšenih i privedenih na informativni razgovor bio je i Sejo Kadić zvani "Guz", koji je od početka rata, pa sve do Jukinog poraza bio tik uz njega, da bi se kasnije priklonio Caci Topaloviću.

*6- U. 1993 godine u prostorijama Uprave Vojne bezbjednosti uzeta mu je kratka izjava na okolnosti njegovog boravka u Zagrebu, januara 1993 godine. Izjavu mu je uzeo Nijaz Gracić, današnji vlasnik firme Europlakat, a tadašnji isljednik armijske bezbjednosti:

"U toku davanja izjave Sejo, zvani Guz, u neformalnom razgovoru je pomenuo da je u januaru 1993. godine, prilikom njegovog boravka u Zagrebu i Makarskoj, ostvarivao više kontakata sa Alijom Delimustafićem i njegovim pratiocima, a naročito izvjesnim Harisom. Nuđeno mu je da ubije Jusufa Pušinu, tadašnjeg ministra MUP-a, i komandanta A RBiH Sefera Halilovića, a kao protuuslugu da izabere gdje će mu se novčana nadoknada isplatiti. Po dolasku u Sarajevo o ovom je izvjestio Jusufa Pušinu
upaljac01

#1028 Re: Komitet za normalizaciju

Post by upaljac01 »

smoki_choko wrote:KO JE OSOBA KOJA RUŠI IVICU OSIMA : Nijaz Gracić, danas vlasnik' Europlakata' i 'Olimpica', a nekada isljednik vojne bezbjednosti

Nijaz Gracić, član Skupštine NSBiH i predsjednik FK Olimpic, tokom agresije na BiH bavio se obavještajnim poslom, ali, nažalost, ne protiv agresora već protiv pripadnika snaga koje su branile grad Sarajevo

Kako je Nijaz Gracić od ratnog isljednika u svega nekoliko godina postao jedan od najbogatijih stanovnika grada Sarajeva nekom drugom prilikom. Ovaj put vam prenosimo dio ratnih zabilješki koje smo pronašli u knjizi Semira Halilovića 'Državna tajna', koja je bazirana na obavještajnim dokumentima koji su svojevremeno dostavljeni Haškom tribunalu.

Zajednička nit koja se može izvući iz Gracićevih aktivnosti tokom rata i sada je zaštita bošnjačkih interesa i od samih Bošnjaka.

Gracić nakon rata kao sportski radnik

Nakon sastanka u Cirihu, okupit ćemo se, mislim na bošnjačke klubove, koji su u svemu ovome loše prošli. Imao sam puno povjerenje u Komitet, međutim, ti ljudi tamo se suviše komotno ponašaju. Trebali su da saslušaju malo i bošnjačke predstavnike. Ovdje je problem što su se svi ‘'začešljali'', prvi Ivica Osim! Spremni su kao zaprte puške da zauzmu funkcije u Savezu. Nema smisla. Mi smo prihvatili onaj statut, ali sada je druga priča. Sada se može blokirati do besvjesti. Mene svi Bošnjaci podržavaju, od Čelika, Slobode, Travnika... Pojedini članovi Komiteta više vode računa o tome da li će dobiti funkcije i fotelje, nego o bošnjačkom interesu. Oni ne mogu braniti moje interese - rekao je Gracić i na kraju dodao:

- Mi, Bošnjaci, ne smijemo dopustiti da smo zadovoljni jer nam se ukida suspenzija, a svi ostali su bolje prošli od nas. Ne smijemo opet da se ponašamo po principu ‘'potpiši Alija, pa makar bila avlija''. Nema više toga. Neće niko prodavati bošnjačke klubove zarad svojih fotelja. A članovi Komiteta to rade. Ja ne znam šta se dešava, koji su to amandmani, niko nas nije upoznao. Komitet nije uradio ništa da se Bošnjacima predstave stvari kakve jesu, kao što su predstavljene Hrvatima i Srbima. Neću da budem izdajica svoga naroda. Neću da gledam samo svoj interes, kao članovi Komiteta.

Gracić u ratu kao isljednik

U toku akcije "Trebević 2", započete 26. 10. 1993., jedan od uhapšenih i privedenih na informativni razgovor bio je i Sejo Kadić zvani "Guz", koji je od početka rata, pa sve do Jukinog poraza bio tik uz njega, da bi se kasnije priklonio Caci Topaloviću.

