Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ljuspica

#1 Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by ljuspica »

Idem na more, ali mjesto gdje cu boraviti nema ni blizu bankomat Sparkasse banke (to je Erste banka u Hrvatskoj). Obzirom da je najblizi bankomat Splitksa banka, zna li neko iz iskustva koliko posto uzimaju sa racuna ako bude morala podic sa njihovog bankomata?
siimee

#2 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by siimee »

Nisam nikada dizao u Cro na drugim bankomatima, ali znam za Srbiju da sam dizao 3 puta na nekom njihovom bankomatu i da su mi svaki put naplatili ~10KM provizije.
uglavnomja

#3 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by uglavnomja »

tu ti pare uzima tvoja domicilna banka, recimo ovdje imas 1% ako si u rba https://www.raiffeisenbank.ba/templates ... i_2015.pdf
HAVANA

#4 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by HAVANA »

Ne isplati ti se to,uzece ti sigurno 10 km i vise.
Kitrona

#5 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by Kitrona »

Ako uzimaš na bankomatu druge banke unutar Hrvatske uzmu ti 20 kuna (Podaci za Zabu). Ovo vrijedi samo za Hrvatsku. Ne znam kako se to odnosi na strane banke.
sumirprimus

#6 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by sumirprimus »

meni nisu nista uzeli,cak sta vise dali mi 500 kuna..izasla i priznanica :shock:
Bodkin

#7 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by Bodkin »

Unicredit nista ne uzima ako dizem na bankomatima zagrebacke banke. Mislim da ti uzmu 1% za konversiju valute
muha_sa

#8 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote:meni nisu nista uzeli,cak sta vise dali mi 500 kuna..izasla i priznanica :shock:
jesul ti karticu vrnuli :?
Emx

#9 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by Emx »

Unicredit provjereno ne uzima nista jer je ista grupacija, a na Raifeisen sam se opekao (10 KM ili 10% od iznosa, ako dizes preko 100 KM onda je 10%)
sumirprimus

#10 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by sumirprimus »

muha_sa wrote:
sumirprimus wrote:meni nisu nista uzeli,cak sta vise dali mi 500 kuna..izasla i priznanica :shock:
jesul ti karticu vrnuli :?
nisu meni, ja zenu poturim :D
Gandra_1

#11 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by Gandra_1 »

Ni Sparkasse banka, nema proviziju ako se podize na bankomatima ERSTE banke bilo gdje u Evropi...

Ja sam podizao novac u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji bez problema...

Kazes da u tom mjestu nema Erste bankomat, mozes na njihovoj stranici za Hrvatsku provjeriti gdje sve imaju bankomate
XiiLLy

#12 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by XiiLLy »

uopće nije strašno to što ti naplate proviziju za podizanje novca

naravno ukoliko nađeš bankomat svoje banke, a vjerovatno možeš naći

u tom slučaju ti neće naplatiti ništa

osim razlike u kursu valute, npr. mi svi mijenjamo kune u odnosu 4/1, ali tamo nije takav kurs

ja sam podizao u Zagrebu 100 kuna sa bankomata i na izvodu sam video da me je to koštalo 26KM, umjesto 25 kako bi me koštalo u BIH da na benzinskoj pumpi zamijenim za 100 kuna novac

tako da uopće nije problem, radije nosim kartice nego keš

i naravno svako plaćanje po trgovinama u HR ti se ne naplaćuje nikakava provizija
dobar osjecaj

#13 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by dobar osjecaj »

Gledam na izvodu s OTP bankomata na iznos od povucenih 200 kuna, 0.50 KM za konverziju valute i 5 km provizije za isplatu novca. Znaci na pedeset maraka, 5.50 maraka za uslugu.
drndalo

#14 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by drndalo »

dobar osjecaj wrote:Gledam na izvodu s OTP bankomata na iznos od povucenih 200 kuna, 0.50 KM za konverziju valute i 5 km provizije za isplatu novca. Znaci na pedeset maraka, 5.50 maraka za uslugu.
Da pogadjam, Raiffeisen banka Sarajevo ?
dobar osjecaj

#15 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by dobar osjecaj »

drndalo wrote:
dobar osjecaj wrote:Gledam na izvodu s OTP bankomata na iznos od povucenih 200 kuna, 0.50 KM za konverziju valute i 5 km provizije za isplatu novca. Znaci na pedeset maraka, 5.50 maraka za uslugu.
Da pogadjam, Raiffeisen banka Sarajevo ?
Ne. SB.
drndalo

#16 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by drndalo »

Ja sam mislio da je samo jos RZB ta koja naplacuje "roaming" za koristenje kartice (cak i debitne) u inostrantvu + kursna razlika... Zato ih vise i ne koristim u te svrhe odavno...

Pocetniku teme, pitaj u svojoj banci kolike naknade naplacuju za dizanje cash-a na tudjem bankomatu vani...
ljuspica

#17 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by ljuspica »

drndalo wrote:Ja sam mislio da je samo jos RZB ta koja naplacuje "roaming" za koristenje kartice (cak i debitne) u inostrantvu + kursna razlika... Zato ih vise i ne koristim u te svrhe odavno...

