Komarci

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Utokkha

#1 Komarci

Post by Utokkha »

Unbelievable...
Zadnjih mjesec dana ako otvorim naveče prozor ulaze mi komarci. Nisam jedini, pošto imam par prijatelja koji žive na Grbavici i skontali smo da su se narojili dok je Miljacka bila na nivou kakvog kanalizacionog potoka.

Nije vani toliko toplo, oko nule je... U međuvremenu je padao snijeg, bilo je temperatura ispod nule, no oni su još tu.
Strašno su agresivni, jer kad ujedu fakat boli, toliko da me probude kad ujedu. I svi su poveliki.
Nabavio sam Raidov aparat za uklanjanje komaraca, međutim piši propalo - sinoć me je cafnuo jedan.
Ukoliko još neko od forumaša ima problema - ne vole svjetlost. Kada se upali uvijek ateriraju na tamnu podlogu tako da su mi štokovi od vrata postali klaonica...
karanana

#2 Re: Komarci

Post by karanana »

nevjerovatno....zivim relativno blizu miljacke i moram priznati da ih nisam vidio. ja sam mislio da temperatura mora da bude puno-puno iznad 0 da bi oni uspjeli preziviti. jeste toplo za ovo doba godine, ali ipak kontam da nije dovoljno toplo za njih. nemam pojma.
vjesticanametli

#3 Re: Komarci

Post by vjesticanametli »

komarci i veeeeeeeelike muhe na dobrinji i mojmilu :?
beautyfool

#4 Re: Komarci

Post by beautyfool »

Utokkha wrote:Unbelievable...
Zadnjih mjesec dana ako otvorim naveče prozor ulaze mi komarci. Nisam jedini, pošto imam par prijatelja koji žive na Grbavici i skontali smo da su se narojili dok je Miljacka bila na nivou kakvog kanalizacionog potoka.

Nije vani toliko toplo, oko nule je... U međuvremenu je padao snijeg, bilo je temperatura ispod nule, no oni su još tu.
Strašno su agresivni, jer kad ujedu fakat boli, toliko da me probude kad ujedu. I svi su poveliki.
Nabavio sam Raidov aparat za uklanjanje komaraca, međutim piši propalo - sinoć me je cafnuo jedan.
Ukoliko još neko od forumaša ima problema - ne vole svjetlost. Kada se upali uvijek ateriraju na tamnu podlogu tako da su mi štokovi od vrata postali klaonica...
Ako nadjes kakvo rijesenje za te komarce osim klasicnog ubijanja i tog raid aparata koji je beskoristan javi :D ja muku mucim s njima.
hrusta

#5 Re: Komarci

Post by hrusta »

citronela etericno ulje, dusu dalo. testirano i potvrdjeno gore na vikendici u toku ljetnih dana. kapnete 4-5 kapljica na uljanicu i malo razrijedite vodom upalite svijecu i voda zagrijava ulje i fin nako limunast miris po kuci, i oni bjeze od toga ako nema toga ulja moze i etericno ulje od lavande.

australiska vojska daje svojim vojnicima male bocice citronela ulja i kad su u djungli 2-3 kapljice u ruku i razmazu po kozi i malo kroz kosu i nace komarci na taj miris.

testiarno i radi, a sto se tice ovih zimskih komaraca neznam odakle su po zimi, i ubio sam jednog nekunoc i frajer imo montovku na sebi...hahahaha :lol:
Dioda

#6 Re: Komarci

Post by Dioda »

Men' se cini da prije nikad u decembru nije bilo komaraca. Meni je lice neki dan bilo havarisano :D Prije nego sto zaspah,cujem da zlokobno zuji :D Dobro je zamezio :D

Image
chuchumbamayumbe

#7 Re: Komarci

Post by chuchumbamayumbe »

KOMARCI MUTANTI NAPADAJU!
vratnik

#8 Re: Komarci

Post by vratnik »

Ponekad pomislim kako ne bodu vise samo za sebe, vec da i zimnicu spremaju..
leo karan

#9 Re: Komarci

Post by leo karan »

to su zenke komaraca, komarice :D
one zive i vise od godinu dana, i zato su velike sada i otrovnije, zagadjene prljavstinom miljacke
imam fobiju od komaraca, jer me vole nenormalno
chuchumbamayumbe

#10 Re: Komarci

Post by chuchumbamayumbe »

leo karan wrote:to su zenke komaraca, komarice :D
one zive i vise od godinu dana, i zato su velike sada i otrovnije, zagadjene prljavstinom miljacke
imam fobiju od komaraca, jer me vole nenormalno
Furaju se na nase "trebe"!
:D
VR6

#11 Re: Komarci

Post by VR6 »

