Kolonijalizam u Africi i misionari

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

theTruePath

#1 Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by theTruePath »

Zasto zapadne kolonijalne sile nisu krstile muslimane u Africi,postoji li neki razlog za to? jer ako pogledamo drzave,danasnje bivse zapadne kolonije , uglavnom imaju vjeru svojih bivsih vladara,osim ako su bili muslimani,,gdje su zapadnjaci nasli muslimane,tu se nisu trudili da krste stanovnistvo.

Drugo,muslimane nisu nikako pridobili time, jermuslimani iz Burkina Faso su npr u 1800 stoljecu vodili dzihad protiv francuza(bezuspjesno),i opet su kasnije imali bolji status od animista i tradicionalista(francuzi su birali muslimane kao lokalne vladare,guvernere i vodje i pored cinjenice da su muslimani organizovano vodili rat protiv njih)
Haettenschweiler

#2 Re: Kolonializam u Africi i misionari

Post by Haettenschweiler »

theTruePath wrote:Zasto zapadne kolonijalne sile nisu krstile muslimane u Africi,postoji li neki razlog za to? jer ako pogledamo drzave,danasnje bivse zapadne kolonije , uglavnom imaju vjeru svojih bivsih vladara,osim ako su bili muslimani,,gdje su zapadnjaci nasli muslimane,tu se nisu trudili da krste stanovnistvo.

Drugo,muslimane nisu nikako pridobili time, jermuslimani iz Burkina Faso su npr u 1800 stoljecu vodili dzihad protiv francuza(bezuspjesno),i opet su kasnije imali bolji status od animista i tradicionalista(francuzi su birali muslimane kao lokalne vladare,guvernere i vodje i pored cinjenice da su muslimani organizovano vodili rat protiv njih)

Vjerovatno je muslimane mnogo teže preobratiti od pagana. Ali da nije bilo pokušaja i da ih i dalje nema, nije istina. Najaktivniji po tom pitanju su američki protestanti koji raspolažu ogromnim sredstvima a uz to su i nevjerovatno fanatični. Veoma su aktivni u Nigeriji a ima ih mnogo i u Iraku, bivšim sovjetskim državama pa čak i u bastijonima katoličanstva kao npr. u Brazilu.
theTruePath

#3 Re: Kolonializam u Africi i misionari

Post by theTruePath »

pa znam da ih danas ima,ali prije nisu misionarili medju muslimanima vec prvenstveno medju animistima,Recimo spanjolci kad su dosli u Filipine lokalne budiste su preveli na krscanstvo,muslimane nisu dirali(muslimkani su jedini pruzali otpor)..tako da dan danas na Filipinima ima oko 5% muslimana poznatiji kao moori(tako ih spanjolci nazvali kad su dosli tamo)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 misionari

Post by PipiDugaDevetka »

Bio sam u Orijentalnoj provinciji u DR Congo (Muslimani šiiti). Besmisleno je pričati o religiji tamošnjeg lokalnog stanovništva. Nebitno im je to, ali već plemenska pripadnost, to im je najvažnije...

Vidio sam da po dvorištu ispred muslimanske kuće trčkara neobično čekinjavo prase,...

Kada im neko umre, najavljuju sutrašnju sahranu, pjevajući čitavu noć. Nisam prisustvovao tom ritualu niti ukopu, a umiru masovno od SIDE (35% HIV pozitiva).

Na ulicama sam vidio nekakve povorke, procesije, gdje oni pjevaju, a sve mi se čini da su se uključili u povorku jer im ti neki Kršćanski misionari obezbjedjuju, ili posao, ili hranu, odjeću i tako to,...

Čim presuše te neke povoljnosti u nekoj od crkvi koja želi da ih privuče u Kršćanstvo, napuštaju to.
Dokaz: Pusta grčka pravoslavna crkva, inače ofarbana u plavu štrumfovsku boju (bez uvrede, molim, to je stvarno tako, drečavo plavo obojena) u gradu Kisangani.
theTruePath

#5 Re: misionari

Post by theTruePath »

PipiDugaDevetka wrote:Bio sam u Orijentalnoj provinciji u DR Congo (Muslimani šiiti). Besmisleno je pričati o religiji tamošnjeg lokalnog stanovništva. Nebitno im je to, ali već plemenska pripadnost, to im je najvažnije...

