Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
male_okice

#101 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by male_okice »

necu raditi besplatno i tacka. mozda jedino za sebe ali ako nema para onda ocigledno ne radim nesto kako treba.

tu pocinje i zavrsava sva prica. ako nema plate ja necu raditi ni jedan mjesec ma ni dan dzabe. zasto, pa iz prostog razloga jer ja trebam jesti, placati racune, brinuti se o svom djetetu, sipati gorivo u auto da eventualno dodjem do tog istog posla itd
VladaFBiH

#102 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by VladaFBiH »

Alfons Kauders wrote:
VladaFBiH wrote: pa cca 1.185 KM neto i nije neka plata da nađeš nekog sposobnog...
Pa i nije.

Ali ako trebam platiti 4000 brutto mjesecno da nadjem takvog, onda ga necu ni traziti u BiH, jer mogu dobiti kvalitetnije vani u tim parama
upravo... ovdje ubiše doprinosi i nedostatak stručnog kadra... mada ćeš i vani teško naći za bruto 4k nekog da valja osim ako nije iz istočnih zemalja ali nije nemoguće
apsidejzi

#103 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by apsidejzi »

HAVANA wrote:
insomnia78 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Bujrum zaposli debila koji ce te brutto kostat dvije milje mjesecno, a opet ces morati raditi barem pola njegovog posla.

Ja necu.
Pa kako li ti nauci, bozijim davanjem?
Jbt tema o ljudima koji plate nisu vidili godinu vi se gadjate nekim poslovima, koje je nemoguce nauciti, od ‘iljadu, dvije.
Jok,radio od jutra do mraka,i potplacen,i placen,i svakako.Dok nisam naucio i osamostalio se.Za koga god sam radio,radio sam ko za sebe.I uvijek sam imao posla.Jako je tesko radnicima,puno je budala medju poslodavcima.Ali katastrofa je i sa radnicima.Jako tesko je u bosni naci dobrog radnika,nek prica ko sta hoce.Ja sam odustao.Mogu sam u ovim stvarima koje sam izabrao.
Strasno tesko je naci dobrog radnika, tako da je problem obostran. Poslodavci su u nekom grcu da ce ih radnik izradit (velika vecina hoce) tako da i oni koji imaju volju da uce, nastradaju i ne mogu dobiti dobre uslove za rad. Mi smo takvo drustvo. Useremo ugovor sa rusima i turcima zato sto hocemo prevariti i to je tako bio na nivou drzave, ili kao pojedinac.

Ja sam sreo njih nekoliko koji su zavrsili IT fakultet i sve sto su naucili jeste da budu nastavnici informatike u skolama. TI ljudi imaju samo tu sposobnost. Zato sto su ih nastavnici ucili. Da ih je ucio iskusni programer, bili bi i oni bolji programeri. Na ekonomiji predaju profesori koji nemaju svoj vlasitti biznis. Kako ce studenti nauciti nesto iz prakse? Ja sam zavrsio ekonomiju i kad sam dosao prvi dan na posao tek tad sam vidio nesto sto se zove KUF i KIF. Nisam ni znao sta je to. Pravo je cudo da sam prezivio do danas. Doduse, ja sam imao jaku volju da naucim sve tako da me to izvuklo.

Nakon 10tak godina radnog iskustva i promjene tri razlicite karijere, mogu reci da nemam opravdanje za nerad i strajkove. Pricas sa sefom u vezi plate. Ja tebi prodajem svoje vrijeme. Moje vrijeme je ograniceno. Ako ces mi platiti moj rad ja cu raditi, ako neces, ja cu traziti drugo mjesto da radim. Naravno, ima tu fleksibiliteta par dana pa cak mozda i do mjesec dana ali to samo jedan mjesec. Ne bih dozvolio da mi par puta to ponovi. Ja razumijem da covjek mozda nema pare na kontu pa ceka da mu legnu da isplati (mada je ovo prvi znak da je firma u govnima i da svakako treba bjezati od nje). Ali da iz mjeseca u mjesec bude u govnima a da nikad nema strategiju da se izvuce, onda ta firma ima ozbiljan problem i ja sebe ne vidim u njoj.