*6- U. 1993 godine u prostorijama Uprave Vojne bezbjednosti uzeta mu je kratka izjava na okolnosti njegovog boravka u Zagrebu, januara 1993 godine. Izjavu mu je uzeo Nijaz Gracić, današnji vlasnik firme Europlakat, a tadašnji isljednik armijske bezbjednosti:

"U toku davanja izjave Sejo, zvani Guz, u neformalnom razgovoru je pomenuo da je u januaru 1993. godine, prilikom njegovog boravka u Zagrebu i Makarskoj, ostvarivao više kontakata sa Alijom Delimustafićem i njegovim pratiocima, a naročito izvjesnim Harisom. Nuđeno mu je da ubije Jusufa Pušinu, tadašnjeg ministra MUP-a, i komandanta A RBiH Sefera Halilovića, a kao protuuslugu da izabere gdje će mu se novčana nadoknada isplatiti. Po dolasku u Sarajevo o ovom je izvjestio Jusufa Pušinu
mah i ovo je lupetanje...
Kulinban_1189

#1029 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Kulinban_1189 »

Ne radim ovo zbog fotelje i privilegija

Razgovarao: Sinan Sinanović
U dvadesetak godina novinarskog staža intervjuisao sam na stotine proslavljenih sportista, u hotelima i na stadionima se "sudarao" sa Bekenbauerom, Ronaldom, Ibrahimovićem, Peleom, Maradonom, Đovanijem... Sa nekima bi napravio razgovor "u prolazu", sa pojedinima, kao sa legendarnim i neponovljivim Matom Parlovom sam dočekao zoru u jednoj pulskoj "birtiji", da bi tek onda izvadio papir i olovku. Zlatana Ibrahimovića, dok je nosio dres Ajaksa, našao sam u mondenskom odmaralištu u blizini italijansko - švicarske granice. Sa kolegom Emirom Delićem bio sam u vili Zlatanove tetke u Novalji... Posao ne bira mjesto ni vrijeme kada je sagovornik pravi. Kao što je Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju i, po svemu sudeći prvi predsjednik NSBiH. Sa popularnim "Štrausom" našli smo se u Hrasnici, na stadionu Famosa, gdje se sedamdesetih godina igrao ponajbolji nogomet na ovim prostorima. Osim je gledao mlade nade Vlade Jagodića, novog selektora mlade reprezentacije.
Ostariću neću znati...
- Ne trebamo se mi šta dogovarati za intervju. Dođi kad hoćeš u Savez! Što se mene tiče možemo i ovdje u kombiju. Možda je bolje da to sada uradimo, jer ne znam kakav mi je raspored za sutra - kazao je Osim i pogledao prema Fuad Keči, svestranom "igraču" u Savezu, koji nije imao zakazanih vožnji do četvrtka..
I tako je ovaj intervju počeo u kombiju dizelašu, u kojem je svoj selektorski mandar započeo Miroslav Blažević, a završio u fordovoj limuzini. Zbog pretjerano niske temperature, motor je zbog grijanja ostao upaljen, a ali je više smetalo miješanje ko zna koliko radi stanica i pjesama, želja i pozdrava po narudžbi. Dok su se Jagodićeve nade zagrijavale, Osim je tražio pogodnu stanicu. Umjesto vijesti i neke ozbiljne muzike Osim se zaustavio na refrenu narodnjačkog hita "Ostariću neću znati, dal ćeš zamnom zaplakati, koja za tobom"...
Otka(u)d Vi slušate narodnjake - pitali smo...
- Ne slušam ja narodnjake, ja slušam i, pravo da ti kažem uživam slušati kako pjeva Haris Džinović. A, i prijatelji smo dobri Haris i ja. Volim ja svaku dobru pjesmu, posebno sevdalinke, kao onu čuvenu pjesmu "Žutu dunje"... Čini mi se da je danas malo kome do pjesme, a to nije dobro...
Dobro, nije najbolja situacija u zemlji, na političkoj sceni, u sportu...
- Sa kim god kreneš u ozbiljan razgovor, šta god počneš, uvjek te dočeka Dejton, priča o Dejtonu, boriš se sa bolesnim sujetama...
Čini se da prilično lako podnosite ovaj napor, neki bi rekli misiju za definitivno ozdravljenje bh. nogometa. Kako se Vi osjećate u takvoj ulozi?
Mogao sam uživati sa unucima, gledati utakmice sa prijateljima, ali me pogodila suspenzija. I prije nego sam ušao u sve ovo, znao sam da će biti i onih koji će kritikovati, ali podnijet ću sve samo da izađemo iz ove situacije. Ne radim ovo zbog fotelje i privilegija, jer mi to u ovim godinama najmanje treba. Vi znate da nikad nisam želio uzeti nekom mjestu, nisam nikome otežavao, ljudi su radili kako su radili. Kada su me zamolili da se uključim, kada je došla ta nesretna suspenzija, uključio sam se samo iz jednog i jedinog razloga da pomognem, reprezentaciji, Savezu, klubovima... I ovoj djeci.
Tu je zastao i pogledao prema terenu, gdje su "plavci" Višća, Šmigalović, Durak, Zakarić dominirali, pogađali...
- Ova djeca zaslužuju podršku. I vašu i našu. A reprezentacija jeste bitna, ali nije najbitnija. Ima još desetak selekcija. Na kraju, A tima nema bez mlađih igrača.
Kao vrsnom treneru, pardon vrhunskom stručnjaku, nije mu promakla lucidnost Duraka, eksplozivnost Višće, graditeljske sposobnosti novopečenog dinamovca Zakarića, brzina i osjećaj za gol Šmigalovića. Javno nerado hvali, za njihovo dobro dobronamjerno ukazuje.
- Fali više trke, kreativnosti, igre sa bokova... Igrači se ne rađaju niti prave svaki dan. Trebamo tražiti brze igrače sa bokova, jer bez takvih igrača nema moderne igre. Nedostaje nam i pravih majstora kakvi su bili; Sušić, Slišković, Baždarević...
Prisjetio se bočnih igrača koji su godinama igrali u reprezentaciji...