Vidio sam da po dvorištu ispred muslimanske kuće trčkara neobično čekinjavo prase,...

Kada im neko umre, najavljuju sutrašnju sahranu, pjevajući čitavu noć. Nisam prisustvovao tom ritualu niti ukopu, a umiru masovno od SIDE (35% HIV pozitiva).

Na ulicama sam vidio nekakve povorke, procesije, gdje oni pjevaju, a sve mi se čini da su se uključili u povorku jer im ti neki Kršćanski misionari obezbjedjuju, ili posao, ili hranu, odjeću i tako to,...

Čim presuše te neke povoljnosti u nekoj od crkvi koja želi da ih privuče u Kršćanstvo, napuštaju to.
Dokaz: Pusta grčka pravoslavna crkva, inače ofarbana u plavu štrumfovsku boju (bez uvrede, molim, to je stvarno tako, drečavo plavo obojena) u gradu Kisangani.
Kakvi siiti u Kongou? toga nema,jesi siguran da su siiti? pa dobro imaju mozda dosta lokalnih obicaja kao i svugdje a mozda si ih zamjenio za animiste.Ipak DR Congo je 95% krscansko a muslimana nema ni 1% pa nije isto to i recimo jedna Nigerija gdje je islamska zajednica jaka s 55% stanovnistva.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Pastors plea for practical help as they seek healing for the land wrote:.
At the center of "Africa's World War", the DRC (Democratic Republic of the Congo) has a hard and painful history. Wars, famine, or diseases such as HIV / AIDS are just a few of the tragedies DRC people faced and are facing daily. Although the country has much potential wealth, poverty saps the souls of many. There are millions of refugees and displaced. Just 55% of women can read and write French, Lingala, Kingwana, or Tshiluba. Life expectancy is 51.46 years. The population is 10% Muslim.
sandra01

#7 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by sandra01 »

Jao ljudi sto ste me obradovali ovom temom :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Meni se to pitanje mota po glavi jedno 7 ,8 godina unazad.Uzimala sam neke kurseve na univerzitetu iz vanjske trgovine i izmedju ostalih uzela predmet ekonomska trgovina sa Bliskim Istokom i Afrikom.I na prvom casu dobijemo materijale sa podatkom koji je za mene tada bio sokantan, Islamska vjeroispovjest je dominanta u Africi,cak nekih 90 posto,francuski jezik je dominantan(iskljucujuci Nigeriju).Prvo sto mi je palo na pamet bilo je otkud Islam kao glavna religija kad se zna da je njihova domaca religija Animizam a prvi "strani" ljudi koji su krocili na njihovu teritoriju bili su Portugalci ,Spanci,Francuzi itd.dakle zemlje sa vecinskim Protestantskim i Katolickim vjerama ,plus sto je jezik bio spanski ili portugalski.Dakle pored osvajaca dolazili su i misionari cija je svrha bila da prosire i zapadnjacke vjere na teritoriji Afrike.Pitala sam puno ljudi koji dolaze iz Afrike za ovaj fenomen,niko mi nije znao odgovoriti :sad:
theTruePath

#8 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by theTruePath »

