Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Rasprave o vjerskim temama.
ABH017

#76 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote: http://--- NO LINKS ---/clanak/5077136/vij ... morem/?v=3
Danas, prvog dana Kurban-bajrama u Turskoj, desilo se nekoliko zanimljivih nezgoda prilikom klanja kurbana.

Čuj zanimljivih nezgoda :-)
Čuj?
I? Šta si sa ovim htio da nam pokažeš?
Možda kako su zaostali ovi muslimani?
Otiđi do Pamplone u vrijeme trke sa bikovima.
Otiđi na Oktoberfest da vidiš kako se njemačke seljačine opijaju.
Otiđi u Guču u Srbiji, na kraju otiđi u Čevljanoviće, pa vidi šta se radi (nemoj mi samo reći da je tamo muslimanski skup, jer tamo može da zaluta pokoji musliman).
Ako ćeš toliko plitko da roviš, hajmo ribolovce zabranit. Tako primitivno ubijaju male ribice.
Otiđi do Gojka ili do Maksumića u Jablanicu, ili do Miće u Šabac, pa vidi koliko janjaca ubiju u toku dana. Pa njima nešto pametuj. Oni to rade za pare.
Mislim Alikemal, vjeruj ti i radi šta god hoćeš, ali ne pripisuj meni svoje karakteristike.
Zašto onda ne palamudiš o svemu ovome i o seljakluku i lovcima koji ubijaju endemske vrste, nego si se našao baš o Islamu da truniš.
Ja razumijem tebe, ako ne znaš, ali Islam se ne svodi samo na ritualno ubijanje ovaca, kako ti to vidiš.
Klanje kurbana je nešto sasvim drugačije klanje od običnog klanja životinja. Musliman svoj kurban, najprije zavoli, pa ga kolje žrtvujući ga Allahu za ljubav. Ali ti to svakako ne možeš razumiti i spoznati, tako da moja prepirka sa tobom ovdje prestaje.
Tebi tvoja a meni moja vjera, i ja sam presretan.
Ali Kemal

#77 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:Musliman svoj kurban, najprije zavoli, pa ga kolje žrtvujući ga Allahu za ljubav. Ali ti to svakako ne možeš razumiti i spoznati, tako da moja prepirka sa tobom ovdje prestaje.
Ne mogu, priznajem :D
Svako dobro :)
broj dva

#78 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by broj dva »

ABH017 wrote:Nemam ja prvu liniju odbrane, jer nemam šta da branim. Samo hoću da ti kažem da tvoje tvrdnje nisu istinite. Valjda si negdje tako čuo ili imaš potrebu da dokažeš da je ateizam superioran teizmu, pa se koristiš svime što ti padne na um.
Ni u jednoj Islamskoj državi tvoje razmišljanje ne bi bilo kažnjivo zakonski. Opet odokativno siješ predrasude.
------
Mozda gresim ali ateizam je zakonski kaznjiv (i to smrtnom kaznom) u Iranu, Saudiskoj Arabiji i Afganistanu. Kaznjivo je biti ateista i u Nigeriji, Pakistanu,Sudanu i Somaliji, Kataru...a Iran je islamska republika ( u imenu im stoji), Saudiska Arabija i Afganistan takodje.
Ili je mozda argument da to nije pravi Islam i da to nisu prave islamske drzave ? U tom slucaju isto nema pravog kapitalizma, pravog socijalizma, pravog komunizma, pravog krscanstva...
ABH017

