Koliko zaraditi za gazdu?
Moderator: anex
-
Tarik28
#1 Koliko zaraditi za gazdu?
Nadam se da ovdje ima preduzetnika koji mogu odgovoriti na ovo pitanje:
Koliko ocekujete da vas zaposlenik "donese" zarade za firmu? Npr. ako vas uposlenik poslije svih podmirenih troskova administracije,materijala, amortizacije...svojim radom pridonese npr. 80.000,00 KM čiste zarade godisnje, da li ste ga u toj godini platili sa 1.000,00, 2.000,00, 3.000,00... KM neto (sa toplim na ruke, na racun svejedno)?
U dilemi sam koja je granica isplativosti rada za drugog ili pokretanja vlastitog biznisa.
Mozemo i prodiskutovati prednosti i mane rada za drugog ili pokretanja vlastitog biznisa.
Po meni prednost rada za drugog je vise slobodnog vremena a mana sto moram zaraditi milion za gazdu da bi sebi izvukao vrijednost garsonjere u okolici Sarajeva.
Koliko ocekujete da vas zaposlenik "donese" zarade za firmu? Npr. ako vas uposlenik poslije svih podmirenih troskova administracije,materijala, amortizacije...svojim radom pridonese npr. 80.000,00 KM čiste zarade godisnje, da li ste ga u toj godini platili sa 1.000,00, 2.000,00, 3.000,00... KM neto (sa toplim na ruke, na racun svejedno)?
U dilemi sam koja je granica isplativosti rada za drugog ili pokretanja vlastitog biznisa.
Mozemo i prodiskutovati prednosti i mane rada za drugog ili pokretanja vlastitog biznisa.
Po meni prednost rada za drugog je vise slobodnog vremena a mana sto moram zaraditi milion za gazdu da bi sebi izvukao vrijednost garsonjere u okolici Sarajeva.
-
Ci-Nick
#2 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Malo je firmi koje po uposlenom imaju 80.000 KM dobiti.
To bi morala biti mala firma sa nekim mućkaroškim ugovorima i isisavanjem državnog novca.
Firma koja ima preko 10.000 KM godišnje dobiti po uposlenom je izuzetno uspješna.
Normalan poslodavac je zadovoljan ako ima 10 do 20 % čiste dobiti na uloženi kapital. Taj se udara nogom u guzicu ako je normalan.
Ako se osjećaš nedovoljno plaćenim onda razgovaraš sa poslodavcem.
Naravno ne riječima: "Ti zaradiš toliko a meni daš samo,.."
Ne voli niko da mu se zaviruje u novčanik i da ga se podsjeća na to koliko zaradi.
Ako se osjećaš dovoljno sposobnim da samostalno kreneš u posao onda poslodavcu daš otkazni rok i kreneš svojim putem
Tako sam ja učinio i nisam požalio. Odbio sam i povišicu koju mi je ponudio kada mu rekoh da ga ostavljam.
To bi morala biti mala firma sa nekim mućkaroškim ugovorima i isisavanjem državnog novca.
Firma koja ima preko 10.000 KM godišnje dobiti po uposlenom je izuzetno uspješna.
Normalan poslodavac je zadovoljan ako ima 10 do 20 % čiste dobiti na uloženi kapital. Taj se udara nogom u guzicu ako je normalan.
Ako se osjećaš nedovoljno plaćenim onda razgovaraš sa poslodavcem.
Naravno ne riječima: "Ti zaradiš toliko a meni daš samo,.."
Ne voli niko da mu se zaviruje u novčanik i da ga se podsjeća na to koliko zaradi.
Ako se osjećaš dovoljno sposobnim da samostalno kreneš u posao onda poslodavcu daš otkazni rok i kreneš svojim putem
Tako sam ja učinio i nisam požalio. Odbio sam i povišicu koju mi je ponudio kada mu rekoh da ga ostavljam.
-
Tarik28
#3 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Hvala na odgovoru. Nisam govorio o dobiti već o zaradi za firmu koju donese usposlenik, koji je normalan odnos koji pripada gazdi jer ima firmu i uposlenom jer je zaradio te pare. Ti si sad poslodavac i koliko očekuješ od svog uposlenog da ti zaradi ako mu npr. dajes 1.000,00 KM neto?
-
klixo
#4 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Zna se koliko je koji posao placen ,a ako si neki ekstra sposoban radnik i svjestan si toga samo mu zaprijetis otkazom.