- "Mali" Musić je imao tu naviku ponavljanja, da tokom utakmice desetak puta šprinta gore dole. Nije to nimalo lako u punom trku. Pogledaj samo koliki je teren, treba trčati i još kontrolisati loptu, a znaš kakvi su kod nas tereni i reakcije publike ako lopta ne ode tamo gdje treba. Salihamidžić je taj tip igrača, ali njegov učinak niti je bio, niti je mogao biti isti u reprezentaciji i Bajernu. U Bajernu je bio dio sistema, a kod nas je raja očekivala da Hasan vodi igru.
Baraž (ni) je uspjeh
Pohvalio je jednog "veterana" u državnoj selekciji, usporedio ga sa nekadašnjim svojim veznjakom.
- Šteta što je Rahimić u godinama, jer svojim navikama, načinom igre može držati sredinu. Kod mene je Katanec bio suveren, držao je pod kontrolom pola terena, od našeg do suparničkog šesnaesterca. Žao mi je Bajramovića što su ga povrede napale. Nedavno sam pričao sa njim, kada je bio na Grbavici. On je bio kreativac, ali i igrač za "prljave" poslove". Nije sretan što uoči svakog ciklusa kao cilj postavimo drugo mjesto, još je žalosniji što slavimo i "baraž" tretiramo uspjehom.
- Ne valja ako novinari, navijači, struka, javnost upadaju u tu zamku. Sam plasman u "baraž" sam po sebi ne predstavlja ništa. Doduše, bolje je otići u baraž, nego završiti kao treći ili četvrti, mada je rezon da ti je cilj biti prvi. To ne znači da ne respektuješ protivnika, da stvaraš krivu sliku o sebi, ali kvalifikacije se igraju da ostvariš uspjeh. A uspjeh je plasman na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo.
Podsjetio je na "posljedice" nerealnih ambicija onih koji su vodili savez i reprezentaciju i želja koje su bile u raskoraku sa mogućnostima.
- Eto, prošlo je toliko ciklusa, a nigdje nas nije bilo. Nije tragedija što nismo otišli na veliko takmičenje, ali je grehota da se nije uradio niti jedan kvalitetan teren, da reprezentacija nema svoju bazu, da pola stadiona nema reflektore, a da se promijenilo desetak selektora...
Kada je Emir Alečković, fifin sudija odsvirao kraj utakmice u Hrasnici, Osim se dotakao ključnog pitanja za bh. fudbal.
- Nisam euforičan, život me naučio da pušem na hladno. Ovi pregovori me nisu umorili. Naprotiv, osjetio sam želju da možemo zajednički nešto napraviti. Ide nabolje, mada ljudima treba objašnjavati. Nisam vidio da je bilo ko protiv. Borimo se protiv raznih sujeta, nes shvatam da je problem ako smo nekog preskočili u prvoj rundi razgovora. Dobro je kada ljudi žele razgovarati, na kraju jedino se dogovorom može riješiti ova situacija. Vjerujem da je svima stalo da budemo u Evropi - izjavio je Ivica Osim na kraju razgovora za "San Sport".
Odbio kuću na Dedinju
Osim skoro dvadesetak godina nije bio u Beogradu. I ne vuče ga previše želja, osim posjete rodbini, prijateljima, ali ne smeta mu priznati.
- Partizan je bio i ostao gospodski klub. Kada je bilo najteže, brinuli su se za brojne nogometaše iz BiH. Jedno vrijeme je bilo nekoliko igrača Želje na treninzima Partizana. Meni su, u za mene najtežim godinama nudili višegodišnji ugovor, pa čak i kuću na Dedinju. U ono vrijeme, a vidim i sad je to nešto veliko imati kuću na Dedinju. Međutim, ja nisam mogao ostati. Zovu me stalno, čujem se sa Ćurkovićem, Bjekovićem, Zečevićem... Nisam ja poput pjevača koji kažu: Neću nikad u Beograd... Otići ću do Beograda, ali ne znam tačno kad. Sad mi je ovo ovdje najvažnije, da nam ukinu suspenziju, ima vremena za Beograd.
Blateru i Platini ga posjetili u Japanu
Čelnici UEFA i FIFA Mišel Platini i Sepp Blater, stari su Osimovi prijatelji. Nema sumnje da je izbor Osima u Komitet bio dobar signal Blateru i Platiniju, da popuste... Osim nam je ispričao jedan detalj, a za koji nije znao dok je bio u bolnici u Japanu.
- Kada me ono strefilo, u japanski fudbalski savez je dolazilo na stotine telegrama, oko bolnice je bilo raznog svijeta. Tek kada sam se oporavio, a dok sam bio u komi, u bolnicu su došli Blater i Platini. Željeli su doći u moju sobu, ali nisu mogli, jer sam bio u teškom stanju. Zadržali su se samo u razgovoru sa mojim doktorima. Kada sam se oporavio, kada su mi rekli za njihovu posjetu, to me malo onako "diglo". Nije ti svejedno kada znaš da su pored tolikih obaveza našli vremena da me obiđu - prisjetio se Osim.
O Dodiku
Kako je bilo kod Milorada Dodika?
- Čuo sam i ja razne priče, te zašto je išao Dodiku na noge, pa zar će nas Dodik spasiti i slično... Iskreno, nije mi ugodno kada to čujem. I moja kćerka Irma mi je nakon nekih izjava pojedinaca kojima se očito ne sviđa ovo što radimo ili ne razumiju, kazala: Što će ti ovo, da li je vrijedno tvog zdravlja? Ja mislim da je svaki pokušaj pronalaska rješenja vrijedan. Otišao bih svakom na noge ko će pomoći da se ukine suspenzija. Dodik je pokazao veliko razumjevanje i poznavanje situacije. Džaba ti je sve, ali bez politike i političara ne možeš ništa. I sada ću pokucati na svaka vrata ako je to izlaz, ako nas to vodi nečem boljem - odlučan je Osim.
Kulinban_1189

