Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Zedas

#1 Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by Zedas »

Ja imam ovaj problem da sam prevaran od jedne osobe(za novac) koja nudi posao sa oglasom(koja su izmišljena radna mjesta koja ne postoje u inostranstvu) i ta osoba se i dalje oglašava na najpopularnijem bh oglasniku olx.ba da može da prevara i druge bh građane tako i ja sam prijavio tu osobu(da stavlja lažne informacije u oglase i da vara na telefonu da može dobiti uplate na svoj žiro račun bez kasnijeg ispunjavanja obećanog posla u inostranstvu kao i prevoza do tog radnog mjesta) olx.ba administraciji da oni izbrišu taj oglas i dobio sam ovaj odgovor

Poštovani,

trenutnim pravilima i uslovima na OLX.ba stranici nije zabranjena objava navedenih oglasa.

Ukoliko smatrate da oglas može dovesti do prevare, savjetujemo Vam da izvršite prijavu nadležnim organima. OLX.ba će djelovati prema uputstvu nadležnih organa.

Lijep pozdrav,
Benjamin | OLX.ba

šta je mome mišljenju jedan skandal jer se po mome znanju ne treba raditi u policiji ili u nekim sudskim radnjama kao u burou za zapošljavanje da se mora znati razlika između laži i istine ili dobijanja nečega za plaćanje ponuđene usluge ili prevare i sad bi htio znati od nekog ko se poznaje dobro sa bh zakonima gdje bi bilo najpametnije da se obratim nadležnim organima u BiH jer ih ima puno da ovi olx.ba radnici prestanu sa dopuštavanjem daljnih prevara nad bh građanima?
seoBIH

#2 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by seoBIH »

Pa dobro ti je receno, prijavi slucaj onima koji trebaju da mrdnu guzicom i da urade nesto. Boli oglasnike kita, ne utvrduju oni je li neko legalan ili ne.

Tako i ja sutra mogu doci i reci Zedas laze, samo mi je konkurencija. Prevari te neko preko avazovih novina i ti se zalis avazu? :lol:

Btw ne znam ni kako ce ti policija pomoci? Kazes da si preko telefona dogovorio? On jednostavno kaze novac mi je uplacen jer sam mu dao savjet kako da najlakse dobije vizu/termin za njemacku ambasadu. :sax: :bih:
Zedas

#3 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by Zedas »

seoBIH wrote:Pa dobro ti je receno, prijavi slucaj onima koji trebaju da mrdnu guzicom i da urade nesto. Boli oglasnike kita, ne utvrduju oni je li neko legalan ili ne.

Tako i ja sutra mogu doci i reci Zedas laze, samo mi je konkurencija. Prevari te neko preko avazovih novina i ti se zalis avazu? :lol:

Btw ne znam ni kako ce ti policija pomoci? Kazes da si preko telefona dogovorio? On jednostavno kaze novac mi je uplacen jer sam mu dao savjet kako da najlakse dobije vizu/termin za njemacku ambasadu. :sax: :bih:

"Pa dobro ti je receno, prijavi slucaj onima koji trebaju da mrdnu guzicom i da urade nesto. Boli oglasnike kita, ne utvrduju oni je li neko legalan ili ne."

To trebaju da i budu olx radnici jer ja tu prevaru mogu dokazati oni ali ne da je on poslodavac koji se kao taj prestavlja. Samo da znam kome da prijavim slučaj ako ne onima koji to mogu spriječiti i to olx radnici mogu ali neće?

"Tako i ja sutra mogu doci i reci Zedas laze, samo mi je konkurencija. Prevari te neko preko avazovih novina i ti se zalis avazu?"

Zašto se ne želiti avazu jer ako nema opomene u njihovim novinama da to može biti prevarant i da oni ne uzimaju odgovornost za te prevare ko što to već rade Njemci po raznim njemačkim vebstranicama i novinama i ja bih još kasnije imao dokaze da je to prevarant a oni onda opet ništa ne urade ko da ne brišu te oglase ko što to ne rade olx radnici to je za mene pomaganje u poslovima prevare jer ih dopuštavaju i ne spriječe.

"Kazes da si preko telefona dogovorio? On jednostavno kaze novac mi je uplacen jer sam mu dao savjet kako da najlakse dobije vizu/termin za njemacku ambasadu."

Da. Dogovorio preko telefona da ću za taj novac dobiti posao i radnu dozvolu u inostranstvu i ako za taj novac nisam dobio ništa to je za mene prevara.
seoBIH

#4 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by seoBIH »

Ti zaista ne shvatas kako funkcionise online oglas :) Sam pao sam se ubio. Hajde molim te, idi u policiju i dokazi da si mu platio za posao i prevoz. Kako ces to dokazati? Tvoja rijec protiv njegove :)

Vec ti napisah, ti kazes da te prevario, on ode u policiju i kaze:"Zedas me zvao i pitao kako da ugovori termin u ambasadi. Ja sam mu rekao da cu objasniti proceduru koju sam ja prosao i tako mu skratiti vrijeme i proceduru koja je do njega. To sam mu i naveo, te je za to i platio".

