Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kozolec

#1 Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

Obzirom da sam većinu svojih postova o ovoj kompaniji pisao u temi "Protesti u Zenici", čisto zbog preglednosti je otvorena nova. Znači, hvale, graje, kritike i sve ono što ste željeli reći (a niste) možemo "istrest' ovdje. Naravno, da govorimo o kompaniji ArcelorMittal Zenica d.o.o.
Zaista, koliko nam znači ova kompanija? Koliko je Zenica profitrala, a koliko izgubila? Koliki utjecaj ima ova kompanija na razvoj lokalne zajednice regiona? Da li čine dovoljno za sigurnost i zdravlje uposlenika, i da li čine dovoljno na uspostavljanju ekoloških standarda? Da li je AM korporativno odgovorna kompanija ili ne?....
Fozgen

#2 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by Fozgen »

Pa ako sad ne vidis koliko znaci, kada je 50% ljudi na cekanju onda kada ces vidjeti?
Samo na cekanju, opet dobijaju oko 50-60% plate e sad mozes mislit da ih otpuste, a nije ni to daleko.
kozolec

#3 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

Fozgen wrote:Pa ako sad ne vidis koliko znaci, kada je 50% ljudi na cekanju onda kada ces vidjeti?
Samo na cekanju, opet dobijaju oko 50-60% plate e sad mozes mislit da ih otpuste, a nije ni to daleko.
Dobro, slažem se da su radnici direktno ovisni o samom poslovanju...ali koliko ostalim Zeničanima do sada značila prisutnost iste kompanije? Po meni je došlo do pomaka, velikih ali siguran sam da smo kao javnost generalno izigrani što od državnih i lokalnih političara, što od samih poslodavaca. Zar ne?
kozolec

#4 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

Imati status korporativne odgovrnosti je širok pojam...zato sam išao tragom donacija ovdje...Ono što sam zasada našao je Dom i porodica, Specijalna škola u Zenici, zatim Opća biblioteka..onda zahvala Izviđača svojim donatorima Izviđačko priznanje PLAKETA izviđača Zenice dodjeljuje se istaknutim pojedincima i kolektivima, a najzanimljiviji dobitnici sredstava od kompanije po mom mišljenju je Agencija za promociju stranih ulaganja...no, odemo i tim tragom i ne nalazim ništa korisno...niti se donacije spominju, niti se spominje Mittal...idemo dalje do Arheološkog parka u Visokom šta se tamo nalazi...ja Mittala ne vidim među donatorima??? O BNP neću gubiti riječi jer kako mi je jedan uposlenik rekao da je morao kompjuter kupiti od svog novca kako bi normalno radio, a svi smo svjedoci velikog loga na velikom prozorskom staklu BNP-a, NK Čelik je izgubio sva sredstva, a na kraju bi izdvojio i -10% za grijanje

Osobno smatram da ovo nije dovoljno!
Fozgen

#5 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by Fozgen »

kozolec wrote:Dobro, slažem se da su radnici direktno ovisni o samom poslovanju...ali koliko ostalim Zeničanima do sada značila prisutnost iste kompanije? Po meni je došlo do pomaka, velikih ali siguran sam da smo kao javnost generalno izigrani što od državnih i lokalnih političara, što od samih poslodavaca. Zar ne?
Pa ako nekih 2000-3000, ne znam fakat tacnu cifru ali ima ih i vise sto su povezani sa tom kompanijom na druge nacine, dobija neku solidnu platu onda od tog uveliko imaju i koristi gradjani Zenice.
Uzmimo da na neki nacin novac od Mittala dobija oko 4000 ljudi, neka je po 500KM ( onak "ofrlje" prosjek ) to je nekih 2 000 000 KM mjesecno koje mogu da se potrose u Ze-Do kantonu recimo, odnosno valjda neka platezna moc gradjana se poveca a samim tim se otvaraju radna mjesta da bi se mogla prodavati zjala ( recimo primjer bijele tehnike ).
Ne moraju oni nista uveliko donirati, samo nek malo regulisu zagadjenje ( malo vise ) i neka rade, dosta od njih bi to bilo.
kozolec

