Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Asana wrote:Da se hoce ...
neko bi kontrolirao kvalitet izvodjenja radova koji su placeni iz budzeta, pa bi recimo horizontalna signalizacija stajala na cesti duze od dva dana
neko bi platio penale zbog iskakanja ploca na pjesackim stazama koje su lafo popravljene prije mjesec dana
neko bi ponovno radio pjesacke prelaze preko tramvajskih pruga, da ukloni silne prepreke i grbe preko kojih ni djecija ni invalidska kolica ne mogu proci
ukratko, moglo bi se dobiti puno vise od vec potrosenog novca
ali stanovnici koji se ne bune zbog toga, nisu nista bolje ni zasluzili
ovaj grad je slilka njegovih stanovnika, pa i "njihove vlasti"
kad sam bio mlađi žalio sam što postoje razni jezici... razne države... vize...
sada sam svjestan zašto je to prednost... da se zlo ne širi
komi svaka ti čast.. u samo četri redka si rekao ono za šta mane trebalo bi podosta riječi....
No ipak ukoliko se ne mislimo buniti i suprotstavljati provincijalizmu u organima vlasti i njihovom maćehinskom odnosu naspram nas samih i svega što nas okružuje... čim se ukinu vize ko zadnji izađe neka ugasi svjetlo..
Bjesomučno se šuti kada je riječ o zagađenju Vrela Bosne... mediji kao zaliveni ... govori meni ta šutnja da su vlasnici medija u talu, da su novinari saučesnici kao i mi koji svojom šutnjom samo podstičemo nerad i korupciju, nepotizam i provincijsku renesansu...
Nije nas 35 miliona ... nas je svega skoro četri miliona u BiH, ovaj grad nema ni milion stanovnika... ovdje bi se razlika i promjena mogla vidjeti za nepune dvije godine... mogli bi mi da stvarno hoćemo ponuditi kvalitet života sebi samima i svojoj djeci... mogli bi samo da se konačno ispravimo i počnemo misliti svojim glavama !
shin wrote:Mene boli briga za ''situacijom'' sada, kao sto je i onda.
.... u tome i jeste problem, ali svako za se travu pase....
Uživajmo onda svi u bezbrižnosti i sjebimo sve što za života možemo.... mada i onako ide nam presudna 2012....
Vidis burageru, kod nas dvojice djeluja dva razlicita aparata u glavi, ja sam miran sve dok sam zaposlen i primam platu (nisam na budzetu niti imam veze sa drzavnim firmama). Ti cekas kad ce ti semiha donjet marku, zato ufati se parola i natpisa na tablama i pravac kakva upravna/vladina zgrada, mozda dobijes za kifle, ili ti nacelnik posadi dva tulipana ispred zgrade.
ma gro novinara je k'o onaj talog u barici kakovoj. cast izuzecima!
prosto ne mogu da vjerujem da niko nije napravio pricu o ovome.
na stranu sve, ali ovo je bas dno. sva sreca, pio sam vodu s vrela bosne.
u svezi sjecanja bar, ako nista...
ipak, nadam se da ce se problem sanirati.
a shin, sve super, do trenutka kad budes moro sa bodigardima
po gradu hodati jer ce zbog nesposobne vlasti (ponajvise) biti na ulicama
100.000 ljudi koji ce te zbosti zarad marke. ne mozes zivjeti
normalno u drustvu u kojem gro ljudi zivi nenormalno. to je fakt.
Uživajmo onda svi u bezbrižnosti i sjebimo sve što za života možemo.... mada i onako ide nam presudna 2012....
Vidis burageru, kod nas dvojice djeluja dva razlicita aparata u glavi, ja sam miran sve dok sam zaposlen i primam platu (nisam na budzetu niti imam veze sa drzavnim firmama). Ti cekas kad ce ti semiha donjet marku, zato ufati se parola i natpisa na tablama i pravac kakva upravna/vladina zgrada, mozda dobijes za kifle, ili ti nacelnik posadi dva tulipana ispred zgrade.
Ne ti si površan, banalan i pomalo.... jer i ja kao i ti primam platu i radim za istu (ne u državnim il javnim preduzećima i nemam veze sa budžetima ), ne nadam se kiflama il čemu već... već normalnom životu u gradu kojeg volim. Ti niti voliš grad u koem živiš, pun si predrasuda i gluposti... još pri svemu tome misliš da si pametan ! E tu je razlika..... burageru... moj površni, banalni i nezainteresovani.....
Najveći problem Sarajeva je Kanton Sarajevo. Grad nema svoje nadležnosti, Općine nemaju nadležnosti. Načelnici četiri gradske Općine su pokrenuli tužbu protiv Kantona, jer Kantonalna vlada nije donijela zakon o principima jedinice lokalne samouprave, pa tako da Kanton Općinama uzima tj. krade od 1-5 miliona maraca godišnje. Kantone treba ukinuti, Gradu vratiti ovlasti, Općinama vratiti ovlasti i tako će se riješiti mnogi problemi, a prije svega donošenje regulacionih planova.
Grad je dobio tužbu protiv Kantona, a nadam se da bi se uskoro moglo desiti i sa tužbom Općine protiv Kantona.
