Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto (zbog koga) ?!?!?!?
-
sure_alma
ma da ti iskreno kazem ne znam...bezveze sad da pametujem jest ili nije, ne znam...dinchy84 wrote:znaci, ti mislis da je rjesenje otici?sure_alma wrote:dok sam studirala u sarajevu bila sam student koji je isao na predavanja svaki dan i provodila sate na kafi kod Davora...nista nisam naucila sto bi bilo vazno za moju profesiju...bilo je samo sjebavanje i padanje na razno raznim ispitima pa cak i nakon mjeseci i sati ucenja...priznajem da nisam bila napametnija ili najjaca studentica al sam bila zlatna sredina...ma napatila se sto se tice skolstva na mom faxu...sto se tice raje i faxa to je uvijek bilo gotiva al onda me pocelo ubijati u pojam sto dane i svoj zivot bacam tek tako a mogu mnogo vise...
evo dodjoh u Usa i ovdje sam student...ovdje rintam svaki dan al makar znam zasto ga rintam...i ovdje nisam najpametnija al sam opet zlatna sredina...ucim ono sto ce mi trebati u mojoj struci i ako znam nema padanja...ako ne znam onda se skupe profe da naprave sastanak kako da mi pomognu jer vide da nisam mentalno zaostala...znaci ili je do njih ili nisam shvatila gradivo...i onda se i to rijesi...
sad znam da dosta moje raje je zavrsilo isti taj fax na koji sam ja isla...oni sretnici imaju neki poslic za 300 maraka i super su zadovoljni s time...ne do Bog gore...oni nesretnici i dalje kukaju i pricaju kako su fakultetski obrazovani a niko im neda posao...kako su sandze i albanci pokupili sva radna mjesta...a oni ni guzom da mrdnu da apliciraju za posao...pa Boze moj ako se ne dobije posao nakon prve aplikacije...ili ima drugih varijanti kako izaci iz bosne i kako mozda napraviti nesto u drugim EU-zemljama...
eh to je to sto mene nervira...i ako bosna nema perspektive, imaju druge zemlje...pa jeb ga pokusat se nekako izvuci i napraviti nesto od zivota...a ne mazati oci raji i sebi kako si fakultet zavrsio a niko ti ne da posla, dok ti se plazas na stolicama strosmajerove...
pozdrav...
Meni je to jos veca linija manjeg otpora, nego sjediti po kafama citav dan, kao sto si navela.
za mene je to bilo rjesenje...mozda za nekoga drugog nece...
sve sam pokusala, i trazila i aplicirala itd. itd...
meni je ispala prilika da idem i otisla sam...nisam se previse razmisljala jer vidjela sam da treba traziti glavi selameta...
voljela bih da nisam morala otici...al jednostavno tako je bilo...
nadam se da nasi studenti nece morati ici iz BiH i da ce moci naci sebi neku soluciju...a ako nema solucije a ispadne sansa, onda sto da ne ici...
pozdrav...
-
nineac
Sto nije rjesenje otici? Jel odlazak na studije se shvata kao odlazak uopce iz drzave? Ne, bar ne u normalnim civilizovanim zemljama, jer one poticu povratak takvih studenata, ne sto su oni pametniji ili nisu, nego zato sto donose drugacije navike i uvide u druge kulture.
Druga je stvar sto nasi politicari jedva cekaju da neko ode ko misli svojom glavom, jer znaju da za njega nece glasat.
Ja hocu da zivim globalno, a ne lokalno. Posto meni BiH nece da pruzi priliku (a moze) ja cu naci mjesto gdje ta prilika postoji!
Druga je stvar sto nasi politicari jedva cekaju da neko ode ko misli svojom glavom, jer znaju da za njega nece glasat.
Ja hocu da zivim globalno, a ne lokalno. Posto meni BiH nece da pruzi priliku (a moze) ja cu naci mjesto gdje ta prilika postoji!
- uvjek dobar gost
Ne bih ni ja... zato i rintačim i čuvam brazao....
