Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Aurora Borealis

#1 Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:50, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by PipiDugaDevetka »

I ja bijem svoju ''bitku'' na mnogo manjem nivou i što se tiče novčane vrijednosti, a i životno beznačajno.
Očekujem da sud presudi sredinom iduće godine.

Ako od toga ništa ne bude, jedino što mi je preostalo da pravdu i zakon uzmem u svoje ruke.
Opomena

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!
Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tirjanin na slaba čovjeka;
al' tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznanju prava,
to je ljudska dužnost najsvetija!
NIKOME NE SAVJETUJEM DA UZME PRAVDU I ZAKON U SVOJE RUKE, ali eto, ja sam tako odlučio u vezi sa svojim slučajem.
gaius

#3 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by gaius »

meni je bilo interesantno pokretanje tih parničnih postupaka protiv pelakuše i njene agencije.. ljudi se izlažu silnim troškovima (te takse, te objave u novinama, te advokati) a sve se to moglo fino i krasno odraditi kao imovinskopravni zahtjev u postojećem krivičnom postupku..

da ne spominjem kako se te presude mogu mačku o rep okačiti..
Haris.ba

#4 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by Haris.ba »

gaius wrote:meni je bilo interesantno pokretanje tih parničnih postupaka protiv pelakuše i njene agencije.. ljudi se izlažu silnim troškovima (te takse, te objave u novinama, te advokati) a sve se to moglo fino i krasno odraditi kao imovinskopravni zahtjev u postojećem krivičnom postupku..

da ne spominjem kako se te presude mogu mačku o rep okačiti..
Mi smo u Bosni,zar ne?
Aurora Borealis wrote: Ja sad vas pitam, kome se ovi ljudi mogu obratiti? Nekom od silnih ombdusmena, institucija, bilo kome, a ko ih nece zavlaciti i dalje? Sta da rade? Kome da se obrate? Ja ih nemam srca vise onako gledati.
http://www.vasaprava.org/Home.htm

Ima nekoliko ovih besplatnih pravnih pomoci(ima i po opcinama, ali ne znam uslove da prime stranku). Po svemu sudeci njima treba razgovor sa advokatom, pravnikom koji ce im reci istinu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by PipiDugaDevetka »

Ja sam tražio pomoć od Vaših prava, pa rekoše da samo rade azilantske slučajeve i slučajeve povratnika (Stambena problematika). Jesu mi pomogli od 2003.-2005.godine.
Kriza, recesija, šta li,...?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#6 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by KatarinaKosaca »

PipiDugaDevetka wrote:Ja sam tražio pomoć od Vaših prava, pa rekoše da samo rade azilantske slučajeve i slučajeve povratnika (Stambena problematika). Jesu mi pomogli od 2003.-2005.godine.
Kriza, recesija, šta li,...?
Ove je godine izglasan zakon o tome da supružniku strancu boravišna dozvola ujedno predstavlja i radnu dozvolu. do ove godine nije bio slučaj. Zakon donijet na državnom nivou. Helem, to pravnik u Vaša prava nije znao. Nego mi je pisao mail i objašnjavao kako boravišnai radna dozvola nisu jedno te isto. Datum... dva mjeseca poslije donošenja zakona. Eto, toliko o kredibilitetu.
Aurora Borealis

#7 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

.
sheilak

#8 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by sheilak »

@ Aurora

Neka otpisu te advokatske parazite da se barem jednih krvopija rijese. Oni nicemu ne sluze, osim sto ljudima uzimaju novac. Mi nismo naisli niti na jednog koji bi ista konkretno ili suvislo mogao uciniti, a promijenili smo ih najmanje 5. Mozda necemu vrijede oni koji brane okorjele kriminalce- vidim da samo oni nesto postizu, ostali su tek anemicni ili pohlepni nesposobnjakovici, barem oni s kojim smo mi imali posla.

Znas i sama da zivimo u drzavi teskog kriminala, gdje su politicari ili vodje klanova ili njihove marionete. I dalje sam misljenja da je Bahrija Pelak bila samo paravan te da je radila za nekog " vaznijeg ", tamo je isao i novac. Zato i ne vjerujem da ce se taj slucaj povoljno rijesiti za ostecene. Ovdje je nemoguce postici pravdu sudskim putem -jer su svi zajedno u sprezi i nije im stalo da se ista rijesi. Sudski procesi su Potemkinova sela, nemaju nikakvog znacenja, a odrzavaju se tek reda radi.

