Koliko "vjecitih" studenata zapravo zavrsi studij?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dobar osjecaj

#1 Koliko "vjecitih" studenata zapravo zavrsi studij?

Post by dobar osjecaj »

Naisla sam na neku staru vijest za "vjecite studente" (u ovom kontekstu studente koji su upisali fakultete prije uvodjenja Bolonje) na fakultetima u RS produzava mogucnost da zavrse studij do kraja skolske 2015/16. Ne znam je li rok u FBiH istekao u septembru 2012. ili je to nesto jos produzavano.
Pitam se kolika je vjerovatnoca uopste da ljudi koji su iz bilo kojih razloga prekinuli studij, narocito oni koji su odslusali sve godine predavanja i preostao im je ispit ili dva i mozda diplomski, ikada zapravo zavrse studij. Poznajem relativno puno ljudi koji se nikada nisu stigli vratiti i dovrsiti taj naizgled sitni poslic. Zivot ih je pregazio ili im vise nije bilo bitno. Neki su cijeli zivot isfrustrirani zbog toga, nekima je svejedno.

Koliko ljudi se nakon sto nadju dobar posao, osnuju porodicu, zatrpa brojnim obavezama...stigne vratiti i zavrsiti zapoceti studij? Zasto ima toliko puno ljudi koji uprkos nekad samo jednom preostalom ispitu nisu u stanju da se vrate i zavrse zapoceti posao?
miki27A

#2 Re: Koliko "vjecitih" studenata zapravo zavrsi studij?

Post by miki27A »

Evo da prijavim rodjaka, mislim da je nekad u maju (napokon) diplomirao. Radi, ozenjen, curica rodjena i prohodala vec dok je on to zavrsio. A studij je poceo prije 8 ili 9 godina, vise sam zaboravila tacno kada.
channel10

#3 Re: Koliko "vjecitih" studenata zapravo zavrsi studij?

Post by channel10 »

dobar osjecaj wrote:Naisla sam na neku staru vijest za "vjecite studente" (u ovom kontekstu studente koji su upisali fakultete prije uvodjenja Bolonje) na fakultetima u RS produzava mogucnost da zavrse studij do kraja skolske 2015/16. Ne znam je li rok u FBiH istekao u septembru 2012. ili je to nesto jos produzavano.
Pitam se kolika je vjerovatnoca uopste da ljudi koji su iz bilo kojih razloga prekinuli studij, narocito oni koji su odslusali sve godine predavanja i preostao im je ispit ili dva i mozda diplomski, ikada zapravo zavrse studij. Poznajem relativno puno ljudi koji se nikada nisu stigli vratiti i dovrsiti taj naizgled sitni poslic. Zivot ih je pregazio ili im vise nije bilo bitno. Neki su cijeli zivot isfrustrirani zbog toga, nekima je svejedno.

Koliko ljudi se nakon sto nadju dobar posao, osnuju porodicu, zatrpa brojnim obavezama...stigne vratiti i zavrsiti zapoceti studij? Zasto ima toliko puno ljudi koji uprkos nekad samo jednom preostalom ispitu nisu u stanju da se vrate i zavrse zapoceti posao?
Mislim da je u FBIH-a vec produzeno do 2018. godine. A koliko ih zavrsi, to niko ne zna. Puno vise ih ostane na tim polozenim ispitima nego sto ih ikad zavrsi sve do kraja.
dobar osjecaj

#4 Re: Koliko "vjecitih" studenata zapravo zavrsi studij?

Post by dobar osjecaj »

channel10 wrote:Mislim da je u FBIH-a vec produzeno do 2018. godine. A koliko ih zavrsi, to niko ne zna. Puno vise ih ostane na tim polozenim ispitima nego sto ih ikad zavrsi sve do kraja.
Nisam znala da je produzen rok u FBiH.

Sjecam se kad sam nakon odslusane zadnje godine studija prihvatila posao, koliko su se ljudi uzasavali misleci da cu odustati od studija. Medju njima je bilo par ljudi koji su tad imali vec pedesetak godina, studirali su isto sto i ja, ostali na jednom, dva ispita ili samo diplomskom i nikad nisu skupili hrabrosti da se vrate na fakultet i dovrse to. Radili su razlicite poslove, neki slabije neki bolje placene ali kod ovih sto su bili najglasniji protivnici zaposljavanja prije zavrsetka studija je bilo par ljudi koji su govorili kako im je ta mrlja ostavila zivotni trag nize vrijednosti.
Post Reply