Kome se moze dati zekat?
-
Aorta
#1 Kome se moze dati zekat?
Pitanje za ucene: da li se zekat, barem djelimicno, moze dati rodbini (npr. amidza ili tetka)?
- black
#2 Re: Kome se moze dati zekat?
mislim da se zekat ne moze davati blizoj rodbini, djeci, unucima i supruznicima, jer inace je sve njih i duznost uzdrzavati ukoliko se ima mogucnostAorta wrote:Pitanje za ucene: da li se zekat, barem djelimicno, moze dati rodbini (npr. amidza ili tetka)?
- bijela
#3 Re: Kome se moze dati zekat?
ne moze se dati uzlaznoj i silaznoj rodbini,
tetkama, dajdzama i amidzama (ako si slabog imovinskog stanja) moze i cak je i pohvalno jer se na taj nacin povecava briga za porodicu i jacaju rodbinske veze
tetkama, dajdzama i amidzama (ako si slabog imovinskog stanja) moze i cak je i pohvalno jer se na taj nacin povecava briga za porodicu i jacaju rodbinske veze
-
albert007
#4 Re: Kome se moze dati zekat?
Ma daj onom kome vidis da mu najvise treba i ne sekiraj se...
-
theTruePath
#5 Re: Kome se moze dati zekat?
ja kako znam zekat se ne daje rodbini,zato imas sadake,vitre...zekat ide siroj zajednici,u hilafetu dakle zajednicu a u dansnjoj situaciji islamskoj zajednici ili nekoj humanitarnoj islamskoj organizaciji
- bijela
#6 Re: Kome se moze dati zekat?
u nacelu se moze dati i bocnoj rodbini, s tim sto je bolje slijediti ono sto je ulema odredjenog podrucja odredila kao prioritet, kao sto je u nasem slucaju, jos od doba husein-ef. đoze, IZ i njene obrazovne institucije.
u savkom slucaju, @aorta, ukoliko te jos ovo zanima, imas dosta odgovora na slicna pitanja od strane fetva-emina ovdje
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... ut=default
u savkom slucaju, @aorta, ukoliko te jos ovo zanima, imas dosta odgovora na slicna pitanja od strane fetva-emina ovdje
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... ut=default
-
Aorta
#7 Re: Kome se moze dati zekat?
Hvala na odgovorima. Moje razumjevanje je da se ne moze dati djeci/roditeljima/supruznicima/braci/sestrama, ali da je OK dati rodbini.
-
albert007
#8 Re: Kome se moze dati zekat?
Ali je valjda logicno da i ti nabrojani (djeci/roditeljima/supruznicima/braci/sestrama) moraju biti obezbjedjeni, a ne npr da se majka pati i jedva krpi kraj s krajem, a ti dajes zekat tamo nekom...Aorta wrote:Hvala na odgovorima. Moje razumjevanje je da se ne moze dati djeci/roditeljima/supruznicima/braci/sestrama, ali da je OK dati rodbini.
- ružmarin-a
#9 Re: Kome se moze dati zekat?
meni nije jasno, nakon dosta iščitavanja
donešena fetva da se daje u neki fond...i lijepo se pozovu na praksu Poslanika s.a.w.s...
a zar nije veća satisfakcija kad znaš za pojedinačni slučaj i tamo usmjeriš svoja sredstva, a bije glas ove iz IZ kako nisu najodgovorniji i najsavjesniji u postavljanju prioriteta davanja pomoći...
(odgovor mi je potreban u svrhu proslijeđivanja istog osobi koja je pitala KOME da da zekjat, a ne daje joj se Iz Srbije...naime, radi se o podjelama u okviru IZ Srbije- neko je za Zukorlića, neko za Zilkića...pa da ne pogriješe
onako za "dobrobit" zajednice

hvala na eventualnim sugestijama i savjetima i odgovorima koji vode ka ispravnom i logičnom
donešena fetva da se daje u neki fond...i lijepo se pozovu na praksu Poslanika s.a.w.s...
a zar nije veća satisfakcija kad znaš za pojedinačni slučaj i tamo usmjeriš svoja sredstva, a bije glas ove iz IZ kako nisu najodgovorniji i najsavjesniji u postavljanju prioriteta davanja pomoći...