#1030 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Kulinban_1189 »

još samo da dodam :Graciću čobane idi čuvaj ovce ,ne uzimaj u usta ime jednog gospodina kao što je Osim..
van Basten

#1031 Re: Komitet za normalizaciju

Post by van Basten »

http://youtu.be/m5faYTmvArQ?t=1m50s
evo video, pa idućih desetak sekundi poruka za Nijaza...
metar_drva

#1032 Re: Komitet za normalizaciju

Post by metar_drva »

'ta će gracić, napelo mu se govno, pa misli da su muda
smoki_choko

#1033 Re: Komitet za normalizaciju

Post by smoki_choko »

Predsjednik Komiteta za normalizaciju
OSIM: NE RADIM OVO ZBOG FOTELJA I PRIVILEGIJA

http://www.sportsport.ba/bh_fudbal/osim ... gija/57232
"Bolje se tretiraju oni koji su bili protiv Statuta"
TRBOVIĆ UPUTIO DOPIS KOMITETU

http://www.sportsport.ba/bh_fudbal/trbo ... tetu/57256
ultima_palabra

#1034 Re: Komitet za normalizaciju

Post by ultima_palabra »

smoki_choko wrote:"Bolje se tretiraju oni koji su bili protiv Statuta"

Eki iskreni sportista :lol: Lik je travnički Ćelo oliti Tigar :oops:
Mobile_Disco

#1035 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Mobile_Disco »

ultima_palabra wrote:
smoki_choko wrote:"Bolje se tretiraju oni koji su bili protiv Statuta"

Eki iskreni sportista :lol: Lik je travnički Ćelo oliti Tigar :oops:
Pa zar bi drugacije mogao doci u savez? Sve su to ista vnago, ne pitas njih pobune se, ne pitas ove pobune se, otjerat sve i mrs :x
upaljac01

#1036 Re: Komitet za normalizaciju

Post by upaljac01 »

smoki_choko wrote:
Predsjednik Komiteta za normalizaciju
OSIM: NE RADIM OVO ZBOG FOTELJA I PRIVILEGIJA

http://www.sportsport.ba/bh_fudbal/osim ... gija/57232
"Bolje se tretiraju oni koji su bili protiv Statuta"

Ne treba Osimu nas poganluk, da hoce dici ruke od svega, znas ti nas ....
and

#1037 Re: Komitet za normalizaciju

Post by and »

stoka izgleda još ne može da shvati da kada tata OSIM priča,samo se sluša i klima glavom.to su i blater i platini shvatili. :dance:
bosnovizija

#1038 Re: Komitet za normalizaciju

Post by bosnovizija »

Delegati iz FSSBK nisu zadovoljni

Piše: A. Beganović
Četvrtak, 19.05.11. 16:02.

