Kome dati vitre?

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#26 Re: Kome dati vitre?

Post by mIRCerka »

amalia wrote:Znam i ja da u Bosni ima sirotinje na svakom koraku, ali problem je sto ja nisam dole. Znaci, vitre moram uplatiti nekome na racun. Opet cu morati preko sadake.org, mada bih voljela izbjeci te organizacije.

Hvala svima na odgovorima.

Pozdrav
kao sto rekoh, mozes uplatiti za obnovu sobe jednom povratniku za kojeg svi politicari i predstavnici, pa i njegova IZ, samo eckaju da umre da skinu jedan belaj s vrata...
vjesticanametli

#27 Re: Kome dati vitre?

Post by vjesticanametli »

hvala mirci :)
Air Ramiz

#28 Re: Kome dati vitre?

Post by Air Ramiz »

Jedna korekcija.

Dakle, kaze se vitri su, a ne vitre su. Uvijek je množina: vitri. Ili ako hoćete baš ispravno sadekatul-fitr, a kod nas i sadaka i fitr.

Vitri trebaju da budu ekvivalentni cijeni jednog ručka, a zekat je 2.5% od akumiliranog kapitala, mislim da je to prevedeno na KM-ove, za one koji na računu imaju nešto preko 3 hiljade KM.

I jedno i drugo se treba dati ljudima koji nemaju, koji su siromašni, komšijama, ili čak rodbini koja živi u lošim uslovima.
Hodidjed

#29 Re: Kome dati vitre?

Post by Hodidjed »

Uplaticu ja Dodiku.
amalia

#30 Re: Kome dati vitre?

Post by amalia »

Hodidjed wrote:Uplaticu ja Dodiku.
Ne zachatavaj mi temu, ja sam ozbiljno pitala :x :x :x
mIRCerka

#31 Re: Kome dati vitre?

Post by mIRCerka »

amalia wrote:
ja ti ozbiljno rekla, omoguci povratniku da umre svoj na svom, nemoj davati kojekakvim institucijama koje ce svi donirati sad za Bajram. :(
amalia

#32 Re: Kome dati vitre?

Post by amalia »

mIRCerka wrote:
amalia wrote:
ja ti ozbiljno rekla, omoguci povratniku da umre svoj na svom, nemoj davati kojekakvim institucijama koje ce svi donirati sad za Bajram. :(
Hvala na ideji, nista organizacije, nesto im bas ne vjerujem. Sad sam vidjela tvoj prijedlog, bum ga razmotrila :-)
Cober

#33 Re: Kome dati vitre?

Post by Cober »

,
amalia

#34 Re: Kome dati vitre?

Post by amalia »

amalia wrote:
mIRCerka wrote:
amalia wrote: Ne zachatavaj mi temu, ja sam ozbiljno pitala :x :x :x
Hvala na ideji, nista organizacije, nesto im bas ne vjerujem. Sad sam vidjela tvoj prijedlog, bum ga razmotrila :-)
Mirci, Jasmina, izvinite sto vas opet peglam: ima li dedo Meho devzni racun? Ne vidm iban i swift, a oni su potrebni za uplate iz inostranstva.
Hvala unaprijed! :thumbup:
Pearl

#35 Re: Kome dati vitre?

Post by Pearl »

amalia wrote: Mirci, Jasmina, izvinite sto vas opet peglam: ima li dedo Meho devzni racun? Ne vidm iban i swift, a oni su potrebni za uplate iz inostranstva.

Konto na ime: Edin Kamberović
Svrha doznake: Pomoc za Mehu Terzica
SWIFT: UPBKBA22
IBAN: BA39 5612912218375999

preneseno sa http://burek.blogger.ba/ , gdje je vijest i objavljena... pretpostavljam da se tamo moze pratiti i dalje....
Dori

#36 Re: Kome dati vitre?

Post by Dori »

Mislim da se ovdje mjesaju vitre i sadaka...mozda opet grijesim, ali sadaka ide sirotinji, ljudima koji stvarno nemaju i ne mogu zaraditi za sebe i naravno, bilo bi pozeljno, ako smo u mogucnosti davati je cijele godine...
Vitre se daju nekome ko posti i klanja, jer se one moraju odklanjati i ne mora uopste biti sirotinja.

Sto se tice tetke Zilhe, ne zelim se upustati u raspravu....bila sam svjedom X situacija, gdje se pokazala i dokazala. I kamo srece da je vise ljudi kao ona. Toliko od mene.
semmy

#37 Re: Kome dati vitre?