sandra01 wrote:Jao ljudi sto ste me obradovali ovom temom :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Meni se to pitanje mota po glavi jedno 7 ,8 godina unazad.Uzimala sam neke kurseve na univerzitetu iz vanjske trgovine i izmedju ostalih uzela predmet ekonomska trgovina sa Bliskim Istokom i Afrikom.I na prvom casu dobijemo materijale sa podatkom koji je za mene tada bio sokantan, Islamska vjeroispovjest je dominanta u Africi,cak nekih 90 posto,francuski jezik je dominantan(iskljucujuci Nigeriju).Prvo sto mi je palo na pamet bilo je otkud Islam kao glavna religija kad se zna da je njihova domaca religija Animizam a prvi "strani" ljudi koji su krocili na njihovu teritoriju bili su Portugalci ,Spanci,Francuzi itd.dakle zemlje sa vecinskim Protestantskim i Katolickim vjerama ,plus sto je jezik bio spanski ili portugalski.Dakle pored osvajaca dolazili su i misionari cija je svrha bila da prosire i zapadnjacke vjere na teritoriji Afrike.Pitala sam puno ljudi koji dolaze iz Afrike za ovaj fenomen,niko mi nije znao odgovoriti :sad:

Ja sam malo istrazivao po netu i ono sto sam shvatio-stranci su muslimane smatrali "civilozvanijim" od animista,i posto su muslimani bili organizovani nisu se smjeli s njima kaciti,tako da se nije preporucivalo misionarima da idu medju muslimane.Rezultat je da tamo gdje su muslimani bili vecina,to su i ostali,tamo gdje su animisti bili vecina tu su sad krscani(jer su ih misionari preveli na krscanstvo)
sandra01

#9 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by sandra01 »

Ja raspolazem informacijama da je skoro 90 posto stanovnika Afrike Islamske vjeroispovjesti.Nesto se krupno i vazno dogodilo da toliki broj ljudi predje na Islam direktno sa Animizma.Mene zanima kada se to pocelo desavati i zasto?
I zasto bas Islam?Kako je siromasan,gladan ,isprepadan,neuk covjek u nekom africkom plemenu mogao da vise vjeruje jednoj filozofiji koju je cuo od prolaznika kroz njegovo selo nego lokalnom vracu?Ja znam da je bio mali postotak muslimana u Africi tada u doba kolonijalnog osvajanja ,ali ja ne vjerujem u teoriju da su oni bili toliko jaki da im najvece svjetske sile u to doba nisu smjele nista,dodamo li tome oruzje koje su kolonizatori donosili sa sobom ,malo je vjerovatno da oni nisu smjeli da im se suprotstave,ja bih prije rekla da je njima bilo lakse da preobrate animistu nego osobu koja je vec imala svoju vjeru i koja je na slican nacin objasnjavala prirodne,drustvene i odnose unutar zajednice.Pod tom pretpodstavkom ,imamo situaciju u kojoj kolonizatorski misionari svu svoju snagu upiru prema animistima a ostavljaju na miru Muslimane i tako dobijamo region gdje vecina stanovnistva napusta Animizam i prelazi na Kriscanstvo ,dakle omjer snaga je npr.70 % kriscana,20% animista i 10 % muslimana.
E sad dolazi moje pitanje.Obzirom da osvajanje Afrike od strane Evropskih naroda krece negdje u 16 vijeku dakle osvajacima je trebalo najmanje 100 godina da prenesu kriscanstvo i ajde da kazemo da je to jedno vrijeme zazivilo tamo ,a u 20 vijeku sto je za historiju relativno kratak period u Africi imamo vecinski postotak Muslimana,dakle ovde govorimo o trostrukom mjenjanju religije,npr.animista je presao na kriscanstvo ,pa poslije 100 godina na Islam :-) ,bar tako ispada.Bitno je da kazem da ja ovde govorim o Sub Saharskoj Africi.Mene sva razmisljanja navode da je ovde rijec o socioloskom fenomenu a ne politickom,geografskom i ekonomskom uticaju bogatih Islamskih zemalja Magreba i ostalih.Ono sto je interesantno je da nigdje ne postoji time line kako se mijenjao procenat vjernika odredjene religije u Africi,tako da za sada nije moguce dovoesti u vezu osvajacke pohode kolonizatora i ovaj fenomen.Po meni postoje dvije mogucnosti :prva je da su se mala africka plemena sklanjala pred osvajacima kod zasticenih muslimanskih plemena i da su dok su uzivali njihovu zastitu zivjeci u zajednicama s njima ustvari naucili praktikovati Islam,i druga je da je Islam kao filozofija bio puno vise prilagodljiv i primjenjiv u to doba na ljude i njihovo okruzenje.
PipiDugaDevetka

#10 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Možda se odgovor na tvoja razmišljanja sa upitnikom iznad glave treba tražiti u samom islamu?