Nego je bit verifikacije truda i vrjednovanja truda a i na neki način... pitanje je ambicija ili čega već...
Tu mislim na sljedeće..... recimo mladi čovjek koji je pred kraj fakulteta ili je završio isti.... traži posao, a nema babu il amidžu il jednostavno nije blizu vatre da se uvali u FDS, BH Telecom, strane organizacije ili bilo koja iole jača firma.... taj če mladi čovjek raditi za 600. km, biće prijavljen (ako bude imao sreće) na minimalac, samim tim kreditno nije sposoban... samim tim taj čovjek gubi vjeru u sebe jer konkuriše barem 32. puta godišnje a niko mu ni odbijenicu sa obrazloženjem ne pošalje.... o kupovini stana, auta, o nekom godišnjem da ne govorim....
stvar je izbora, mediji nas zasipaju kojekakvim promiskuitetnim likovima, prave od njih jet set... posla legalnog je malo....
A mi uz sve to šutimo... to je bit zar studenti nisu najprogresivniji dio društva, ljudi koji će preuzeti ovaj truli sistem zanekih dvadesetak godina..... zar ne bi oni trebali (bar za sebe) tražiti bolje.... (uslovi studiranja, standard, zaposlenje....) ako ne za ovo mrtvo društvo u cjelini....
To je bit a naši studenti..... šta oni kontaju sebi ....????
Da sebe ne spominjem i ne ponavljam neke pređašnje postove... situacija je katastrofična to još bolje znaju svi oni koji su iz manjih sredina došli na studije, znaju oni kako im roditelji preživljavaju i kako dišu te manje sredine..... tamo nema niko za pereca..... alo....
Živili
Nego je bit verifikacije truda i vrjednovanja truda a i na neki način... pitanje je ambicija ili čega već...
Tu mislim na sljedeće..... recimo mladi čovjek koji je pred kraj fakulteta ili je završio isti.... traži posao, a nema babu il amidžu il jednostavno nije blizu vatre da se uvali u FDS, BH Telecom, strane organizacije ili bilo koja iole jača firma.... taj če mladi čovjek raditi za 600. km, biće prijavljen (ako bude imao sreće) na minimalac, samim tim kreditno nije sposoban... samim tim taj čovjek gubi vjeru u sebe jer konkuriše barem 32. puta godišnje a niko mu ni odbijenicu sa obrazloženjem ne pošalje.... o kupovini stana, auta, o nekom godišnjem da ne govorim....
stvar je izbora, mediji nas zasipaju kojekakvim promiskuitetnim likovima, prave od njih jet set... posla legalnog je malo....
A mi uz sve to šutimo... to je bit zar studenti nisu najprogresivniji dio društva, ljudi koji će preuzeti ovaj truli sistem zanekih dvadesetak godina..... zar ne bi oni trebali (bar za sebe) tražiti bolje.... (uslovi studiranja, standard, zaposlenje....) ako ne za ovo mrtvo društvo u cjelini....
To je bit a naši studenti..... šta oni kontaju sebi ....????
Da sebe ne spominjem i ne ponavljam neke pređašnje postove... situacija je katastrofična to još bolje znaju svi oni koji su iz manjih sredina došli na studije, znaju oni kako im roditelji preživljavaju i kako dišu te manje sredine..... tamo nema niko za pereca..... alo....
Živili
- uvjek dobar gost
Cijela jedna generacije je sjebana tokom agresije, nekoliko njih je raseljeno po cijelom svijetu, generacije poslije koje dolaze su upropaštene (manje ili više) obrazovnim sistemom.... to su sve generacije koje žive sa starcima ,koje rade sa vremena na vrijeme, čiji se rad ne vrjednuje... do neki ljudi neobrazovani, vođeni seoskom politikom i nekim sumnjivim moralom cijelo to vrijeme hajruju .... što kaže jedna pjesma TBF-a dali smo svoje snove za ovu zemlju... ali se našao neki veći patriota pa je pokrao sve.... a mi živimo iz dana u dan....