-
almir90
#5 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Ako je već uspješna firma, a sudeći po cifri to jeste, taj gazda ti se sigurno neće dati ucjenjivati, u to možeš biti siguran.klixo wrote:Zna se koliko je koji posao placen ,a ako si neki ekstra sposoban radnik i svjestan si toga samo mu zaprijetis otkazom.
Što se plaćanja tiče, teško ti je ovdje pričati o procentima, plaćanje je svugdje različito. Zato se i ugovaraju plate, ti dobijaš isti novac i kad je profit 8000 KM, i kada je 80 000 KM. Jedina ti je prednost što ne lupaš glavom o zid kad je profit 8000 KM, a ti imaš minimalne mjesečne troškove recimo 12 000 KM, primjer samo uzimam.
Ukratko, rijetko će ti ko platiti više od 20-30% od ostvarene konačne dobiti, tako se to nekako kreće, i ovo je malo vjerovatno, većinom se to kreće po 10-15%.
-
klixo
#6 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Dobrog radnika nece niko otpustiti , eh sad zavisi kojim poslom se bavi odnosno da li radnik direktno svojim kvalitetima direktno doprinosi povecanju prometa.almir90 wrote:Ako je već uspješna firma, a sudeći po cifri to jeste, taj gazda ti se sigurno neće dati ucjenjivati, u to možeš biti siguran.klixo wrote:Zna se koliko je koji posao placen ,a ako si neki ekstra sposoban radnik i svjestan si toga samo mu zaprijetis otkazom.
Što se plaćanja tiče, teško ti je ovdje pričati o procentima, plaćanje je svugdje različito. Zato se i ugovaraju plate, ti dobijaš isti novac i kad je profit 8000 KM, i kada je 80 000 KM. Jedina ti je prednost što ne lupaš glavom o zid kad je profit 8000 KM, a ti imaš minimalne mjesečne troškove recimo 12 000 KM, primjer samo uzimam.
Ukratko, rijetko će ti ko platiti više od 20-30% od ostvarene konačne dobiti, tako se to nekako kreće, i ovo je malo vjerovatno, većinom se to kreće po 10-15%.
Sto bi jedna mamina prijateljica ,inace sefica u trg. lancu, rekla "dobrog radnika ne mozes naplatit ,a nekim bi placao da ne dolazi"
-
Tarik28
#7 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
dakle radnik ti zaradi svojim rukama (programiranjem ne lopatanjem:) mjesečno npr. 10.000,00 KM ti njemu 1.000,00 KM neto (1.500,00 KM bruto)?! čisto izrabljivanje, definitivno vlastiti biznisalmir90 wrote: Ukratko, rijetko će ti ko platiti više od 20-30% od ostvarene konačne dobiti, tako se to nekako kreće, i ovo je malo vjerovatno, većinom se to kreće po 10-15%.
- problemnatravunu
#8 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
U firmi gdje sam nekada radio, dobijalo se cca 15% od ostvarenog RUC-a, i u konacnici nisam bio zadovoljan , ovo gdje sada radim nemam uvid u taj ostvareni RUC, ali je mjesena plata tolika da sam prezadovoljan,nema odbitaka t.o. kad si na godisnjem , bolovanju ili kad si na putu pa imas dnevnicu.....
-
stidljiv
#9 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Racunas li ti troskove firme, rezije, poreze, doprinose i ostale stvari? Ne mozes tako jednodimenzionalno razmisljati. Zato ili dogovoris platu koju primas pa makar i dobit bila milion, ili ako si sposoban pokreni svoj biznis pa zaradjuj hiljade miliona i svi mirni.Tarik28 wrote:dakle radnik ti zaradi svojim rukama (programiranjem ne lopatanjem:) mjesečno npr. 10.000,00 KM ti njemu 1.000,00 KM neto (1.500,00 KM bruto)?! čisto izrabljivanje, definitivno vlastiti biznisalmir90 wrote: Ukratko, rijetko će ti ko platiti više od 20-30% od ostvarene konačne dobiti, tako se to nekako kreće, i ovo je malo vjerovatno, većinom se to kreće po 10-15%.
-
Ci-Nick
#10 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Šta znači zaradi za firmu ?Tarik28 wrote:Hvala na odgovoru. Nisam govorio o dobiti već o zaradi za firmu koju donese usposlenik, koji je normalan odnos koji pripada gazdi jer ima firmu i uposlenom jer je zaradio te pare. Ti si sad poslodavac i koliko očekuješ od svog uposlenog da ti zaradi ako mu npr. dajes 1.000,00 KM neto?