Možda se tamo dešavalo nešto slično kao u Bosni? Kako se islam širio na Indijskom potkontinentu? Maleziji, Indoneziji? Filipinima?

Zlatno doba Sarajeva je u vezi sa Gazi Husrefbegom koji je u svojim uvakufljenim hanovima i karavanserajima omogućavao svakom trgovcu tri dana besplatnog boravka, i njemu, i životinjama koje su nosile robu.

Protok ljudi, roba i ideja,...Alifakovac je musafirsko mezarje, dakle, kada koji gost grada, putnik namjernik ili trgovac dodje, pa ga smrt zadesi u Sarajevu, ukopavali bi ga na Alifakovcu,...Pa, poveži i razmisli,..Arapi/Perzijanci su bili izvrsni trgovci i moreplovci za ono doba.
Last edited by PipiDugaDevetka on 24/05/2010 16:39, edited 1 time in total.
sandra01

#11 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by sandra01 »

PipiDugaDevetka wrote:Možda se odgovor na tvoja razmišljanja sa upitnikom iznad glave treba tražiti u samom islamu?

Možda se tamo dešavalo nešto slično kao u Bosni? Kako se islam širio na Indijskom potkontinentu? Maleziji, Indoneziji? Filipinima?

Zlatno doba Sarajeva je u vezi sa Gazi Husrefbegom koji je u svojim uvakufljenim hanovima i karavanserajima omogućavao svakom trgovcu tri dana besplatnog boravka, i njemu, i životinjama koje su nosile robu.

Protok ljudi, roba i ideja,...Alifakovac je musafirsko mezarje, dakle, kada koji gost grada, putnik namjernik ili trgovac dodje, pa ga smrt zadesi u Sarajevu, ukopavali bi ga na Alifakovcu,...Pa, poveži i razmisli,..Arapi su bili izvrsni trgovci i moreplovci za ono doba.

Arapi su sa osvajanjem Afrike zavrsili u 7. vijeku.Dakle ne vjerujem da su to razlozi mada sam u svom prijasnjem postu to navela kao jedan od mogucih razloga.
Shoshana

#12 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by Shoshana »

sandra01 wrote:Ja raspolazem informacijama da je skoro 90 posto stanovnika Afrike Islamske vjeroispovjesti.Nesto se krupno i vazno dogodilo da toliki broj ljudi predje na Islam direktno sa Animizma.Mene zanima kada se to pocelo desavati i zasto?
I zasto bas Islam?Kako je siromasan,gladan ,isprepadan,neuk covjek u nekom africkom plemenu mogao da vise vjeruje jednoj filozofiji koju je cuo od prolaznika kroz njegovo selo nego lokalnom vracu?Ja znam da je bio mali postotak muslimana u Africi tada u doba kolonijalnog osvajanja ,ali ja ne vjerujem u teoriju da su oni bili toliko jaki da im najvece svjetske sile u to doba nisu smjele nista,dodamo li tome oruzje koje su kolonizatori donosili sa sobom ,malo je vjerovatno da oni nisu smjeli da im se suprotstave,ja bih prije rekla da je njima bilo lakse da preobrate animistu nego osobu koja je vec imala svoju vjeru i koja je na slican nacin objasnjavala prirodne,drustvene i odnose unutar zajednice.Pod tom pretpodstavkom ,imamo situaciju u kojoj kolonizatorski misionari svu svoju snagu upiru prema animistima a ostavljaju na miru Muslimane i tako dobijamo region gdje vecina stanovnistva napusta Animizam i prelazi na Kriscanstvo ,dakle omjer snaga je npr.70 % kriscana,20% animista i 10 % muslimana.
E sad dolazi moje pitanje.Obzirom da osvajanje Afrike od strane Evropskih naroda krece negdje u 16 vijeku dakle osvajacima je trebalo najmanje 100 godina da prenesu kriscanstvo i ajde da kazemo da je to jedno vrijeme zazivilo tamo ,a u 20 vijeku sto je za historiju relativno kratak period u Africi imamo vecinski postotak Muslimana,dakle ovde govorimo o trostrukom mjenjanju religije,npr.animista je presao na kriscanstvo ,pa poslije 100 godina na Islam :-) ,bar tako ispada.Bitno je da kazem da ja ovde govorim o Sub Saharskoj Africi.Mene sva razmisljanja navode da je ovde rijec o socioloskom fenomenu a ne politickom,geografskom i ekonomskom uticaju bogatih Islamskih zemalja Magreba i ostalih.Ono sto je interesantno je da nigdje ne postoji time line kako se mijenjao procenat vjernika odredjene religije u Africi,tako da za sada nije moguce dovoesti u vezu osvajacke pohode kolonizatora i ovaj fenomen.Po meni postoje dvije mogucnosti :prva je da su se mala africka plemena sklanjala pred osvajacima kod zasticenih muslimanskih plemena i da su dok su uzivali njihovu zastitu zivjeci u zajednicama s njima ustvari naucili praktikovati Islam,i druga je da je Islam kao filozofija bio puno vise prilagodljiv i primjenjiv u to doba na ljude i njihovo okruzenje.
MOzda su 90% stanovnika Afrike muslimani. ALi u Subsaharskoj sasvim sigurno nisu. Odakle vadis podatke o Subsaharskoj Africi?
in33sa