Ne znam kako poslati poruku, kome, na koji način djelovati pa da se probudi jedna masa kamenih spavača... koja utjehu traži u nekim opijatima ili koja čeka neko bolje sutra što dalje odavde....
A jeste ne da smo im puno pustili već smo se prepustili jednoj stihiji koja bezživotna tijela samo guta... i guta i guta... i nikad prestati....jer vidi da se bezživotna tijela uopšte ne opiru....
Mi studenti... kome il čemu il za koga i za šta....
Ne znam kako poslati poruku, kome, na koji način djelovati pa da se probudi jedna masa kamenih spavača... koja utjehu traži u nekim opijatima ili koja čeka neko bolje sutra što dalje odavde....
A jeste ne da smo im puno pustili već smo se prepustili jednoj stihiji koja bezživotna tijela samo guta... i guta i guta... i nikad prestati....jer vidi da se bezživotna tijela uopšte ne opiru....
Mi studenti... kome il čemu il za koga i za šta....
-
razbijač_magle
kako neko gore reče: "dok ti se plazaš na stolicama Štrosmajerove..." ne bi ni Kiko Sarajlić bolje sročio...
Ovo je jedna od najtužnijih tema Sa-x ikad... nigdje smajlija, ni sretnog ni nesretnog
Ovo je jedna od najtužnijih tema Sa-x ikad... nigdje smajlija, ni sretnog ni nesretnog
- uvjek dobar gost
Ma nije ....
....
evo njih... to je naša surova reala... koja mene brine, ali ipak nekako ne gubim nadu... mada kad fakat bacim pogled na jednu cijelu generaciju i njihove poglede na votaži..... čekam ih samo da ih stigne kapitalizam ovaj naš mrtvi pa da vide da sve ono što su im pričali asistenti i profesori pada u vodu ako nisu u talu il u familijarnim odnosima sa Katicama ili inim pripadnicima vodećih "partija"..........
I onda slijedi pitanje za koga su to živote dali oni momci iz zlatne generacije....????
I onda slijedi pitanje za koga su to živote dali oni momci iz zlatne generacije....????
-
barby02
Mene zivo interesuje,,kada se pita osoba od 18-25 godina(u slucaju da nije tek zavrsila fax) da li postoji drugi odgovor, sem= STUDIRAM!? Ni sama ne znam sta da mislim o" bolinji",ali znam da ona ne funkcionise skoro ni malo.Razgovarala sam sa jednim profesorom i covjek rece: "Danas vise student ne moze pasti na ispitu. Ako dolazi,pisem pluseve,kad digne ruku(za zainteresiranost i saradnju)pisem +. I toliko se bodova sakupi-da on automatski ima ocjenu 6. . . "(ja sam po starom zavrsila-pa ga bas i nisam najbolje razumjela) Ali razumjela sam sistem i nacin studiranja.Dalje je rekao " bolonja je produzena ruka srednje skole,jer se provjera gradiva cjepka na sitnije djelove"(npr. pismeni svaka 2 mjeseca . . . pa kolokvij,pa parcijalno(OK: to je uvijek bilo )ali ocito je sada cesce. Opet zavisi kako na kom fakultetu,jer znam -uvijek je bilo i bice da profesor moze sebi da uzme slobodu-da ti pamet okrene. Ali konkretno,za ovaj primjer bih prokomentarisala,znaci rekla samo moje misljenje:da je tako-bolonjski, mnogo lakse studirati .