Zao mi je sto si prevaren, ali neka ti ovo bude skola. Prevara jeste, ali za istu najvecu odgovornos snosis upravo ti, jer si "kontrolisao" situaciju, ali si opet slijepo vjerovao nekome nepoznatom preko telefona.

Recimo, ja bih to uradio na nacin da sve dogovorim sa njim, ali mu naveo da ce novac dobiti pri primopredaji dokumenata, odnosno kada ti potpises ugovor. Sve drugo je prevara.
Zedas

#5 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by Zedas »

seoBIH wrote:Ti zaista ne shvatas kako funkcionise online oglas :) Sam pao sam se ubio. Hajde molim te, idi u policiju i dokazi da si mu platio za posao i prevoz. Kako ces to dokazati? Tvoja rijec protiv njegove :)

Vec ti napisah, ti kazes da te prevario, on ode u policiju i kaze:"Zedas me zvao i pitao kako da ugovori termin u ambasadi. Ja sam mu rekao da cu objasniti proceduru koju sam ja prosao i tako mu skratiti vrijeme i proceduru koja je do njega. To sam mu i naveo, te je za to i platio".

Zao mi je sto si prevaren, ali neka ti ovo bude skola. Prevara jeste, ali za istu najvecu odgovornos snosis upravo ti, jer si "kontrolisao" situaciju, ali si opet slijepo vjerovao nekome nepoznatom preko telefona.

Recimo, ja bih to uradio na nacin da sve dogovorim sa njim, ali mu naveo da ce novac dobiti pri primopredaji dokumenata, odnosno kada ti potpises ugovor. Sve drugo je prevara.
Jeste li vi na nekoj drogi kad pišete ovakvu glupost?

"Hajde molim te, idi u policiju i dokazi da si mu platio za posao i prevoz. Kako ces to dokazati?"

Ja imam uplatnicu od uplate na njegov račun. Šta mislite zbog čega bih ja uplatio na nekog nepoznatog novac kad ga ne poznajem i nije mi ni rod, familija niti prijatelj i ja imam dokaz(oglas) koji mogu snimiti sa interneta ovaj http://asoglas.com/oglas/5733/POSAO+U+EUROPI. na hard disk u kojem piše šta se dobije za novac i dati njima njegov broj da oni pitaju pitanja koja su potrebna da se može dokazati ta prevara.
Tvoja rijec protiv njegove. Kakvu on riječ ima kad se sakriva u inostravstvu i nije spreman da dođe u policiju i objasni za šta je dobio novac?

Zgog čega vi pišete ovo smeće?
"Vec ti napisah, ti kazes da te prevario, on ode u policiju i kaze:"Zedas me zvao i pitao kako da ugovori termin u ambasadi. Ja sam mu rekao da cu objasniti proceduru koju sam ja prosao i tako mu skratiti vrijeme i proceduru koja je do njega. To sam mu i naveo, te je za to i platio"."

On neće otići u policiju i govoriti to smeće koje ste vi napisali jer za to on nema dokaze.

"Zao mi je sto si prevaren, ali neka ti ovo bude skola. Prevara jeste, ali za istu najvecu odgovornos snosis upravo ti, jer si "kontrolisao" situaciju, ali si opet slijepo vjerovao nekome nepoznatom preko telefona."

Nisam ja slijepo vjerovao njim jer sam i sam mislio da je ovdje prevara moguća.
seoBIH

#6 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by seoBIH »

Ono sto ti pises su licna uvjerenja i naravno zdrav razum kako bi trebalo da funkcionise, ali zaboravljas jednu bitnu stvar, a to je zakon, te dokaz.

Ti si jako zaslijepljen onime sto ti se desilo, te trazis izgovor, odnosno krivca u nekome drugom, a ustvari sam si kriv, jer si ispao bekan (sada tuzi i mene jer kazem da si ispao bekan).

Ja ti JASNO I CITKO pisem, kako ces dokazati prevaru? Ja ti kazem i opet PONAVLJAM, kako ces ti policiji, a kasnije i sudu dokazati da je uplata bila za POSAO I PREVOZ? Kako? Uplatnicom?

Pokusao sam ti pomoci da shvatis poentu i nesto naucis, ali bosnji niko ne moze nista dokazati jer u glavi ima samo ono sto on naumi.