Ja ih ne vidjam fakat ni ljetos ih nesto nije bilo...
Cholina_Lokica

#12 Re: Komarci

Post by Cholina_Lokica »

ne pamtim kad sam zaaadnji put vidila komarca :D ima jedno godina
a ujeo me nije vec nekih 4-5 god
Dendrlix

#13 Re: Komarci

Post by Dendrlix »

Dile wrote:ne pamtim kad sam zaaadnji put vidila komarca :D ima jedno godina

Sigurno si pusac. Mene isto nije ujeo godinama. Ljetos sjedimo na moru i pijemo kafu, jedna zena se samo pljeska i udara a mene i curu uopste nisu ujedali. Zena naravno nije pusac. Izgleda da gamad ne vole i osjete nikotin.
Cholina_Lokica

#14 Re: Komarci

Post by Cholina_Lokica »

Dendrlix wrote:
Dile wrote:ne pamtim kad sam zaaadnji put vidila komarca :D ima jedno godina

Sigurno si pusac. Mene isto nije ujeo godinama. Ljetos sjedimo na moru i pijemo kafu, jedna zena se samo pljeska i udara a mene i curu uopste nisu ujedali. Zena naravno nije pusac. Izgleda da gamad ne vole i osjete nikotin.
ne znam za to, prije ovog prekida su me ujedali a pusila sam isto... ovu zimu prestala i ljetos nit ih vidjela nit me ujedali... ali moze biti da ima neke veze, nece da se truju :D
mada se ne zalim sto ne ujedaju.. bar ne moram vise ici svako malo u hitnu zbog njih :D
Skyfox

#15 Re: Komarci

Post by Skyfox »

ja sam na Grbavici i nisam vidio ni jednog jos... Mrzim bube, jedino zimi mogu mirno spavati...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16 Re: Komarci

Post by Chmoljo »

vjesticanametli wrote:komarci i veeeeeeeelike muhe na dobrinji i mojmilu :?
tema za Dylan Doga :shock: :D
rado_vidjen

#17 Re: Komarci

Post by rado_vidjen »

neku noc zuji :shock:..meni je gore kad zuji, nego kad me izbode. :x

ljeti je posebna prica. poludit :twisted:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18 Re: Komarci

Post by PipiDugaDevetka »

U Merkatoru je bilo Autana, sprej, stik, maza,...Jedino Autan pomaže da se insan odbrani od AMOS QUITO-a. Pripomogne i mreža na prozorima, mreža za spavanje...Sve je to bilo moguće kupiti u Merkatoru 2005.g. Da li i sada ima, ja ne znam.

Pravilo je da komarice ubadaju (I hrane se) u sumrak i tokom noći, a izuzetak je ako je prostorija mračna, onda to rade i po danu. Privlači ih tamna odjeća i tamni i vlažni dijelovi prostorije, vlažni i topli dijelovi klima uredjaja,...

Daj bože da komarice ne nose sa sobom i malarijske parazite, šta li su već,...

Jedan od početnih simptoma malarije je i konfuznost,...Tako da mi se desilo da sam platio popijeno pivo u bašti uličnog restorana sa novčanicom od US $100 i nisam sačekao kusur,...Sreća, gazda Arapin mlad je bio ljubazan i vratio kusur dan kasnije. Konobaru 10%(Mjesečna plata policajca $5).

Jedno od pravila za opstanak bhserpe.com je, da ako se kojim slučajem nadjete u području sa malaričnim komaricama, obavezno morate da prilikom svakog obraćanja ljekaru, pa i kod najbezazlenijih stvari, recimo, da vas boli domali prst lijeve ruke, URADITE I QUICK TEST NA MALARIJU. Baš kao što zaliske šubara čuva, a gel ih kvari, tako i ovakvo postupanje, glavu sačuva. Dodju li paraziti malarije u CNS (Centralni nervni sistem) i zakasni se sa otkrivanjem bolesti, nema spasa.

Antibiotik: MALARONE (GlaxoSmithKline)-Generika: atovawquon 250mg + proguanilhydrochloride 100mg je izgleda, najbolji.

Inkubacija 8 dana.

Ne vjerujem da u BiH ima malaričnih komarica. Ko zna, ako sam ja kliconoša (Ne znam jesam li), pa ženka mene ubode, ...eto novog problema za Sarajlije. Nemam klimu, nisam blizu Miljacke.