Trazio bih izlaznu strategiju sto prije. Ne kazem ja da trebas dati otkaz, nego da trebas poceti traziti izlaznu strategiju. Mozda da u narednih par mjeseci investiras svo slobodno vrijeme da pregledas sto vise YouTube tutorijala iz neke oblasti. Bukvalno, sve mozes nauciti tu. Imam jarana koji se naucio variti preko YT i onda posudio pare da kupi masinu i opremu te da plati certificiranje. Bio na praksi negdje par mjeseci, sam vario pred kucom sta je znao i umio i sad promijenio karijeru. Otisao u svabiju.
akaunt

#104 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by akaunt »

Ja čekam platu evo vec šestu godinu. Ako me ne plate do kraja idućeg mjeseca morat ću počet radit.
Heller

#105 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Heller »

Malo gledam oglase i tamo ko dodatne pogodnosti prijava na PIO i Zdravstveno :lol:

Ja poso aktivno trazim za moje sposobnosti i adekvatno placen
zippoo87

#106 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by zippoo87 »

Thorgerson wrote:
apsidejzi wrote:Evo radnici Zeljezare u Zenici 13 plata nisu dobili a ko biva isli na posao i radili. Ne znam koliko se to moze vjerovati, mozda su samo dolazili bez da su ista radili al nebitno. Ja ne bih radio ni mjesec. Prvi put kad bi rekli nema plate je ne bih dosao na posao.

Poceo bih traziti novi u granicama svojih sposobnosti ili bih se prekvalificirao. Pa 13 mjeseci je vise nego dovoljno da naucis neku novu vjestinu i da pocnes nesto raditi. Ovako, samo izgubljeno vrijeme.
Ne znam za zeljezaru, ali znam primjere iz svoje okoline.

Znam ljude koji su radili po 10-12 mjeseci i duze bez plate. Kako, pitas se?

Obicno se radi o starijoj populaciji ili ljudima pred penziju. Dakle, 50+. Ti ljudi su radili u tim firmama 30 i kusur godina, dakle nekima je to cak i prva firma, nekima 2 ili 3 eventualno. Od prije rata su tu.

Nije da ne znaju raditi svoj posao. Znaju. Kad radis neki posao 30 godina, imas ga u malom prstu u svojoj bransi.
Ali jednostavno ti kad radis 30-35 godina u jednoj firmi, ti si gotov. Rijeko ko od takvih ljudi ima snage, da sada on prelazi u drugu firmu i prilagodjava se. I onda im je i zao. Citav zivot u toj firmi.

Onda pristanu na bilo kakva obecanja. Kazu im ovi bice bolje, izdrzite. Pa rade za topli npr. Ili rade samo za kartu, znaci placen im prevoz i to je to. I tako iz mjeseca u mjesec, dugovi se gomilaju i na kraju gotovo.

I obicno to vrijeme i ne rade nista. Radi se samo ono osnovno. Fakticki dolaze u firmu koja se gasi, polako umire. Dodju, nadju se, nesto odrade, malo se druze, pozale jedan drugome, popiju kafu i kuci. Pola ih umre od sekiracije, neki nadju drugi posao - rijetki, neki odustanu i odu na biro hrane ih djeca...
opisa covjek sustinu u jednom kratkom postu
starija generacija radnika,koji su poceli raditi u titinom dobu su u jednoj firmi dovjeka,oni ne mogu mijenjati,njihova psiha je potpuno drugacija od radnika mladjeg kova,koji bez problema napuste i traze drugu firmu ili idu iz drzave
ova starija generacija je i najpodloznija manipulacijama i sa njima se najlakse vrti...pred izbore im donesu po 200 KM,kazu glasajte za mene,ja cu to srediti i tako u krug
ja znam po svojoj mami,ona da je trenutno na trzistu rada,posla van ove svoje struke ne bi nasla nikada...jer i ona bukvalno nista novo van struke nije naucila 40 godina,ne zna ni osnove na racunaru ni nista novijeg datuma
sreca pa se osigurala za penziju,jer joj je evo bivsa firma trenutno pod stecajem i gasi se a 15ak ljudi je u satorskom naselju vec 4 mjeseca,traze svoja prava...svi pred penziju...ima tu i neradnika i onih sto su samo reda radi dolazili na posao,ali to je trebao menadzment ili otpustiti ili placati...nema izmedju
Last December

#107 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Last December »

