kombi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- zigubigule
#1 kombi
prvo, nemam pojma o kombijima, nisam nikad imao ni vozao jedan
potreban mi je za transport robe (ne teskih metala i slicno), ne ljudi
dakle funkcionalan kombi koji nece izdat, do 10 000km otprilike
sta da gledam? jel ima neka preporuka? koliko je optimalna kilometraza (gledam svi preko 200,250,300k presli) ili neko godiste koje nije za bacit?
koji motor je ok za neku normalnu medjugradsku voznju, tuzla-sarajevo-mostar? kolika je optimalna potrosnja nekog kombija?
na sta da obratim paznju?
i jel moze neko da baci preporuku sa pika/vec ponudjenih modela, ko se malo bolje razumije u te stvari?
jel postoji neki bolji nacin kupovine polovnog kombija osim preko pika?
hvala
potreban mi je za transport robe (ne teskih metala i slicno), ne ljudi
dakle funkcionalan kombi koji nece izdat, do 10 000km otprilike
sta da gledam? jel ima neka preporuka? koliko je optimalna kilometraza (gledam svi preko 200,250,300k presli) ili neko godiste koje nije za bacit?
koji motor je ok za neku normalnu medjugradsku voznju, tuzla-sarajevo-mostar? kolika je optimalna potrosnja nekog kombija?
na sta da obratim paznju?
i jel moze neko da baci preporuku sa pika/vec ponudjenih modela, ko se malo bolje razumije u te stvari?
jel postoji neki bolji nacin kupovine polovnog kombija osim preko pika?
hvala
- mali Ninja
#2 Re: kombi
moras nam reci od koliko kubika i da li trazis dvotaktni ili cetverotaktni?
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#3 Re: kombi
Boze dragi sta li ce ovo pitanje u dijelu foruma o motorima... Ja kad sam vidio naslov, kontao trazi neko kombi da preveze motor
- zigubigule
#4 Re: kombi
sta je ba motoristi, jel znate il ne znate?
fulao, pisao moderaciji durade nešto
fulao, pisao moderaciji durade nešto
-
Throttle
#5 Re: kombi
dvotaktni?mali Ninja wrote:moras nam reci od koliko kubika i da li trazis dvotaktni ili cetverotaktni?
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#6 Re: kombi
Bila tema na Motori PDFu, pa lik nije čitaoThrottle wrote:dvotaktni?mali Ninja wrote:moras nam reci od koliko kubika i da li trazis dvotaktni ili cetverotaktni?
-
Throttle
#7 Re: kombi
Aha, vidim ja neko ludilo 
A sto se tice kombija, zavisno od nosivosti, ja sam dugo vozikao t4 2.5tdi i stvarno je super za svoju namjenu.
Mislim da je bio 74kW il tako nesto i vozio je tonu bez muke. Neki manji motor ne bih ganjao ako ces ga tovarit. E sad to je cjenovni rang gdje pocinje i T5 pa kuzni i njih, nisam imao dodira s njima. T4 mozes kupit fejslift i zadnje godine proizvodnje. Sa ostalim brendovima se nisan druzio. Racunaj na to da za teretni moras ganjat papire stalno, putne naloge i ostalo a zavisi od posla, mozda bi mogao proci i sa putnickim
A sto se tice kombija, zavisno od nosivosti, ja sam dugo vozikao t4 2.5tdi i stvarno je super za svoju namjenu.
Mislim da je bio 74kW il tako nesto i vozio je tonu bez muke. Neki manji motor ne bih ganjao ako ces ga tovarit. E sad to je cjenovni rang gdje pocinje i T5 pa kuzni i njih, nisam imao dodira s njima. T4 mozes kupit fejslift i zadnje godine proizvodnje. Sa ostalim brendovima se nisan druzio. Racunaj na to da za teretni moras ganjat papire stalno, putne naloge i ostalo a zavisi od posla, mozda bi mogao proci i sa putnickim
- ElRe
#8 Re: kombi
Na piku bas i nema ocuvanih kombija za tu cijenu. Uglavnom sto se tice kobija moja preporuka Fiat Ducato 2.3 JTD/Multijet.
- zigubigule
#9 Re: kombi
recimo da bi se koristio za prevoz lakseg namjestaja, stolova npr i slicno. kakva je razlika izmedju putnickog i teretnog? to sto je kod drugog neko izvadio sjedista ili pri registraciji se opredjelis? moze pojasnjenje?Throttle wrote:Aha, vidim ja neko ludilo
-
Throttle
#10 Re: kombi
Kod putnickog nemas naloga, nemas periodicnog tehnickog, pp aparata itd. Isto kao obicno auto. Manje papirologije. Za teretni moras svaki dan ispunjavat naloge. Teretni mozes na firmu samo registrovat koliko ja znam. Na putnicki nazad polijepis folije da se ne vidi unutra, povadis sjedista i gas. Putnicki su skuplji a za praktično manje obaveza imas oko njih prilikom eksploatacije. Nosivost kod ovih manjih kombija je vjerovatno ista ili približna
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#11 Re: kombi
gas do prve patrole i onda nalogThrottle wrote:, povadis sjedista i gas.