- Bumbar
ja sam na cistoj bolonji...nije mi bas tako lako studirati...intenzivno je da nemas vremena glavu dici...a mi jos imamo samo jedan ispitni rokbarby02 wrote:Mene zivo interesuje,,kada se pita osoba od 18-25 godina(u slucaju da nije tek zavrsila fax) da li postoji drugi odgovor, sem= STUDIRAM!? Ni sama ne znam sta da mislim o" bolinji",ali znam da ona ne funkcionise skoro ni malo.Razgovarala sam sa jednim profesorom i covjek rece: "Danas vise student ne moze pasti na ispitu. Ako dolazi,pisem pluseve,kad digne ruku(za zainteresiranost i saradnju)pisem +. I toliko se bodova sakupi-da on automatski ima ocjenu 6. . . "(ja sam po starom zavrsila-pa ga bas i nisam najbolje razumjela) Ali razumjela sam sistem i nacin studiranja.Dalje je rekao " bolonja je produzena ruka srednje skole,jer se provjera gradiva cjepka na sitnije djelove"(npr. pismeni svaka 2 mjeseca . . . pa kolokvij,pa parcijalno(OK: to je uvijek bilo )ali ocito je sada cesce. Opet zavisi kako na kom fakultetu,jer znam -uvijek je bilo i bice da profesor moze sebi da uzme slobodu-da ti pamet okrene. Ali konkretno,za ovaj primjer bih prokomentarisala,znaci rekla samo moje misljenje:da je tako-bolonjski, mnogo lakse studirati .
ono sto je meni dobro kod bolonje jeste da se vrednuje ako si aktivan tokom predavanja...ako pises eseje...ako dolazis...jer prije...moja kolegica koja je aktivna i druga koja gotovo i nije bila na predavanjima su imale istu ocjenu na kraju...svaka cast ovoj sto je na kraju na ucila ali se prvoj trebao priznati trud tokom godine...
-
barby02
Ne znam,ja sam za isti arsin svima. I sto kazes,da nije lako studirati po cistoj bolonji,pa ima i to svoje-jednostavno moras svaki dan biti u kontaktu sa knjigom,ali to te i drzi itjera na neki nacin. . I kada se tako ponasas u npr. Oktobru,zasto bi onda popustio u Maju? Ko hoce-hoce i moze! Tebi zelim srecu, u daljem studiranju.
-
sibelius
#87 Re: Mi studenti.... kome ili čemu????
i još smo jedini koji to ovako priznamoMUNAFIK wrote:potpisujem svaku rijec....uvjek dobar gost wrote:Najlakše je završiti fakultet..... najjednostavnije je prodati dvije krave, par desetina ovaca... i upisati fakultet, pri tome vidjeti malo asfalta po kojem se može šepuriti... prohodati i malo protegnuti ekstremitete....
Tokom studija parola je ne zamjeraj se i što manje se ističi iz mase.... postavljaj što manje pametnih pitanja.. jer ona bole... ako ikako možeš ostani u gradu i radi neki posao .. pa makar i ne u struci... pri tome svemu... nema veze to što je studentski standard ... ne minimalan već ga nema... o ciframa koje nam trebaju za stan il neki pristojan autić... da ne pričamo... menzu studentsku ne spominjem kao što ne spominjem stvarnu cijenu studiranja u Sarajevu ili u bilo kom gradu u kojem ne živimo....
Ali da vidiš one dole kjolegice kakve fonasi ima... ili kakav onaj kolega mobitel ima a ima i auto...
Pomalo studenti postaju banalni, postaju površni i ne zanima ih gotovo ništa sem u se na se i poda se..... nisu ni malo solidarni i ne zanima njih ni "bolonja" ni zaposlenje ni posao u struci.... jer ko će skinut pogled sa nekih šminkera i šminkerica.... i njihovih epiteta i čega sve ne..
Pa sarajevski studenti sram vas bilo.... ne zaslužujete da vas se zove studentima... jer Vi ste jedna masa bez lica, bez ideja, bez cilja, ali istina je da Vas se ne može gledati izdvojeno iz ovog apatičnog i licemjernog društva....
Da Vi ste samo jedan dio tog društva koje više nema ni glavu, a ni rep....
Vas ne zanima zašto su Vam kolege iz Mostara jučer bili u Sarajevu..., a vi ste tad bili nakafama jer to je preče od svega ostalog... ma fakat nije asfalt samo da se hoda po njemu.... taj se asfalt mora i osjetiti nekad..., a Vi studenti niste najprogresivniji dio društva, već najpasivniji i najneproduktivniji..., ali zato Vam se mora priznati da ste najveći miševi...