#6 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

Zaposleni, primanja, doprinosi nisu po sebi problem...Problem vidim u odnosu kompanije do lokalne zajednice. Iz socijalističnog doba nekadašnja Željezara Zenica je mnogo više donirala i ulagala u lokalnu zajednicu od Arcelor Mittala. Mene kao dijete su svake zime besplatno slali na more ili u planine preko zime po više sedmica...a znam da nisam bio iznimka. Slana su djeca masovno van Zenice. To je samo jedan aspekt odnosa bivše i sadašnje kompanije. Zašto ovo govorim? Zato što sadašnja kompanija nije spremna ulagati onoliko koliko to deklariraju u svojim publikacijama, medijima i sl. Našu djecu neće niko zaštiti na ovaj ili sličan način. Pogotovo ne ovakva kompanija. zar se nismo ništa naučili iz prošlih vremena??? Zato, kažem da smo obmanjeni.

Da! U pravu si. Ne moraju mnogo donirati, ali isto tako ni ne daju mnogo koliko govore! Što se pak zagađenja tiče to je ponovo druga strana medalje.
Da li zagađenje zraka, vode i tla ima veze sa donacijama kompanije kao jedna vrsta otkupnine, to niko ne zna! Jedno je sigurno, da zagađenje Zenice i građana u njoj, ne spada u krug "korporativne odgovornosti", jer obećanja kompanije i rezultati na terenu su drugačiji.
Gandalf

#7 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by Gandalf »

Istina je da smo taoci krupnog kapitala - a znamo svi koliko su kapitalisti humani i obzirni prema sirotinji - njihov odnos je tu negdje na nivou robovlasničkog - Možda Mittal zapošljava 3000 ljudi s prosječnom platom od 600 KM i to siguno uvećava platežnu moć u Zenici i možemo to nazvati dobrim rezultatom - a šta je sa posljedicama :?: Mislim da je prava cijena (povećan broj oboljelih od malignih oboljenja ) ipak previsoka.
kozolec

#8 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

Gandalf wrote:Istina je da smo taoci krupnog kapitala ...
Da taoci smo! Ali isto tako da se Zeničani cijenimo više ovakve stvari se ne bi dogadjale. Mislim poglavito na prodaju za male pare...Dozvoljavamo da nam prodaju svaki dio općinske zemlje...npr. u tehnološkom parku imamo Indijce, Nijemce i Kazahstance...Zar nam to ne govori ništa? Pa svako od nas takve parcele može prodati samo je pitanje koliko Zeničani profitiraju ali i koliko gube...a da li trebamo govoriti o denacionalizaciji i da li smo ikad Zeničani govorili o toj problematici? Vratiti građanstvu ono što je njihovo!

Arcelor Mittal
ZA: radna mjesta, kupovna moć, doprinosi, smanjenje državnog trgovačkog deficita, razvoj regije, razvoj manjih poduzeća, veliki prihodi u željezničkom transportu, razvoj rudarstva u RS, manje donacije
PROTIV: deklariranje "korporativna odgovornost", slaba sigurnost na radnim mjestima, veći riziko povreda na radu, ekološka problematika, infiltracija unutar državnih i lokalnih političkih struktura - lobiranje na državnim ministarstvima, usko sudjelovanje sa UNZE i neispunjavanje Plana aktivnosti, nedovoljna pripremljenost posredovanja podataka - zatvorenost, problematika gradskog grijanja, subvencije i bonitete kod transporta osnovnih sirovina, kolika je Bože njihova stopa PDV-a?..ili su oprošteni plaćanja istog možda!

TE:
ZA: energetska neovisnost (koja nije u vlasništvu BiH), radna mjesta, jeftinije centralno grijanje,
PROTIV: ekološka problematika, sudjelovanje sa sumnjivim kooperantima (General Electric), Kazmunaigaz, Kaztransgaz - koje su u bliskim poslovnim odnosima sa Arcelor Mittalom
jefferson

#9 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by jefferson »

kozolec wrote:Imati status korporativne odgovrnosti je širok pojam...zato sam išao tragom donacija ovdje...Ono što sam zasada našao je Dom i porodica, Specijalna škola u Zenici, zatim Opća biblioteka..onda zahvala Izviđača svojim donatorima Izviđačko priznanje PLAKETA izviđača Zenice dodjeljuje se istaknutim pojedincima i kolektivima, a najzanimljiviji dobitnici sredstava od kompanije po mom mišljenju je Agencija za promociju stranih ulaganja...no, odemo i tim tragom i ne nalazim ništa korisno...niti se donacije spominju, niti se spominje Mittal...idemo dalje do Arheološkog parka u Visokom šta se tamo nalazi...ja Mittala ne vidim među donatorima??? O BNP neću gubiti riječi jer kako mi je jedan uposlenik rekao da je morao kompjuter kupiti od svog novca kako bi normalno radio, a svi smo svjedoci velikog loga na velikom prozorskom staklu BNP-a, NK Čelik je izgubio sva sredstva, a na kraju bi izdvojio i -10% za grijanje