Zarada je neto dobit tj. ukupni prihodi minus ukupni rashodi uključujući i porez na dobit.
Ako misliš na prihode po uposlenom onda ti mogu reći da sve zavisi od djelatnosti.
Ako su visoki troškovi sirovina, energenata, visoka amortizacija,...onda može biti problematično čak i ako troškovi uposlenih prelaze 10% od ukupnih troškova pa i ukupnih prihoda.
Npr. BH Telekom ima godišnje prihode po uposlenom 175.000 KM a trošak plaća i ostalih primanja po uposlenom je 37.000 dakle oko 21 % i u većini kompanija je to oko 20 %. Naravno ukoliko se radi o firmi koja se bavi projektovanjem ili programiranjem onda to može ići i na 50 % od ukupnih prihoda jer su mali svi ostali troškovi.
Last edited by Ci-Nick on 04/01/2016 17:25, edited 2 times in total.
- JThomas
#11 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
ako stvarno sam zarađuješ nećeš imati problema u samostalnom biznisu. a ako ti se to samo čini onda si najeb'o 
-
emmir1
#12 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Svi gledaju u drugog i koliko on zarađuje.
Ako imaš lijepa primanja, nemoj se zamarat koliko gazda ima.
Nije sve u parama.
Gazda ima troškove, poreze, radnike, kirije....itd
Nekada dođe period da ne ide pa ti opet imaš platu a on ne spava i konta kako namirit pare jer svi traže i ne pitaju ima li ili nema
Nije sve u parama.
Nekada dođe period da ne ide pa ti opet imaš platu a on ne spava i konta kako namirit pare jer svi traže i ne pitaju ima li ili nema
-
stidljiv
#13 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Najjace je razmisljanje ono....
'Meni daje 1000 KM platu, a zaradi na meni 5000 KM, e ne moze to tako'
Pa da, zaposlice te neko jer te voli ili mu se svidjas...normalno da moras biti produktivan u realnom sektoru, a ako hoces da gledas koja je zarada necija, pokreni svoj biznis ili se zadovolji sa platom koju dogovoris i to je to...pa nek gazda zaradi 100 puta vise ili bude u minusu, to nije tvoja stvar
'Meni daje 1000 KM platu, a zaradi na meni 5000 KM, e ne moze to tako'
Pa da, zaposlice te neko jer te voli ili mu se svidjas...normalno da moras biti produktivan u realnom sektoru, a ako hoces da gledas koja je zarada necija, pokreni svoj biznis ili se zadovolji sa platom koju dogovoris i to je to...pa nek gazda zaradi 100 puta vise ili bude u minusu, to nije tvoja stvar
-
Tarik28
#14 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Toskovi rezija mog rada su samo računar sve ostalo hrana, voda...placam sam. Porezi i doprinosi su vec uracunati u platustidljiv wrote:Racunas li ti troskove firme, rezije, poreze, doprinose i ostale stvari? Ne mozes tako jednodimenzionalno razmisljati. Zato ili dogovoris platu koju primas pa makar i dobit bila milion, ili ako si sposoban pokreni svoj biznis pa zaradjuj hiljade miliona i svi mirni.Tarik28 wrote:dakle radnik ti zaradi svojim rukama (programiranjem ne lopatanjem:) mjesečno npr. 10.000,00 KM ti njemu 1.000,00 KM neto (1.500,00 KM bruto)?! čisto izrabljivanje, definitivno vlastiti biznisalmir90 wrote: Ukratko, rijetko će ti ko platiti više od 20-30% od ostvarene konačne dobiti, tako se to nekako kreće, i ovo je malo vjerovatno, većinom se to kreće po 10-15%.
-
Tarik28
#15 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
To je moj slucaj, ako ide do 50% onda me debelo jašeCi-Nick wrote: Šta znači zaradi za firmu ?
Zarada je neto dobit tj. ukupni prihodi minus ukupni rashodi uključujući i porez na dobit.
Ako misliš na prihode po uposlenom onda ti mogu reći da sve zavisi od djelatnosti.
Ako su visoki troškovi sirovina, energenata, visoka amortizacija,...onda može biti problematično čak i ako troškovi uposlenih prelaze 10% od ukupnih troškova pa i ukupnih prihoda.
Npr. BH Telekom ima godišnje prihode po uposlenom 175.000 KM a trošak plaća i ostalih primanja po uposlenom je 37.000 dakle oko 21 % i u većini kompanija je to oko 20 %. Naravno ukoliko se radi o firmi koja se bavi projektovanjem ili programiranjem onda to može ići i na 50 % od ukupnih prihoda jer su mali svi ostali troškovi.