#13 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by in33sa »

Ma da, 90% stanovnika Afrike muslimani, islam je divan i siri se ljubavlju i razumijevanjem, krscanstvo podlo i siri se macem i ognjem, to je valjda sustina ove teme.

Onda okrenes kanal na Darfur, i sramis se gluposti koje si napisao. Ako imas obraza, naravno.
Jazz_Junkie

#14 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by Jazz_Junkie »

Vjerski fanatici, tj. misionari, nemaju obraza, a kamoli pameti.
Energični leptir

#15 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by Energični leptir »

The majority of Africans are adherents of Christianity or Islam. Both religions are widespread throughout Africa. These religions are often adapted to African cultural contexts and indigenous belief systems. It was estimated in 2002 that Christians form 45% of Africa's population, and Muslims forming 40%

Izvor: Encyclopedia Britannica
theTruePath

#16 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by theTruePath »

Energični leptir wrote:The majority of Africans are adherents of Christianity or Islam. Both religions are widespread throughout Africa. These religions are often adapted to African cultural contexts and indigenous belief systems. It was estimated in 2002 that Christians form 45% of Africa's population, and Muslims forming 40%

zapravo islam je zaobisao krscanstvo jos prije par godina,i danas je u citavoj Africi islam oko 55% krscanstvo oko 40%
Jazz_Junkie

#17 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by Jazz_Junkie »

theTruePath wrote:
Energični leptir wrote:The majority of Africans are adherents of Christianity or Islam. Both religions are widespread throughout Africa. These religions are often adapted to African cultural contexts and indigenous belief systems. It was estimated in 2002 that Christians form 45% of Africa's population, and Muslims forming 40%

zapravo islam je zaobisao krscanstvo jos prije par godina,i danas je u citavoj Africi islam oko 55% krscanstvo oko 40%
Sluzbeni izvori?
Richard Sorge

#18 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by Richard Sorge »

in33sa wrote:Ma da, 90% stanovnika Afrike muslimani, islam je divan i siri se ljubavlju i razumijevanjem, krscanstvo podlo i siri se macem i ognjem, to je valjda sustina ove teme.

