KOLIKO SMO SIGURNI?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1 KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by arman1 »

Jutros nisam mogao da pristupim Yahoo uslugama, nedavno je isto bilo sa Gmail-om. U sekundi skontate da je nešto što prihvatate zdravo za gotovo jako ranjivo.
Zamislite trajni gubitak mail adrese i svih mailova poslanih i primljenih.
Imam nekoliko adresa, ali nakon 10 ili 15 godina tu se nakupi malo more informacija koje su dostupne na FIND i ENTER.
I odjednom nema ničeg. I niko vam nije dužan namiriti štetu jer je u pitanju besplatni servis.
Pametnice kažu skidaj važne mailove. I nakon 2 godine sam skontao da sam poskidao preko 680 važnih mailova i njihovih attačmenta.
Vremenom raste broj i težina poslane pošte, a ne postoji univerzalni sistem koji daje sigurnost. Što imate više kopija razmislite da ste više ranjivi od zlonamjernog čitaoca.
Tesla Edison

#2 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by Tesla Edison »

arman1 wrote:Jutros nisam mogao da pristupim Yahoo uslugama, nedavno je isto bilo sa Gmail-om. U sekundi skontate da je nešto što prihvatate zdravo za gotovo jako ranjivo.
Zamislite trajni gubitak mail adrese i svih mailova poslanih i primljenih.
Imam nekoliko adresa, ali nakon 10 ili 15 godina tu se nakupi malo more informacija koje su dostupne na FIND i ENTER.
I odjednom nema ničeg. I niko vam nije dužan namiriti štetu jer je u pitanju besplatni servis.
Pametnice kažu skidaj važne mailove. I nakon 2 godine sam skontao da sam poskidao preko 680 važnih mailova i njihovih attačmenta.
Vremenom raste broj i težina poslane pošte, a ne postoji univerzalni sistem koji daje sigurnost. Što imate više kopija razmislite da ste više ranjivi od zlonamjernog čitaoca.
Dobar password i 2 step autentifikacija i nema brige. Bar što se Gmaila tiće.

Kome treba baš sigurna usluga tu je Office 364 enterprise i Azzure. Sigirnije od ovoga nema.
shape of despair

#3 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by shape of despair »

Evo ja se iz trećeg puta uspijevam ulogovati na hotmail. Internet i sigurnost ne idu zjedno. Imam hotmail od 2009, isti, to mi je glavni, i imam nekih stvari na onedrive-u, i sad pokusavam otvoriti neke slike iz 2013. i neće, samo ima opcija download, al ne vidim sliku koju skidam, znači tanko.
Za bolju uslugu i servis treba platiti, mjesečno je to u prosjeku oko 10-tak KM
arnes_king

#4 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by arnes_king »

2 step autentikacija najbolje rijesenje za sve bitne racune. Meni je nedavno neko ulazio na e-mail iako je sifra bila bas dobra pa sam podesip to i nemam vise problema.
DonieBrasco

#5 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by DonieBrasco »

Meni se bas desilo prije koji dan logujem se na facebook vrati me na pocetnu stranicu, pa onda iz drugog puta radi kako treba.

Imam dobar pass i autentikator pa sve kontam da je do njih i servera im, a vidim nekima se desava sa hotmailom i slicnim servisima,... ne znam iskreno sta se desava.
seoBIH

#6 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by seoBIH »

Svi gledaju sigurnost servisa, a ne uređaja. Dzabe ti 2fa ako ti je uređaj kompromitovan.
seoBIH

#7 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by seoBIH »

DonieBrasco wrote:Meni se bas desilo prije koji dan logujem se na facebook vrati me na pocetnu stranicu, pa onda iz drugog puta radi kako treba.

Imam dobar pass i autentikator pa sve kontam da je do njih i servera im, a vidim nekima se desava sa hotmailom i slicnim servisima,... ne znam iskreno sta se desava.
Evo klasičnog primjera kako zlonamjerni softver na računaru korisnika može da utiče na sigurnost.

Recimo da ti je instaliran neki softver koji izvrši izmjenu host postavki, da kažem putanje do Facebook stranice. Nakon što utipkaš http://www.facebook.com tebi otvori identičnu stranicu, koja je "maskirana", te unosom vlastitih podataka, sistem ti daje grešku, ili samo osvježi stranicu. U cijelom tom procesu u pozadini, sačuvaju se tvoji login podaci, a tebe pri osvježavanju proslijedi na pravu facebook login stranicu. Ti izvršiš pristup pravoj FB stranici ne obraćajući pažnju šta se desilo pri prvom pokušaju pristupa.

Ne kažem da je to slučaj kod tebe, ali na internetu, siguran nisi. Dovoljan je dio informacija da svako od nas bude meta, što zavisi od krajnjeg cilja i uloženih resursa.

Evo, što bi mene neko hakovao, neka hakuje čmolju :D
DonieBrasco

#8 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by DonieBrasco »

Upoznat sam sa time i kako to radi, nemam na racunaru softvera koji su rizicni i pazim sta otaram, ali nikad nisi siguran. ;-)
Stockk

#9 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by Stockk »

slazem se da niko nije u potpunosti siguran, ali isto mislim da se i sa minimalnim "informatickim" znanjem moze prepoznati prevara, pogotovo jer mi kao individue nismo pretjerano interesantni ljudima kojima je cilj zloupotrijebiti necije podatke(osim kada je rijec o bankovnim racunima :mrgreen: )
Qler

#10 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by Qler »

Nisi svjestan koliko lako ljudi padaju, i koliko se podataka kupi... nisi ti zanimljiv, ali big data drug... oni to kupe u milijardama...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#11 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by arman1 »

Prevare i kriminal su svakodnevnica od prahistorije ali mogučnost da neki Bug ili kratak spoj napravi ogromnu štetu je svakodnevna. Lako je pričati o zaštiti kad imamo pojedinačan uzorak. Štaj e je ako štitiš podatke o radu zadnjih 20 godina, a ujedno ih moraš čuvati od zlonamjernog čitaoca.
Važne dokumente visoke povjerljivosti brišem sa neta i pohranjujem na dva fizička nezavisna medija. To se svakodnevno dešava. Ima onih koji pojedinačno i nisu toliko važni dok ti ne zatrebaju i nakon 15 godina kao meni juče. Tog ima more i pohrana na diskove je prekomplikovana jer uzima puno vremena, a stvara šumu .
Međutim kad nešto padne ostaješ bez svega.
Henry Chinaski

#12 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by Henry Chinaski »

Što si naivniji to si manje siguran. Stvarni i digitalni život se ne razlikuju puno.
Ista je situacija i kad si neobrazovaniji.

A potpuno siguran nije niko.
mirsek

#13 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by mirsek »

Qler wrote:Nisi svjestan koliko lako ljudi padaju, i koliko se podataka kupi... nisi ti zanimljiv, ali big data drug... oni to kupe u milijardama...
Jel ti prodajes a6 c5 na piku ?
Qler

#14 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by Qler »

mirsek wrote:
Qler wrote:Nisi svjestan koliko lako ljudi padaju, i koliko se podataka kupi... nisi ti zanimljiv, ali big data drug... oni to kupe u milijardama...
Prodajem, tj. prodaje moj rodjak :) ja sam samo stavio oglas
mirsek

#15 Re: KOLIKO SMO SIGURNI?

Post by mirsek »

Qler wrote:
mirsek wrote:
Prodajem, tj. prodaje moj rodjak :) ja sam samo stavio oglas
:thumbup: imas pp.
Post Reply