Alfons Kauders wrote:
Last December wrote:Minimalac bi trebao biti 900 evra, s obzirom da je to prosječna potrošačka korpa. Od te cifre bi trebalo krenut pregovarat. A poslodavci bi trebali iskoristit svoj uticaj i moć da pritisnu političare da se smanje nameti maksimalno. Povećanje potrošačke moći je jedini način da se pokrene privreda. Poslodavci imaju mnogo veći uticaj na političke odluke nego masa robova koja radi za 200 evra.
Ma ja ba

Sigurno mozemo ljudima dati 1800 minimalac bez da se trosak prenese na korisnika usluge?
Nema veze, nek koštaju usluge skuplje i proizvodi. Neka sve poskupi. Samo nek ima para u opticaju jer to je jedini način da se ekonomija digne. Kasnije bi se stabilizovalo i mogle bi se i cijene spuštati na neku normalu.
HAVANA

#108 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by HAVANA »

apsidejzi wrote:
HAVANA wrote:
insomnia78 wrote: Pa kako li ti nauci, bozijim davanjem?
Jbt tema o ljudima koji plate nisu vidili godinu vi se gadjate nekim poslovima, koje je nemoguce nauciti, od ‘iljadu, dvije.
Jok,radio od jutra do mraka,i potplacen,i placen,i svakako.Dok nisam naucio i osamostalio se.Za koga god sam radio,radio sam ko za sebe.I uvijek sam imao posla.Jako je tesko radnicima,puno je budala medju poslodavcima.Ali katastrofa je i sa radnicima.Jako tesko je u bosni naci dobrog radnika,nek prica ko sta hoce.Ja sam odustao.Mogu sam u ovim stvarima koje sam izabrao.
Strasno tesko je naci dobrog radnika, tako da je problem obostran. Poslodavci su u nekom grcu da ce ih radnik izradit (velika vecina hoce) tako da i oni koji imaju volju da uce, nastradaju i ne mogu dobiti dobre uslove za rad. Mi smo takvo drustvo. Useremo ugovor sa rusima i turcima zato sto hocemo prevariti i to je tako bio na nivou drzave, ili kao pojedinac.

Ja sam sreo njih nekoliko koji su zavrsili IT fakultet i sve sto su naucili jeste da budu nastavnici informatike u skolama. TI ljudi imaju samo tu sposobnost. Zato sto su ih nastavnici ucili. Da ih je ucio iskusni programer, bili bi i oni bolji programeri. Na ekonomiji predaju profesori koji nemaju svoj vlasitti biznis. Kako ce studenti nauciti nesto iz prakse? Ja sam zavrsio ekonomiju i kad sam dosao prvi dan na posao tek tad sam vidio nesto sto se zove KUF i KIF. Nisam ni znao sta je to. Pravo je cudo da sam prezivio do danas. Doduse, ja sam imao jaku volju da naucim sve tako da me to izvuklo.

Nakon 10tak godina radnog iskustva i promjene tri razlicite karijere, mogu reci da nemam opravdanje za nerad i strajkove. Pricas sa sefom u vezi plate. Ja tebi prodajem svoje vrijeme. Moje vrijeme je ograniceno. Ako ces mi platiti moj rad ja cu raditi, ako neces, ja cu traziti drugo mjesto da radim. Naravno, ima tu fleksibiliteta par dana pa cak mozda i do mjesec dana ali to samo jedan mjesec. Ne bih dozvolio da mi par puta to ponovi. Ja razumijem da covjek mozda nema pare na kontu pa ceka da mu legnu da isplati (mada je ovo prvi znak da je firma u govnima i da svakako treba bjezati od nje). Ali da iz mjeseca u mjesec bude u govnima a da nikad nema strategiju da se izvuce, onda ta firma ima ozbiljan problem i ja sebe ne vidim u njoj.

