Koliko vode (po)trosite?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
The_Fluid

#1 Koliko vode (po)trosite?

Post by The_Fluid »

Ponukan vijescu da je izmisljen stroj za pranje rublja bez vode, odlucih se da otvorim ovu temu, vec neko vrijeme pratim desavanja oko pitke vode i frapantne su informacije o kolicini potrosene vode u svijetu kojeg danas zovemo razvijenim.

Vjerovatno su nekad tako zvali i egipatsku civilizaciju, i etrursku i fenicansku i civilizaciju Asteka i Maja.

Jedna minuta, npr. otvorene slavine ili tusa potrosi 20 litara ciste vode.

Da li i najmanje pazite koliko vode potrosite?

U Bosni i Hercegovini je odavno uvrijezeno da smo mi zemlja pitke vode i da ako nista imamo toga.
Koliko je to istina drugo je pitanje, a sve je manje istina.
Istina je da je globalizacija donijela nove uvjete opstanka covjeku i da se on sa istima itekako lose nosi.

Evo i vijesti o stroju za pranje rublja:

Stroj za pranje rublja koji mrlje iz odjeće uklanja bez vode u samo nekoliko minuta razvijen je na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, objavilo je sveučilište u srijedu. Za čišćenje robe koristi se negativnim ionima, komprimiranim zrakom i deodoranima. Studenti industrijskog dizajna Wendy Chua (21) i Gabriel Tan (23) kažu kako ih je na izum nadahnula tehnologija pročišćavaća zraka koji pomoću negativnih iona uklanjaju nečistoću i bakterije, što omogućuje lakše usisavanje čestica prljavštine.
Last edited by The_Fluid on 16/11/2005 21:58, edited 1 time in total.
simster

#2 Re: Koliko vode trosite?

Post by simster »

The_Fluid wrote:Ponukan vijescu da je izmisljen stroj za pranje rublja bez vode, odlucih se da otvorim ovu temu, vec neko vrijeme pratim desavanja oko pitke vode i frapantne su informacije o kolicini potrosene vode u svijetu kojeg danas zovemo razvijenim.

Vjerovatno su nekad tako zvali i egipatsku civilizaciju, i etrursku i fenicansku i civilizaciju Asteka i Maja.

Jedna minuta, npr. otvorene slavine ili tusa potrosi 20 litara ciste vode.

Da li i najmanje pazite koliko vode potrosite?

U Bosni i Hercegovini je odavno uvrijezeno da smo mi zemlja pitke vode i da ako nista imamo toga.
Koliko je to istina drugo je pitanje, a sve je manje istina.
Istina je da je globalizacija donijela nove uvjete opstanka covjeku i da se on sa istima itekako lose nosi.

Evo i vijesti o stroju za pranje rublja:

Stroj za pranje rublja koji mrlje iz odjeće uklanja bez vode u samo nekoliko minuta razvijen je na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, objavilo je sveučilište u srijedu. Za čišćenje robe koristi se negativnim ionima, komprimiranim zrakom i deodoranima. Studenti industrijskog dizajna Wendy Chua (21) i Gabriel Tan (23) kažu kako ih je na izum nadahnula tehnologija pročišćavaća zraka koji pomoću negativnih iona uklanjaju nečistoću i bakterije, što omogućuje lakše usisavanje čestica prljavštine.
ja se tusiram svaki dan po 4-5 sati. uglavnom, ogromne kolicine vode trosim na tusiranje. kao sto je neko navucen na hors tako sam ja na tus.
manijak1

Post by manijak1 »

Ja je štedim od 96-e :oops: .
Što se tiče ove mašine za pranje bez vode ........ :oops: kako djeluje na bijeli veš :? :D .........revolucija na pomolu .......ekonomske i druge ........posljedice ovog izuma ako se industrijalizira ........biće globalne :oops:
alek

Post by alek »

kazu da je u vanrednim uslovima moguce lako oprati prasinom ili pepelom :? ali ovo bi se vezalo za masinu za pranje sudja
najozbiljnije

:D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Za one koji ne znaju masina za pranje vesa je jedan od najvecih zagadjivaca gledano sa aspekta vode koja odlazi iz stanova i kuce.
Prvenstveno zbog sredstava koja se koriste za ciscenje.

Sama masina, uzima vodu pet puta, stariji modeli trose 5x 20 litara po jednom pranju, dok je kod novijih to smanjeno na 5 x 15 litara po jednom pranju (kompletnom).
mačak u čizmama

#6 Re: Koliko vode trosite?

Post by mačak u čizmama »

simster wrote:
ja se tusiram svaki dan po 4-5 sati.
pa...pomaže li :?
sanaman

Post by sanaman »

jedan interesantan podatak :

25% stanovnistva koristi 75% svjetskih sirovina

75% stanovnistva koristi 25% svjetskih sirovina

naravno u korist sjeverne polovice zemaljske kugle.....
hananah

Post by hananah »

ma ja uvijek mislim na one koji nemaju vode, ali ako ja manje trosim njima sigurno nece biti vise :( no ipak pazim pravo, nesto mi to navika, mada voda nije skupa, meni mjesecno dodje racun oko 4-5 KM
Post Reply