Delegati Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koji dolaze iz SBK-a iz bošnjačke komponente još uvijek nemaju konačan stav oko usvajanja novog Statuta.
Ovo nam je potvrdio i delegat Skupštine FSBiH iz SBK-a, Fahrudin Junuzović.
"Danas smo otvoreno o svemu razgovarali i mogu vam reći da i nije sve tako sjajno. Mi smo nezadovoljni što se našeg predsjednika, Behudina Trbovića, na sve načine pokušava minimalizirati. Danas sam postavio pitanje i Ilji Dominkoviću i članovima Komiteta zbog čega na današnji sastanak nije pozvan Trbović i niko mi nije odgovorio", rekao je Junuzović za naš portal.
"Tražio sam da mi se odgovori na to pitanje, međutim, svi su izbjegavali odgovor, ali dok nam se na razjasne te stvari, mi nećemo odustati. On je legalno izabran na našoj Skupštini i mora biti pozivan na sve sastanke, no izgleda da čovjek koji nema dlake na jeziku mnogima smeta, dok je Iljo Dominković pravi sagovornik za rješavanje problema u bh. fudbalu."
Junuzović za naš portal tvrdi da danas nisu doneseni nikakvi zaključci vezani za glasanje na Skupštini.
"Razgovori jesu bili konstruktivni i to niko ne spori, ali ko god kaže da su doneseni zaključci, odnosno da se već sada zna stav svih delegata iz FBiH, govori neistinu. Nismo samo mi nezadovoljni. Koliko ja znam i delegati iz sarajevskog kantona nisu presretni ovakvim amandmanima. Oni su čak tražili i neke amandmane koje će poslati Komitetu, a da li će oni proslijediti UEFA-i i FIFA-i, to ne znam", rekao je Junuzović.

Izvor: SportSport.ba
ultima_palabra

#1039 Re: Komitet za normalizaciju

Post by ultima_palabra »

and wrote:stoka izgleda još ne može da shvati da kada tata OSIM priča,samo se sluša i klima glavom.to su i blater i platini shvatili. :dance:
:thumbup:
jeza u ledja

#1040 Re: Komitet za normalizaciju

Post by jeza u ledja »

Kulinban_1189 wrote: Razgovarao: Sinan Sinanović
U dvadesetak godina novinarskog staža intervjuisao sam na stotine proslavljenih sportista, u hotelima i na stadionima se "sudarao" sa Bekenbauerom, Ronaldom, Ibrahimovićem, Peleom, Maradonom, Đovanijem... Sa nekima bi napravio razgovor "u prolazu", sa pojedinima, kao sa legendarnim i neponovljivim Matom Parlovom sam dočekao zoru u jednoj pulskoj "birtiji", da bi tek onda izvadio papir i olovku. Zlatana Ibrahimovića, dok je nosio dres Ajaksa, našao sam u mondenskom odmaralištu u blizini italijansko - švicarske granice. Sa kolegom Emirom Delićem bio sam u vili Zlatanove tetke u Novalji... Posao ne bira mjesto ni vrijeme kada je sagovornik pravi. .
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Papak par ekselans!
jeza u ledja

#1041 Re: Komitet za normalizaciju

Post by jeza u ledja »

Kulinban_1189 wrote:- kazao je Osim i pogledao prema Fuad Keči, svestranom "igraču" u Savezu, koji nije imao zakazanih vožnji do četvrtka..

:run:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#1042 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Dado dijasporitus »

bosnovizija wrote:Delegati iz FSSBK nisu zadovoljni

Piše: A. Beganović
Četvrtak, 19.05.11. 16:02.

Delegati Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koji dolaze iz SBK-a iz bošnjačke komponente još uvijek nemaju konačan stav oko usvajanja novog Statuta.
Ovo nam je potvrdio i delegat Skupštine FSBiH iz SBK-a, Fahrudin Junuzović.
"Danas smo otvoreno o svemu razgovarali i mogu vam reći da i nije sve tako sjajno. Mi smo nezadovoljni što se našeg predsjednika, Behudina Trbovića, na sve načine pokušava minimalizirati. Danas sam postavio pitanje i Ilji Dominkoviću i članovima Komiteta zbog čega na današnji sastanak nije pozvan Trbović i niko mi nije odgovorio", rekao je Junuzović za naš portal.
"Tražio sam da mi se odgovori na to pitanje, međutim, svi su izbjegavali odgovor, ali dok nam se na razjasne te stvari, mi nećemo odustati. On je legalno izabran na našoj Skupštini i mora biti pozivan na sve sastanke, no izgleda da čovjek koji nema dlake na jeziku mnogima smeta, dok je Iljo Dominković pravi sagovornik za rješavanje problema u bh. fudbalu."
Junuzović za naš portal tvrdi da danas nisu doneseni nikakvi zaključci vezani za glasanje na Skupštini.
"Razgovori jesu bili konstruktivni i to niko ne spori, ali ko god kaže da su doneseni zaključci, odnosno da se već sada zna stav svih delegata iz FBiH, govori neistinu. Nismo samo mi nezadovoljni. Koliko ja znam i delegati iz sarajevskog kantona nisu presretni ovakvim amandmanima. Oni su čak tražili i neke amandmane koje će poslati Komitetu, a da li će oni proslijediti UEFA-i i FIFA-i, to ne znam", rekao je Junuzović.