Trazio bih izlaznu strategiju sto prije. Ne kazem ja da trebas dati otkaz, nego da trebas poceti traziti izlaznu strategiju. Mozda da u narednih par mjeseci investiras svo slobodno vrijeme da pregledas sto vise YouTube tutorijala iz neke oblasti. Bukvalno, sve mozes nauciti tu. Imam jarana koji se naucio variti preko YT i onda posudio pare da kupi masinu i opremu te da plati certificiranje. Bio na praksi negdje par mjeseci, sam vario pred kucom sta je znao i umio i sad promijenio karijeru. Otisao u svabiju.
:D Doduse...te spasilo.Vjerujes ti da meni dodje pdv kontrola jer sam u pretplati,i ja moram budali objasnjavati zasto sam u pretplati ,a pred sobom ima kuf,ima carinsku deklaraciju sa jasno iskazanim povecanjem osnovice carinjenja...Ja konto zna al pravi se budala. :-) Fakat ne zna,jasno ko dan,ko zna raditi i citati,razumjeti materiju...Reko gospodjo,molim vas napravite vi kalkulaciju za ovo,evo vam ulazna faktura a evo vam i carinska sa osnovicom za carinjenje.Osnovica podignuta mimo clana 26(a svi uslovi ispunjeni za primjenu tog clana) za 8000km.Vi kazete po zakonu ne smije biti izlazni pdv manji od ulaznog.Ok.Kako? Racuna,pise...Mogu ja skratiti to racunanje? Da bi izravnao pdv,samo izravnao...moram staviti da sam zaradio otprilike 8000km.A nisam.Bi li vi da zaradite 1000km pisali da ste zaradili 8000km? Kaze nije to nas problem,vidite vi to sa carinom. :lol: Elem,zali se nailovoj materi.Ma ovo je cirkus ba od zemlje.Alan ford,top lista nadrealista,ne znam ni ja sta je.Kad na strucnog naletim,iznenadim se majke mi.Otkud ti? :shock: Ili radnici,evo sad mi radi poznanik,drag mi pravo,i zna raditi rigips...Dobio dijete,zena ne radi,zima...Haj reko ne zuri mi se,radi ti,znam da ce dobro uraditi.Uradi i keramiku,i zidove,rigips...Ni jedan dan nije dosao na posao prije 10h a u 15h ga nikad nisam zatekao u prostoru koji radi.Odem navece da pogledam sta je uradio,9 dana radi kupatilo od 30m2 keramike. :-) Do sada mu dao 1850km a skoro 2 mjeseca radi posao koji dobar majstor uradi u punom radnom vremenu za 15 dana glat.I kako ces imati? Sreca njegova drag mi i lijepo uradi,ne fuseri...drugi bi ga s noge na nogu izbacio.Iskreno,i ja bi da mi se zuri.Druzba je druzba,sluzba je sluzba. :roll:
zigzag

#109 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by zigzag »

apsidejzi wrote: Strasno tesko je naci dobrog radnika, tako da je problem obostran. Poslodavci su u nekom grcu da ce ih radnik izradit (velika vecina hoce) tako da i oni koji imaju volju da uce, nastradaju i ne mogu dobiti dobre uslove za rad. Mi smo takvo drustvo. Useremo ugovor sa rusima i turcima zato sto hocemo prevariti i to je tako bio na nivou drzave, ili kao pojedinac.

Bra"o

Al hajd sad nađi ljude koji su došli iz prakse a da hoće predavati u obrazovanju. I da imaju pedagoški pristup i da hoće da rade 1500 KM. Hajd pitaj "alfonsa" da predaje u školi za 1500 KM. A sebi može zaraditi tri puta više. I nije svako da bude učenik odnosno da bude školovan ili izučen kao što i nije svako da bude dobro plaćen radnik, ako ćemo iskreno.

Ovdje je problem što i oni dobri i motivisani radnici imaju isti status kao i loši radnici. Neće sigurno imati duplo veću platu od onog lošeg.
insomnia78

#110 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by insomnia78 »

Dakle u BiH osim ovdje prisutnih forumasa nema brat bratu 15 ljudi koji hoce i znaju raditi
zigzag

#111 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by zigzag »

tako nekako.

Svi ostali su dobili epitet debili.
Last December

#112 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Last December »

LOL. Ni postavljač teme ne zna da razdvoji NE od DOBIJETE :lol:
HAVANA

#113 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by HAVANA »

Naravno da ima,al su zauzeti i rade.Na jednog takvog dodje 10 koji ne znaju i koji bi prava, a obaveze i normu da preskoce.
zigzag

#114 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by zigzag »

A i gazda bi da ga ima dostupnog 24 sata dnevno za fiksnu platu jer "posao se mora završiti, nije bitno da li dan ili noć".
moonca

#115 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by moonca »

male_okice wrote:necu raditi besplatno i tacka. mozda jedino za sebe ali ako nema para onda ocigledno ne radim nesto kako treba.

tu pocinje i zavrsava sva prica. ako nema plate ja necu raditi ni jedan mjesec ma ni dan dzabe. zasto, pa iz prostog razloga jer ja trebam jesti, placati racune, brinuti se o svom djetetu, sipati gorivo u auto da eventualno dodjem do tog istog posla itd
Tacno.
Mora biti razlog zasto raditi i cekati platu--ali ako ne pomognes drugom da 'izpliva iz problema' ne mozes ni sebi pomoci.