-
Throttle
#12 Re: kombi
Jel se to ne smije?bitanga_sa_otesa wrote:gas do prve patrole i onda nalogThrottle wrote:, povadis sjedista i gas.
Znam neke raje sto voze putnicke za neke privatne biznise
- bitanga_sa_otesa
#13 Re: kombi
pa eto probajThrottle wrote: Jel se to ne smije?
-
Throttle
#14 Re: kombi
Haha povadicu iz vektre i vozat ovcebitanga_sa_otesa wrote:pa eto probajThrottle wrote: Jel se to ne smije?
Drug ima zatvorenog kombija, atestiran na putnicki, svaka patrola se cudi papirima hahah. Ne znam kako i ko je to uspio, bio pogrebni, on ga registrovao na sebe a samo naprijed 3 sjedista ima, iza pregrada i tovarni prostor
- bitanga_sa_otesa
#15 Re: kombi
dobro je to negdje smutio i dobro ga puste na tehnickom...Throttle wrote: Drug ima zatvorenog kombija, atestiran na putnicki, svaka patrola se cudi papirima hahah. Ne znam kako i ko je to uspio, bio pogrebni, on ga registrovao na sebe a samo naprijed 3 sjedista ima, iza pregrada i tovarni prostor
-
Throttle
#16 Re: kombi
Kupio tako prije par mjeseci, vec par godina se trlja taj kombi po BiH, ti iz pogrebnog su to nesto muckali. Valjda sto su nazad ljude vozali 
Doduse, malo su se ohladili haha
Doduse, malo su se ohladili haha
- bitanga_sa_otesa
#17 Re: kombi
pa valjda su imali registrovanu firmu? ne mozes teretni na fizicko lice,a ne mozes ni mejtove u putnickom 
-
Throttle
#18 Re: kombi
Nemam pojma stvarno, u saobraćajnoj piše putničko a on pravi teretni, ima na zadnjim vratima samo staklo, sa strana nema osim na prednjim vratima
Nazad samo lim, nikakvih tapacirunga nema samo sperploce one tanke
Kod nas može sve
t4 je u pitanju
Nazad samo lim, nikakvih tapacirunga nema samo sperploce one tanke
Kod nas može sve
t4 je u pitanju
-
530i
#19 Re: kombi
To je baš mućka, jer mora imati kakva-takva stakla nazad i sjedišta da bi bio putnički.
-
Seawolf
#20 Re: kombi
Nije nikakva mučka.
Uvezena pogrebna vozila se uvijek homologiraju i registruju kao putnička (M1), čak i ako su izvorno teretni furgoni.
Npr, ova dva nova VITO-a:

Uvezena pogrebna vozila se uvijek homologiraju i registruju kao putnička (M1), čak i ako su izvorno teretni furgoni.

- bitanga_sa_otesa
#21 Re: kombi
hvala na info,nisam znao da je tako za pogrebne kombije,ali ovaj vise nije pogrebni ....
-
530i
#22 Re: kombi
Seawolf wrote:Nije nikakva mučka.
Nisam znao za ovaj "fol". Ali ostaje pitanje kako neko koristi SD-Pogrebno vozilo a da pri tome nema registrovanu firmu za pogrebne usluge. To mi djeluje kao pomalo rupa u zakonu.
- zigubigule
#23 Re: kombi
jel se isplati uvesti neki kombi mozda ukoliko je ponuda tanka kod nas?
kolika je ok kilometraza pri kupovini polovnog kombija?
kolika je cijena registracije kombija na firmu npr, i predstavljanja istog kao teretni?
kolika je cijena registracije kombija na firmu npr, i predstavljanja istog kao teretni?
- spreca
#24 Re: kombi
a za vlastite potrebe?bitanga_sa_otesa wrote:gas do prve patrole i onda nalogThrottle wrote:, povadis sjedista i gas.
-
Seawolf
#25 Re: kombi
Naravno da se isplati.zigubigule wrote:jel se isplati uvesti neki kombi mozda ukoliko je ponuda tanka kod nas?
Evo jedan iz 2007-e, sa 240.000 km:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... f551214cc6
I nije to kombi.
Kombi je kombinovano vozilo M1, prevashodno za prevoz putnika i nešto tereta.
Ovo su teretni furgoni N1.