Sjedi sam sa sobom i prodji proces ispocetka i skontaj se koliko je koraka, odnosno informacija upucivalo o prevari pa saberi. Ja sam siguran da ces naci barem 2 ili 3 cinjenice koje su te mogle odvratiti od uplate i dovesti do toga da skontas da je prevara.

Posjecas me na komsiju koji je platio za TV 300KM, a koji je inace 3.000KM, sve pod izgovorom da prodavac hitno ide iz BIH i da mu trebaju novci. Nije pomoglo ni ubjedjivanje familije, niti bilo kakve rijeci pa ga je na kraju poglabao kao i ti.

PS:
"Vec ti napisah, ti kazes da te prevario, on ode u policiju i kaze:"Zedas me zvao i pitao kako da ugovori termin u ambasadi. Ja sam mu rekao da cu objasniti proceduru koju sam ja prosao i tako mu skratiti vrijeme i proceduru koja je do njega. To sam mu i naveo, te je za to i platio"."

On neće otići u policiju i govoriti to smeće koje ste vi napisali jer za to on nema dokaze.
A jesi bukvalista u PM, nije ni cudo sto si prevaren. Ja sam ti dao samo PRIMJER! Mi se sutra nadjemo i ti mi prodajes telefon. Kazes mi za sve nedostatke, ali ja da ti napakostim prekosutra te prijavim da si mi presutio i nisi naveo nedostatke. Eto, isto ti radis sa prijavom ka ovom prevarantu (sigurno je prevarant, jer je to uhodan nacin prevare). Prevara ka tebi je ocigledna, ali je problem istu dokazati.
vješalica

#7 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by vješalica »

mislim da si napravio grešku kad si se obratio olx administraciji
jer oni su sklonili oglas prevaranta umjesto da ostane pa da ti prijaviš pa neka policija stupi u kontakt sa njim radi "traženja posla"
i na olx radi bagra seljačka glavata prevarantska
Zedas

#8 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by Zedas »

vješalica wrote:mislim da si napravio grešku kad si se obratio olx administraciji
jer oni su sklonili oglas prevaranta umjesto da ostane pa da ti prijaviš pa neka policija stupi u kontakt sa njim radi "traženja posla"
i na olx radi bagra seljačka glavata prevarantska
HA HA HA olx administracija nije bila ni spremna skloniti taj oglas dok ja nisam otvorio ovu temu i ponašala se je tako ko da me je radnica u nekoj trgovini prevarala za 50Pfeniga i ne ko što je bio slučaj za 450Eura i pravili su se tako ko da se ovo treba ponoviti što više puta jer su mi dali mi do znanja da trebaju pomoć svakog u ovoj zemlji da znaju da se nešto treba uraditi protiv prevaranata. Samo da to znate taj prevarant stavlja skoro svugdje te oglase i neće biti problem da policija stupi u kontakt sa njim radi "traženja posla" ako je ona na tome zainteresovana.
Zedas

#9 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by Zedas »

seoBIH wrote:Ono sto ti pises su licna uvjerenja i naravno zdrav razum kako bi trebalo da funkcionise, ali zaboravljas jednu bitnu stvar, a to je zakon, te dokaz.

Ti si jako zaslijepljen onime sto ti se desilo, te trazis izgovor, odnosno krivca u nekome drugom, a ustvari sam si kriv, jer si ispao bekan (sada tuzi i mene jer kazem da si ispao bekan).

Ja ti JASNO I CITKO pisem, kako ces dokazati prevaru? Ja ti kazem i opet PONAVLJAM, kako ces ti policiji, a kasnije i sudu dokazati da je uplata bila za POSAO I PREVOZ? Kako? Uplatnicom?

Pokusao sam ti pomoci da shvatis poentu i nesto naucis, ali bosnji niko ne moze nista dokazati jer u glavi ima samo ono sto on naumi.

Sjedi sam sa sobom i prodji proces ispocetka i skontaj se koliko je koraka, odnosno informacija upucivalo o prevari pa saberi. Ja sam siguran da ces naci barem 2 ili 3 cinjenice koje su te mogle odvratiti od uplate i dovesti do toga da skontas da je prevara.

Posjecas me na komsiju koji je platio za TV 300KM, a koji je inace 3.000KM, sve pod izgovorom da prodavac hitno ide iz BIH i da mu trebaju novci. Nije pomoglo ni ubjedjivanje familije, niti bilo kakve rijeci pa ga je na kraju poglabao kao i ti.

PS:

A jesi bukvalista u PM, nije ni cudo sto si prevaren. Ja sam ti dao samo PRIMJER! Mi se sutra nadjemo i ti mi prodajes telefon. Kazes mi za sve nedostatke, ali ja da ti napakostim prekosutra te prijavim da si mi presutio i nisi naveo nedostatke. Eto, isto ti radis sa prijavom ka ovom prevarantu (sigurno je prevarant, jer je to uhodan nacin prevare). Prevara ka tebi je ocigledna, ali je problem istu dokazati.
"Ti si jako zaslijepljen onime sto ti se desilo, te trazis izgovor, odnosno krivca u nekome drugom, a ustvari sam si kriv, jer si ispao bekan (sada tuzi i mene jer kazem da si ispao bekan)."

