Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- alucarda
#1 Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Sta mislite? Da li se ljudi bespotrebno zadovoljavaju sa losim vezama/brakovima? Pogotovu srednjovjecni ljudi koji imaju djecu. Zasto ljudi odluce da ostanu u losem braku? Na ovo jako cesto nailazim, ljudi radije trpe i nesretni su, nego se odluce da budu single i pokusaju ponovo.
Nikad mi nije bilo jasno, zasto pate i zasto su jadni kad imaju samo 1 zivot. Znam brakove koji su prakticno bez seksa godinama, ili gdje jedno zna da drugo vara ali ljudi ostaju zajedno. Grozniji primjeri ukljucuju brakove gdje je jedno nasilnik ili alkoholicar. I opet se daju izgovori, ostajemo zajedno zbog djece (najgluplji izgovor)....ili kako sad poceti ponovo sa 40 godina (materijalna sigurnost).
Kako to da sa godinama, neki od nas gube volju za zivotom.
Ima i mladih koji losu vezu tesko prekidaju, kao da nikoga vise nece naci. Ili se vezu samo za prvu osobu koja naleti pa se onda prilagodjavaju.
Nikad mi nije bilo jasno, zasto pate i zasto su jadni kad imaju samo 1 zivot. Znam brakove koji su prakticno bez seksa godinama, ili gdje jedno zna da drugo vara ali ljudi ostaju zajedno. Grozniji primjeri ukljucuju brakove gdje je jedno nasilnik ili alkoholicar. I opet se daju izgovori, ostajemo zajedno zbog djece (najgluplji izgovor)....ili kako sad poceti ponovo sa 40 godina (materijalna sigurnost).
Kako to da sa godinama, neki od nas gube volju za zivotom.
Ima i mladih koji losu vezu tesko prekidaju, kao da nikoga vise nece naci. Ili se vezu samo za prvu osobu koja naleti pa se onda prilagodjavaju.
-
eki to
#2 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
navika, siguran metak, strah od samoce itd
- alucarda
#3 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
i to je dovoljno da budes i ostanes jadan svaki dan? to stvarno ne razumijem.eki to wrote:navika, siguran metak, strah od samoce itd
Biti single ne znaci bit sam, isto kao sto i biti u braku ne garantuje da nisi sam. Ako razumijes sta hocu reci.
-
eki to
#4 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
ma razumijem ja tebe odlicno, cak sta vise i slazem se sa tobom, nego nabacah par stvari vezanih za tvoje pitanje zasto ne izlaze iz tih veza 
- JThomas
#5 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
pa što se boje da bi im bilo još gore.
a onda i djeca, pa čisto materijalni razlozi - zajednički krediti, stanovanje i slično. ovo je siromašna zemlja, mnogo je ljudi koji solo jednostavno ne bi imali gdje ili od čega da žive, koji se jedva krpe i u dvoje a sami bi pali ispod ruba egzistencije.
a onda i djeca, pa čisto materijalni razlozi - zajednički krediti, stanovanje i slično. ovo je siromašna zemlja, mnogo je ljudi koji solo jednostavno ne bi imali gdje ili od čega da žive, koji se jedva krpe i u dvoje a sami bi pali ispod ruba egzistencije.
- alucarda
#6 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Strah kao motiv je veliki faktor u ponasanju, slazem se.JThomas wrote:pa što se boje da bi im bilo još gore.
Pa nece djeca nestati ako oni prekinu brak. Znam sta govoris, ali taj mi je izgovor najiracionalniji. Ma nije to samo kod nas. To je uobicajeno kod ljudi generalno.
- alucarda
#7 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
tacno takom@m@ wrote:za promjenu treba hrabrosti i da se dobro izvaga sta su prioriteti. ljudi ostaju dugo i nesretnom, ne funkcionalnom zajednickom zivotu radi djece, radi navike, sigurnosti, nakon braka biti ponovo sam...hm treba imati m... , poceti sve iznova i opet ponavljam SAM...tako da je nekome lakse i jednostavnije, sutiti, trpiti.
Samo mene zanima zasto ljudi izgube hrabrost/volju i puste da ih vodi strah kad nisu bili takvi kad su bili mladji.
- Neradnik
#8 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Mozda zbog ovogaalucarda wrote: Samo mene zanima zasto ljudi izgube hrabrost/volju i puste da ih vodi strah kad nisu bili takvi kad su bili mladji.
- alucarda
#9 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Gospodin_bez_kravate wrote:Mozda zbog ovogaalucarda wrote: Samo mene zanima zasto ljudi izgube hrabrost/volju i puste da ih vodi strah kad nisu bili takvi kad su bili mladji.![]()
Ja ovu pjesmu shvatam ironicno, tako da mi nije bas neki odgovor
- Neradnik
#10 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Pa dobro.Uglavnom sve je lako kad si mlad
Zavisi sve sta znam neko nema volje,zelje za nekim novim pocetkom...b@b@ je objasnila uglavnom.
Ma nikom nije idealno ko kaze da jest laze u svakom braku-vezi ima neki problem.Kakav bi zivot
bio bez problema?
Nikakav
Zavisi sve sta znam neko nema volje,zelje za nekim novim pocetkom...b@b@ je objasnila uglavnom.
Ma nikom nije idealno ko kaze da jest laze u svakom braku-vezi ima neki problem.Kakav bi zivot
bio bez problema?