Povinovali ste se režimu profesora i asistenata.... navikli ste se na nepotizam i korupciju.... idete linijom manjeg otpora ... samo se za kraj pitam zafali li Vam ikad vazelina......
Mi studenti smo najslabija karika ovog samog od sebe slabog drustva... Obicno stado stoke, gdje je onaj ko pokusa nesto za nekoga drugog uradit uvjek KRETEN I GLUP, onaj ko se malo po svom trudu i svom misljenju izdvoji od ostalih je uvjek DEBIL... a onaj ko kriticki pocne razmisljat o svemu tome je UVJEK DEBIL, KRETEN I LOPOV i LUD koji to sve radi radi NEKOG SVOG INTERESA..... koja smo mi stoka....
-
belay_djecko
Nedavno sjedim sa jednom profesoricom iz USA i kaže da tamo rektor, dekan, šef odsijeka, bilo koja značajnija ličnost uprave univerziteta tj. fakulteta, ne može donijeti nikakvu odluku, ukoliko je ne odobri unija studenata... a pogledaj samo ovih naših klošara...
Prije 2 godine, na mom faxu se pobunili studenti... i doš'o dekan i uzme 4-5 onih "vodećih" iz udruženja studenata i pošalje ih u Tunis par dana, i dan danas mu se uvlače u pakšu maksimalno. To ti je stjuuudnt u saraj'vu... proda se za 4oo-5oo KM
Prije 2 godine, na mom faxu se pobunili studenti... i doš'o dekan i uzme 4-5 onih "vodećih" iz udruženja studenata i pošalje ih u Tunis par dana, i dan danas mu se uvlače u pakšu maksimalno. To ti je stjuuudnt u saraj'vu... proda se za 4oo-5oo KM
- uvjek dobar gost
Proda se za komad pite, 200grama mljevene kafe i somun.....
Jeftino do bola... a nekad pitat ćemo sve svi skupa jeli moglo bolje.....
Jeftino do bola... a nekad pitat ćemo sve svi skupa jeli moglo bolje.....
- uvjek dobar gost
Sretan Vam dan mladosti....... 
-
obuca
mi studenti nikom i nicemu. stvarno sam razocarana. jucer odem po zadnji potpis kod profesorice na mom odsjeku koja je ujedno i sef odsjeka. imala sam sta i cuti. hajde sto sam se nagutala govana
onaj dan kada sam diplomirala, vec je i jucer ona meni sugerisala da se ne bavim poslom za koji cu sada dobiti diplomu. jer po njenoj procjeni ja sam ovakva i onakva. a smeta joj samo to sam uspjela pored porodice i posla da fax zavrsim za tri godine. kada sam prije godinu dana molila da preskocim godinu jer sam sve ispite ocistila, ona je bila ta koja je blokirala. nikada me profesori od kojih sam lafo nesto naucila nisu podrzali i nisu nista ucinili da bilo kojem studentu olaksaju, osim naravno da sve gaze nogama i da nas vrijedaju. ja nisam imala snage ni volje da bilo sta kazem. pa jebem im majku ne daju ti ni diplomirat kako treba. fuj gadi mi se nase skolstvo. ona ne moze doci na odbranu, iako je u komisiji, jer joj je dosla kcerka iz amerike, pa mene napada odakle mi smjelost da zakazem diplomski sa svojim mentorom. tako nasi profesori ko zadnja olos, sto se tice razgovora i komunikacije.
Jadni su profesori koji mrze svoj posao i one koje bi trebali nesto da nauce, a takvi su nazalost vecina na nasim fakultetima.
Ja napisa svasta al morala sam. Sada mi je lakse.
Ja napisa svasta al morala sam. Sada mi je lakse.