-
Tarik28
#16 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
nije tačno kada ne ide, plata je manja ili kasni ili je nema nikako (zaboravi se taj mjesec)emmir1 wrote:Svi gledaju u drugog i koliko on zarađuje.
Nije sve u parama.
-
Tarik28
#17 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
mene samo interesuje normalan odnos ucinak / plata da ne ispadnem nefer prema poslodavcu ako pređem kod konkurencije ili otvorim biznis pa mu sam budem konkurencija a i da ne crnčim godinama u visokim tehnologijama ko magarac a tamo magacioner ima veca primanja, nisam ekonomist niti menadzer pa zelim da znam ove stvari da ne budem magarestidljiv wrote:Najjace je razmisljanje ono....
'Meni daje 1000 KM platu, a zaradi na meni 5000 KM, e ne moze to tako'![]()
![]()
-
Drinski
#18 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Da. Zato imamo vise bolesnih gazda od radnika.emmir1 wrote:Svi gledaju u drugog i koliko on zarađuje.
Nije sve u parama.
-
almir90
#19 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Ja ti kažem, ti kad gazdu ucjenuješ sa otkazom ukoliko ne dobiješ povišicu, dobit ćeš jednu od dvije opcije; prva je, da ćeš dobiti otkaz; a druga je da nećeš dobiti otkaz, ali ćeš doživiti razne psihičke torture dok sam ne napustiš tu firmu.klixo wrote: Dobrog radnika nece niko otpustiti , eh sad zavisi kojim poslom se bavi odnosno da li radnik direktno svojim kvalitetima direktno doprinosi povecanju prometa.
Sto bi jedna mamina prijateljica ,inace sefica u trg. lancu, rekla "dobrog radnika ne mozes naplatit ,a nekim bi placao da ne dolazi"
Nema ti danas u BiH firmi u kojima pored vlasnika imaš jednog ili dva radnika koji nose ogroman teret poslovanja na svojim leđima, pa da ih ne može neko zamijeniti. Svi su zamjenjivi, to je zakon tržišta. Bez obzira koliko ti koristan bio, nijedan vlasnik neće dozvoliti da ga neki radnik ucjenjuje, jer je on pokrenuo taj posao i uložio kapital, ne radnik, ma koliko on dobar bio.
Drugo je da ti na lijep način razgovaraš i tražiš povišicu, u to neću ulaziti. Normalno da ima i lijepih načina da se traži veći dio kolača.
-
almir90
#20 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Ukoliko smatraš odmah u startu možeš imati te klijente koje vlasnik firme za kojeg bi radio, imaš znanje i vještine da odradiš kvalitetan posao, onda nema sumnje, treba da pokreneš vlastiti posao. Ukoliko nemaš iskustva, veze, poznanstva itd., zaposli se i gledaj kako da pokupiš što više korisnih informacija, koje ćeš kasnije iskoristiti kod pokretanja vlastitog biznisa.Tarik28 wrote:dakle radnik ti zaradi svojim rukama (programiranjem ne lopatanjem:) mjesečno npr. 10.000,00 KM ti njemu 1.000,00 KM neto (1.500,00 KM bruto)?! čisto izrabljivanje, definitivno vlastiti biznisalmir90 wrote: Ukratko, rijetko će ti ko platiti više od 20-30% od ostvarene konačne dobiti, tako se to nekako kreće, i ovo je malo vjerovatno, većinom se to kreće po 10-15%.
-
Tarik28
#22 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
nisam ja gladan para ja samo zelim da znam kolika je poštena podjela prihoda /učinak na zaposlenog i kapitalistu a i zelim zadrzati obraz, da ne idem kod konkurencije ako sam mozda bio i posteno placen, uglavnom na osovu svega recenog skoro idem u privatne vode jer ipak 10-15% koje dobijem od RUC-a je premalo a mislim da i ostale gazde u BiH imaju gladne oci, nadam se samo da i ja vremenom u privatluku necu ogladniti i postati robovlasnikalmir90 wrote: Ukoliko smatraš odmah u startu možeš imati te klijente koje vlasnik firme za kojeg bi radio, imaš znanje i vještine da odradiš kvalitetan posao, onda nema sumnje, treba da pokreneš vlastiti posao. Ukoliko nemaš iskustva, veze, poznanstva itd., zaposli se i gledaj kako da pokupiš što više korisnih informacija, koje ćeš kasnije iskoristiti kod pokretanja vlastitog biznisa.