Izvor: SportSport.ba
Održan sastanak s predstavnicima federalnog i kantonalnih saveza
Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas je u Vogošći održao sastanak sa članovima Predsjedništva Nogometnog saveza Federacije BiH, predsjednicima i generalnim sekretarima kantonalnih saveza te delegatima Skupštine NSBiH iz tih saveza.
Sastanak je imao informativni karakter, u cilju priprema za sjednicu Skupštine NSBiH 26. maja u Sarajevu, na kojoj će biti razmatran modifikovani prijedlog statuta Saveza, saopćeno je iz NSBiH.

Predstavnici Komiteta detaljno su informirali sugovornike o sadržaju amandmana na prijedlog statuta, koji su usaglašeni na sastanku s predsjednicima FIFA-e i UEFA-e Seppom Blatterom i Michelom Platinijem, 12. maja u Zürichu.

Predstavnici kantonalnih saveza su u otvorenoj raspravi prezentirali svoje stavove te u najvećem dijelu diskusije podržali aktivnosti Komiteta u cilju prevazilaženja trenutne krizne situacije. Istaknute su i određene primjedbe predstavnika FS Kantona Sarajevo, vezane za amandmane usaglašene u Zürichu, s tim što se može očekivati da one neće biti smetanja usvajanju statuta, navodi se u saopćenju.

Za one kojima se ne cita, u kratkim crtama: Svabo dos'o, podijelio samare, i mirna Bosna :D
Eborg

#1043 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Eborg »

jeza u ledja wrote:
Kulinban_1189 wrote: Razgovarao: Sinan Sinanović
U dvadesetak godina novinarskog staža intervjuisao sam na stotine proslavljenih sportista, u hotelima i na stadionima se "sudarao" sa Bekenbauerom, Ronaldom, Ibrahimovićem, Peleom, Maradonom, Đovanijem... Sa nekima bi napravio razgovor "u prolazu", sa pojedinima, kao sa legendarnim i neponovljivim Matom Parlovom sam dočekao zoru u jednoj pulskoj "birtiji", da bi tek onda izvadio papir i olovku. Zlatana Ibrahimovića, dok je nosio dres Ajaksa, našao sam u mondenskom odmaralištu u blizini italijansko - švicarske granice. Sa kolegom Emirom Delićem bio sam u vili Zlatanove tetke u Novalji... Posao ne bira mjesto ni vrijeme kada je sagovornik pravi. .
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Papak par ekselans!
I ja baš gledam. Ne znam je li moglo ofirnije. :lol:
jeza u ledja

#1044 Re: Komitet za normalizaciju

Post by jeza u ledja »

Najbolje je da je sa kolegom Emirom Delicem bio u vili Zlatanove tetke u Novalji. :lol: Pa mislim ono...to je ko kad kakav seoski lola dodje nazad u selo pa im masla price. Boze dragi, koliko je taj papak love digo na raznorazne clanke o kojekakvim talentima i koliko mu je guzica vidila puta na osnovu pozicije u onoj splacini od novine. Kaze ocesao se sa Platinijem, Beckenbauerom, pa to je zato jer ti je neko dao propusnicu da visis po hotelima i blenes u ljude s kojima vjerovatno ne znas ni beknut na nekom stranom jeziku. S Matom Parlovom zaglavio u kafani. Vau!
A najbolje kad postave sliku u novine sa nekom poznatom facom ono u prolazu ko kad fanovi zaustave Dzeku pa se slikaju sa njim u foajeu hotela i onda izmisle cijeli intervju sa Laudrupom ili tako nekim. :D
Zbog ovakvih nam je uveliko sport tu gdje jeste.
Eborg

#1045 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Eborg »

Ćirin glavni skriboman, sve ti je jasno. :-)

Svojevremeno je uziman za pojam dupelisca i bombaša, kasnije kada je promijenio dres i podržavao bojkote raja je malo smekšala prema njemu što je niđe veze. :-)
Obuca9

#1046 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Obuca9 »

Sinan Sinanović :lol: :lol: Pa to je najveći pušikurac koji se pojavio među novinarima u zadnjih 50 godina.
Area_51

#1047 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Area_51 »

Dammme wrote:
Area_51 wrote:Naravno da NSBiH nije parlament, pa bas zato onda ne bi trebalo da ima entitetskih ili etnickih glasanja.