Osobno smatram da ovo nije dovoljno!
Znas, nedavno sam imao finu veceru ovdje u SAD sa tipom koji se bavi pitanjima ekologije u Evropskoj Komisiji. I onako smo pricali o Mittalu, Shellu itd. Fino covjek kaze, a ja se s njim u potpunosti slazem, da je sve to u nadleznosti drzave! Mi imamo suverenitet nad nasim tlom, i mi donosimo pozitivne zakone, i jednacina je vrlo jednostavna, ili ih postuje kompanija, ili ih ne postuje, sto opet treba utvrditi sto ih ne postuje! Znaci da drzava to dozvoljava.
Upale su mi u oci piramide! Znas, za sve trebaju relevatni dokazi da bi neko ti dao pare. Kad prijavljujes skolarinu, ljudi gledaju tvoj dosadasnji rad! Ono sto se desava na toj lokaciji je bruka za drzavu i nas same. Stoga, u potpunosti podrzavam Mittal sto im marke nisu dali.
kozolec

#10 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

Stoga, u potpunosti podrzavam Mittal sto im marke nisu dali.
Mislim da ne moramo govoriti o tome ko je i da li je zaslužio da mu se da novac. Deklariranje društvene odgovornosti kroz mizerna sponzorstva i donacije ljudima, osobama ili ciljnjim grupama koji spadaju u red ugroženih u društvu je ono čega se moramo paziti. Primjeri ovog paradoksa:

Zenica je privredno oživjela kako je došao Mittal, i prema tome budžet i općinska blagajna bi trabala biti punija, zar ne?

Općina nema novca da "pogura" Dom za nezbrinutu djecu?
Općina nema novca da kupi klupe na Kamberovića polju?
Općina nema novca za BNP?
Općina nema novca da subvencionira penzionerima grijanje?
Općina nema novca da financira Zenički kamerni orkestar?

Sve navedene stvari vrši i ispunjava kompanija pod protezom "društveno odgovorna" kompanija...

Pa o kojem onda razvoju Zenice mi govorimo?

U pravu si...Sve je do države..ali zar državu ne sačinjavaju ljudi? Zar je svejedno Zeničaninu ako zna, da od Mittala nema ama baš ništa...minimum ima grijanje i trovanje zrakom! I šta smo Zeničani uopšte spremni učiniti da nam bude bolje, po pitanju zagađenja, po pitanju veće koristi za lokalnu zajednicu, po pitanju problematike grijanja...Stvari i događaji lete mimo nas, kao da se to ne događa nama. Gdje su mlade generacije, studenti? Gdje je inteligencija, građanstvo? Muk! Prepustili smo se vođama nekolicine, koji su našli shodno upravljati gradom po seoskim načelima. To Zenica i Zeničani ne zaslužuju!
jefferson

#11 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by jefferson »

kozolec wrote:
Stoga, u potpunosti podrzavam Mittal sto im marke nisu dali.
Mislim da ne moramo govoriti o tome ko je i da li je zaslužio da mu se da novac. Deklariranje društvene odgovornosti kroz mizerna sponzorstva i donacije ljudima, osobama ili ciljnjim grupama koji spadaju u red ugroženih u društvu je ono čega se moramo paziti. Primjeri ovog paradoksa:

Zenica je privredno oživjela kako je došao Mittal, i prema tome budžet i općinska blagajna bi trabala biti punija, zar ne?

Općina nema novca da "pogura" Dom za nezbrinutu djecu?
Općina nema novca da kupi klupe na Kamberovića polju?
Općina nema novca za BNP?
Općina nema novca da subvencionira penzionerima grijanje?
Općina nema novca da financira Zenički kamerni orkestar?

Sve navedene stvari vrši i ispunjava kompanija pod protezom "društveno odgovorna" kompanija...

Pa o kojem onda razvoju Zenice mi govorimo?