- uvjek dobar gost
Kako dopustiti mladom i obrazovanom čovjeku priliku... kako mu pružiti šansu kad sam ja poluobrazovan, namrgođrn, nezadovoljan poslom i sredinom... kad mi toliko fali ono moje selo.... ma jook neću nikome da dam šansu jer ti svi mladi ljudi sutra baš meni mogu biti konkurencija.....
Dok ovo bude kont asistenata i profesora.... ne treba nama "bolonja".....
Dok ovo bude kont asistenata i profesora.... ne treba nama "bolonja".....
-
obuca
neopisivo je na koji nacin se ona meni obracala
. smajlistopovraca
jos mi rece kako ona mene posmatra od prvog dana,a i drugi to vide. kao ja sve mimo rokova, pa ne moze to tako i bla bla. ne kontam sta misli. ja nemam vremena studirati kako profe to vole po 10 godina. moje djete nije u americi ko njeno i moje ne radi vec ga ja hranim. ali dzaba im sve ja zavrsi kako sam i naumila
. a to sto ona "strucno" misljenje djeli kako ja nisam za taj posao me savrseno ne interesuje.
jos mi rece kako ona mene posmatra od prvog dana,a i drugi to vide. kao ja sve mimo rokova, pa ne moze to tako i bla bla. ne kontam sta misli. ja nemam vremena studirati kako profe to vole po 10 godina. moje djete nije u americi ko njeno i moje ne radi vec ga ja hranim. ali dzaba im sve ja zavrsi kako sam i naumila
- uvjek dobar gost
To su oni majstori koji su podobni a nikako kvalifikovani... oni koji su u ratu završavali fakultete za 10kg brašna i 200gr crne kafe uz kilu kocke....
Danas jedna masa raje stagnira u svojoj nezainteresovanosti dok im poltroni asistenti i ohrdani i potrošeni profesori ne daju da napreduju... jer u njima vide konkurenciju koja bi ih u perspektivi ugrožavala.... kad krenemo da radimo iste stvari nas dočekaju, eobrazovani šefovi ,napucane ali priglupe sekretarice koje pomoću svojih tijela utiču na poslovanje firme... i šta sve još ne.... ali o tome meni nisu govorili na faksu.....
Danas jedna masa raje stagnira u svojoj nezainteresovanosti dok im poltroni asistenti i ohrdani i potrošeni profesori ne daju da napreduju... jer u njima vide konkurenciju koja bi ih u perspektivi ugrožavala.... kad krenemo da radimo iste stvari nas dočekaju, eobrazovani šefovi ,napucane ali priglupe sekretarice koje pomoću svojih tijela utiču na poslovanje firme... i šta sve još ne.... ali o tome meni nisu govorili na faksu.....
-
senadd
obuca wrote:neopisivo je na koji nacin se ona meni obracala. smajlistopovraca
jos mi rece kako ona mene posmatra od prvog dana,a i drugi to vide. kao ja sve mimo rokova, pa ne moze to tako i bla bla. ne kontam sta misli. ja nemam vremena studirati kako profe to vole po 10 godina. moje djete nije u americi ko njeno i moje ne radi vec ga ja hranim. ali dzaba im sve ja zavrsi kako sam i naumila. a to sto ona "strucno" misljenje djeli kako ja nisam za taj posao me savrseno ne interesuje.
ISKRENA CESTITKA ZA TAKAV USPJEH.
Mojne se razocarati,radi sta radis,nadaj se i trazi bolje (za sto si se skolovala),opet-mojne cekati da Ti neko izidje u susret,jer pogan je u situaciji da odlucuje,i nemozes plaho ocekivati.
Uz to si i majka,od Tebe nema velike fajde,pa kontaj,ali da sacuvaš secer u krvi ispod 4,6.
U svakom slucaju zasluzujes Pohvalu
-
obuca
Hvala. Nije ovo napisano da ja sebe hvalim, vec da jednostavno izbacim iz sebe svoju ogorcenost. Ja znam sta sam pregurala sa tzv. profesorima, ali to su takve gnjide da se to opisati ne moze. Bilo je komentara, vezano za djete, pa kaze asistentica, znate kolegice neko je profitirao na jednom polju a neko na drugom. Kao ne moze onaj ko ima djete jos i na fax ici. Ma fuj gadi mi se i drzava i skola i sve ovo sto se desava.