@PipiDugaDevetka,
Lav afrički (Nekada bio) :mrgreen:

p.s.
Slabo nešto ima lavova koji nisu afrički
campa_xxx

#19 Re: Komarci

Post by campa_xxx »

Trg heroja - isti problem sa komarcima....
uvjek dobar gost

#20 Re: Komarci

Post by uvjek dobar gost »

Otoka, mušice, komarci .. za poluditi... sad i nekako ali ljeti... to je nešto sasvim drugo..
Pitanje : jesu li vlasti i nadležne komunalne službe ikad, ponavljam ikad vršile zaprašivanje ili neki drugi vid prevencije povodom ovog problema....
beautyfool

#21 Re: Komarci

Post by beautyfool »

@PipiDugaDevetka Jesi to ti nekad fasovao malariju ? :-)
Koliko ja znam u Bosni nema malarije tako da se nemoraju sekirati o prenosiocima malarije :) , osim male neugodnosti prilikom uboda i svraba nevjerujem da ce nasi domaci komarci ostaviti bilo kakvog drugog traga na organizam :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22 Re: Komarci

beautyfool wrote:@PipiDugaDevetka Jesi to ti nekad fasovao malariju ? :-)
Koliko ja znam u Bosni nema malarije tako da se nemoraju sekirati o prenosiocima malarije :) , osim male neugodnosti prilikom uboda i svraba nevjerujem da ce nasi domaci komarci ostaviti bilo kakvog drugog traga na organizam :)
Oh, da i to tri malarije sa onim najopsnijim parazitom. Nisam bio revnosan u mazanju Autanom, spavanju pod mrežom, prozorima sa anti-moskito mrežom, pipsanju spavače sobe dok sam odsutan iz nje,...Ne bojim se ja bh-malarije,...Bitka protiv nje je dobijena još sa pojavom DDT-Posavina, Maćva, Semberija,...Nego, nije mi jasno jesam li sada, nakon izlječenja, parazitonosac,...Moze li se sama-od-sebe povratiti bolest?

Skrenuo bih pažnju diskutantima na korištenje klima - uredjaja, a koji nemaju tehnička rješenja da komaraca ne bude u njima,...Da nije to uzrok neobičnoj decembarskoj pojavi komaraca.
Guglaj pod legionarska bolest da bi shvatio o čemu se radi.
Alma Ata

#23 Re: Komarci

Post by Alma Ata »

Prošetajte po Grbavici , na skoro svakom prozoru uz Miljacku mreže protiv komaraca. Ljeti su to pravi rojevi, a općinske vlasti ništa godinama ne čine. U rano proljeće se mora izvršiti zaprašivanje kako bi se uništila legla larvi. U Hrvatskoj su to lijepo po Dalmaciji riješili. Prije rata je bilo puno komaraca, a sada su Hrvati ozbiljno shvatili turizam i redovno prije početka sezone vrše zaprašivanje. Mogu se kladiti da naši na vlasti misle kako je taj problem nerješiv, iako građani godinama mole da se učini nešto. Sve dok se ne dogodi kakva ozbiljna epidemija ( a svako dijete u školi uči kakvi su kliconoše komarci), naše općinske vlasti će se oglušivati na zahtjeve građana. Od njih je valjda dosta da malo pred izbore poprave trotoare, pa da spavaju do pred slijedeće izbore. Ovo je kao smiješna tema za raspravu, ali je itekako ozbiljna. Ali smo valjda mi građani ionako stoka, pa mašimo repovima i rastjerujmo komarce, muhe i mušice. Ionako nam ništa drugo ne preostaje, a ako ćemo pošteno nismo bolje ni zaslužili ! :roll:
potpuni stranac

#24 Re: Komarci

Post by potpuni stranac »

kad smo vec kod komaraca, je li ko probao one elektronske uređaje za tjeranje komaraca. nekakav ultrazvuk od kojeg komarci bjeze. fino zvuci (20-30 km +baterija i nema komaraca), ALI, prije nego kupim zelio bi da cujem iskustva zadovoljnih korisnika :D
PipiDugaDevetka

#25 Re: Komarci

potpuni stranac wrote:kad smo vec kod komaraca, je li ko probao one elektronske uređaje za tjeranje komaraca. nekakav ultrazvuk od kojeg komarci bjeze. fino zvuci (20-30 km +baterija i nema komaraca), ALI, prije nego kupim zelio bi da cujem iskustva zadovoljnih korisnika :D
@stranče,
Moj profesoR Električnih mašina reče nama učenicima da se desilo u nekoj elektrani da su osovine generatora proizvodile tu infra/ultra frekvenciju zvuka, ženke komaraca privučene tim zvukom (Izgleda da istu frq proizvode i mužjaci komaraca pri ''dozivanju'' ženki) navalile na dva lažna mužjaka, te su osovine zaribale što je golema šteta. Hem nije bilo struje, hem nije jednostavno napraviti i zamijeniti ogromne osovine generatora.
Od tada, pa do danas postoje ti električni seksualni mamci za komarice (Baš one ubadaju i piju krv, a ne mužjaci).
Možda je kasnije izumljen elektronski uredjaj koji tjera komarice, ali ja ne znam za to.
Post Reply