Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

512MB

#76 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by 512MB »

spreca wrote:
sadie_forever wrote:
512MB wrote:Iskreno prvi put vidim :zoka:
probaj ekstra je,ja volim

sam pekmez je prejak,on i treba da se jede s tim kajmakom,turciisto tako imaju neku bijelu kremu s kojom pekmez jedu.tako ga ublazis i moze da se jede
ja ga jedem kasikom a ponekad i bez hljeba a dobar je sa vrucim hljebom :-D
Ja znam pekmez od šljiva, sve ostalo je đem, barem kako su mene učili :mrgreen:

I kako se zove to jelo što propagirate, kiseli pekmez? :|
Sanjarko

#77 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Sanjarko »

Ja pijem pekmez ponekad kao sok. Nije los ni tako. Istina skup je da bi se tako trosio. Kad dobijemo na poklon ja tako ga trosim. A moze biti dugo. Posto ne jedem puno slatka.
pustopoljina

#78 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by pustopoljina »

Pekmez kod nas je nesto kao marmelada, rjedje nesto...jabuka, sipak....dzem je sa komadicima voca...sljive, dunje npr.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#79 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by plain vanilla »

Vrlo rijetko ista bacimo. Malo kupimo, puno jedemo :mrgreen:
Odavno sam odustala od mjesecnih kupovina, blizu kuce nekoliko hiper/supermarketa, nema potrebe navlaciti ko hrcak.
Na osnovnu hranu, rucak, trosimo solidno pa i skromno, ali zato vazda na neke tantavice, da ne kazem guzne hapice, previse.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#80 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by plain vanilla »

spreca wrote: shipak je ukusan ali ne kao od jabuka pa i sljiva
Hos halvapite? :mrgreen:
Sanjarko

#81 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Sanjarko »

pustopoljina wrote:Pekmez kod nas je nesto kao marmelada, rjedje nesto...jabuka, sipak....dzem je sa komadicima voca...sljive, dunje npr.
Marmelada gusti dzem bez komadica voca, dzem kao marmelada samo malo rjedze sa komadicima voca, a pekmez rijedak ali malo gusci od sokova za razmutit. Skup prilicno, ali moze biti dugo cak i kad se razmuti kao sok.

A u manjoj ambalazi bas i nema nekih stvari za kupit a skuplje izadze. Evo neki dan kupili mali sirni namaz 0,80 km. Nemas sta vidjeti. Reko ja staroj bolje veci kupit, jeftinije. Veci marka i nesto. Ali imamo druge hrane pa uzeli ovaj mali. Nemoze se sve pojest. Nema sanse. Zato ja uvijek kazem staroj kad ima par stvari ne kupuj ostalo do se ne pojede.
dječak sa šibicama

#82 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by dječak sa šibicama »

3, 3 ipo hiljade
spreca

#83 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by spreca »

512MB wrote:

Pekmez od jabuka je i to veoma sladak, a kiseli rjetko se pece ito ovi sa visokim holesterolom i secerom...samo je burek burek a ostalo su pite pa tako je i pekmez od jabuka pekmez a sve ostalo djemovi,marmelade itd :D
spreca

#84 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by spreca »

plain vanilla wrote:
spreca wrote: shipak je ukusan ali ne kao od jabuka pa i sljiva
Hos halvapite? :mrgreen:
:thumbup: :kiss: uh sutra cu je praviti :oops: ....maa necu ja praviti ali cu je jesti sutra :D
Sanjarko

#85 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Sanjarko »

Kisali pa i slatki je dobar za zeljezo ko ima nisko i za dijabeticare ako se nevaram. A za mene je burek kad ima luka. Samo sa mesom je pita sa mesom. Imaju cijene artikala iz 2017 godine na Klix portalu ali mi nesto nece slika da se kopira i ucita.
Sanjarko

#86 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Sanjarko »

Image
Jolie

#87 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Jolie »

spreca wrote:
512MB wrote:

Pekmez od jabuka je i to veoma sladak, a kiseli rjetko se pece ito ovi sa visokim holesterolom i secerom...samo je burek burek a ostalo su pite pa tako je i pekmez od jabuka pekmez a sve ostalo djemovi,marmelade itd :D
Pekmez je od jabuka, tacno.
A sta je sa pekmezom od krusaka i pekmez od repice (slatka repa)? ;-)

