polara wrote:fantom slobode wrote:Ni mi jos uvijek ne znamo sta je to I. Sarajevo sto nam ga spomenu (neki su mi rekli da je to grad sa najvecim parkom na svijetu), valjda bi to trebao biti ideal onih koji nisu mogli da podnesu zajednicki zivot, sto vole da zive sami.Ekoloska okolina koja ih podsjeca na zivot predaka.Pretci nisu imali komsija, pa su onda i oni u jednom trenutku odlucili da ih nemaju. sto im nije uspjelo, pa sada zale za propustenim prilikama.I stvaraju svoj ideal grada.
Za pocetak bi ti bilo dobro da davni dolazak u Sarajevo (kome bi rado promijenila ime???) prepustis sudbini, koja ce te odvesti do njega i koja ce ti pokazati da je Sarajevo tu i da postaje ljepse i ljepse.Ako ti se desi da prilikom dolaska ne osjetis ljubav prema tom gradu koju osjeca svaki sarajlija, nemoj svojim kasnijim zakljucima pridavati previse vaznosti.
Ja sam pomalo bosanka nisam bas svaku skapirala,ali hvala ako si stvarno dobronameran.

cudi me da ti se to moze desiti, ja sam mislio da si nam napisala da postoje samo one dvije vrste Srba na pomenutom podrucju-ja bih rekao drzavi, istorijskoj.(tu slijedi onaj komentar-dosao je tiho i usao u legendu, na drugoj temi, a nije Dok Holiday, vec... naprosto zena).Dobronamjernost je bila uvijek vrlina gradjana grada Sarajeva, preslusaj pjesmu Fildzan viska.
69'-a moj stari i ja
na biciklima,
Pa pravac Ilidza,put rijeka livada,
Gdje teferici raja iz Sarajeva.
Cebe,pivara,rostilj i odbojka,
Sve sareno poput cilima,
A sa radija plima od Indexa
I vijesti iz Vijetnama. a-ha
I stari rece tad: vidis tu svako zna
Politka je prosta stvar,
Kafu kad zakuvas flidzan se ostavlja,
Ako ko naidje jebiga,to ovdje svako zna.
To je raja iz Sarajeva, to ovdje svako zna.
Raja iz Sarajeva,iz moga Sarajeva.
84-e je pao snijeg
I skupio se citav svijet
Pa skije na rame i sanke u ruke
Put rajske doline.
Begovu dzamiju nekom kauboju
Bi jalija prodala
Strendzeri skontali da slava i novcici
I nisu najvazniji u votazi.
I stari rece tad: vidis sada citav svijet zna
Da postoji grad
Gjde se kafa zakuva i fildzan ostavlja,
Ako ko naidje jebiga, to ovdje svako zna.
To je raja iz Sarajeva,to ovdje svako zna.
Raja iz Sarajeva,iz moga Sarajeva
Proljece 92-e,vreli celik raznese
Sve komsiluke i sve derneke,
Kazu sve dosada je laz i obmana,
Zavjera ustasko-dzihadska i upali foluska.
I stari rece tad cisteci zgarista
Ne zalim zutog jugu a ni stan,
Vec sto vise nikada kafu kad zakuvam,
Fildzan necu ostavljat,ako ko naidje
Jebiga, to sada svako zna,
To je raja iz Sarajeva,iz moga Sarajeva.
Raja iz Sarajeva,iz moga Sarajeva