Post by semmy »

Dena wrote:Mislim da se ovdje mjesaju vitre i sadaka...mozda opet grijesim, ali sadaka ide sirotinji, ljudima koji stvarno nemaju i ne mogu zaraditi za sebe i naravno, bilo bi pozeljno, ako smo u mogucnosti davati je cijele godine...
Vitre se daju nekome ko posti i klanja, jer se one moraju odklanjati i ne mora uopste biti sirotinja.

Sto se tice tetke Zilhe, ne zelim se upustati u raspravu....bila sam svjedom X situacija, gdje se pokazala i dokazala. I kamo srece da je vise ljudi kao ona. Toliko od mene.
ne daj boze da ih ima vise kao sto je ona...

ako zelite dati u narodnu kuhinju, stanite ispred i vi licno urucite ljudima koji nemaju
Cober

#38 Re: Kome dati vitre?

Post by Cober »

Odustao sam da bilo šta napišem u prethodnom postu, ali sad smatram da trebam. Naime poslije rata sam radio za jednu američku organizaciju i bio svjedok poručivanja kateringa od "tetke" Zilhe, raznih pitica i svih bosanskih specijaliteta koji su dolazili iz te Zilhine "narodne" kuhinje i bilo uredno plaćani. Bezbroj puta su razni prijemi, od političkih do poslovnih promocija bili propraćeni ukusnim bosanskim specijalitetima iz Zilhine kuhinje, naravno sve spravljeno od fino probrane hrane namijenjene za siromašne i gladne. Isto tako sam tih godina prolazeći u hladne zimske dane bio svjedok direktnog odnosa "tetke" Zilhe prema onima siromasima koji su poniženo čekali da li će im nešto dati, a ta debela spodoba lično ih je namrštenog lica mrškala i tjerala od kuhinje. Nikada tu sliku nisam zaboravio, a godinama sa mučninom gledam kako se ta ista osoba u javnosti predstavlja kao humanitarac.
mIRCerka

#39 Re: Kome dati vitre?

Post by mIRCerka »

KOME DATI
Pearl wrote:
amalia wrote: Mirci, Jasmina, izvinite sto vas opet peglam: ima li dedo Meho devzni racun? Ne vidm iban i swift, a oni su potrebni za uplate iz inostranstva.

preneseno sa http://burek.blogger.ba/ , gdje je vijest i objavljena... pretpostavljam da se tamo moze pratiti i dalje....
DATI NJEMU
vjesticanametli

#40 Re: Kome dati vitre?

Post by vjesticanametli »

nema dna
neshto

#41 Re: Kome dati vitre?

Post by neshto »

nipošto ne uplaćivati na neke račune osim kad je pitanje pomoći nekoj osobi direktno!
od love uplaćene raznim organizacijama gospodin serić pravi razne vile...
moja tetka iz njemačke vitre pošalje nama i onda mi damo dalje u njeno ime...

još ne mogu sebi oprostiti silnu lovu koju dadoh za obnavljanje aladža džamije :(
kakvi su to ljudi mamicu im lopovsku!!!
amalia

#42 Re: Kome dati vitre?

Post by amalia »

Pearl wrote:

Pearl, hvala na informaciji, uplatim veceras :thumbup:
jasminasab

#43 Re: Kome dati vitre?

Post by jasminasab »

Ok, evo napokon stigoh da napisem neku listu:
Amira Hodzic, samohrana majka dvojice jako bolesnih djecaka. http://dobro.ba/?p=328
Sredstva se mogu uplatiti na racun Tuzlanske banke: 1322600311457713
broj štednog racuna: 101867064
SWIFT code : TBTUBA 22xxx
IBAN BA 391 322 61 01 867 06 449
Fadil Halilović je iz Bosanske Krupe i ima četiri godine. Boluje od celijakije, ima tumor na mozgu, međukomorni otvor srca i bruh. http://dobro.ba/?p=106
KIB Banka, Bosanska Krupa
Broj tekućeg računa: 1980026000596189
Komitent: JMBG: 2702004110066
Naziv: Halilović (Husein) Fadil
Adresa: Unska bb, Bosanska Krupa
Pošta: 77240
Kontakt telefoni:
065 734 469 – Fadilova majka
062 235 396 – Udruženje oboljelih od celijakije
Nermina Kaldžija (1961) iz Kaknja, samohrana je majka 2 djece. U martu 2008 godine dijagnosticiran joj je tumor na mozgu u KB u Zenici, a što je potvrđeno radiološkim nalazom KCU u Sarajevu.
Račun u KM:
1610650000000027
partija 096502404-5
u svrhu pomoći Nermini Kaldžiji
Za uplate iz inostranstva
SWIFT code banke : RZBABA2S
IBAN : BA391611965001141239
Melisa Delić je dijete rođeno u goraždanskom paklu, ratne 1993. godine, a njeno djetinjstvo opterećeno je i teškom bolešću s kojom će se boriti sve do punoljetstva. http://dobro.ba/?p=386
Racun za pomoc je otvoren kod Raiffeisen banke u Gorazdu
1610300000000093
09-30-03988-8
na ime Melisa Delic
To su samo neki od slucajeva... Ostale mozete naci na istom site-u...