(odgovor mi je potreban u svrhu proslijeđivanja istog osobi koja je pitala KOME da da zekjat, a ne daje joj se Iz Srbije...naime, radi se o podjelama u okviru IZ Srbije- neko je za Zukorlića, neko za Zilkića...pa da ne pogriješe
hvala na eventualnim sugestijama i savjetima i odgovorima koji vode ka ispravnom i logičnom
-
_majevica_
#10 Re: Kome se moze dati zekat?
Gledam danas emisiju na BH1 o zekjatu.Kod nas u bivsoj SFRJ kako sam razumio zekjat se redovno uzima krajem 60 godina proslog stoljeca...Naime tada je bila pred finansijskim kolapsom IZ BiH,medresa a mozda tada i jedina u
SFRJ.Naime pocinje se zekjat obracunavati i biti obavezan medju muslimanima...
E sada nesto logicki mi pade na pamet...zekjat kao obaveza u IZ ili drustvu je opisan i u Kuranu...ali zekjat se daje
i dijeli drustvu na razne dohotke i dobra...znaci usadjuje u muslimana humanost,solidarisanje i sl...pomaze
drustvu i na kraju drzavi.Donosenje obaveze zekjata je u i prije svega islkamskoj drzavi gdje drzava na
taj nacin se brine o drustvu i to je kao porez kroz postotak imovine i raznih dobara kao i materijalnih dobara.
Nego ako musliman placa drzavi vec poreze i drzava nije na serijatskom pravu zasnovana znaci ako daje postotak
imovine i vrijednosti kroz obaveze iz svoje bruto plate kao i na druge samodoprinose i solidarisanje sa raznim
drugim humanitarnim projektima...zar je islamski da posle svih obaveza poreza drzavi,drustvu koji su obavezni i humanitarnog karaktera(neobavezni)placa i IZ kao obaveza...da se ne razumijemo pogresno...ja kao vjernik i savjestan gradjanin placam drustvu i drzavi poreze na sve sto privredjujem i zaradjujem na sve dobiti i sl...
ako to radim i u ime pravde,boljeg za drustvo i sto kao vjernika podrazumijeva i u ime Allaha zasto onda dajem dva zekjata.
Jer zekjat i vitre prije svega nije obavezno i morajuce da se daju u ruke sluzbenicima IZ nego se takodje mogu
samovoljno davati sa nijetom i obavezom propisanom za muslimane u Kuranu.Znaci jel mi placamo dva zekjata?
SFRJ.Naime pocinje se zekjat obracunavati i biti obavezan medju muslimanima...
E sada nesto logicki mi pade na pamet...zekjat kao obaveza u IZ ili drustvu je opisan i u Kuranu...ali zekjat se daje
i dijeli drustvu na razne dohotke i dobra...znaci usadjuje u muslimana humanost,solidarisanje i sl...pomaze
drustvu i na kraju drzavi.Donosenje obaveze zekjata je u i prije svega islkamskoj drzavi gdje drzava na
taj nacin se brine o drustvu i to je kao porez kroz postotak imovine i raznih dobara kao i materijalnih dobara.
Nego ako musliman placa drzavi vec poreze i drzava nije na serijatskom pravu zasnovana znaci ako daje postotak
imovine i vrijednosti kroz obaveze iz svoje bruto plate kao i na druge samodoprinose i solidarisanje sa raznim
drugim humanitarnim projektima...zar je islamski da posle svih obaveza poreza drzavi,drustvu koji su obavezni i humanitarnog karaktera(neobavezni)placa i IZ kao obaveza...da se ne razumijemo pogresno...ja kao vjernik i savjestan gradjanin placam drustvu i drzavi poreze na sve sto privredjujem i zaradjujem na sve dobiti i sl...
ako to radim i u ime pravde,boljeg za drustvo i sto kao vjernika podrazumijeva i u ime Allaha zasto onda dajem dva zekjata.
Jer zekjat i vitre prije svega nije obavezno i morajuce da se daju u ruke sluzbenicima IZ nego se takodje mogu
samovoljno davati sa nijetom i obavezom propisanom za muslimane u Kuranu.Znaci jel mi placamo dva zekjata?
-
MUNAFIK
#11 Re: Kome se moze dati zekat?
Zekat po mom misljenu treba davati Islamskoj zajednici. Svi smo mi dio te zajednice i jaca zajednica jaci smo i mi. Naravno muslimani trebaju da prinu o svojoj porodici i da ih pomazu tokom cijele godine i svakodnevno a ne samo zekatom...