U pravu si...Sve je do države..ali zar državu ne sačinjavaju ljudi? Zar je svejedno Zeničaninu ako zna, da od Mittala nema ama baš ništa...minimum ima grijanje i trovanje zrakom! I šta smo Zeničani uopšte spremni učiniti da nam bude bolje, po pitanju zagađenja, po pitanju veće koristi za lokalnu zajednicu, po pitanju problematike grijanja...Stvari i događaji lete mimo nas, kao da se to ne događa nama. Gdje su mlade generacije, studenti? Gdje je inteligencija, građanstvo? Muk! Prepustili smo se vođama nekolicine, koji su našli shodno upravljati gradom po seoskim načelima. To Zenica i Zeničani ne zaslužuju!
Kozolec moram ti ovako reci, ali ne seri!
Ja sam rekao da podrzavam Mittal sto nisu dali marke onom idiotu na onom brdu u Visokom!
Nemoj izvlaciti moju izjavu iz konteksta kako tebi odgovara!

Sto se tice mladih generacija, davno sam o tome razbio svoje iluzije ne samo kada je Zenica u pitanju nego cijela BiH!
kozolec

#12 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

jefferson,
tvoja izjava je bila da podržavaš Mittal što nije dala onoj budali u Visokom novac! OK! Respectujem tvoj izbor. Ne znam po čemu sam tvoju izjavu okrenuo sebi u korist, i zašto bi samo to meni odgovaralo? To što sam napisao je istina! Nije trač. Nije floskula.
jefferson

#13 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by jefferson »

kozolec wrote:
jefferson,
tvoja izjava je bila da podržavaš Mittal što nije dala onoj budali u Visokom novac! OK! Respectujem tvoj izbor. Ne znam po čemu sam tvoju izjavu okrenuo sebi u korist, i zašto bi samo to meni odgovaralo? To što sam napisao je istina! Nije trač. Nije floskula.
Zato sto si odmah spomenuo "sadaku" Domu za nezbrinutu djecu itd.
Ja sam jednom vec rekao, Mittal treba da zatvori pogone jedno godinu dana, pa da onda porazgovaramo!
Znam ja vrlo dobro da nista nije idealno, da je zrak ovakav ili onakav. x ljudi mi je reklo "ma ono treba srusiti, nesto cemo vec skontat"
Sta cemo mi to skontat kada za sve cekamo nekog da nam probleme rjesi? Problem je u vlastima sto ne provode zakone i sto ne usklade zakone sa svjetskim normama. Tu je problem. Takodje, malo zaviriti u ugovore pa vidjeti sta je potpisano i kad je rok za implementaciju uslova. Ako je rok 2012, onda jaro cuti, i proklinji dan sto je raja birala SDA koja je to i potpisala, tj. njen premijer.
A znas sta ce se desiti? Opet ce istu stranku birati 2010 godine, stoga sabur ljudi, neko drugi ce nase probleme rjesiti :lol:
Vares City

#14 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by Vares City »

Sta je Mittal zatekao i koliko mu je love i muke trebalo da pokrenu "proizvodnju"???
Sadasnje stanje nije zlato,na protiv,a sta ako Mittal ode,..hocel' cevapi "Kod Beslica " bit' jeftiniji?
Nece,..ali ce i Beslicu bit' jebenije,..doktorima manje love=povecan broj dzenaza,sahrana,..
E onda mozes po vazdan sjedit' na onim klupama,...
TheMule

#15 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by TheMule »

Ne mozete odgovoriti na ta pitanja dok se ne pogleda u racunovodjske knjige. Onda ce se znati dali daju dovoljno ili ne. Ostalo je samo naglabanje
kozolec

#16 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

TheMule wrote:Ne mozete odgovoriti na ta pitanja dok se ne pogleda u racunovodjske knjige. Onda ce se znati dali daju dovoljno ili ne. Ostalo je samo naglabanje
U pravu si. Naglabanje...ali objasni mi sljedeće...Zašto Mittal ne dozvoljava Komisiji za zaštitu okoliša (općinski organ) ili inspekcijama ulazak unutar pogona? Zašto se ne omogući pregled prvih rezultata (koji postoje) internog monitoringa emisija? Vjerovatno su tako porazni, da ih ne smiju predstavljati javnosti, jer znaju da će nažalost (manji dio) javnosti skočit'.
To su priznati ćeš ipak ozbiljnije stvari...koje su za pregledat. Računovodske knjige su u drugom planu. Moj post o donacijama i sponzorstvima ide prema ocjeni NEDOVOLJNO urađeno za lokalnu zajednicu. I NIKAD neću biti zadovoljan, jer znam da ja i moja dijeca zaslužuju više. Mnogo, mnogo više nego što su oni pripremljeni uložit' u svoja postrojenja.
kozolec

