ja sam vec na jednoj slicnoj temi pisala o tome da kada u Njemackoj neko u nekoj opcini po prvi put prijavi svoje boraviste dobiva knjizicu o tom mjestu, makar ono imalo i nekoliko tisuca stanovnika. Dobivaju upustva o tome kako trebaju razvrstavati smetlje, sto ide u biolosko smetlje, sto u "ostalo" smetlje, sto u zute kese, kako treba vodom isprati case od jogurta prije bacanja u zute kese, gdje se bacaju flase i novine, kada se odvoze zute kese, kada otpad, kada Crveni kriz kupi odjecu i slicno. U nekim mjestima organiziraju obilazak mjesta jednom mjesecno za sve nove stanovnike, a u nekim mjestima knjizica u kojoj se uz informacije dobiva i jedna slobodna ulaznica za lokalni teatar, bazen, kino. Sto se tice pogresnog parkiranja, galame iza 22 sata, bacanja smetlja onako kako ne treba ... sve se to naplacuje tako da niko takve stvari ni ne pomislja raditi.
jedan moj poznanik je u Zagrebu uhvacen kako prelazi na crveno. Policajac mu je rekao da ce ili platiti kaznu ili ici na kurs. On se odlucio za kurs
zasto u Sarajevu nemamo takvih kurseva? Po opcinama se ionako dosadjuju. Nedavno sam u opcini imala priliku posjetiti damu koja se cijelo vrijeme hihotala na telefon vodeci privatne razgovore. Cekali smo 10 minuta da ona zavrsi svoju zabavu na telefonu. I tako 4 puta koliko smo je morali posjetiti. Neki ljudi zaista imaju u ovom gradu krasan posao bas