#79 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

broj dva wrote:
ABH017 wrote:Nemam ja prvu liniju odbrane, jer nemam šta da branim. Samo hoću da ti kažem da tvoje tvrdnje nisu istinite. Valjda si negdje tako čuo ili imaš potrebu da dokažeš da je ateizam superioran teizmu, pa se koristiš svime što ti padne na um.
Ni u jednoj Islamskoj državi tvoje razmišljanje ne bi bilo kažnjivo zakonski. Opet odokativno siješ predrasude.
------
Mozda gresim ali ateizam je zakonski kaznjiv (i to smrtnom kaznom) u Iranu, Saudiskoj Arabiji i Afganistanu. Kaznjivo je biti ateista i u Nigeriji, Pakistanu,Sudanu i Somaliji, Kataru...a Iran je islamska republika ( u imenu im stoji), Saudiska Arabija i Afganistan takodje.
Ili je mozda argument da to nije pravi Islam i da to nisu prave islamske drzave ? U tom slucaju isto nema pravog kapitalizma, pravog socijalizma, pravog komunizma, pravog krscanstva...
U pravu si, griješiš.
Toliko o tome. Ne bih da objašnjavam dalje. Prvo se raspitaj, infirmiši, pa onda piši.
jahh

#80 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by jahh »

broj dva wrote:
------
Grijesis, nije.
broj dva

#81 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by broj dva »

Dobro, grijesim, ali ne rekoste mi u cemu grijesim, koja od slecedi premisa je pogresna :

Ateizam je zakonstki kaznjiv u odredjenim drzavama.

Zakon se aktivno koristi za suzbijanje i kaznjavanje ateizma.

Medju te drzave spadaju Iran, Saudiska Arabija, Pakistan, Afganistan.

Iran, Saudiska Arabija, Pakistan i Afganistan su Islamske drzave.
derion

#82 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by derion »

Koliko znam, ateizam je zakonski zabranjen u Saudijskoj Arabiji i kažnjava se smrtnom kaznom. Osim toga, Kraljevskim dekretom br. 44 je svaki ateist proglašen teroristom [1]. To dosta govori o odnosu države naspram neistomišljenicima, koji su u ovom slučaju posebno koristi u političke svrhe.
U Alžiru je zabranjen brak između ateista/agnostika sa muslimankama [2].
Ima još jako dosta primjera o ubistvima sekularista i ateista u zemljama kao npr. Pakistan, Nigerija, S. Arabija, Katar itd.

____
[1] - Independent - Saudi Arabia declares all atheists are terrorists in new law to crack down on political dissidents
[2] - Alžirski Porodični zakon I.II.31, Wikipedia (eng.)
LolaLola

#83 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by LolaLola »

A to je ateistfobijA.
Sad zamisljam kako bi npr jedna Danska zabranila ulaz svim muslimanima i deklarisala ih sve kao teroriste. Bil' to bilo islamofobija?
nasa

#84 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by nasa »

pa ne funkcionise to tako vec je zabranjeno propagiranje ateizma odnosno duzan si da se pridrzavas njihovih zakona, a to sto se nekim ili mnogim ne svidjaju njihovi zakoni je drugi par rukava
LolaLola

#85 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by LolaLola »

Nije to odgovor na moje pitanje.
nasa

#86 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by nasa »

jeste no, mozes cekati i zeljeni odgovor
dustaban

#87 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by dustaban »

Ali Kemal wrote:
ABH017 wrote:Musliman svoj kurban, najprije zavoli, pa ga kolje žrtvujući ga Allahu za ljubav. Ali ti to svakako ne možeš razumiti i spoznati, tako da moja prepirka sa tobom ovdje prestaje.
Ne mogu, priznajem :D
Svako dobro :)
Pretpostavljam da su za svaku iole normalnu osobu koride jedan veliki primitivizam. Ali razmisljam kako je bilo vrlo moguce da se taj narodni obicaj podvede pod neki religijski ritual i ucini ga nedodirljivim ma koliko da je to primitivno i barbarski za danasnje okolnosti.
E tako nekako ja gledam na ovo ritualno klanje kurbana. De malo razmislite...
chupacabra

#88 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by chupacabra »