#17 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

@Vares City,
a sta ako Mittal ode
Mittal neće otići ali se neće ni bahato ponašati! Ne znam da li si mlađi ili stariji...oni stariji se vjerovatno još nisu naučili šta znači imati jednog ovakvog susjeda (željezaru), a oni malo mlađi, rođenih naprimjer u ratu i vjerovatno i ne znaju šta je to (bez zamjerki :) )
TheMule

#18 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by TheMule »

kozolec wrote:
TheMule wrote:Ne mozete odgovoriti na ta pitanja dok se ne pogleda u racunovodjske knjige. Onda ce se znati dali daju dovoljno ili ne. Ostalo je samo naglabanje
U pravu si. Naglabanje...ali objasni mi sljedeće...Zašto Mittal ne dozvoljava Komisiji za zaštitu okoliša (općinski organ) ili inspekcijama ulazak unutar pogona? Zašto se ne omogući pregled prvih rezultata (koji postoje) internog monitoringa emisija? Vjerovatno su tako porazni, da ih ne smiju predstavljati javnosti, jer znaju da će nažalost (manji dio) javnosti skočit'.
To su priznati ćeš ipak ozbiljnije stvari...koje su za pregledat. Računovodske knjige su u drugom planu. Moj post o donacijama i sponzorstvima ide prema ocjeni NEDOVOLJNO urađeno za lokalnu zajednicu. I NIKAD neću biti zadovoljan, jer znam da ja i moja dijeca zaslužuju više. Mnogo, mnogo više nego što su oni pripremljeni uložit' u svoja postrojenja.
Hmm, ne znam. Ali kao sto je neko gore naveo, sve kompanije koje imaju granu u drugim zemljama, moraju postovati zakone tih zemalja. Znaci, BiH moze i mora reagovati na tu zabranu Komisiji za zastitu okolisa. Naravno, u ovakoj banana republici, vrlo je lahko dati par hiljada eura ovim nasim glavonjama da okrenu glavu ako je potrebno.
kozolec

#19 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

TheMule wrote:Hmm, ne znam. Ali kao sto je neko gore naveo, sve kompanije koje imaju granu u drugim zemljama, moraju postovati zakone tih zemalja. Znaci, BiH moze i mora reagovati na tu zabranu Komisiji za zastitu okolisa. Naravno, u ovakoj banana republici, vrlo je lahko dati par hiljada eura ovim nasim glavonjama da okrenu glavu ako je potrebno.
Nemaju zabranu ulaska. Na Općinskm vijeću se razvlače sa guza na guz! Općini da je u interesu to bi bilo odrađeno kad ikad. Isto tako važi i za načelnika, koji svo ovo vrijeme igra ulogu nemoćnog čovjeka, koji se ne može boriti protiv državnih političara, koji su željezaru i prodali. Ukratko nema muda...ali zato ima muda se suprostaviti čitavom državnom aparatu kada se gradi termoelektrana...a gradi se isto tako za Arcelor Mittal kao i za nas građane. I kako onda objasniti ovakvo ponašanje načelnika?
U pravu si! Glavonje su kasirale vjerovatno par tisuća provizije! Recimo im PLAĆENICI i IZDAJNICI.
Haris.ba

#20 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by Haris.ba »

