aurora313 wrote:...“Prevedeno na jezik nesvjesnog tj., na jezik frojdovski interpretirane racionalizacije, to znači slijedeće: Mi smo uzor vjere. Mi smo istina. Oni su razlika. Stoga, svako razlikovanje od nas jeste udaljavanje od istine. A udaljavanje od istine jeste izdaja. U religijskom smislu, izdaja Boga. Stoga se mi protiv izdaje i izdajnika moramo boriti.” (Esad Bajtal)
To je problem sa svakom ideologijom i utopijskim konceptom. Ljudi ne mogu odoliti tome da svoja ubjedjenja i vjerovanja ne tretiraju apsolutnim vrijednostima. Slicno je i sa modernim ateistickim "pokretima", koji svoja ubjedjenja drze neupitnim istinama, zbog cega se dovode u situaciju da ponizavaju i ismijavaju neciju vjeru.
Kazu da potlaceni uvijek dizu pobune trazeci pravdu i slobodu, ali gotovo uvijek zavrsavaju sa zeljom da nose krunu i drugima namecu svoje apsolute. S druge strane su oni koji su potlacenima savjetovali kojekakve askeze i odricanja, kako bi se rijesili ovozemaljske patnje i pronasli duhovni mir. Takvi su u praksi cinili medvjedju uslugu vlastodrzcima, svima koji su drzali poluge moci, jbg, zacarani krug.