Ne razumijem zasto je ritualno klanje zivotinja barbarizam kad se te iste zivotinje kolju u klaonicama na mnogo brutalniji nacin. Ono sto je fascinantno je razlog zbog kojeg se to radi. Naime, Abraham je htio zaklati rodjeno dijete Isaka da bi pokazao odanost bogu. To je mozda bilo normalno po tadasnjim moralnim standardima, ali bi Abraham danas zavrsio ili na psihijatriji ili u zatvoru jer je psihopata. Onda mu se toboze ukaza bog i rece da zamijeni dijete za ovcu. I tako muslimani odlucise da kopiraju Abrahama, ne pitajuci se da li je uopste moralno da bilo ko i iz bilo kojeg razloga odluci da zrtvuje dijete za svog boga. Ne da je nemoralno, nego je na nivou ludila.
I kad vidim ove izgovore kako musliman prvo zavoli svoj kurban pa ga onda za ljubav bogu zakolje, onda shvatim kakav je religija opijum za covjeka.
LolaLola

#89 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by LolaLola »

Pa nista me ne cusi.
Inace je prvo bog pa onda dijete. :evil:
ABH017

#90 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Fascinantna je činjenica da neko koristi ritualne običaje određene religije da bi opovrgnuo postojanje Boga i doveo u pitanje ispravnost te iste religije. Kao da se cijela vjera svodi na taj jedan ritual. I kao da vjera nužno ovisi o tom ritualu.
Niko od vas se nije osvrnuo na ostale propise i značaje klanja kurbana, kao što su način samog klanja, zatim podjela istog, gdje je muslimanu dozvoljeno da zadrži samo dio za sebe.
Kurban nije nužno samo ovca i kurban ima i druge aspekte od onog što vi vidite, kao što je podjela imovine slabije imućnim ljudima.
Danas se taj kurban može uplatiti, a da ga čovjek i ne vidi. Podjela kurbanskog mesa se vrši putem humanitarnih organizacija.
Ali dobro. Neka to za vas bude dokaz o nepostojanju Boga.
ABH017

#91 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

broj dva wrote:Dobro, grijesim, ali ne rekoste mi u cemu grijesim, koja od slecedi premisa je pogresna :

Ateizam je zakonstki kaznjiv u odredjenim drzavama.

Zakon se aktivno koristi za suzbijanje i kaznjavanje ateizma.

Medju te drzave spadaju Iran, Saudiska Arabija, Pakistan, Afganistan.

Iran, Saudiska Arabija, Pakistan i Afganistan su Islamske drzave.
Samo posljednja tvrdnja je djelimično tačna. Sve ostale su apsolutno netačne i zloupotrebljene u svrhu opravdavanja svog mišljenja.
Hajde ti nama reci odakle si iščupao svoje premise? Iz kojeg dokumenta?
LolaLola

#92 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by LolaLola »

Znaci ima ateista u KSA.
Gdje su, sta rade? Zene vjerovatno smiju hodati u minicu. How yes no.
:lol:
ABH017

#93 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

To su samo primjeri. Sam si naveo, kraljev dekret. Uvažavaš ga kao islamski propis. Ako nisi znao, kralj u Saudijskoj Arabiji je suveren samo te države. Ostatak islamskog svijeta nema nikakve veze sa njim. To nije slučaj kao sa papom u kršćanstvu. Taj propis, ako postoji, nema nikakve veze sa Islamom. Na koji način će neko znati da li si ti vjernik ili nisi. To nikom ne piše na čelu, niti iko ima vjersku iskaznicu u novčaniku.
Jedino što se može povezati sa tim je da nevjernicima nije dozvoljen ulazak u sam prostor Kabe u Meki.
Ono što mene fascinira na ovom forumu je to da, čitajući vaše komentare, dolazim do zaključka da bi većina vas, da se pitate i da možete odlučivati, zabranili religije i upražnjavanje religijskih propisa, samim tim i vjerovanje u Boga. Ovo se najviše odnosi na Islam, jer je toliko očigledna mržnja prema istom. Primjetno je da se more drugih religija jedva i spominje.
Diskusija o religijama se svela na dovođenje u pitanje ispravnosti svih aspekata Islama. Nisam pročitao na ovoj temi, da se neko zakačio na uvodni post djevojke u kojem je iznijela mišljenje da bi se trebalo promijeniti pravilo da se katolički fratri mogu ženiti. Ne vidim nešto da se neko izrugivao ili sablažnjavao na propisima bilo koje druge religije.
ABH017