http://www.javno.com/hr-hrvatska/trazi- ... are_260046

http://www.gradjevinarstvo.rs/VestDetal ... vestid=506

http://metro-portal.hr/vijesti/hrvatska ... lni-kredit

http://www.javno.com/iz-minute-u-minutu ... id=1015031

Iako bih ja najvise volio da se u Zenici otvori fabrika intel cipova i solarne elektrane to ne moze. Razloga hiljadu sto ne moze. Samo cu reci da u rudniku Velenje u Sloveniji radi oko 600 radnika(znaci ne samo rudara) a iskopaju uglja ko citava Federacija BiH. A rudara u FBiH oko 5000? Isto je i sa zeljezarama. Mastodonata - firmi(korporacija) u BiH vise nece biti. Moguce je da ce biti klasteri, holdinzi, razni vidovi udruzivanja sa puno radnika(i to samo u proizvodnji struje, teska industrija, namjenska/vojna industrija), ali firmi sa hiljadama zaposlenika i uskom djelatnoscu vise nece biti.
Zeljezaru u Zenici samo treba gurati ka ugradjivanju filtera i uvodjenju raznih vidova "ekoosvjescenosti". To zahtjeva puno para. Ali je jedini put za buducu samoodrzivost zeljezare. Ko misli da se moze bez zeljezare, ako je zaboravio kako to izgleda, nek ode u Vares i Ilijas.
belfy

#21 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by belfy »

jao, jao. kozolec, moram prvo cestitati na upornosti. ne znam gdje si sve aktivan na netu sa ovim aktivnostima, ali koliko vidim istrazujes i debatujes, sto je jako pozitivno, a osim toga radis to vec dovoljno dugo vremena da takvo zalaganje zaista zasluzuje cestitke. ja, kao i uvijek, vidim obe strane medalje, kao i ono od cega je ona napravljena. ponajvise jer radim u mittalu, kao sto navedoh vec vise puta, a zatim sto pratim vjerovatno vecinu stvari kao i ti.
elem, ono uvodno "jao, jao" je bilo iz svega sto procitah, jer se sa mnogim mogu sloziti, a sa istom kolicinom recenog i ne sloziti. zahtijevalo bi to post od dvije strane da se izjasnim, a zaista nemam volje da toliko piskaram. potrudit cu se da budem sto sazetiji, a za eventualna pojasnjenja cu se vec javiti.
krenimo onda redom:
1. koliko sam vidio, tebi je jasno zasto se radnici ne zale, ali bi zelio znati koliko ostali zenicani imaju od kompanije.
  • - pored 4k zaposlenih mittal ima oko 12k kooperanata u drzavi (od toga najveci dio u zenici)
    - cimos nikada ne bi otvarao svoje pogone ovdje da nije pokrenuta proizvodnja, a oni imaju oko 100 radnika i vjerovatno vise saradnika od broja radnika
    - od doprinosa, poreza i svega ostalog sto ide drzavi direktno profitiraju zdravstvo, obrazovanje i mup (kao i druge institucije) koji se pune iz budzeta, tako da veca plata ovog sektora znaci mnogo za sve nivoe (opcinski/kantonalni/federalni/drzavni)
    - samim punjenjem budzeta trgovine prehrane/gradjevinskih materijala/tehnike/tekstila... imaju vise posla, a samim tim i proizvodnja svega toga (mlijeka/ulja/mesa/cementa/inoksa/televizora/stednjaka/frizidera/obuce/odjece...) sto kroz namete i poreze opet (jos jednom) puni budzet svih nivoa vlasti
    - gore navedenim stvara se zatvoreni krug gdje svi imaju vise. dakle, nemoguce je direktno izracunati doprinos mittala zajednici, kao ni siroj regiji.
2. nadalje, ti se ogranicavas na pracenje donacija. donacije dobije (ili ne dobije) onaj ko trazi. ako neko iz eko sektora nije trazio (i bio uporan u tome, bas kao i ti u svojim namjerama) onda nece ni dobiti. s druge strane, posto je to sada privatna kompanija, ne mozes ocekivati da ce tvoja djeca, dobiti besplatno zimovanje/ljetovanje kao sto si ti. jednostavno, nemoguce je porediti pojam drzavne i privatne kompanije. nekada je kompanija bila drzavna i radila samo za radnike i drzavu (sto su opet gradjani, jel), a sada imas situaciju kada se sve radi zbog covjeka koji posjeduje sve to. s toga ti je poredjenje totalno pogresno.
3. mogu shvatiti da pominjes sigurnost na radu i ekolosku problematiku, ali infiltraciju untar politickih struktura i lobiranje? pa, razmisli, ima li ijedna velika kompanija da to ne radi? shvati da se radi o nekome ko zeli da izvuce sto veci profit. dakle sto vecu zaradu i sto manje izdatke. ako to moze da ostvari na bilo koji legalan nacin. posto je lobiranje legalno tu nema problema. ako si, s druge strane, mislio na korupciju onda to nije problem mittala, nego nasih ljudi i nas samih. nasih ljudi zato sto su lako potkupljivi, a nas zato sto smo ih birali.
4. pominjes opcinu i to da "nemaju novca za ovo ili ono" i zbog toga optuzujes mittal. da li ovim govoris da mittal mozda ne placa poreze, doprinose i ostale namete? razmisli jos jednom ko je kriv ovdje. ti kao da si izabrao krivca pa mu tovaris sve sto nadjes.
5. ono sa mladjim i starijim nigdje veze. mislim da si fulao u oba slucaja.
6. prvo govoris da postoji zabrana ulaska, a onda da ne postoji, nego da se "Na općinskom vijeću razvlače s guza na guz". moras se odluciti gdje upires prstom...

