Ponukan vijescu da je izmisljen stroj za pranje rublja bez vode, odlucih se da otvorim ovu temu, vec neko vrijeme pratim desavanja oko pitke vode i frapantne su informacije o kolicini potrosene vode u svijetu kojeg danas zovemo razvijenim.
Vjerovatno su nekad tako zvali i egipatsku civilizaciju, i etrursku i fenicansku i civilizaciju Asteka i Maja.
Jedna minuta, npr. otvorene slavine ili tusa potrosi 20 litara ciste vode.
Da li i najmanje pazite koliko vode potrosite?
U Bosni i Hercegovini je odavno uvrijezeno da smo mi zemlja pitke vode i da ako nista imamo toga.
Koliko je to istina drugo je pitanje, a sve je manje istina.
Istina je da je globalizacija donijela nove uvjete opstanka covjeku i da se on sa istima itekako lose nosi.
Evo i vijesti o stroju za pranje rublja:
Stroj za pranje rublja koji mrlje iz odjeće uklanja bez vode u samo nekoliko minuta razvijen je na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, objavilo je sveučilište u srijedu. Za čišćenje robe koristi se negativnim ionima, komprimiranim zrakom i deodoranima. Studenti industrijskog dizajna Wendy Chua (21) i Gabriel Tan (23) kažu kako ih je na izum nadahnula tehnologija pročišćavaća zraka koji pomoću negativnih iona uklanjaju nečistoću i bakterije, što omogućuje lakše usisavanje čestica prljavštine.
Koliko vode (po)trosite?
Moderator: anex
-
The_Fluid
#1 Koliko vode (po)trosite?
Last edited by The_Fluid on 16/11/2005 21:58, edited 1 time in total.
-
simster
#2 Re: Koliko vode trosite?
ja se tusiram svaki dan po 4-5 sati. uglavnom, ogromne kolicine vode trosim na tusiranje. kao sto je neko navucen na hors tako sam ja na tus.The_Fluid wrote:Ponukan vijescu da je izmisljen stroj za pranje rublja bez vode, odlucih se da otvorim ovu temu, vec neko vrijeme pratim desavanja oko pitke vode i frapantne su informacije o kolicini potrosene vode u svijetu kojeg danas zovemo razvijenim.
Vjerovatno su nekad tako zvali i egipatsku civilizaciju, i etrursku i fenicansku i civilizaciju Asteka i Maja.
Jedna minuta, npr. otvorene slavine ili tusa potrosi 20 litara ciste vode.
Da li i najmanje pazite koliko vode potrosite?
U Bosni i Hercegovini je odavno uvrijezeno da smo mi zemlja pitke vode i da ako nista imamo toga.
Koliko je to istina drugo je pitanje, a sve je manje istina.
Istina je da je globalizacija donijela nove uvjete opstanka covjeku i da se on sa istima itekako lose nosi.
Evo i vijesti o stroju za pranje rublja:
Stroj za pranje rublja koji mrlje iz odjeće uklanja bez vode u samo nekoliko minuta razvijen je na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, objavilo je sveučilište u srijedu. Za čišćenje robe koristi se negativnim ionima, komprimiranim zrakom i deodoranima. Studenti industrijskog dizajna Wendy Chua (21) i Gabriel Tan (23) kažu kako ih je na izum nadahnula tehnologija pročišćavaća zraka koji pomoću negativnih iona uklanjaju nečistoću i bakterije, što omogućuje lakše usisavanje čestica prljavštine.
- manijak1
Ja je štedim od 96-e
.
Što se tiče ove mašine za pranje bez vode ........
kako djeluje na bijeli veš
.........revolucija na pomolu .......ekonomske i druge ........posljedice ovog izuma ako se industrijalizira ........biće globalne 
Što se tiče ove mašine za pranje bez vode ........
-
The_Fluid
Za one koji ne znaju masina za pranje vesa je jedan od najvecih zagadjivaca gledano sa aspekta vode koja odlazi iz stanova i kuce.
Prvenstveno zbog sredstava koja se koriste za ciscenje.
Sama masina, uzima vodu pet puta, stariji modeli trose 5x 20 litara po jednom pranju, dok je kod novijih to smanjeno na 5 x 15 litara po jednom pranju (kompletnom).
Prvenstveno zbog sredstava koja se koriste za ciscenje.
Sama masina, uzima vodu pet puta, stariji modeli trose 5x 20 litara po jednom pranju, dok je kod novijih to smanjeno na 5 x 15 litara po jednom pranju (kompletnom).
-
mačak u čizmama
#6 Re: Koliko vode trosite?
pa...pomaže lisimster wrote:
ja se tusiram svaki dan po 4-5 sati.