Slazem se s pipijem da je doslo do toga da ljudi zaista pomisljaju da uzmu pravdu u svoje ruke. Mislim da ce se to na kraju i desiti, na zalost, jer puno je ljudi koji su prevareni, unisteni, ocajni, cija je egzistencija u pitanju zbog necije pohlepe. A svi ti vladajuci bogate se na nama- potpomognuti izmedju ostalog i " gospodom " iz sudstva, njihovim neradom, nereagiranjem, odlaganjem parnica, odbijanjem slucajeva, sumnjivim presudama, itd. Mozda medju pravnom strukom ima postenih ljudi, mi smo na zalost nailazili samo na najblaze receno, nepostene.

Da li je moguce da ta porodica pokusa sa Sudom u Strazburu? Znam da se prvo moraju iscrpiti sve instance u Bosni, ali taj Sud ostaje uvijek bar kao tracak nade. Sva ta udruzenja tipa " Nasa prava ", ombudsmeni, Helsinski komitet i ostale nebuloze, samo su jos neki u nizu parazita poput onih spomenutih na pocetku posta. Nista oni ne mogu, vjeruj mi, osim prenemaganja i pustanja da ih se moli da barem nekako reagiraju. A novac uzimaju svejedno, sepure se pred kamerama kao nevladine organizacije i kao borci za pravdu. :roll:

Ipak se nadam da ce tvojim poznanicima uskoro svanuti i da ce im se slucaj povoljno rijesiti. Mogu samo pretpostaviti kako se ti ljudi osjecaju.

edit:

Sorry, sad tek vidim da ti uopste nisam dala odgovor! Mi smo sami pisali tuzbe, zalbe, dopise, itd. Uzeli smo zakonike, a samo u nekim slucajevima smo se konsultirali s jednim advokatom, recimo kada je trebalo napisati neku posebnu zalbu.
Cini mi se prosle godine vidjela sam negdje stranicu gdje mladi pravnici pomazu pravnim savjetima. Ne mogu se sad sjetiti imena, ali mozda neko zna. Ja cu se potruditi da nadjem adresu.
gaius

#9 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by gaius »

ja sam prilično razmišljao o pelakuši.. mene je pokušala nasaditi.. na moju sreću nije uspjela..
razmišljao sam koji bi mogao biti pravi način da se pomogne tim ljudima.. došao sam između ostalog na ideju po kojoj bi, ako bi se poklopili svi osnovi, određen nivo vlasti (fbih, kanton, općina) u zavisnosti od obaveze preduzimanja određenih radnji ili njihova propuštanja.. mogao dovesti do odgovornosti za štetu..

ne znam sve činjenice.. ali prilično je suludo da nikada niko nije govorio o krivičnoj odgovornosti pojedinih službenika u određenim organima.. ispade tek tako pelakuša odradila 8 miliončića.. onda skontah da bi zbog objektivne odgovornosti poslodavca za zaposlenika.. u slučaju krivičnog djela - odgovarala država pa bi se oštećeni imali od koga naplatiti (više štetnika odgovora solidarno.. ako se osudi neki državni službenik onda npr. kanton ili općina odgovaraju bez obzira na krivnju)

a onda opet.. dok svi poslodavci odgovaraju objektivno (bez obzira na vlastitu krivicu) samo državni organi odgovaraju onda kada je službeni namjerno prouzrokovao štetu (potpuno nezakonito, nedokazivo - ali predstavlja opšti stav našeg vrhovnog suda)..

žao mi je ljudi.. bacaju zalud pare.. pametnije im je da se udruže.. prikupe dovoljno dokaza i tuže fbih i kanton sarajevo.. od te tužbe možda nešto.. ali od ovih slova na papiru koja ih koštaju enormne sume novca ništa..
Aurora Borealis

#10 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

.
sheilak

#11 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by sheilak »

@ Aurora

Nismo bili zrtve Bahrije Pelak, ali smo zato imali drugih teskoca u vezi imovinsko pravnih odnosa zbog cega smo bili primorani anagzirati advokate. Ne znam sta je bilo gore!

Inace, i ja smatram da bi bilo dobro da se ljudi udruze i da upute jednu kolektivnu tuzbu u Stazbur.
gaius

#12 Re: Kome se obratiti kad pravda iscezne?

Post by gaius »

koristan savjet: prije strazbura moraju se iscrpiti svi domaći pravni lijekovi
Post Reply