toliko od mene zasad. javim se za nekoliko...
kozolec

#22 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by kozolec »

@Belfy respect!
imas PP.
jefferson

#23 Re: Koliko nam znači kompanija ArcelorMittal?

Post by jefferson »

belfy wrote:jao, jao. kozolec, moram prvo cestitati na upornosti. ne znam gdje si sve aktivan na netu sa ovim aktivnostima, ali koliko vidim istrazujes i debatujes, sto je jako pozitivno, a osim toga radis to vec dovoljno dugo vremena da takvo zalaganje zaista zasluzuje cestitke. ja, kao i uvijek, vidim obe strane medalje, kao i ono od cega je ona napravljena. ponajvise jer radim u mittalu, kao sto navedoh vec vise puta, a zatim sto pratim vjerovatno vecinu stvari kao i ti.
elem, ono uvodno "jao, jao" je bilo iz svega sto procitah, jer se sa mnogim mogu sloziti, a sa istom kolicinom recenog i ne sloziti. zahtijevalo bi to post od dvije strane da se izjasnim, a zaista nemam volje da toliko piskaram. potrudit cu se da budem sto sazetiji, a za eventualna pojasnjenja cu se vec javiti.
krenimo onda redom:
1. koliko sam vidio, tebi je jasno zasto se radnici ne zale, ali bi zelio znati koliko ostali zenicani imaju od kompanije.
  • - pored 4k zaposlenih mittal ima oko 12k kooperanata u drzavi (od toga najveci dio u zenici)
    - cimos nikada ne bi otvarao svoje pogone ovdje da nije pokrenuta proizvodnja, a oni imaju oko 100 radnika i vjerovatno vise saradnika od broja radnika
    - od doprinosa, poreza i svega ostalog sto ide drzavi direktno profitiraju zdravstvo, obrazovanje i mup (kao i druge institucije) koji se pune iz budzeta, tako da veca plata ovog sektora znaci mnogo za sve nivoe (opcinski/kantonalni/federalni/drzavni)
    - samim punjenjem budzeta trgovine prehrane/gradjevinskih materijala/tehnike/tekstila... imaju vise posla, a samim tim i proizvodnja svega toga (mlijeka/ulja/mesa/cementa/inoksa/televizora/stednjaka/frizidera/obuce/odjece...) sto kroz namete i poreze opet (jos jednom) puni budzet svih nivoa vlasti
    - gore navedenim stvara se zatvoreni krug gdje svi imaju vise. dakle, nemoguce je direktno izracunati doprinos mittala zajednici, kao ni siroj regiji.
2. nadalje, ti se ogranicavas na pracenje donacija. donacije dobije (ili ne dobije) onaj ko trazi. ako neko iz eko sektora nije trazio (i bio uporan u tome, bas kao i ti u svojim namjerama) onda nece ni dobiti. s druge strane, posto je to sada privatna kompanija, ne mozes ocekivati da ce tvoja djeca, dobiti besplatno zimovanje/ljetovanje kao sto si ti. jednostavno, nemoguce je porediti pojam drzavne i privatne kompanije. nekada je kompanija bila drzavna i radila samo za radnike i drzavu (sto su opet gradjani, jel), a sada imas situaciju kada se sve radi zbog covjeka koji posjeduje sve to. s toga ti je poredjenje totalno pogresno.
3. mogu shvatiti da pominjes sigurnost na radu i ekolosku problematiku, ali infiltraciju untar politickih struktura i lobiranje? pa, razmisli, ima li ijedna velika kompanija da to ne radi? shvati da se radi o nekome ko zeli da izvuce sto veci profit. dakle sto vecu zaradu i sto manje izdatke. ako to moze da ostvari na bilo koji legalan nacin. posto je lobiranje legalno tu nema problema. ako si, s druge strane, mislio na korupciju onda to nije problem mittala, nego nasih ljudi i nas samih. nasih ljudi zato sto su lako potkupljivi, a nas zato sto smo ih birali.
4. pominjes opcinu i to da "nemaju novca za ovo ili ono" i zbog toga optuzujes mittal. da li ovim govoris da mittal mozda ne placa poreze, doprinose i ostale namete? razmisli jos jednom ko je kriv ovdje. ti kao da si izabrao krivca pa mu tovaris sve sto nadjes.
5. ono sa mladjim i starijim nigdje veze. mislim da si fulao u oba slucaja.
6. prvo govoris da postoji zabrana ulaska, a onda da ne postoji, nego da se "Na općinskom vijeću razvlače s guza na guz". moras se odluciti gdje upires prstom...