Onda okrenes kanal na Darfur, i sramis se gluposti koje si napisao. Ako imas obraza, naravno.
Nije prica o Darfuru tako jednostavna kako bi se dalo zakljucit iz tvog posta. Naravno ne pada mi na pamet da branim zlocine koji se tamo desavaju ... ali i tamo ( I TAMO ) religiozna pripadnost je iskoristena za mobiliziranje i moralnu opravdanost pokreta koji se sukobljavaju .. koji se u sutini bore za vlast, moch, ekonomsko napredovanje .. i tako to .... konkretno prica u Darfuru je povezana sa pricom o vodi ... cisto sumnjam da bi tamo bilo sukoba da Darfur na neki nacin nije i kljuc Sudana. Ponavljam ti ovo nije nikakvo opravdanje zlocina koje se desavaju dole .. nego njihovo stavljanje u kontekst ... a sve da je to tako kao sto ti kazesh .. to opet ne bi bila slika " islama " .. pa ga ja opet ne bi branio. Glavna borba " islama " je cisto unutarnja .. da li postoji dovoljno unutrasnjih snaga da se odupre nekim retrogradnim doktrinama, kao i da ponovo pocne kriticki iscitavat ( kriticki ne znaci kritikovat nego vrijednovat ) svoju tradiciju i svoj sveti narativ. Btw. Francuska, Engleska ... kolonijalne sile koje su vladale Afrikom .. sigurno nisu doshle tamo u ime divnosti, ljubavi i razumjevanja .. niti su sirile religijske ideje ljubavlju i razumjevanjem ... tako da ako neko zeli da to kritikuje .. naravno da moze ... a ti ako to ne dopushtash ... znaci da ne mislish da to treba kritikovat ... pa bi se trebala sramiti. Ako imash obraza, naravno.
theTruePath

#19 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by theTruePath »

Jazz,nemam pojma ali sam citao prije godinu-dvije na islamonline.net(a njihov izvor je bila katolicka crkva),pa sad koliko je to sigurno ne znam

Sto se tice Darfura,tu zapad pogresno mjesa vjeru s tim,,mnogi crnci su muslimani i opet ih arapi tamo diskriminiraju .Crnci u Darfuru su zapravo oko 50% muslimani,oko 20% animisti i oko 10-20% krscani...dakle vecina ih je islamske vjere.Islam je 75% ,a krscanstvo tek oko 5%,..dakle ocito da crnacka populacija vecim dijelom praktikuje islam i animizam,jer njih je znatno vise od nekih 20% Sudanske populacije

Ima tu i druge strane price,mnogi muslimanski crnci su uzeli arapsku stranu i bore se za njihovu stvar,ali ih arapi nikada nisu prihvatili za svoje,i ti crnci imaju jako los status u arapskoj zajednici-uglavnom arapi Sudana boluju od nacionalizma i rasizma sto je islamska ulema osudila davno
fakat

#20 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by fakat »

in33sa wrote:Ma da, 90% stanovnika Afrike muslimani, islam je divan i siri se ljubavlju i razumijevanjem, krscanstvo podlo i siri se macem i ognjem, to je valjda sustina ove teme.

Koliko mrznje u tako malo posta. Tema nista ne propagira niti opravdava, samo postavlja neka interesantna pitanja, ali ti prosto ne mozes da odolis za jedan hinjski klizeci start. Darfur nema bas nikakve veze sa temom, tema govori o onome sto se desavalo stoljecima unazad, ali izgleda od sada tema je Darfur. :sad:
in33sa

#21 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by in33sa »

A jel bogati, to sto vi krscansko misionarstvo dovodite u vezu sa kolonijalnom politikom Francuske ili Engleske nije mrznja i nije iskrivljavanje cinjenica i izlazenje iz konteksta? :roll:

More ga krusko, generalizacije koje nam se svidjaju cemo propagirati i podrzavati, a one koje nam nisu po volji, ajmo traziti kontekst i opovrgavati ih :roll:

Sto se tice Darfura, nikakve veze nema sto su i neke zrtve muslimani, ko su zrtve po irackim ulicama, eskimi ili mongoli? bitno je ko je nedjelo cini, i za koje ciljeve.
Jazz_Junkie

#22 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by Jazz_Junkie »