-
almir90
#23 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Ovo je neki prosjek, sve zavisi kod koga se ti zaposliš, možda taj nije teški kapitalac, ko zna. Ne možemo suditi čovjeku, a da i ne znamo ko je i šta je.Tarik28 wrote:
nisam ja gladan para ja samo zelim da znam kolika je poštena podjela prihoda /učinak na zaposlenog i kapitalistu a i zelim zadrzati obraz, da ne idem kod konkurencije ako sam mozda bio i posteno placen, uglavnom na osovu svega recenog skoro idem u privatne vode jer ipak 10-15% koje dobijem od RUC-a je premalo a mislim da i ostale gazde u BiH imaju gladne oci, nadam se samo da i ja vremenom u privatluku necu ogladniti i postati robovlasnik
U privatnom biznisu ćeš nekada zaraditi 1000, nekada 10 000, nekada ćeš biti u minusu jer su ti rashodi veći od prihoda, sve to nosi svoje obaveze i poteškoće. Već sam ti napisao, ukoliko smatraš da od samog početka možeš imati istu klijentelu i ponuditi kvalitetno odrađen posao, onda privatno, ako ne možeš ponuditi isto kao i ta firma, ili barem približno nemoj letiti grlom u jagode. I treba dugoročno razmišljati, nemoj misliti da ćeš sve steći što ti treba u roku 5-10 godina, a ostatak života se penzionisati, a radeći za drugog pri tome.
-
Org
#24 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Tarik,
Sudeci po tome kako baratas terminima zarada, dobit i slicno, sacekaj jos neko vrijeme sa vlastitim businessom.
Drugo ukolik si tako dobar operativac (inzinjer, programer ili sta vec) nema sanse da si dobar u organizaciji posla.
Ljudi jednostavno tesko mogu biti dobri i u jednom i u drugom, cast izuzetcima.
Vodjenje vlastitog businessa je zajebana rabota (ne bih da te obeshrabim) vjeruj mi, nije za svakoga, lako je biti sanjar ali realnost je nesto drugo.
Sudeci po tome kako baratas terminima zarada, dobit i slicno, sacekaj jos neko vrijeme sa vlastitim businessom.
Drugo ukolik si tako dobar operativac (inzinjer, programer ili sta vec) nema sanse da si dobar u organizaciji posla.
Ljudi jednostavno tesko mogu biti dobri i u jednom i u drugom, cast izuzetcima.
Vodjenje vlastitog businessa je zajebana rabota (ne bih da te obeshrabim) vjeruj mi, nije za svakoga, lako je biti sanjar ali realnost je nesto drugo.
-
modem33
#25 Re: Koliko zaraditi za gazdu?
Tarik28 wrote:nisam ja gladan para ja samo zelim da znam kolika je poštena podjela prihoda /učinak na zaposlenog i kapitalistu a i zelim zadrzati obraz, da ne idem kod konkurencije ako sam mozda bio i posteno placen, uglavnom na osovu svega recenog skoro idem u privatne vode jer ipak 10-15% koje dobijem od RUC-a je premalo a mislim da i ostale gazde u BiH imaju gladne oci, nadam se samo da i ja vremenom u privatluku necu ogladniti i postati robovlasnikalmir90 wrote: Ukoliko smatraš odmah u startu možeš imati te klijente koje vlasnik firme za kojeg bi radio, imaš znanje i vještine da odradiš kvalitetan posao, onda nema sumnje, treba da pokreneš vlastiti posao. Ukoliko nemaš iskustva, veze, poznanstva itd., zaposli se i gledaj kako da pokupiš što više korisnih informacija, koje ćeš kasnije iskoristiti kod pokretanja vlastitog biznisa.
pogresno ti je rezonovanje , vlasnik placa radniku platu koliko se dogovorite .... pa makar ovaj ostvario profit 1 milion KM godisnje ili 10.000 KM minusa .... vecina ljudi misli logikom "kopiranja" .... u fazonu "ako moze i on kao mogu i ja" .... al takva logika ne prolazi na trzistu u BIH-a jer ima puno faktora koje treba uticati da se ostvari profit : (konekcije s politicarima, kupci, jacina konekcija, troskovi) ...
Znat ces odgovor "kako si dobar" kad osnujes vlastiti biznis ... pa ces tada vidjet surovu istinu da li si dobar ili nisi. Ovako samo moze nagadjati.