- Comrad
Uz sve nabrojano, mi imamo isti broj predmeta kao i po starom sistemu, dakle sve nam je strpano u tri godine.Amazonka27 wrote:Eh reci ti tom profesoru da on nema pojma. Zar nije u interesu da dobro nauci studenta i da bez problema polozi taj predmet?barby02 wrote:Mene zivo interesuje,,kada se pita osoba od 18-25 godina(u slucaju da nije tek zavrsila fax) da li postoji drugi odgovor, sem= STUDIRAM!? Ni sama ne znam sta da mislim o" bolinji",ali znam da ona ne funkcionise skoro ni malo.Razgovarala sam sa jednim profesorom i covjek rece: "Danas vise student ne moze pasti na ispitu. Ako dolazi,pisem pluseve,kad digne ruku(za zainteresiranost i saradnju)pisem +. I toliko se bodova sakupi-da on automatski ima ocjenu 6. . . "(ja sam po starom zavrsila-pa ga bas i nisam najbolje razumjela) Ali razumjela sam sistem i nacin studiranja.Dalje je rekao " bolonja je produzena ruka srednje skole,jer se provjera gradiva cjepka na sitnije djelove"(npr. pismeni svaka 2 mjeseca . . . pa kolokvij,pa parcijalno(OK: to je uvijek bilo )ali ocito je sada cesce. Opet zavisi kako na kom fakultetu,jer znam -uvijek je bilo i bice da profesor moze sebi da uzme slobodu-da ti pamet okrene. Ali konkretno,za ovaj primjer bih prokomentarisala,znaci rekla samo moje misljenje:da je tako-bolonjski, mnogo lakse studirati .
Drugo...ti plusevi su dodatna aktivnost...ne pikaju se nista ako nisi polozio testove....Boduje se dolazak na casove, javljanje na casu...domace zadace, prezentacije, seminarski radovi... Znas li da student "bolonjac" za svaki predmet mora napisati seminarski rad....uraditi prezentaciju..ima slucajeva kada polozis sve parcijale a ne uradis seminarski...jednostavno ne polozis predmet...jer je tako izracunato...npr imas dvije parcijale koje nose max 25 bodova...ukupan test 50...a za prolaza ti treba 60 bodova...+ seminarski ili prezentacije...dobijes tih 10...i tako polozis predmet...Kroz pluseve se nagradzuje trud studenta...pa moze sebi time povecati ocjenu...ako je na testu zadovoljio za 6...plusevima i dodatnim aktivnostima/bodovima moze nagurati na bolju ocjenu.
a sto s etice lakseg studiranja...ne znam sta da ti kazem...studirala sma i po starom i po novom sistemu...razlika je u tome sto po starom sistemu si mogao predmete iz zimskog semestra polagati i u ljetnom terminu ispita....organizovati sebi....a sad...u zimskom semestru imas ispitni rok jan/feb...pa sto ne polozis....ostavljas za ljetnu skolu koju placas 150 KM po predmetu a max mozes prjivaiti dva predmeta...i dobro se potruditi da ocistis ljetni semestar...jer sto polozis u jun/jul...polozio si...jer ako ne polozis...opet ta ljetna skola...i ako si je vec popunila sa zimsko-semestralnim predmetima...razmishljaj o tome da obnovis godinu...
a ovo shushkanje oko septembarskog roka...to je prepadanje studenata...da bi sto vise upisivali ljetnu skolu...jer septembarski rok se ne placa...i opet u septembru mozes max dva predmeta prijaviti....
i d apojasnim ove termine jan/feb i jun/jul...
tokom predavanja..svako mjesec imas parcijale...tako da u januaru imas finalni test. ako ne polozis predmet...popravni je u februaru...nemas vremena sjesti i posvetititi se samo jednom predmetu..nego uporedo polazes sve predmete...to isto vazi i za jun/jul.