#94 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

LolaLola wrote:Znaci ima ateista u KSA.
Gdje su, sta rade? Zene vjerovatno smiju hodati u minicu. How yes no.
:lol:
Jel želiš to povezati sa zabranama nošenja hidžaba u zapadnoevropskim državama? Zabrane muslimankama da se oblače kako im njihova vjera nalaže???
:roll:
ABH017

#95 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

LolaLola wrote:A to je ateistfobijA.
Sad zamisljam kako bi npr jedna Danska zabranila ulaz svim muslimanima i deklarisala ih sve kao teroriste. Bil' to bilo islamofobija?
Ovo mogu povezati sa pokušajima zabranjivanja gay pridea. Niko u našim državama i društvu ne brani i ne može da zabrani nekom da bude to što hoće. Postavlja se pitanje zašto to hoće da se nametne drugima paradiranjem kroz glavne gradove i skretanjem pažnje na sebe.
harač

#96 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by harač »

ABH017 wrote: Postavlja se pitanje zašto to hoće da se nametne drugima paradiranjem kroz glavne gradove i skretanjem pažnje na sebe.
isto kao kad bi sad neko pitao što se muslimani ateistima i kršćanima s munare nameću 5 puta na dan :-)
ABH017

#97 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

harač wrote:
ABH017 wrote: Postavlja se pitanje zašto to hoće da se nametne drugima paradiranjem kroz glavne gradove i skretanjem pažnje na sebe.
isto kao kad bi sad neko pitao što se muslimani ateistima i kršćanima s munare nameću 5 puta na dan :-)
To što čuješ 5x dnevno sa munara, nije obraćanje nikom osim muslimanima. S tim da musliman nije nužno onaj koji ima arapsko ili tursko ime. To je samo poziv muslimanima da je vrijeme namazu i ništa drugo.
A zašto u taj kontekst ne gurneš crkvena zvona???
Meni ne smetaju. A tebi?
chupacabra

#98 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by chupacabra »

ABH017 wrote:To su samo primjeri. Sam si naveo, kraljev dekret. Uvažavaš ga kao islamski propis. Ako nisi znao, kralj u Saudijskoj Arabiji je suveren samo te države. Ostatak islamskog svijeta nema nikakve veze sa njim. To nije slučaj kao sa papom u kršćanstvu. Taj propis, ako postoji, nema nikakve veze sa Islamom. Na koji način će neko znati da li si ti vjernik ili nisi. To nikom ne piše na čelu, niti iko ima vjersku iskaznicu u novčaniku.
Jedino što se može povezati sa tim je da nevjernicima nije dozvoljen ulazak u sam prostor Kabe u Meki.
Ono što mene fascinira na ovom forumu je to da, čitajući vaše komentare, dolazim do zaključka da bi većina vas, da se pitate i da možete odlučivati, zabranili religije i upražnjavanje religijskih propisa, samim tim i vjerovanje u Boga. Ovo se najviše odnosi na Islam, jer je toliko očigledna mržnja prema istom. Primjetno je da se more drugih religija jedva i spominje.
Diskusija o religijama se svela na dovođenje u pitanje ispravnosti svih aspekata Islama. Nisam pročitao na ovoj temi, da se neko zakačio na uvodni post djevojke u kojem je iznijela mišljenje da bi se trebalo promijeniti pravilo da se katolički fratri mogu ženiti. Ne vidim nešto da se neko izrugivao ili sablažnjavao na propisima bilo koje druge religije.
Razlog je jednostavan. Vecina nas koji pisemo na ovom forumu, a koji smo agnostici ili ateisti, smo rodjeni ili odrasli u muslimanskim vjerskim i kulturnim obicajima i ubjedjenjima tako da najbolje poznajemo tematiku Islama. Sve sto pisemo sa primjerima iz Islama 100% vazi i za bilo koju drugu religiju. Krscanstvo je po tim pitanjima jos gore jer ukljucuje aspekte trojstva, originalnog grijeha, covjeka-boga-koji je svoj otac i sin u isto vrijeme itd. Ja kao agnostik ne diskriminisem religije zbog bajki iz drevnih knjiga. Kuran je stivo za malu djecu u poredjenju sadizma koji se moze naci u Starom Zavjetu Biblije ili bajki u Novom Zavjetu.
Ne, mi ne bi zabranili religije. Vecina nas su progresivni humanisti koji propagiraju ljudske slobode koje ukljucuju i slobodu religije. Mijesas kritiku religije i politicke aspekte drustva uredjenog civilnim zakonom. Sloboda religije nije isto sto i sloboda kritike prema religiji kao i svakoj drugoj ljudskoj ideji. Ono sto vama smeta je sama cinjenica da je dozvoljeno kritikovati religiju u dovoditi u pitanje postojanje Velikog Carobnjaka.
ABH017

