A što jedemo vani, na ruku nam nekada bude, nekada meni ljeno kuhati
Mislim ako ima neki savjet u organizaciji frizidera, ishrane i da što manje bacam hrane. Voljna sam slušati.
Ja npr bi ponijela taj sataras sutradan na posao.
Ma dobro nisu ovdje sve nabrojali i dodali su neke proizvode koji nisu hrana. Ali imamo uvid u cijene. Krompir, secer, i so su poskupili za ove 2 godine, ako sam dobro vidio, mlijeko je pojeftinilo, neko, vecini proizvoda su slicne cijene idalje. Zavod kaze da nije porasla toliko kako sam shvatio potrosacka korpa, cak da je malo pojeftinila izgleda, samo ne znam kad. Nisam zapamtio.Dosadno mii wrote:Pa otprilike oko 500-600 da se normalno zivi.Vizionar 1985 wrote:https://static.klix.ba/media/images/vij ... mn.jpg?v=1
Ako te zanima zasto bacam hranu, to onda ... tipa ostane sataraša u frizideru poslije vecere. Sutra u gradu treba nesto obaviti, pa usput pojedemo nesto. Prekosutra naručimo pizzu ili tako nešto. Za 3 dana ja skontam da sam neku čorbu mogla napraviti... I onda za 4 dan, taj sataras već ne valja jesti. Tako je većinom i za neke namaze, salame, sirove itd.panda_grizli wrote:
Naslovnica wrote: Nije svakome posao takav da na pauzi može sataraša da hališe.
Jolie wrote:Naslovnica wrote: Nije svakome posao takav da na pauzi može sataraša da hališe.
![]()
![]()
Ma jasno ba, ali forum ne bi bio to što jeste da se malo ne zezamo...panda_grizli wrote:Ok nisam rekla da svako moze niti mora, vec sam napisala kako ja to obicno radim.
Ma to je super prijedlog realno, bar znas sta jedes i sta je unutra,Naslovnica wrote:Ma jasno ba, ali forum ne bi bio to što jeste da se malo ne zezamo...panda_grizli wrote:Ok nisam rekla da svako moze niti mora, vec sam napisala kako ja to obicno radim.
Slažem se i ja imam nekada tu mušicu, ne jede mi to od jucer.Jolie wrote:Ma to je super prijedlog realno, bar znas sta jedes i sta je unutra,Naslovnica wrote:Ma jasno ba, ali forum ne bi bio to što jeste da se malo ne zezamo...panda_grizli wrote:Ok nisam rekla da svako moze niti mora, vec sam napisala kako ja to obicno radim.
samo eto, nekome okolnosti ne dozvoljavaju, a nekad mi se i ne jede to od jucer - sama sam kriva
Onda je do tebe-- ako volish pauzu provesti u restoranu, chaskajuci i obaviti rucak .ok. i to je uzitak za neke.Strong Liner wrote:Ako te zanima zasto bacam hranu, to onda ... tipa ostane sataraša u frizideru poslije vecere. Sutra u gradu treba nesto obaviti, pa usput pojedemo nesto. Prekosutra naručimo pizzu ili tako nešto. Za 3 dana ja skontam da sam neku čorbu mogla napraviti... I onda za 4 dan, taj sataras već ne valja jesti. Tako je većinom i za neke namaze, salame, sirove itd.moonca wrote:Zasto jedete,vani? Samo me zanimaju okolnosti-?Strong Liner wrote:Oko 500 KM, više-manje, na nas dvoje. S tim da oboje na poslu jedemo.
I stvarno pokusavam da ne bacam hranu, ali mi nekada ne uspjeva...Mora se baciti, ono što je otvoreno, a nije pojedeno itd.![]()
A što jedemo vani, na ruku nam nekada bude, nekada meni ljeno kuhati![]()
![]()
Mislim ako ima neki savjet u organizaciji frizidera, ishrane i da što manje bacam hrane. Voljna sam slušati.![]()
Ja znam pekmez od šljiva, sve ostalo je đem, barem kako su mene učili512MB wrote:ja ga jedem kasikom a ponekad i bez hljeba a dobar je sa vrucim hljebomspreca wrote:probaj ekstra je,ja volimsadie_forever wrote:Iskreno prvi put vidim
sam pekmez je prejak,on i treba da se jede s tim kajmakom,turciisto tako imaju neku bijelu kremu s kojom pekmez jedu.tako ga ublazis i moze da se jede
sadie_forever wrote:
odakle si ti bogati ? to od sljiva je kod nas slatko,ili dzem,cak ..starinski naziv je bestilj
a pekmez je od jabuka,ni grama secera ne ide u njega,nista neprirodno,pravi se po citav dana..hrpu jabuka potrosis i dobijes malkice pekmeza ...to je pekmez,pusti mi te marmelade od sljive
ide li secer u njega>nije pekmez
Vidi post iznad,mk ultra wrote:Meni voce i povrce nakon treceg dana ide u kantu, ne sto hocu vec sto je truhlo
Kako to skladistite![]()
Ovo mi se i u frizideru desi, treci dan je maksimum...
Oboje svalimo na hrvateadda_sa wrote:ja kazem da su nas hrvati do gole koze prerovili, i da ne mogu vise da se tresem zbog tegle ovog onog...512MB wrote: Prije su i meni trpali svašta na povratku u Austriju, pa sam slago jednom da sam platio 500€ kaznu, sad sam miran, a i auto ne miriše na povrće i sir
mk ultra wrote:Meni voce i povrce nakon treceg dana ide u kantu, ne sto hocu vec sto je truhlo
Kako to skladistite![]()
Voće kupujemo samo za danas i max sutra, dakle naprimjer četiri banane i dvi jabuke..mk ultra wrote:Meni voce i povrce nakon treceg dana ide u kantu, ne sto hocu vec sto je truhlo
Kako to skladistite![]()
Meni banane tri dana stoje, cetvri kad se pocnu raspadati fino pomijesam banane, mlijeko i keksa i napravim hapicu za sebemk ultra wrote:Meni voce i povrce nakon treceg dana ide u kantu, ne sto hocu vec sto je truhlo
Kako to skladistite![]()
1.Manje hrane kupovati je ok ali, san trgovca je da mu dodjes vishe puta- uvijek nesto zakacis /kupis/ sto nisi planirao- e, dakle trosis novac, ne planirano..-cijena za hranu se povecava..Dosadno mii wrote:Rezime za ustedu:
1. Bolje kupovati manje hrane vise puta tokom mjeseca da se ne baca ako istekne rok.
.
Nikad ga ne peri ranije ,nego neposredno prije jela...ako ga opers tri dana ranije ono ce naravno istruhnuti jer mu skines onaj zastitini sloj,ovo se posebno odnosi na jabukemk ultra wrote:Meni voce i povrce nakon treceg dana ide u kantu, ne sto hocu vec sto je truhlo
Kako to skladistite![]()