Sta je stvarni problem, odnosi se na to da bazu saveza ne cine klubovi nego kantonalni savezi i entitetski savezi, sto nema nigdje na svijetu. Svagdje je osnova saveza klub, dok kod nas u nasoj zalosnoj zemlji, pod teorijom realiteta dolaze nam kantonalni/zupanijski i entitetski savezi. Problem broj jedan.

Ovdje se zaboravlja da se predvidja donosenje odluka 3/4 vecinom, sto se u pravnoj nauci zove kvalificirana velicina, u odnosu na prostu vecinu koja je ona klasicna natpolovicna ili 50% + 1 gas. Zamislite tijelo koje ima 15 ljudi, a za donosenje odluka treba 12 ruku ZA. Pa onda, recimo, ne dodje ih trojica na sastanak, sto znaci od preostalih 12, svih 12 mora biti ZA, da bi se odluka donijela. Cijeli svijet odluke donosi prostom natpolovicnom vecinom, a kod nas kvalificiranom 3/4 vecinom, jer je to navodni realitet i zastita vitalnog nacionalnog interesa. Problem broj dva.

Neko kaze, preglasavanje i vitalni nacionani interes, pa njihova zastita. To vam izgleda ovako, kao onda kad cujete da nemate igraca Srba u reprezentaciji, pa se trazi vjestacki da se oni ubace da bi se kao zastitio vitalni nacionalni interes, a sto ti igraci ne znaju igrati lopte, to kao fol nema veze. Ne postoji fenomen vitalnog nacionalnog intetesa u sportu, jer se radi o nevladinom sektoru i on kao takav ne slijedi nigdje uredjenje drzave, vec se prilagodjava i organizira prema potreba sporta. Problem broj tri.

Placajuci ova tri problema, plus kusur od nesto manjih problema, kupili smo stvar da savez ima jednog predsjednika. Moje je zakljucak, preskupo. Zato mislim, kako Komitet za normalizaciju nije uradio dobar posao.

Ako sam dotakao necije emocije povodom Ivice Osima, iskreno se izvinjavam, nije mi to bila namjera, ali on nije dobro odradio posao plus svi ostali clanovi komiteta. Bolje je rijesenje bio prethodni nepromijenjeni FIFA i UEFA statut u kojem bi bazu cinili predstavnici klubova iz Premijer lige i drugih entitetskih liga. Bar zato, sto bi tada kao predstavnik Zelje, Osim mogao biti kandidat za predsjednika. Ovako, kazem vam, spremite se za novog Colakovica, Dominikovica ili Ceku.
Majstore nisam ni ja zadovoljan ovim izmjenama, ali ti ipak ideš predaleko. Po meni je ovo ipak napredak u odnosu na ono što je bilo do sada. Drago mi je kada neko taksativno postavi stvari, pa ću ti tako i pokušati replicirati.

1. Mada se slažem da je to puno bolja varijanta, nije baš svugdje osnova klub kao osnivač saveza. Čak i kod nas indirektno klubovi daju svoje predstavnike u skupštinu i IO N/FSBiH, kroz kantonalne i entitetske saveze. Eh sada, što moje Sarajevo npr. predstavlja kreten u vidu Mensuda Bašića nije mi kriv niti onaj iz zapadne hercegovine niti onaj iz RS-a. Kada bi klubovi davali svoje najbolje ljude u ove organe, mogao bi se čak i ovakav sistem otrpiti. S obzirom da niko osim domačih indijanaca (pa čak ni FIFA ni UEFA) ne mogu izmjeniti način biranja, mora se uraditi ono što se može sa postojećom strukturom.

2. E ovdje se vidi da se nisi baš udubio u problematiku. Evo na prošloj skupštini je bio sistem 50%+1 i šta se desilo? Od 56 delegata za statut je glasalo 22, a trebalo ti je 29 za većinu. Dakle bez obzira da li je 50%+1 ili 3/4, oni koje hoće da koče, kočiće. A ovako se izbijaju argumenti kočničarima, o "nacionalnoj, entitetskoj i drugim ugroženostima".
Druga stvar za koju nisi u pravu je ova oko nedolaska na sjednice. U novom statutu, ako se neko ne pojavi na sjednici, bilo IO, bilo skupštine, postoji zamjenski kandidat (koji mu je bio protivnik na izborima za ta mjesta, pa dobio manje glasova), koji odmah uliječe na mjesto ovoga što nije došao.

3. Ovo fakat ne kontam. Koji je to igrač u zadnje 3-4 godine igrao u nekoj od reprezentacija, a da je to bilo po nacionalnom ključu?
Ovo bi se moglo odnositi jedino na selektore.