toliko od mene zasad. javim se za nekoliko...
Belfy je imao zivaca da napise ono sto svaki srednjoskolac treba da zna!
Ja se sjecam "one" zeljezare, ali i onog smoga, stoga kada mi neko kaze da zenica nikad nije bila zagadjenija mogu se samo nasmijati.
Drugo, ono je bio drugaciji sistem. Cak i da se ona drzava nije raspala, samoupravljanje ne bi prezivjelo, i Zeljezara bi bila prodana nekome, i opet bi dosli na optimalni broj radnika.
npr. moj otac nikako ne moze da prezali ono vrijeme ( i ja ga u potpunosti shvatam, covjek je zivio 45 godina u tom vremenu, odrastao itd) i stalno se susrecem s ljudima koji upiru prst u Mittal za probleme koji veze nemaju sa Mittalom.
Mi prvo trebamo shvatiti da se ne moze tek tako preci sa jednog sistema koji je funkcionisao samo dok je hladni rat bio, tj. bio je totalno neproduktivan, na sistem koji cijeni samo profit. Ako to znaci da ce u Mittalu sutra umjesto 4k radnika raditi 2k radnika, to je to.
Problem je u drzavi, tj. FBiH. Mi bi mogli iskoristti potencijal Mittala daleko vise da nameti u nasoj drzavi nisu toliko koliki su. Ti nameti ubijaju svaku privrednu aktivnost, radjanje novih kompanija itd. Onog trenutka kada u FBiH se dovedu nameti na Evropski nivo, ili jos bolje na americki, tada cete vidjeti kako firme i kompanije rastu ko gljive poslije kise. Nakon nekoliko godina imat cete sigurnost da ako neko izgubi posao u Mittalu da ga moze naci u Cimosu ili nekom novom Cimosu.
Ono sto hocu reci jeste da mi uvijek trazimo odgovornost u nekom drugom, i da sebe predstavljamo kao da smo uvijek najpametniji, jedini koji znaju kako treba. Za nas su svi stranci glupi (iako zive 50 puta bolje od nas) a kao razlog sto zive bolje nalazimo u zavjerama protiv nas (eto ko mi neka fora). Kao argument za to navodimo da imamo puno prirodnih resursa (najrazvijenije zemlje svijeta kao sto su Singapur, Hong Kong itd, su se razvili kako su se razvili jer nisu imali prirodnih resursa). Mittal ce ugraditi filtere kad tad, ne zato sto neko brine o gradjanima Zenice, nego zato sto je to los publicitet u svijetu.
Ja bi svoje zenicane malo zamolio da se osvrnu na automobile u Zenici. Pola ih nema katalizator, 20% automobila izabcuje sve moguce nijanse boja iz auspuha, a lozenje svega i svacega tokom zime je posebna prica. Bacanje smeca u rijeke, po livadama itd. Ako toliko brinemo o okolini, sto je Bosna jedna obicna deponija smeca? Sto dozvoljavamo sjecu suma u obimu u kojoj se desava? Prosjecna temperatura na jugoistoku SAD je pala u zadnjih 50 godia za 0.5 stepeni zbog posumljavanja. Tempom kojim mi sjecemo sume za 50 godina bi mogli Sahara postat.
I na kraju: Sto biramo jednu te istu vlast (na nivou FBiH) evo vec 17 godina kada su pokazli davnih dana da su nesposobni?
Post Reply