Krscanski prozelitizam na tlu Afrike zapravo jeste povezan sa evropskim kolonijalizmom. Arapi su tamo na isti nacin sirili islam. Danasnji ratovi u Africi, veliki broj drzava, vjerski (krscanski i islamski) fundamentalizam etc. su direktne posljedice evropske i arapske "ostavstine". Evropski udio je naravno veci zbog dominantne imperijalne pozicije u 19. vijeku.
Last edited by Jazz_Junkie on 24/05/2010 17:09, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#23 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

AMISTAD, Steven Spielberg:
Last edited by PipiDugaDevetka on 24/05/2010 17:31, edited 2 times in total.
theTruePath

#24 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by theTruePath »

Krscansko misionarstvo i kolonijalizam su direktno povezani,zvanicni razlog za kolonizaciju Afrike je bio sirenje krscanstva.Sada Afrikanci dozivljavaju nacionalno budjenje,ponos itd i to stvara probleme krscanstvu jer mnogi od njih pocinju sumnjati u krscanstvo "zasto da se molim jednom Isusu bjelcu kojeg su mi nametnuli evropljani,dok su moje predake drzali kao robove".Kontas kako razmisljaju? islam se ne susrece s tim problemom.

Krscanstvo nije evropska religija,samo sto to ti misionari nisu shvatili tada.Mnogi su bili neuki,pa nisu znali da je jedna Etiopija bila krscanska dok su Englezi i ostali evropljani molili raznim bogovima
Jazz_Junkie

#25 Re: Kolonijalizam u Africi i misionari

Post by Jazz_Junkie »

theTruePath wrote:Krscansko misionarstvo i kolonijalizam su direktno povezani,zvanicni razlog za kolonizaciju Afrike je bio sirenje krscanstva.Sada Afrikanci dozivljavaju nacionalno budjenje,ponos itd i to stvara probleme krscanstvu jer mnogi od njih pocinju sumnjati u krscanstvo "zasto da se molim jednom Isusu bjelcu kojeg su mi nametnuli evropljani,dok su moje predake drzali kao robove".Kontas kako razmisljaju? islam se ne susrece s tim problemom.

Krscanstvo nije evropska religija,samo sto to ti misionari nisu shvatili tada.Mnogi su bili neuki,pa nisu znali da je jedna Etiopija bila krscanska dok su Englezi i ostali evropljani molili raznim bogovima
I opet se potvrdjuje moja teorija da je forum kao zidovi javnog WC-a. :D Zvanicni razlog tadasnjih kolonijalnih sila (Engleska, Francuska, Njemacka, Portugal,...) za okupaciju africkih zemalja nisu bili krscanstvo nego imperijalizam i eksploatacija. Evropske sile su u medjusobnoj konkurenciji komadale planet. To se zove i kapitalizam i zapravo je proces zapocet jos tokom merkantilisticke ere. Krscansko misionarstvo je "popratni ucinak" zaposjedanja africke zemlje i pokoravanja tamosnje autohtone populacije. Afrikanci nisu tek sada poceli ozivljavati svoje nacionalne identitete nego su dali svoj doprinos u povlacenju evropskih kolonijalnih sila. To je i svugdje drugdje slucaj (mada ne i iskljucivi) kao u sjevernoafrickim zemljama, Indiji, Juznoj Americi itd.
Nazalost, krscanstvo je u Africi sve snaznije, pogotovo njegova radikalna forma koju zastupaju americki evangelikalci. Isti su u Africi itekako "u akciji" sto se nedavno pokazalo sa izmjenom zakona u Ugandi gdje vlast, pod direktnim utjecajem americkih fundamentalista, zamalo nije uvela smrtnu kaznu za homoseksualce. Imas pravo, Afrikanci nemaju nikakvog razloga da vjeruju u Isusa, kao sto nemaju razloga da vjeruju u arapskog trgovca. Afrika je najtragicniji primjer imperijalistickog kapitalizma kao materijalnog izrabljivaca i vjere (tj. krscanstva i islama) kao faktora drustvene podjele. Posljedice te "drustvene podjele" se ogledaju u neprestajnim ratovima i genocidima.
Post Reply