Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tataratira wrote:pa Meliha ne zna da govori, brka neka slova, ustvari i ne brka nego uvijek kaže DŽ
tako da nema uslov da bude pismena
No gospođa ministarka uprkos svojim manama i uprkos svemu šta je uradila u jednoj sarajevskoj gimnaziji i svemu što nije uradila sjedeći u ministarstvu i danas sjedi u fotelji i kao donosi neke zakone i pravilnike.. ona kroji kapu i svojom šutnjom odobrava recimo podjele u školstvu... i samo produžava agoniju sviju nas... što će u budućnosti imati nesagledive posljedice....
..... Index u republici Hrvatskoj-... na neki način prelila se akcija sama kod nas.. mediji malo... prostitucija malo više.. i priča se... portal jedan pokrenuo anonimno naravno dojavljivanje... nema niti jedan univerzitetski centar da nije se našao na krivoj strani...
Studenti u Mostaru malo digli glas... no šta je u stvari sa ostalima.. šta je sa populacijom koja kad bi izašla na ulice mogla bi promijeniti nešto, šta je sa populacijom koja robuje i plaća sve i svašta, šta je sa populacijom koja bi trebala biti najprogresivniji dio društva.... oni ni mukajet, ni habera, ni glasa ... niti išta drugo.. oni su se navikli plaćati ispite, stavljati novce u index, kupovati diplome.. navikli su se da nema posla u struci, navikli su bez menze..
Sve u svemu zašto o Vi studenti ne iskoristite ovu medijsku halabuku i ne izađete na ulice, zašto ne izađete sa činjenicama i ne optužite one koji Vas gule.... šta treba da se desi da Vi moderni studenti bi izašli ispred Vaših fakulteta ako nećete baš na ulicu jer to nije moderno... kad napustite studije i kad Vas dočeka kapitalizam u jednom od najgorih oblika... biće kasno jer tada ste sami.. i borite se za ostanak na poslu....
Index kada bi se desio kod nas fakulteti bi bili zatvoreni barem na pola godine jer toliko toga ima.. a možete li tek zamisliti koliko bi savjetnika ministara i doktora nauka ostalo bez diploma....
uvjek dobar gost wrote: šta treba da se desi da Vi moderni studenti bi izašli ispred Vaših fakulteta ako nećete baš na ulicu jer to nije moderno
Što se mene tiče hajdemo sutra odmah, samo recite gdje i kada, i idem! Iskreno muka mi je više od svega... Od učenja knjiga koje nemaju smisao i srž, koje predstavljaju ništa više od copy/paste članova zakona, muka mi je više profesora i njihovog kriterijuma da 80% urađenog testa je prolazna ocjena, i još hiljadu stvari...
A NAJVIŠE mi je muka kad vidim nekog kloca koji je u srednjoj imao prosjek 2,3, ne zna sastaviti dvije riječi da valja, i u junu mu ostane 8 ispita, a sretnem ga krajem septembra kad ono čista godina!!! I normalno kad mu je tatica misnistar ovoga ili onoga... Ljudi(studenti) ne mogu da shvate šta sve mogu postići jednom velikom pobunom. I dok ne budu svjesni toga, i svoje moći kad se udruže i trebaju da pate ovako... Ja zajedno sa njima.
uvjek dobar gost wrote:Najlakše je završiti fakultet..... najjednostavnije je prodati dvije krave, par desetina ovaca... i upisati fakultet, pri tome vidjeti malo asfalta po kojem se može šepuriti... prohodati i malo protegnuti ekstremitete....
Tokom studija parola je ne zamjeraj se i što manje se ističi iz mase.... postavljaj što manje pametnih pitanja.. jer ona bole... ako ikako možeš ostani u gradu i radi neki posao .. pa makar i ne u struci... pri tome svemu... nema veze to što je studentski standard ... ne minimalan već ga nema... o ciframa koje nam trebaju za stan il neki pristojan autić... da ne pričamo... menzu studentsku ne spominjem kao što ne spominjem stvarnu cijenu studiranja u Sarajevu ili u bilo kom gradu u kojem ne živimo....
Ali da vidiš one dole kjolegice kakve fonasi ima... ili kakav onaj kolega mobitel ima a ima i auto...
Pomalo studenti postaju banalni, postaju površni i ne zanima ih gotovo ništa sem u se na se i poda se..... nisu ni malo solidarni i ne zanima njih ni "bolonja" ni zaposlenje ni posao u struci.... jer ko će skinut pogled sa nekih šminkera i šminkerica.... i njihovih epiteta i čega sve ne..
Pa sarajevski studenti sram vas bilo.... ne zaslužujete da vas se zove studentima... jer Vi ste jedna masa bez lica, bez ideja, bez cilja, ali istina je da Vas se ne može gledati izdvojeno iz ovog apatičnog i licemjernog društva....
Da Vi ste samo jedan dio tog društva koje više nema ni glavu, a ni rep....
Vas ne zanima zašto su Vam kolege iz Mostara jučer bili u Sarajevu..., a vi ste tad bili nakafama jer to je preče od svega ostalog... ma fakat nije asfalt samo da se hoda po njemu.... taj se asfalt mora i osjetiti nekad..., a Vi studenti niste najprogresivniji dio društva, već najpasivniji i najneproduktivniji..., ali zato Vam se mora priznati da ste najveći miševi...
Povinovali ste se režimu profesora i asistenata.... navikli ste se na nepotizam i korupciju.... idete linijom manjeg otpora ... samo se za kraj pitam zafali li Vam ikad vazelina......
Dobra je tema,i ja sam istih godina kao i ti završio ekonomiju i nagledao se nekih faca od kojih mi se smučio život koliko izgledaju indolentno ali većina njih su to upisali zbog želje roditelja koji su živjeli u nekom skroz drugom vremenu i ne razumiju da je danas fakultet prdenje u prašinu al to evo sad izlazi na vidjelo kroz ove slučajeve sa podmićivanjem i prostitucijom.Samo po meni je bitno da se pokaže volja za obrazovanjem i sama hipoteza diže svijest i ambicije na viši nivo.
A to što je tebi krivo što neki spavaju do bola i uzimaju pare nekim kriminalnim radnjama,to si trebao ranije da raspraviš sam sa sobom a nije ti ni sada kasno ali nema ni od toga ništa jer Kayser Souze postoji samo u filmu.
Treba samo biti sabran i dobro koristiti postojeću situaciju koja je na sceni a dodje svačijih pet minuta ali kad dodje onda ih iskoristi onako kako si uvijek htjeo i želio a ne kao i većina jer kako kaže Josipa Lisac"i u mraku katkad nikne divan cvijet".
Ne gubimo nadu.
Evo recimo dobre prilike ni jučer se uzoriti vladari ove zemlje nisu usaglasili oko klasifikacije diploma po "Bolonji", znači eventualni poslodavci ne priznaju ovu klasifikaciju, odnosno ne priznaju da je neko sa završenim studijom po pomenutoj Bolonji na Bosansko-Hercegovački način zaoprave završio VII stepen i da kao takav može da se zaposli kao visokoobrazovana osoba.... Znači niđe veze....
Treba na neki način pritisnuti studentska udruženja da reaguju, a sami studenti znam da mogu malo toga jer na recimo deset studenata ide mislim svega tri il četri koji su zaista željni znanja, koji su zaista svjesni situacije u kojoj se oni nalaze ili situacije u kojoj se svi skupa nalazimo...
Sve u svemu ... meni je bolji film V for vendeta... i nekako mislim da samo trebamo odabrati jednu masku sa kojom se možemo identifikovati...
Teško je istina je ali moramo se početi boriti...
budhist meni je najgore bilo gledati generalsku djecu, djecu piljara i ćevabdžija koji su prosto klizili kroz fakultet... nigdje ih na predavanjima il vježbama... dođu samo kad se upisuje godina.... to mi se gadilo.. jer ti ljudi su bili toliko nezainteresovani i bahaati da je to bilo za izluditi..... ja sam naivno kontao da će se nešto u državi promijeniti dok ja ne završim fax... ali nije... i umjesto da mi mjenjamo sistem... on nas mjenja....
P.S
Svi koji nešto planiraju il bi planirali neka me kontaktiraju .... volio bih pomoći na bilo koji način.....
U četvrtak, 25. septembra 2008. u 12 sati najavljen je protest studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu gdje se, pored protesta, potpisuje i peticija protiv nove odluke Dekanata ovog fakulteta o studentima koji studiraju po starom sistemu. Putem internetskog foruma Medicinskog Fakulteta studenti su pozvani da se protestu odazovu u što većem broju.
Razlog njihovog protesta je odluka Dekanata Medicinskog fakulteta da sve studente koji obnavljaju drugu godinu po starom sistemu vrate na prvu godinu studiranja po Bolonjskom principu, a uz to bi im još naplatili razliku predmeta. Za svaki predmet dali bi po 100 KM, uplatili za semestar 100 KM, a ukoliko bi završili na ljetnjoj školi samo za ispit iz Anatomije izdvojili bi preko 1.000 KM.
Studenti su već ranije protestvovali zbog ove odluke, ali kako se studentima obratio samo sekretar Fakulteta, koji je podržavao stavove Dekanata, studenti su svoj protest bili prebacili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajeva, u nadi da će im barem tamo neko pružiti odgovor i pomoć.
(Sarajevo-x.com)
Da sam ja student recimo Filozofije nema šanse da bi im se pridružio.. jer nije to moj problem... ukoliko ste recimo studenti Ekonomskog fakulteta nemojte molim Vas pridružiti se studentima Medicine....
Sutra je kako kažu meteorolozi lijep i sunčan dan... taman za šetnje i kafice........te bacanje pogleda na nešto ili nekoga...
... Studentska populacija je propustila još jednu u nizu prilika da izađe na ulicu, odnosno na ulice naših gradova.
Dok profesori u Bihaću štrajkaju, dok se kolegice studentice saginju da polože ispit, dok se nadugo i naširoko priča o korupciji i mitu na univerzitetima, dok se čitava zbrka zbiva na fakultetu za fizičku kulturu... dok se dolazi do fotografija nekih profesora kako uživaju uu drugama dok ih zadovoljavaju studentice..... čitava jedna populacija šuti i trpi...
Populacija koja samo u Sarajevu broji oko 50 000 ljudi.. se ne oglašava, nema nikakvih zbivanja niti se naslućuje da bi ti isti studenti mogli prstom pomaknuti da bi se sami izborili za svoju budućnost... nikakvih reakcija nema njihovih udruženja kada je riječ o cijelom nizu pitanja i problema sa kojima se suočava ova ameba populacija... ali zato su bili među prvima da se onako svojski potrude da ukažu na problem q Festivala... ma fakat nemam niti jednu pozitivnu i afirmativnu da kažem o ovoj uskogrudoj populaciji koja niti ima viziju svoje budućnosti niti u stvari zna šta želi i šta hoće..
Ali zato je afirmativno da skoro svaki fakultet ima svoje džematlije, svoje vijernike iz reda svih konfesija koji se zalažu za svoje kvazi moralne i duhovne vertikale...
Možda sam malo previše i očekivao od ove populacije koja bi trebala (po meni) biti najaktivnija i nekako najsvjesnija, ali sa druge strane ako znamo da su univerziteti duboko politički i etnički podijeljeni.. možda moja utopija nije ni na mjestu..
Ja više nade polažem u srednjoškolce... nego u studente...
Ukoliko kome treba kakva štela neka se javi, posebno ako su u pitanju studentice ponavljačice.... mada sad kontam ne moraju biti ponavljačice....
jer ko će skinut pogled sa nekih šminkera i šminkerica.... i njihovih epiteta i čega sve ne..
u pravu si..bitnije poistovjecivati se s nekim ,nego ici svojim putom...za sve kriv mentalitet..
Vas ne zanima zašto su Vam kolege iz Mostara jučer bili u Sarajevu..., a vi ste tad bili nakafama jer to je preče od svega ostalog...
kad odem u teretanu u hotel central..i pogledam iz sale u sttrosmaerovu, sve sami sminkeraj...bitno je biti vidjen...medjutim za cudo Bozje ,nema bas puno tog sminkeraja u hotelu central, Bogu hvala...
Pa sarajevski studenti sram vas bilo.... ne zaslužujete da vas se zove studentima... jer Vi ste jedna masa bez lica, bez ideja, bez cilja, ali istina je da Vas se ne može gledati izdvojeno iz ovog apatičnog i licemjernog društva
eh vidis s ovimse ne slazem...krivi smo sto smo lijeni,sto dozvolimo brdjanima da haraju...
seljaci se izbore ...ali oni kad dodju u Sarajevo ,to je zavrseno..nista ih vise ne zanima..zavrsice fakultet, izboriti se za fotelju...povuci ssvoje familije sa sobom, rasprodati sve krave i ovce...i tu je kraj!mislis da njih zanima kako cemo u evropu???!!
njima je Sarajevo = Amerika...kad ovdje dodju ,to im je vrh...
na dobrom dijelu vodecih pozicija su seljaci,papci, brdjani....
ova gradska intelegencija,koja je u manjini, se samo povukla na stranu...i seljaci su nam donijeli turbo folk koji smo zdusno prihvatili ...sram da nas bude!
ja kad sam vidio kakav je papak diplomirao 10-tok.........
Pa sarajevski studenti sram vas bilo.... ne zaslužujete da vas se zove studentima... jer Vi ste jedna masa bez lica, bez ideja, bez cilja, ali istina je da Vas se ne može gledati izdvojeno iz ovog apatičnog i licemjernog društva
eh vidis s ovimse ne slazem...krivi smo sto smo lijeni,sto dozvolimo brdjanima da haraju...
seljaci se izbore ...ali oni kad dodju u Sarajevo ,to je zavrseno..nista ih vise ne zanima..zavrsice fakultet, izboriti se za fotelju...povuci ssvoje familije sa sobom, rasprodati sve krave i ovce...i tu je kraj!mislis da njih zanima kako cemo u evropu???!!
njima je Sarajevo = Amerika...kad ovdje dodju ,to im je vrh...
na dobrom dijelu vodecih pozicija su seljaci,papci, brdjani....
ova gradska intelegencija,koja je u manjini, se samo povukla na stranu...i seljaci su nam donijeli turbo folk koji smo zdusno prihvatili ...sram da nas bude!
ja kad sam vidio kakav je papak diplomirao 10-tok.........
To se jednom riječju zove provincijalzacija svega oko nas... i upravo ona je kriva (kao i mi koji smo joj dopustili) za masu stvari oko nas...
najzalosnije je sto ovi sa strane dobiju pozicije u Sa, o onda mi iz Sa moramo negdje u manja mjesta da radimo....tako ce biti ...mozda cvec i jeste
a tisto dodju sa strane povuku svoej familije, i briga ih hoce mo li u EU ili ne..vazno je njima da su ovdje..ponavljam se al moram
latinalover wrote:najzalosnije je sto ovi sa strane dobiju pozicije u Sa, o onda mi iz Sa moramo negdje u manja mjesta da radimo....tako ce biti ...mozda cvec i jeste
a tisto dodju sa strane povuku svoej familije, i briga ih hoce mo li u EU ili ne..vazno je njima da su ovdje..ponavljam se al moram
lokalni muhadzeri krivi,wow,znaci nije samo dijaspora uvijek kriva,aha
Pozdravljam i podržavam iz sveg srceta i duše grupice studenata il mladih ljudi koji ispisuju ggrafite po Sarajevu... na pravnom fakultetu... ovo je najveći bordel u gradu i ovdje se kupuju diplome.... prije toga su ispisivali parole protiv fašizma....
Ima još kuveta u nama samo nismo uvezani.... svaka čast i samo naprijed...
inace, da bi vanredni studenti postali redovni sad im umjesto prosjeka 8.5 treba prosjek 9.0. u subotu proslu su bili protesti (barem na filozofskom fakultetu) povodom toga. i znate ko je doso? VANREDNI STUDENTI. bila je i policija .
tako je to u nasoj bosni, svak ce izac na proteste i demonstracije koje se njega direktno ticu.
alica.k wrote:evo u bihacu sutra studentske demonstracije.
inace, da bi vanredni studenti postali redovni sad im umjesto prosjeka 8.5 treba prosjek 9.0. u subotu proslu su bili protesti (barem na filozofskom fakultetu) povodom toga. i znate ko je doso? VANREDNI STUDENTI. bila je i policija .
tako je to u nasoj bosni, svak ce izac na proteste i demonstracije koje se njega direktno ticu.
Da bar izadju oni kojih se direktno tice bilo bi nas na ulici HILJADAMA..... al izadje samo nekoliko onih hrabrih, svjesnih, solidarnih kojih se tice ili ne tice svijedno, oni izadju.... a ostali e uhhhhh...... ne zelim da se nerviram.......
Bio sam juče na protestima u Bihaću, i mogu reći da sam i zadovoljan i nisam. Broj studenata oko 1000 od 6500 koliko nas ima na Univerzitetu.
Obećano nam da će u ponedjeljak početi predavanja, a evo danas govori i vlada i sindikat da se nisu uspjeli dogovoriti i da od nastave nema ništa. Pa su nam tako kulturno zavukli. Zbog ovakvog scenarija za očekivati je da budu i novi protesti, nadam se masovniji, pa i nasilniji.
Bosanski_kralj wrote:Bio sam juče na protestima u Bihaću, i mogu reći da sam i zadovoljan i nisam. Broj studenata oko 1000 od 6500 koliko nas ima na Univerzitetu.
Obećano nam da će u ponedjeljak početi predavanja, a evo danas govori i vlada i sindikat da se nisu uspjeli dogovoriti i da od nastave nema ništa. Pa su nam tako kulturno zavukli. Zbog ovakvog scenarija za očekivati je da budu i novi protesti, nadam se masovniji, pa i nasilniji.
Što se grafita tiče... konačno su se počeli ispisivati pravi, u kojim se stvari zovu pravim imenom... koliko sam prikupio informacija ekipa koja ih radi je iz dana u adn sve veća... i naravno je da neće ostati samo na grafitima.. no bitno je da se odnekud krenulo.
Bosanski_kralj wrote:Bio sam juče na protestima u Bihaću, i mogu reći da sam i zadovoljan i nisam. Broj studenata oko 1000 od 6500 koliko nas ima na Univerzitetu.
Što se grafita tiče... konačno su se počeli ispisivati pravi, u kojim se stvari zovu pravim imenom... koliko sam prikupio informacija ekipa koja ih radi je iz dana u adn sve veća... i naravno je da neće ostati samo na grafitima.. no bitno je da se odnekud krenulo.
Možda je moj stav malo utopistički ali j.ga
Imal ovdje kakih novih informacija.....Jel opet hoce, hocee, hoce,...jng nece....
Problem se "zlatna omladina" i većina koja nekako nema želje da talasa, koja nema vizije i koja je poslana u veće gradove da završi fakultet... dok manjina neka pravi neka koraka no bez stvarne i prave podrške od udruženja studenata (koja su postala suprotnost sama sebi) nema podrške od pojedinih profesora koji ne liče na ostatak korumpiranih i amoralnih koji ne prezaju ni od koga ni od čega... nedostaje komunikacije među grupica koje misle svojom glavom, asistenti su ponekad gori od profesora jer su i sami mediokriteti i licemjeri koji ne vide dalje od dvog nosa...
Šta se čeka u ovakvoj situaciji ni sam ne znam.. kad vidim Grke il Francuze... sjebem se jer onda kao jedino rješenje vidim u razmjeni studenata ! Da ovi naši ublehaši i šupljikanti odu malo i vide šta i kako, a da nama duđu svjesni pojedinci koji znaju ko su, šta su, šta žele i šta ne žele...
Jesu li promjene neophodne, jeli solidarnost nam prijeko potrebna, trebaju li studenti biti progresivni dio društva ili njegovo mrtvo tkivo, do kada čemo samo tražiti izgovore... jer budimo svjesni kad bi svi žrtvovali par slobodnih dana, par vikenda.... ostao bi nam ostatak života.. da živimo kao uspravi ljudi !
Narodi u BiH dovode u pitanje Darvinovu teoriju evolucije !!!!
uvjek dobar gost wrote:Problem se "zlatna omladina" i većina koja nekako nema želje da talasa, koja nema vizije i koja je poslana u veće gradove da završi fakultet... dok manjina neka pravi neka koraka no bez stvarne i prave podrške od udruženja studenata (koja su postala suprotnost sama sebi) nema podrške od pojedinih profesora koji ne liče na ostatak korumpiranih i amoralnih koji ne prezaju ni od koga ni od čega... nedostaje komunikacije među grupica koje misle svojom glavom, asistenti su ponekad gori od profesora jer su i sami mediokriteti i licemjeri koji ne vide dalje od dvog nosa...
Šta se čeka u ovakvoj situaciji ni sam ne znam.. kad vidim Grke il Francuze... sjebem se jer onda kao jedino rješenje vidim u razmjeni studenata ! Da ovi naši ublehaši i šupljikanti odu malo i vide šta i kako, a da nama duđu svjesni pojedinci koji znaju ko su, šta su, šta žele i šta ne žele...
Jesu li promjene neophodne, jeli solidarnost nam prijeko potrebna, trebaju li studenti biti progresivni dio društva ili njegovo mrtvo tkivo, do kada čemo samo tražiti izgovore... jer budimo svjesni kad bi svi žrtvovali par slobodnih dana, par vikenda.... ostao bi nam ostatak života.. da živimo kao uspravi ljudi !
Ko kaže da evolucija ne može ići unatrag. Ljudi se kao i svaki živi organizam prilagođavaju trenutnom stanju, umjesto da ga mijenjaju. E zato sve manje ima samosvjesnih ljudi i studenata.
uvjek dobar gost wrote:Problem se "zlatna omladina" i većina koja nekako nema želje da talasa, koja nema vizije i koja je poslana u veće gradove da završi fakultet... dok manjina neka pravi neka koraka no bez stvarne i prave podrške od udruženja studenata (koja su postala suprotnost sama sebi) nema podrške od pojedinih profesora koji ne liče na ostatak korumpiranih i amoralnih koji ne prezaju ni od koga ni od čega... nedostaje komunikacije među grupica koje misle svojom glavom, asistenti su ponekad gori od profesora jer su i sami mediokriteti i licemjeri koji ne vide dalje od dvog nosa...
Ko kaže da evolucija ne može ići unatrag. Ljudi se kao i svaki živi organizam prilagođavaju trenutnom stanju, umjesto da ga mijenjaju. E zato sve manje ima samosvjesnih ljudi i studenata.
Što je najgore tačno je to, ljudi su sve razmaženiji, sve ovisniji o tehnologijama, sve veći miševi i nekako sve su mekši...
Mi grabimo velikim koracima u rikverc, vraćamo se plemenskim zajednicama i klizimo u privobitnu akumulaciju kapitala...
Sve u svemu i kad dobijete popunjenu diplomu neće vam značiti ništa ako ne podmažete novcem, snošajem ili nećim trećim.. ali sve u ima naroda i za račun junoša !