#99 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by ABH017 »

Ma, meni ništa ne smeta. Imam svoje. Tuđe me ne zanima. Nisam uopšte zainteresovan za neke društvene aspekte vjere i nemam aspiracije ka osvajanju svijeta. Interesuje me samo moj odnos prema Bogu.
Samo mi je smiješno kad neko krene lupetat sa argumentima za i protiv, a da se nije informisao nikako, nego ono što je načuo da ljudi pričaju postavlja kao naučnu činjenicu.
belfy

#100 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)

Post by belfy »

ABH017 wrote:
Ali Kemal wrote: http://--- NO LINKS ---/clanak/5077136/vij ... morem/?v=3
Danas, prvog dana Kurban-bajrama u Turskoj, desilo se nekoliko zanimljivih nezgoda prilikom klanja kurbana.

Čuj zanimljivih nezgoda :-)
Čuj?
I? Šta si sa ovim htio da nam pokažeš?
Možda kako su zaostali ovi muslimani?
Otiđi do Pamplone u vrijeme trke sa bikovima.
Otiđi na Oktoberfest da vidiš kako se njemačke seljačine opijaju.
Otiđi u Guču u Srbiji, na kraju otiđi u Čevljanoviće, pa vidi šta se radi (nemoj mi samo reći da je tamo muslimanski skup, jer tamo može da zaluta pokoji musliman).
Ako ćeš toliko plitko da roviš, hajmo ribolovce zabranit. Tako primitivno ubijaju male ribice.
Otiđi do Gojka ili do Maksumića u Jablanicu, ili do Miće u Šabac, pa vidi koliko janjaca ubiju u toku dana. Pa njima nešto pametuj. Oni to rade za pare.
Mislim Alikemal, vjeruj ti i radi šta god hoćeš, ali ne pripisuj meni svoje karakteristike.
Zašto onda ne palamudiš o svemu ovome i o seljakluku i lovcima koji ubijaju endemske vrste, nego si se našao baš o Islamu da truniš.
Ja razumijem tebe, ako ne znaš, ali Islam se ne svodi samo na ritualno ubijanje ovaca, kako ti to vidiš.
Klanje kurbana je nešto sasvim drugačije klanje od običnog klanja životinja. Musliman svoj kurban, najprije zavoli, pa ga kolje žrtvujući ga Allahu za ljubav. Ali ti to svakako ne možeš razumiti i spoznati, tako da moja prepirka sa tobom ovdje prestaje.
Tebi tvoja a meni moja vjera, i ja sam presretan.
jesi ti ikada klao kurban? da ga kupis i koljes svojim rukama?
Post Reply