4. Da odgovorim i na tvoj zaključak. Ne kontam gdje si ti pročitao da je u odbijenom statutu pisalo da skupštinu čine samo predstavnici klubova iz Premijer i entitetskih liga? Mnogi od nas su to priželjkivali (ja pogotovo), ali nigdje nisam pročitao da je to bilo u prijedlogu statuta koji je odbijen. I sada Osim može biti kandidat za predsjednika, jer se po usvajanju novog statuta moraju provesti i novi izbori, jer su promijenjena pravila igre.

Sve u svemu, ja sam trenutno optimista. Vidjećemo kako će se sve završiti. Ne treba se prerano radovati.
Prvo da odgovorim kolegi Upaljac01. Drug, jasno kako nema nikakvih garancija da bi bilo nesto bolje ako bi se produzila suspenzija. Ideja je bila da pritiskom dodje to bolje, jer sigurno niko ne bi trpio duzu suspenziju.

Ovo je Dammme dobra elaboracija. Evo ti kracih odgovora.

1. Model prema kojem klub cini osnov za skupstinu je svugdje primarni, s tim da naravno ima zemalja koje imaju jako mnogo klubova, pa ne mogu svi uci u taj organ. Zato se koristi, ponajvise, model u kojem klubovi iz najviseg ranga ucestvuju u formiranju Skupstine, odnosno premijer lige ili kako se ona zove po zemljama. Ima i zemalja koje imaju udruzenje premijerligasa sto je vise stvar biznisa, nego ustrojstva saveza, jer se takva udruzenja bave samo takmicenjem u najvisem rangu. Ona ne razvijaju mladje selekcije, time se uvijek bave klubovi i savez.

2. Na prosloj skupstini, kao i na ovoj narednoj treba ti 45 glasova da prodje Statut od 60 clanova. Nije to prosta vecina 50%+1 glas, nije nikad ni bila, vec 3/4 vecina. Prihvatam kako neke sustinske odluke treba donosit 3/4 vecinom, kao sto je izmjena statuta, promjena sjedista, kapitalne odluke, dok ove »obicne« svakodnevne odluke treba dopnosit prostom 1/2 vecinom. Sto kod nas nije nikad bio slucaj, radi navodnog preglasavanja.

3. Bilo druze, bas je taj Ceko prigovarao kako u reprezentaciji ima najvice Bosnjaka, a kad nema Misimovica, onda nema ni Srba. Jel ti stvarno mislis da je Susic stavio onog Damjanovica, zato jer ovaj zna tako igrat da ga uzmes u reprezentaciju. Nesto je i Bevanda pricao, kako nema Hrvata, ali dosta tise.

4. Prvobitni prijedlog odmah nakon suspenzije bio je da se transformira savez na model da ga cine po dva predstavnika klubova iz Premijer lige i po jedan iz drugih liga. Tako bi sportski bila uredjena skupstina, makar u njoj svi Hrvati bili. Malo se salim, samo vise volim sport da odlucuje nego politika. Onda je nastavak trebalo slijediti, koji klub stavi potpis na statu postaje clanom saveza i tako redom. Vjeruj da velika vecina, to bi odmah potpisala.

Kad je dosao cuveni Komitet za normalizaciju, ovo pod 4. je naglo zaboravljeno, otislo se Dodiku na noge, nije problem, pa onda na sastanak sa FIFA i UEFA predsjednicima gdje ih se nagovaralo da prihvate »pojeftinjenje« Statuta jer to trazi Republika Srpska. E to jeste problem. Kao sad, oni su toliko vazni i bitni da mora FIFA da popusta, a zaparavo nam betoniraju savez na etnickim i entitetskim osnovama. To je meni, veliki poraz.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1048 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JoseMujica »

uh evo pročitah intervju Ivice Osima :thumbup: u Slobodnoj Bosni.......gigant, ljudina, čovjek, filozof..... njegove riječi bi djeca u školama trebala učit...napamet ko pjesmicu...nema dalje čitavo društvo je precizno isecirao i ludilo u kome živimo :thumbup:
Romanista 101%

#1049 Re: Komitet za normalizaciju

Post by Romanista 101% »

JoseMujica wrote:uh evo pročitah intervju Ivice Osima :thumbup: u Slobodnoj Bosni.......gigant, ljudina, čovjek, filozof..... njegove riječi bi djeca u školama trebala učit...napamet ko pjesmicu...nema dalje čitavo društvo je precizno isecirao i ludilo u kome živimo :thumbup:

jel mozes postaviti da i mi ostali procitamo?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1050 Re: Komitet za normalizaciju

Post by JoseMujica »

bi rado...ali imam papirn verziju a ne elktronsku.....a vrijedi pročitati
Locked