Ta su tri pekmezi, i ne zna se koji je bolji i zdraviji,
a sve ostalo su dzemovi (sljiva, sipak, visnje, maline, itd.itd.) :mrgreen:
spreca

#88 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by spreca »

Jolie wrote:
spreca wrote:
512MB wrote:

To ti je isto kao burek sa sirom,krompirom,zeljem itd :lol: :lol: :lol: pekmez je samo od jabuka :lol: ....ja se sjecam da je moja majka rahmetli jednom pekla pekmez od slatke ili ti secerne repe jer je valjda te godine snijeg i mraz ubio voce u zametku i ona je posijala te repe vise da bi nekako pregurali tu godinu do sledeceg pekmeza koji mi inace jedemo dosta :D
Jolie

#89 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Jolie »

spreca wrote:
Jolie wrote:
spreca wrote: Pekmez od jabuka je i to veoma sladak, a kiseli rjetko se pece ito ovi sa visokim holesterolom i secerom...samo je burek burek a ostalo su pite pa tako je i pekmez od jabuka pekmez a sve ostalo djemovi,marmelade itd :D

To ti je isto kao burek sa sirom,krompirom,zeljem itd :lol: :lol: :lol: pekmez je samo od jabuka :lol: ....ja se sjecam da je moja majka rahmetli jednom pekla pekmez od slatke ili ti secerne repe jer je valjda te godine snijeg i mraz ubio voce u zametku i ona je posijala te repe vise da bi nekako pregurali tu godinu do sledeceg pekmeza koji mi inace jedemo dosta :D
No no no
meni je stvarno grehota to porediti sa burekom sa sirom, zeljem... :-)

Ovo su sve pekmezi,
a kad se i cjenovno pogleda, mislim da je od jabuke najjeftiniji - mozda jer su nekako jabuke najdostupnije (ne ulazim u te vase Ramićke, da se ne naljutis :lol:
a ovi od kruske i repe skuplji - znam da je kod ovog od repe najvise posla, pa mozda i zato.
SmokingMan

#90 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by SmokingMan »

Jedem šta stignem,ne kalkulišem sa cijenama,od dobre hrane do splačine,a ne bih znao reći koliko me to sve košta.Bitno je da ima riže,piletine,mladog sira i jaja,i ja sam zadovoljan. :D
spreca

#91 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by spreca »

Jolie wrote:
No no no

Ovo su sve pekmezi,
a kad se i cjenovno pogleda, mislim da je od jabuke najjeftiniji - mozda jer su nekako jabuke najdostupnije (ne ulazim u te vase Ramićke, da se ne naljutis :lol:
a ovi od kruske i repe skuplji - znam da je kod ovog od repe najvise posla, pa mozda i zato.
Da da da :lol: Moze biti da su skuplji od jabukovog, samo zato sto je kruskovog manje a posebno od repe .....procesi dobijanja su prakticno isti....Ramicka Jabuka je Ganz genau Bosansaka autohtna sorta:D :lol: koja je prakticno pri izumiranju....a gdje to peku kruskov i iz repe pekmez?
Jolie

#92 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Jolie »

spreca wrote:
Jolie wrote:
No no no

Ovo su sve pekmezi,
Da da da :lol: Moze biti da su skuplji od jabukovog, samo zato sto je kruskovog manje a posebno od repe .....procesi dobijanja su prakticno isti....Ramicka Jabuka je Ganz genau Bosansaka autohtna sorta:D :lol: koja je prakticno pri izumiranju....a gdje to peku kruskov i iz repe pekmez?
Negdje u sredisnjem dijelu BiH :-D

Jeste sam proces isti,
medjutim lakse je pobrati jabuke, oprati ih, u cjediljku i stavi nek kuha sok.
Repu treba ipak povaditi iz zemlje, oprati od zemlje :-) , oguliti, izrezati na kriske, skuhati, iscijediti, opet stavi nek kuha... ma haos vise posla, zato ga rijetko prave i jeste na cijeni :)

(mozes primjetiti da se razumijem u tematiku :P
spreca

#93 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by spreca »

Jolie wrote:

Jeste sam proces isti,
Repu treba ipak povaditi iz zemlje, oprati od zemlje :-) , oguliti, izrezati na kriske, skuhati, iscijediti, opet stavi nek kuha... ma haos vise posla, zato ga rijetko prave i jeste na cijeni :)

