lasius wrote: ↑28/12/2020 12:48
Pozdrav svima!
Kako je potraznja za komercijalistima trenutno u porastu, ako neko ima direktnog iskustva u komercijali i zeli da ga podijeli ovdje, moja malenkost (

) a pretpostavljam i mnogi drugi bi vam bili jako zahvalni. Narocito me zanimaju iskustva i misljenje uspjesnih ljudi u ovom polju. Da se mozete vratiti kroz vrijeme - kojih biste par savjeta dali mladjem sebi?
- Sta je najbitnije znati?
- Koji su normalni procenti zarade (i ostali prateci uslovi) na koje biste pristali?
- Koja industrija je trenutno najperspektivnija kad je komercijala u pitanju?
- Na koje brandove obratiti paznju a koje brandove i kompanije zaobici u sirokom luku? I sl..
Ako imate negativna iskustva iz kojih se nesto moze nauciti i koja mogu drugima pomoci - bilo bi super da ih podijelite ali troll i demoralizujuce komentare tipa "- Ne upustaj se u to.." molim ostavite za sebe.
Un. Hvala.
Niko da se javi

nema nas na forumu izgleda.
Ajde da ti ja pomognem radim u tom sektoru.
Najbitnije ti da si komunikativan i dobar u komunikaciji s ljudima ali je bitno i da imas svoj stav i ne das da te varaju i mazu oci.
99% tog posla je komunikacija s ljudima.
Znanje svoje robe je bitno i dobra procjena prolaznosti ali isto tako moras znati balansirati izmedju zahtjeva tvoje firme i realnog stanja na terenu.
Zarada zavisi od sektora najvece plate su u farmaceutskoj komercijali ali to mozes samo raditi ako si dipl. Farmaceut.
Prehrana i higijena je najcesca komercijala a uslovi rada drasticno variraju od firme do firme.
Prosjecna fiksna plata je oko 1000 km ali sve zavisi neke daju puno vise neke puno manje.
Bonuse vecina firmi ima, dobijes bonuse na osnovu ostvarenog plana, ostvarenih ciljeva svoje firme. Koliki je bonus zavisi od firme do firme.
Ja licno u sadasnjoj situaciji ne bi pristao na rad s minimalno 1200 km fiksne + bonus na plan + prijava na neodredjeno ali to sam ja koji sam vec 5 godina u bransi.
Najperspektivnija kod nas ce uvijek biti prehrana i higijena i farmaceutske.
Ostale branse su hajmo reci na klimavim nogama.
Sto se brendova to ti uopste nije bitno, dobar komercijalista i dobra firma s dobrim sistemom ce i govna dobro prodavati.
Sto se firmi tice licno ja bih izbjegavao Daru/planet, Nelt i Mepas male plate i veoma velik pritisak i obim rada.
Nelt najvise zbog pritiska i velikog obima posla.
A Daru jer bukvalno mobinguju radnike.
Sto se tice dobrih firmi Orbico, Ataco i donekle Ledo su po meni najbolje sto se tice organizacije rada i uvjeta rada ali ima tu more firmi vecina je ok.
Sto se tice iskustava, unutrasnji mir ti je najbitniji ne sekiraj se pretjerano jer bice toga dosta, pritisci su uvijek tu ti si taj koji obezbjedjuje sebi i drugima plate, profit firmi i slicno.
Radis s ljudima i ima svakakvih budala kao i svugdje.
Integritet ti je bitan ne lazi nista nikome sve kako jeste i po ps.
Sve sto potpisujes kao ovlascena osoba osiguraj se da je to ok s svojom firmom i ogradi se od malverzacija.
Isto tako ono sto si jucer uradio dobro ne pika se danas, svaki dan ti je nova borba i ganjas vjecito uspjeh.
Nekima to ne odgovara a nekima to je super.
Eto ako imas jos pitanja potrudim se da ti odgovorim.