Ne tužim vas da mi kažete da sam ispao bekan ali nisam ni tužio tog čovjeka za prevaru dok nisam znao da je prevarant, nisam tužio niti olx administraciju za krivicu dok nisam kasnije saznao da oni neće da ništa urade protiv prevaranata, ali ja takve prevare ne mogu tolerisati i dopustiti ko drugi da se to svakome desi ko traži posao u ovoj zemlji i da oni postanu još siromašniji jer drugi ljudi sebi uzimaju pravo da lažu i da dobiju još za to novac.

"Ja ti JASNO I CITKO pisem, kako ces dokazati prevaru? Ja ti kazem i opet PONAVLJAM, kako ces ti policiji, a kasnije i sudu dokazati da je uplata bila za POSAO I PREVOZ? Kako? Uplatnicom?"

Prepustite to meni i neka to bude moj problem i neka policija i sudovi odluče jesam li ja prevareni jer sam uplatio novac na nečiji žiro račun da kasnije preko telefona od te osobe čujem da ja nisam uplatio na nju iako jesam i neka prevarant sam dokaže da sam nešto za taj novac dobio iako nisam.
Zedas

#10 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by Zedas »

I ovo je dokaz da olx radnici nisu spremni da brišu novi oglas sa istim starim profilom preko kojeg su već drugi prevareni i to je http://www.olx.ba/profil/stjepan1975 sa novim starim oglasom http://www.olx.ba/artikal/24076710/potr ... tr-i-njem/ sa namjerom za novim žrtvama i prevarama. Olx radnike možete pohvaliti za njihov nikakav rad i nikakvim mjerama protiv prevare bh građana na ovim telefonskom broju +387 (33) 407-700. Hvala svakom ko će njih nazvati i pitati šta oni misle raditi protiv prevara ili zbog čega ne rade ništa protiv takvih kriminalaca.
muminovic

#11 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by muminovic »

Zedas wrote:I ovo je dokaz da olx radnici nisu spremni da brišu novi oglas sa istim starim profilom preko kojeg su već drugi prevareni i to je http://www.olx.ba/profil/stjepan1975 sa novim starim oglasom http://www.olx.ba/artikal/24076710/potr ... tr-i-njem/ sa namjerom za novim žrtvama i prevarama. Olx radnike možete pohvaliti za njihov nikakav rad i nikakvim mjerama protiv prevare bh građana na ovim telefonskom broju +387 (33) 407-700. Hvala svakom ko će njih nazvati i pitati šta oni misle raditi protiv prevara ili zbog čega ne rade ništa protiv takvih kriminalaca.
Ako imas prave informacije prijavi oLX i tog lika skupa tuzilastvu kantona sarajevo
Zedas

#12 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by Zedas »

muminovic wrote:
Zedas wrote:I ovo je dokaz da olx radnici nisu spremni da brišu novi oglas sa istim starim profilom preko kojeg su već drugi prevareni i to je http://www.olx.ba/profil/stjepan1975 sa novim starim oglasom http://www.olx.ba/artikal/24076710/potr ... tr-i-njem/ sa namjerom za novim žrtvama i prevarama. Olx radnike možete pohvaliti za njihov nikakav rad i nikakvim mjerama protiv prevare bh građana na ovim telefonskom broju +387 (33) 407-700. Hvala svakom ko će njih nazvati i pitati šta oni misle raditi protiv prevara ili zbog čega ne rade ništa protiv takvih kriminalaca.
Ako imas prave informacije prijavi oLX i tog lika skupa tuzilastvu kantona sarajevo
Kako ću to prijaviti kad po znanju bh policije i advokata kojih sam već pitao može li se išta sudski uraditi protiv njih odgovor je uvijek ne?
Ova vrsta prevare je zabranjena po mome znanju u Njemačkoj i tu može biti praćena i sudski gonjena ali ne u BiH. Dakle ja imam informacije i dokaze da je to prevara ali šta ja mogu uraditi kad tužilaštvo ne misli ništa protiv olx radnika raditi i kako će raditi protiv tog lika kad se nalazi van BiH i te informacije ko što piše na olxu da je u Banjaluci i da je poslodavac su samo laži?
kockica_kockica

#13 Re: Kome se obratiti u slučaju prevare kod nadležnim organima?

Post by kockica_kockica »

Nekome na rijec uplatis 450 eura da ce te dovesti u Njemacku da radis... e pa stvarno covjek ovdje svasta moze procitati...
Post Reply