.... Na priči da smo pretrpili apsadu i agresiju.. pokupili su donacije, autobuse, tramvaje, mašine, trafo stanice, šalter sale u opštinama, dobili su kamione ... sve su oni to sjebali... pokrali i očerupali ! Hajmo naći barem jednu javnu ustanovu il jedan segment bilo čega u ovom gradu pohvaliti... Hajmo promisliti koliko mi u stvari plaćamo njihov nerad... nemojmo zaboraviti mi plaćamo vodu, struju, plin, odvoz smeća, kroz registraciju motornog vozila zaštitu voda, plaćamo održavanje ulaza, jkad vadimo neki dokument plaćamo kojekakve takse... plaćamo kablovsku, plaćamo RTV taksu... šta dobivamo za taj novac ?
Ja jedino mogu da pohvalim JKP RAd i PARK ali ni oni ne mogu načistiti za peksinom populacijom,... bez kulture i voznog reda...
Na kojem stepenu razvoja je naš GRAS.... koji se busa u prsa prvim tramvajem u Europi... a danas su ga svukli na to da Vam prijeti neki oblik zaraze ako uopšte uđete u vozila javnog prevoza.... na vodovodu gubitak na mreži je oko 50%... napon struje često varira i prijeti modernim uređajima na struju, odvoz smeća još jedino nekako funkcioniše, kabl operateri su toliko bahati i bezobrazni jer su u talu sa nekim u kantonu i misle da su nedodirljivi... sve što plaćamo u prosijeku plaćamo kao i ljudi u Europi koji znaju šta dobiju za svoj novac... a ovi "naši" ili "vaši" ne znam više ni čiji su.... ne vade ruke iz mog džepa.. a ja vidim da brod pušta na sve strane, da oni u stvari ne rade za opštu dobrobit i korist... već samo u svoje džepove trpaju...
Kad se budu pisale istorijske knjige ili kad se bude pisala biografija Sarajeva.... biti će tamo Kešo, Arzija, Semiha, Samir, Miro, Emina, biće i Behmen... svi će biti upisani crnim slovima.... a nas neće niko ni spomenuti... možda kratko... stanovnici su šutke dopustili da se grad sjebe, mada demografse promijene su bile žestoke i bila je agresija pa oprostimo im.... bavili su se pukim preživljavanjem....
Samo mi je drago da vidim da u semihi nije problem bio kao sto su neki predstavljali.
Imas pravo, nije u njoj problem nego u takvima poput tebe
koje boli briga za situacijom, pa pustaju - jucer Semihi, danas nekom drugom -
da ne rade nista u interesu nas, od cijih para zive
da trose nase novce na odrzavanje kaosa
da rade protiv nas a u interesu kapitala kojim su potplaceni
Cestitam na visokom nivou svijesti: samo ti radi za svoju platicu, dok ne dodje kuga i na tvoja vrata ....
Tako bi ti 1941. mrtvo hladno nastavio raditi za naciste, sve dok ti daju posao i platicu i tebe licno ne diraju, dok bi "gost" odmah otisao u partizane.
Oportunista, klasicni primjer
M-W:
"opportunism - the art, policy, or practice of taking advantage of opportunities or circumstances often with little regard for principles or consequences"
Ma ja sam najmanje bitan iako da prvom prilikom u toj situaciji priključio bi se pokretu otpora, u našoj prilici vjerovatno to bili bi partizani...
::: vidno sam ljut i nekako bijesan tužan i razočaran istovremeno....
Kratka elaboracija....
POzivali su se na interes naroda, predstavljali su samo "njega", misli se na narod, sve su učinili u njegovo ime,, a sve radili su za sopstveni račun, to se ekonomski mislim zove "komision".... Pri tom radu sve su sjebali, grad je srozan, a kanton je kao "alfa i omega" svojom bahatošću, nestručnošću i ko zna čim..... sjebao sve. Kadrovi koji su se pozivali na "njega" mislim na narod na koncu govnima su zagadili vodu, ne namijerno istina je jer oni samo mislili su da voda nosi sve i svuda... nije njih bilo briga za infrastrukturu niti znali su šta to znači, oni su demografskim inženjeringom i saučesništvom u opstrukciji povrtaka stvorili sebi glasačku mašinu koja je na duge staze (što vidimo danas) u svakom pogledu ugrozila život u sarajevskoj kotlini. Ljudi nisu krivi kriva je vlast koja to radila je stihijski i neplanski, koja nije imala viziju i plan, koja je ad hoc i pod pritiskom davala dozvole za ovo i ono, a motivisana samo ostankom na vlasti ! Ko je lud ovdje da dopustio je da se struka protjera sa svih instanci... ? Ko žmirio je kad su protjerivali stručnjake jer bili su glasni... da danas imali bi žurnaliste, babice i ko zna koga za ministre i pomoćnike, za referente i stručne savjetnike imamo dugonokte plavke koje samo znaju da ništa ne znaju...
Sve u svemu kako sam se nadala dobro sam se udala.... jebote narode pa jesi li ti prav ili zdrav..(kvazi) bitka za tvoje interese (prostom matematikom dokazivo) ostaviti će nas izgleda i bez vode... ili će biti za dlaku..., a već ostavila nas je bez derbija, bez mnogih stvari koje voljeli smo... e hvala Vam narode !