Nikakav
-
Nur_
#11 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Osnovni problem je što ljudi ne znaju šta TAČNO žele, šta ih usrećuje... Mnogi brakovi su sklopljeni jer je kao došao vakat (rodbina, prijatelji i okolina rekli da je vrijeme
). Ljudi su u vezama jer vide da je dosta njihovih prijatelja u vezama, iako nisu sretni...ali..., dižu sebi osjećaj vrijednosti - jer oni imaju nekoga, nisu sami - "probirači". Lakše je ići linijom manjeg otpora, pa kao svi "trpe", nije ništa idealno... Ima ljudi koji mogu biti s nekim tek tako, jednostavno su takvi i onda oni vrše pritisak na ostale - šta hoćeš, smiri se kao svi normalni ljudi...i tako sve to ide u krug.
Neko se nakon par godina "probudi", shvati šta želi...nije to to što ima, ali opet nema hrabrosti da to sve ostavi i krene ispočetka, jer je opet veliki pritisak okoline. Znati se nositi sa svojim okruženjem, znati šta ti tačno želiš i imati hrabrosti da se boriš za sebe, rješenje je većine problema.
Neko se nakon par godina "probudi", shvati šta želi...nije to to što ima, ali opet nema hrabrosti da to sve ostavi i krene ispočetka, jer je opet veliki pritisak okoline. Znati se nositi sa svojim okruženjem, znati šta ti tačno želiš i imati hrabrosti da se boriš za sebe, rješenje je većine problema.
- Not My Idea
#12 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Strah od samoce, rizika, nepoznatog.
-
dječak sa šibicama
#13 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Meni se cini da je vecina brakova takvog tipa, bar ove koje ja znam, cujem za njih i slicno.
Sta ih drzi skupa, i zasto ne potraze nekoga ko mu/joj vise odgovara, ne znam.
-
FreakyStyley
#14 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
Takodjer, veliki utjecaj ima i faktor: " Sta ce kolegice s posla, rodbina i komsije rec."
- vazi
#15 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
pa evo sam si dao si odgovordječak sa šibicama wrote:Meni se cini da je vecina brakova takvog tipa, bar ove koje ja znam, cujem za njih i slicno.
Covjek se nekada ne slaze sam sa sobom a ne s nekim drugim
Nego, dodju djeca, okrenes se oko sebe kod svakog isto, nema idealnog braka jer ga cine ljudi a ljudi nisu perfektni pa ne moze biti ni nihova zajednica ..I zasto onda mijenjati, ova/ovaj je bar majka/otac djetetu...Zar se nije bolje potruditi pa izgraditi tu neku zdravu porodicu?
i mozda u brak stupati sa manje iluzija...
- loose end
#16 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
slazem se donekle s @vazi, mene vise zanima zasto ljudi ne rade ozbiljnije na tome da poprave ono sto im ne stima u brakovima. naravno, nekad se jednostavno dodje do tacke kada se vise nema sta popravljati... medjutim, problem je sto se vrlo cesto ta tacka dosegne zato sto se problemi nisu rjesavali dok su se jos mogli rijesiti.
ljudi kao da ne kontaju da u svaku vezu treba ulagati i izgradjivati je, pa mislim valja provesti s nekim nekoliko decenija u braku, buditi se svako jutro pored te osobe. ljudi se naviknu jedni na druge, zatim ide udaljavanje, izostanak kvalitetne komunikacije, a onda se krene kontati "eh, ma bolje bi meni bilo s nekim drugim". a problem je cesto u nama samima i treba biti iskren pa priznati to sebi.
hocu da kazem, jasno je meni da ima brakova kojima jedino razvod (ili raskid, ako govorimo o vezama) moze biti sretan kraj. ali nekako mi se cini da precesto zanemarujemo srz problema, a po mom misljenju je to nespremnost da radimo na sebi i na odnosu sa zivotnim partnerom. a onda za nekoliko godina dodje do toga da ljudi koji su se nekad zaklinjali jedno u drugo pocnu razmisljati o tome da li je promjena koja se spominje u naslovu teme jedino rjesenje za probleme koje imaju.
nije ljubav ono sto se servira na filmovima, mislim da su nerealna ocekivanja najveci problem kada su u pitanju ove stvari.
ljudi kao da ne kontaju da u svaku vezu treba ulagati i izgradjivati je, pa mislim valja provesti s nekim nekoliko decenija u braku, buditi se svako jutro pored te osobe. ljudi se naviknu jedni na druge, zatim ide udaljavanje, izostanak kvalitetne komunikacije, a onda se krene kontati "eh, ma bolje bi meni bilo s nekim drugim". a problem je cesto u nama samima i treba biti iskren pa priznati to sebi.
hocu da kazem, jasno je meni da ima brakova kojima jedino razvod (ili raskid, ako govorimo o vezama) moze biti sretan kraj. ali nekako mi se cini da precesto zanemarujemo srz problema, a po mom misljenju je to nespremnost da radimo na sebi i na odnosu sa zivotnim partnerom. a onda za nekoliko godina dodje do toga da ljudi koji su se nekad zaklinjali jedno u drugo pocnu razmisljati o tome da li je promjena koja se spominje u naslovu teme jedino rjesenje za probleme koje imaju.
nije ljubav ono sto se servira na filmovima, mislim da su nerealna ocekivanja najveci problem kada su u pitanju ove stvari.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#17 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
nekom logikom se najbolje nikada i ne ženiti 
-
FreakyStyley
#18 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
leet wrote:nekom logikom se najbolje nikada i ne ženiti
- duplanula
#19 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
leet wrote:nekom logikom se najbolje nikada i ne ženiti
Najbolje i ne pokusati nista, odustati u pocetku?
- vazi
#20 Re: Koliko su ljudi spremni na promjenu?
mozda i nije, mozda se bolje ozeniti pa se onda posvetiti zeni i porodici i njegovati je kao najljepsi cvijetleet wrote:nekom logikom se najbolje nikada i ne ženiti
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI