Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ja sam vec na jednoj slicnoj temi pisala o tome da kada u Njemackoj neko u nekoj opcini po prvi put prijavi svoje boraviste dobiva knjizicu o tom mjestu, makar ono imalo i nekoliko tisuca stanovnika. Dobivaju upustva o tome kako trebaju razvrstavati smetlje, sto ide u biolosko smetlje, sto u "ostalo" smetlje, sto u zute kese, kako treba vodom isprati case od jogurta prije bacanja u zute kese, gdje se bacaju flase i novine, kada se odvoze zute kese, kada otpad, kada Crveni kriz kupi odjecu i slicno. U nekim mjestima organiziraju obilazak mjesta jednom mjesecno za sve nove stanovnike, a u nekim mjestima knjizica u kojoj se uz informacije dobiva i jedna slobodna ulaznica za lokalni teatar, bazen, kino. Sto se tice pogresnog parkiranja, galame iza 22 sata, bacanja smetlja onako kako ne treba ... sve se to naplacuje tako da niko takve stvari ni ne pomislja raditi.

jedan moj poznanik je u Zagrebu uhvacen kako prelazi na crveno. Policajac mu je rekao da ce ili platiti kaznu ili ici na kurs. On se odlucio za kurs :D

zasto u Sarajevu nemamo takvih kurseva? Po opcinama se ionako dosadjuju. Nedavno sam u opcini imala priliku posjetiti damu koja se cijelo vrijeme hihotala na telefon vodeci privatne razgovore. Cekali smo 10 minuta da ona zavrsi svoju zabavu na telefonu. I tako 4 puta koliko smo je morali posjetiti. Neki ljudi zaista imaju u ovom gradu krasan posao bas
taxi_driver

Post by taxi_driver »

basta sljezove boje wrote:ja sam vec na jednoj slicnoj temi pisala o tome da kada u Njemackoj neko u nekoj opcini po prvi put prijavi svoje boraviste dobiva knjizicu o tom mjestu, makar ono imalo i nekoliko tisuca stanovnika. Dobivaju upustva o tome kako trebaju razvrstavati smetlje, sto ide u biolosko smetlje, sto u "ostalo" smetlje, sto u zute kese, kako treba vodom isprati case od jogurta prije bacanja u zute kese, gdje se bacaju flase i novine, kada se odvoze zute kese, kada otpad, kada Crveni kriz kupi odjecu i slicno. U nekim mjestima organiziraju obilazak mjesta jednom mjesecno za sve nove stanovnike, a u nekim mjestima knjizica u kojoj se uz informacije dobiva i jedna slobodna ulaznica za lokalni teatar, bazen, kino. Sto se tice pogresnog parkiranja, galame iza 22 sata, bacanja smetlja onako kako ne treba ... sve se to naplacuje tako da niko takve stvari ni ne pomislja raditi.

jedan moj poznanik je u Zagrebu uhvacen kako prelazi na crveno. Policajac mu je rekao da ce ili platiti kaznu ili ici na kurs. On se odlucio za kurs :D

zasto u Sarajevu nemamo takvih kurseva? Po opcinama se ionako dosadjuju. Nedavno sam u opcini imala priliku posjetiti damu koja se cijelo vrijeme hihotala na telefon vodeci privatne razgovore. Cekali smo 10 minuta da ona zavrsi svoju zabavu na telefonu. I tako 4 puta koliko smo je morali posjetiti. Neki ljudi zaista imaju u ovom gradu krasan posao bas

ja se 2000 g. prijavio u njemackoj u jednoj opstini i nisam dobio nikakvu knjizicu.cak ni plan grada.mozda su imali predosjecaj da se tu necu dugo zadrzati.
milano

Post by milano »

basta sljezove boje wrote:ja sam vec na jednoj slicnoj temi pisala o tome da kada u Njemackoj neko u nekoj opcini po prvi put prijavi svoje boraviste dobiva knjizicu o tom mjestu, makar ono imalo i nekoliko tisuca stanovnika. Dobivaju upustva o tome kako trebaju razvrstavati smetlje, sto ide u biolosko smetlje, sto u "ostalo" smetlje, sto u zute kese, kako treba vodom isprati case od jogurta prije bacanja u zute kese, gdje se bacaju flase i novine, kada se odvoze zute kese, kada otpad, kada Crveni kriz kupi odjecu i slicno. U nekim mjestima organiziraju obilazak mjesta jednom mjesecno za sve nove stanovnike, a u nekim mjestima knjizica u kojoj se uz informacije dobiva i jedna slobodna ulaznica za lokalni teatar, bazen, kino. Sto se tice pogresnog parkiranja, galame iza 22 sata, bacanja smetlja onako kako ne treba ... sve se to naplacuje tako da niko takve stvari ni ne pomislja raditi.

u Italiji bi vjerojatno bio zgazen iste sekunde. Sto djaba trositi pare na kurseve :D
madona

Post by madona »

basto, ovo ti je super ideja. Sve dosljake na kurs! A ne da dosljaci preuzmu grad.
RIZVA

Post by RIZVA »

ne vrijedi više,to je uzelo maha ko male boginje
sizif

Post by sizif »

Upis u mali % :P

bilo gdje da krenem o tebi sanjam
putevi me svi tebi vode
ćekam snekom ćenjom na svjetla tvoja
Sarajevo ljubavi moja.

:P
Post Reply