Pocetniku teme, pitaj u svojoj banci kolike naknade naplacuju za dizanje cash-a na tudjem bankomatu vani...
Pocetnik teme pitao danas ...oni kazu da UPRAVO TVOJA BANKA uzima proviziju ako podignes sa bankomata neke druge banke. Fora je u tome sto cu negdje u nedodjiji biti nesto duze a na karticu ce mi lijegati zaradjeni novac, tako da ce mi naravno i trebati da u toku godisnjeg podinem sa bankomata to sto mi legne. Kad mi kazu vidi gdje ti je najblizi bankomat erste banke samo se nasmijem,jer...ljudi moji znate gdje je to ...morala bi promjenit i bus i auto i cipelcug i čamac i brod da dodjem za 6-7 sati do najblizeg bankomata erste banke :)
Dakle kad sam pitala koliko uzimaju proviziju ako dignem novac sa npr. splitkse banke tj.bankomata rekose mi 2,5 %...pa ne znam da li je to moguce....mislim malo mi zvuci na 100 kuna da mi uzmu 2,5 kune kako vec....
drndalo

#18 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by drndalo »

Malo ? Mozes im dati i vise... Sala-mala... Vjerovatno ima i neki min. iznos, tipa 2.5%, ali min. 5 KM... Pa gledaj ako vec dizes, da dizes rjedje, ali vecu sumu...

U principu ne bi trebalo biti nista nepovoljnije nego da mijenjas gotovinu u mjenjacnici... I tu zaracunavaju svasta...
ljuspica

#19 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by ljuspica »

drndalo wrote:Malo ? Mozes im dati i vise... Sala-mala... Vjerovatno ima i neki min. iznos, tipa 2.5%, ali min. 5 KM... Pa gledaj ako vec dizes, da dizes rjedje, ali vecu sumu...

U principu ne bi trebalo biti nista nepovoljnije nego da mijenjas gotovinu u mjenjacnici... I tu zaracunavaju svasta...
Pa i necu dizat vise od jednom ili dva puta. Na portalima Hr. pise kako na 100 kuna uzimaju 25, te da se treba pripaziti kad se koriste bankomati drugih banaka.Nejasno mi je,ali ovo je pitanje koje bi trebalo svakoga da zanima ko koristi bankomat karticu i ide na putovanja van BiH...
drndalo

#20 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by drndalo »

Ne odnosi se na Hrvatsku jer imam Unicredit kartice koje svakako na ZaBa-i nemaju provizije, ali sam izvan EUR zone tim karticama dizao lovu u UK i Turskoj, i nije mi bilo nista nepovoljnije sve u svemu nego da sam mijenjao cash u mjenjacnicama... I u mjenjacnicama naplacuju uslugu + kursnu razliku, a ovdje sa karticama im je lakse, ne moraju se zezati sa tvojom gotovinom, samo ti virtuelne pare preracunaju, i sebi neki % uzmu za uslugu. Najcisca lova...

Provjeri sa svojom bankom ponovo (napismeno) koliko ce ti uzeti za dizanje para na tudjem bankomatu, i sacuvaj to za slucaj da bude odstupanja. Pitaj i jeli to jedini trosak, ili ima jos nesto sto te moze iznenanditi (kao kod RZB i SB "roaming")... Potrazi im i na web-strani sta pise o tome, i spasi stranicu. Sve u svemu to ne bi trebalo da bude neki extremno skup sport da bi se zbog njega brinula.
trougao

#21 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by trougao »

ljuspica wrote:Idem na more, ali mjesto gdje cu boraviti nema ni blizu bankomat Sparkasse banke (to je Erste banka u Hrvatskoj). Obzirom da je najblizi bankomat Splitksa banka, zna li neko iz iskustva koliko posto uzimaju sa racuna ako bude morala podic sa njihovog bankomata?
placaj svugdje direktno karticom, povoljniji kurs nego da mijenjas marke u kune! Ovo ti je informacija iz moga licnog iskustva..
ing-ecc

#22 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by ing-ecc »

Podigao 500 HRK na RBB bankomatu u Splitu sa RBB kartice, a zaracunali mi:
130 KM + 1.31 KM (razlike u konv.) + 10 KM ( naknada za podizanje gotovine).
Koristio sam i u drugim drzavama al mi se cini da nije bilo ovih 10-ak KM za naknade.
Nisam previse ni obracao paznju a tema me potakla da ovaj put i ja provjerim sta to banke uzimaju i zaracunavaju.
ljuspica

#23 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by ljuspica »

ing-ecc wrote:Podigao 500 HRK na RBB bankomatu u Splitu sa RBB kartice, a zaracunali mi:
130 KM + 1.31 KM (razlike u konv.) + 10 KM ( naknada za podizanje gotovine).
Koristio sam i u drugim drzavama al mi se cini da nije bilo ovih 10-ak KM za naknade.
Nisam previse ni obracao paznju a tema me potakla da ovaj put i ja provjerim sta to banke uzimaju i zaracunavaju.
E da,mene ta naknad u biti najvise i zanima.Dakle tebi su zaracunali 10 KM..zanima me bas da li je to fiksno,npr.ako podisgnes 500 KM da ti obracunaju isto 10 KM ili uzmu vise?E to mi je frka..
mayab

#24 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by mayab »

Jel stvarno problem par klikova po stranici tvoje banke???
http://www.sparkasse.ba/bs/Downloads/84 ... 052015.pdf
Tu fino pise 2,5 % , minimalno 10 KM
Dakle, 10 KM ti ode svakako, koliko god malo podigao ( do 400 KM), a ako podignes vise od 400 KM, recimo 500 KM , 2,5 % ti je 12,5 KM!
karanana

#25 Re: Koliko uzimaju provizije sa bankomata u Hr.?

Post by karanana »

mayab wrote:Jel stvarno problem par klikova po stranici tvoje banke???
http://www.sparkasse.ba/bs/Downloads/84 ... 052015.pdf
Tu fino pise 2,5 % , minimalno 10 KM
Dakle, 10 KM ti ode svakako, koliko god malo podigao ( do 400 KM), a ako podignes vise od 400 KM, recimo 500 KM , 2,5 % ti je 12,5 KM!
znaci nista to erste bankomat bez naknade?
Post Reply