:thumbup: Posto je pekmez od repice :D ...a mozemo mozda malo zamjeniti kila za kilu...kod mene je pekmez od Ramicki...od drugih se ne pece, zaboravio sam napomenuti da je i Rakija od Ramicki najbolja :oops: (tobe jarabi) ali ne prodajemo jabuke na pecenje rakije
Jolie

#94 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Jolie »

spreca wrote:
Jolie wrote:

Jeste sam proces isti,

:thumbup: Posto je pekmez od repice :D ...a mozemo mozda malo zamjeniti kila za kilu...kod mene je pekmez od Ramicki...od drugih se ne pece, zaboravio sam napomenuti da je i Rakija od Ramicki najbolja :oops: (tobe jarabi) ali ne prodajemo jabuke na pecenje rakije
Mislis litar za litar?
I je li sad pricamo o pekmezu ili rakiji ? :lol:

(otjerat ce nas s teme :oops:
spreca

#95 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by spreca »

Jolie wrote:
Mislis litar za litar?
I je li sad pricamo o pekmezu ili rakiji ? :lol:

(otjerat ce nas s teme :oops
:
ma o pekmezu ba pricamo :D tegla za teglu ili kila za kilu...kakva te ba rakija snadje a do Bajrama ostalo dvije hefte :lol:..hajmo mi na PP :lol:
Dosadno mii

#96 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Dosadno mii »

Vizionar 1985 wrote:Image
Pa otprilike oko 500-600 da se normalno zivi.
adda_sa

#97 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by adda_sa »

512MB wrote: Prije su i meni trpali svašta na povratku u Austriju, pa sam slago jednom da sam platio 500€ kaznu, sad sam miran, a i auto ne miriše na povrće i sir :mrgreen:
ja kazem da su nas hrvati do gole koze prerovili, i da ne mogu vise da se tresem zbog tegle ovog onog... :D
panda_grizli

#98 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by panda_grizli »

Otvorite temu o pekmezima i dzemovima.
A za trosenje vjerovatno do 600 ukljucujuci jelo na poslu.
Nista ne bacamo. Idemo cesce u kupovinu i ne gomilamo hranu. Kad smo svatili da nam ostaje hljeb poceli smo kupovati najmanje moguce. Cesto na posao nosim hranu od kuce. Te sireve i povrce koje dobijemo, ako vidim da je puno nosim na posao pa podijelim i tu. A voce i povrce me nije sramota kupiti npr 3 breskve 3 banane 3 jabuke. Sto bih kupovala na kile ako cu baciti.
Pekmezi mogu jako dugo stojati. Dajem djetetu ako nista kao sok. Bolje nego da pije secer u flasicama. Od dzemova se uvijek palacinci mogu praviti kao da uvijek mora biti krem namaz.
Last edited by panda_grizli on 26/07/2019 10:57, edited 1 time in total.
pustopoljina

#99 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by pustopoljina »

512MB wrote:Stvarno ti čestitamo što si uspjela tako sa familijom/rodbinom :thumbup: kod mene nije išlo bez da izbiju unutarfamElijski sukobi, uglavnom više se ne baca :)
I trebas.

Ovo oko sukoba, bojim se da sebi stvarno pridajes previse znacaja.
Al' haj' bar ti auto ne smrdi na povrce i sir.
(Boze, baci ciglu i budi precizan).
Strong Liner

#100 Re: Koliko para trosite na hranu mjesecno?

Post by Strong Liner »

moonca wrote:
Strong Liner wrote:Oko 500 KM, više-manje, na nas dvoje. S tim da oboje na poslu jedemo.

I stvarno pokusavam da ne bacam hranu, ali mi nekada ne uspjeva...Mora se baciti, ono što je otvoreno, a nije pojedeno itd. :sad: :sad:
Zasto jedete,vani? Samo me zanimaju okolnosti-? :)
Ako te zanima zasto bacam hranu, to onda ... tipa ostane sataraša u frizideru poslije vecere. Sutra u gradu treba nesto obaviti, pa usput pojedemo nesto. Prekosutra naručimo pizzu ili tako nešto. Za 3 dana ja skontam da sam neku čorbu mogla napraviti... I onda za 4 dan, taj sataras već ne valja jesti. Tako je većinom i za neke namaze, salame, sirove itd.

A što jedemo vani, na ruku nam nekada bude, nekada meni ljeno kuhati :D :D

Mislim ako ima neki savjet u organizaciji frizidera, ishrane i da što manje bacam hrane. Voljna sam slušati. :D :D
Post Reply