Takodjer mogu poslati direktne adrese/telefone (ali ne i brojeve racuna) za sljedece osobe:
  • nana - dedo i 31. godisnji sin preselili prije par godina. sad nema nikoga
  • nana - prodavala priglavke u Ferhadiji, sad nepokretna
  • nana - dedo bio nepokretan godinama, preselio prije par mjeseci, sad sama nana i s njom zivi 11 godisnja unuka o kojoj se ona brine
  • zena - boluje od kancera, u veoma, veoma teskom je stanju, zivi sa suprugom i kcerkom, ali stalno im treba novac za njene terapije.
  • muskarac - boluje od multiple skleroze, a ima malog trogodisnjeg sina, zena ga je napustila. Zivi sa ocem (penzionerom) i sinom
Dori

#44 Re: Kome dati vitre?

Post by Dori »

Cober wrote:Odustao sam da bilo šta napišem u prethodnom postu, ali sad smatram da trebam. Naime poslije rata sam radio za jednu američku organizaciju i bio svjedok poručivanja kateringa od "tetke" Zilhe, raznih pitica i svih bosanskih specijaliteta koji su dolazili iz te Zilhine "narodne" kuhinje i bilo uredno plaćani. Bezbroj puta su razni prijemi, od političkih do poslovnih promocija bili propraćeni ukusnim bosanskim specijalitetima iz Zilhine kuhinje, naravno sve spravljeno od fino probrane hrane namijenjene za siromašne i gladne. Isto tako sam tih godina prolazeći u hladne zimske dane bio svjedok direktnog odnosa "tetke" Zilhe prema onima siromasima koji su poniženo čekali da li će im nešto dati, a ta debela spodoba lično ih je namrštenog lica mrškala i tjerala od kuhinje. Nikada tu sliku nisam zaboravio, a godinama sa mučninom gledam kako se ta ista osoba u javnosti predstavlja kao humanitarac.
Sad ste me zadeverali.....ali ja svaki mjesec idem tamo i "doniram" nesto :?
semmy

#45 Re: Kome dati vitre?

Post by semmy »

Dena wrote: Sad ste me zadeverali.....ali ja svaki mjesec idem tamo i "doniram" nesto :?
pa donirala si onima koji imaju i previse a posebno sericu za kojeg se tamo redovno iftari i vecere spremaju
*mima*

#46 Re: Kome dati vitre?

Post by *mima* »

I ja sam pravo razocarana :( .....ali evo nam je jasmina napisala i izaberite narode.....
Dori

#47 Re: Kome dati vitre?

Post by Dori »

semmy wrote:
Dena wrote: Sad ste me zadeverali.....ali ja svaki mjesec idem tamo i "doniram" nesto :?
pa donirala si onima koji imaju i previse a posebno sericu za kojeg se tamo redovno iftari i vecere spremaju
:(

A ima li jos neka kuhinja u gradu?
jasminasab

#48 Re: Kome dati vitre?

Post by jasminasab »

Dena wrote:
semmy wrote:
:(

A ima li jos neka kuhinja u gradu?
Koliko ja znam ima jos koliko hoces kuhinja. Da li sve spadaju pod istu kao tetka Zilhina, ne znam. Najbolje pitajte u Mjesnim zajednicama, Centru za socijalni rad ili u Crvenom krstu, oni ce znati.
karanana

#49 Re: Kome dati vitre?

Post by karanana »

a gdje se tacno na carsiji nalazi ova zilhina kuhinja?
coek

#50 Re: Kome dati vitre?

Post by coek »

...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:05, edited 1 time in total.
Post Reply