svima nam je poznato da je u svijetu, pa tako i u drzavama Zapadne Evrope zabranjeno da se kompanije medjusobno dogovaraju kako ce podici cijenu nekom proizvodu, a sve to sa ciljem zastite krajnjeg kupca.
kazne za ilegalni dogovor cijena su ogromne, a primjeri iz proslosti su mnogobrojni:
1. 24.01.2007 je Eu komisija kaznila Siemens sa 400 miliona Eura, zato sto je Siemens dogovara cijene sa konkurentima
http://www.manager-magazin.de/unternehm ... 09,00.html
2. Proizvodjac slatkisa HARIBO je sa proizvodjacem cokolade MILKA bio pod istragom zbog sumnje da su dogovorili podizanje cijene za 3,5%
http://www.manager-magazin.de/unternehm ... 09,00.html
i tako dalje, primjeri su mnoobrojni.
Eh kod nas u Bosni pekari su javno na televizijinajavljivali organizovano podizanje cijena. Naftasi konstantno JAVNO organizovano i udruzeno dizu cijene nafte!
Pa to je nepojmljivo i zabranjeno u uredjenim drzavama.
Znaci i pekari i naftasi JAVNO krse zakon.
Mene interesuje sada kome mozemo poslati prijave za zabranjeno dogovaranje cijena.
Znam da postoji u BiH konkurencijsko vijece, ali oni sve ovo sto sam naveo ignorisu u presutno odobravaju.
Da li ima neka institucija na nivou EU kojoj se moze poslati prijava na kresenje odredbe o zabrani organizovanog dogovaranja cijena?
Ima li neka organizacija (Transparency Int. ili nesto slicno koja bi mogla potegnuti ovo pitanje???)
Mozda nasi ljudi koji zive vani nam odgovoriti na ovo pitanje, jer ovi trgovci naftom nas opljackase dogovaranjem cijena, nemaju pravo na to, cijene se moraju formirati slobodno.
Da apsurd bude veci, ovo je slucaj samo za Federaciju BiH, jer u RS-u svaka naftna pumpa stavlja cijene nafte kako njoj odgovara, dakle nema ilegalnog dogovaranja cijena.
Kome prijaviti neovlasteno dogovaranje cijena
Moderator: anex
- Sarayman
#2 Re: Kome prijaviti neovlasteno dogovaranje cijena
Samo kontra mjere mogu opametiti trgovce. Od Zakona u ovakvoj drzavi slabe fajde.
A kontra mjera bi bila zajednicki dogovor gradjana, kupaca, potrosaca (kako god zelite) o bojkotu proizvoda koji nude. Ja imam tu svijest da se jedan period vozim tramvajem i trolom (a nisam usao ni u jedno ni u drugo barem deceniju), i jedem puru, rizu pa i govna ako treba, samo da stoku naucimo pameti.
Pitanje je koliko Vas imate takvu svijest?
A kontra mjera bi bila zajednicki dogovor gradjana, kupaca, potrosaca (kako god zelite) o bojkotu proizvoda koji nude. Ja imam tu svijest da se jedan period vozim tramvajem i trolom (a nisam usao ni u jedno ni u drugo barem deceniju), i jedem puru, rizu pa i govna ako treba, samo da stoku naucimo pameti.
-
nonca
#3 Re: Kome prijaviti neovlasteno dogovaranje cijena
Sarayman wrote:Samo kontra mjere mogu opametiti trgovce. Od Zakona u ovakvoj drzavi slabe fajde.
A kontra mjera bi bila zajednicki dogovor gradjana, kupaca, musterija (kako god zelite) o bojkotu proizvoda koji nude. Ja imam tu svijest da se jedan period vozim tramvajem i trolom (a nisam usao ni u jedno ni u drugo barem deceniju), i jedem puru, rizu pa i govna ako treba, samo da stoku naucimo pameti.
prijedlog ti je dobar, i ja ga primjenjujem, ali da bi bio pravo efikasan poretbno je na ovakav nacin razmisljanja nagovoriti sire narodne mase, sto je u BiH nemoguce, zbog mentaliteta naseg naroda.
ali ipak,malo po malo, ako bi svi primijenili tvoju svijest, efekti bi se osjetili.
ono sto bi ja volio jeste, da se trgovcima "udari pravo u glavu", znaci neko ko ima ingerencije i autoritet eventualno neke institucije s vana, da nasu gamad trgovacku opali po usima!
zasluzili su!
- Rimad
#4 Re: Kome prijaviti neovlasteno dogovaranje cijena
Ne znam, ombudsmen za Zaštitu potrošača i Udruženje za zaštitu potrošača su malko zajahali banke. Možda bi naftni i pekarski karteli (ovo drugo malo zvuči smješno
) mogli biti slijedeći.