- uvjek dobar gost
Evo sad.... nemate obroka... svi po domovima...
Zar nije jedinstvena prilika da se ujedinite na nivou univerziteta (barem), ako ne šta više.... da se dignete i krenete u proteste, da se osvrnete na političku i ekonomsku situaciju... da se oglasite po pitanju korupcije na univerzitetu, da imenujete babine sinove i kćeri kojih nema na predavanjima već samo na upisu godina... da kažete da hoćete posao u struci... da je dosta mimikrija i sranja... da hoćete da se stvori sistem stanogradnje za mlade.... da se malo organizujete... da se čuje i Vaš glas a ne glas penzionera.... koji su izgleda najprogresivniji sloj društva...
Ja ću sa Vama na barikade jurišati ako krenete... mada vi ste navikli i bez hljeba...onda jedete kolače....
Molim Vas da vam glavni zahtjev ne bude da porcije budu sa 250 grama mesa bez žilica... i da se Namik nogira iz kuhinje....
Vrijeme je da se krene !!!!
Mada neko će i na kafu..... hladno....
Zar nije jedinstvena prilika da se ujedinite na nivou univerziteta (barem), ako ne šta više.... da se dignete i krenete u proteste, da se osvrnete na političku i ekonomsku situaciju... da se oglasite po pitanju korupcije na univerzitetu, da imenujete babine sinove i kćeri kojih nema na predavanjima već samo na upisu godina... da kažete da hoćete posao u struci... da je dosta mimikrija i sranja... da hoćete da se stvori sistem stanogradnje za mlade.... da se malo organizujete... da se čuje i Vaš glas a ne glas penzionera.... koji su izgleda najprogresivniji sloj društva...
Ja ću sa Vama na barikade jurišati ako krenete... mada vi ste navikli i bez hljeba...onda jedete kolače....
Molim Vas da vam glavni zahtjev ne bude da porcije budu sa 250 grama mesa bez žilica... i da se Namik nogira iz kuhinje....
Vrijeme je da se krene !!!!
Mada neko će i na kafu..... hladno....
- Fiore
nema sve je to na kafama uz prugu..
pa sta rade dok mi cekamo i djelujemo u svoj zoni odgovornosti..
ne mogu da vjerujem da se tako lahko pomire sa stavrnoscu..
Ovo je zivot koji ne zelim da zivim.,hocu bolji zivot i mam prava na to i hocu da moji prijatelji.,svi ljudi ove drzave boje zive..
Ali ima jedan problem Hare-Dodo taj par.. koliko je ljudi ustalo iz Federacije protiv Hareta i njegovih istupa? Koliko je ljudi u rs-u ustalo protiv izjava Doda-a?
Et to je zacarani krug.,pokretacka snaga,generator nasih problema .,ljudi zeljnog zivota.,
Ko kupuje socijali mir.,ko mito gura gladnima..ko ??? ma sve se zna al se nista ne zna., daj droga i svjet nam je ljepsi..
Sve to treba u trecu smjenu rudnika Kreka
ne mogu da vjerujem da se tako lahko pomire sa stavrnoscu..
Ovo je zivot koji ne zelim da zivim.,hocu bolji zivot i mam prava na to i hocu da moji prijatelji.,svi ljudi ove drzave boje zive..
Ali ima jedan problem Hare-Dodo taj par.. koliko je ljudi ustalo iz Federacije protiv Hareta i njegovih istupa? Koliko je ljudi u rs-u ustalo protiv izjava Doda-a?
Et to je zacarani krug.,pokretacka snaga,generator nasih problema .,ljudi zeljnog zivota.,
Ko kupuje socijali mir.,ko mito gura gladnima..ko ??? ma sve se zna al se nista ne zna., daj droga i svjet nam je ljepsi..
Sve to treba u trecu smjenu rudnika Kreka