Milsim da je sve bolje nego li sjediti kuci bezposlen, osjecas se bezvrijedan. :roll:
apsidejzi

#116 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by apsidejzi »

Last December wrote:LOL. Ni postavljač teme ne zna da razdvoji NE od DOBIJETE :lol:
Zali se appleu i njihovoj smotanoj tastaturi gdje te tri znoja moraju oblit dok promjenis slovo u sred rijeci :D
seln

#117 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by seln »

apsidejzi wrote:
Last December wrote:LOL. Ni postavljač teme ne zna da razdvoji NE od DOBIJETE :lol:
Zali se appleu i njihovoj smotanoj tastaturi gdje te tri znoja moraju oblit dok promjenis slovo u sred rijeci :D
Sve se nema, a macbook se kupuje.
seln

#118 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by seln »

zigzag wrote:
Bra"o

Al hajd sad nađi ljude koji su došli iz prakse a da hoće predavati u obrazovanju. I da imaju pedagoški pristup i da hoće da rade 1500 KM. Hajd pitaj "alfonsa" da predaje u školi za 1500 KM. A sebi može zaraditi tri puta više. I nije svako da bude učenik odnosno da bude školovan ili izučen kao što i nije svako da bude dobro plaćen radnik, ako ćemo iskreno.

Ovdje je problem što i oni dobri i motivisani radnici imaju isti status kao i loši radnici. Neće sigurno imati duplo veću platu od onog lošeg.
Vecina civiliziranih zemalja (evo ostalih dijasporaca, nek mi ne daju lagati) preferira tzv. dualno obrazovanje, tj. teorija+praksa.
Naravno da je za biflanje teorije potreban profesor sa naocarima i kozjom bradicom i naravno da se teorija mora nauciti.
Osim toga, vecina ucenika visih skola, studenata itd. preko ferija radi praktikum, tj. prijave se kao ispomoc u nekoj firmi srodnog smjera.
Tu rade mjesec-dva, zarade nesto para za dzeparac, osjete kako je raditi na pravom radnom mjestu... neki budu "on the place of the face" vrbovani kao buduci radnici.
Vuci siti, ovce na broju.
male_okice

#119 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by male_okice »

moonca wrote:
male_okice wrote:necu raditi besplatno i tacka. mozda jedino za sebe ali ako nema para onda ocigledno ne radim nesto kako treba.

Tacno.
Mora biti razlog zasto raditi i cekati platu--ali ako ne pomognes drugom da 'izpliva iz problema' ne mozes ni sebi pomoci.

Milsim da je sve bolje nego li sjediti kuci bezposlen, osjecas se bezvrijedan. :roll:

pa ne bi sjedila besposlena trazila bi drugi posao, obavljala druge poslove,ali placene, sto bi dalje gubila vrijeme u firmi koja stagnira?mislim da ne treba raditi i trpiti i nadati se da ce ti mozda biti placeno nekad? sta je sa mojim zdravljem? ko ce meni to nadoknatiti ako se razbolim a ne mogu doktoru, ili na kraju krajeva sto jednostavno vremenom i obavljajuci taj posao se razbolim, potrosim?

pa bolje da se brinem o svom djetetu i posvetim onda njoj vrijeme i paznju a ne trosim to vrijeme i sve svoje ostale resurse na sefa ili firmu.

jer pazi ako ja npr putujem svojim autom na posao i moram platiti gorivo ja ako nemam plate onda od cega da platim to gorivo, moram posuditi od drugog znaci ulazim u minus i dugove a kao radim.
shvatam ja da privatnici imaju jako velike namete ali nisu njemu njegovi radnici tome krivi, a isto tako pola ovih danasnjih gazdi cim nesto zaradi to onda odmah mora ici dalje treba kupiti auto od 50.000 treba kucu ma sta kucu vilu, a to sto mu radnik nema plate to nek on vidi sta ce i kako ce.

ako covjek zeli radnika onda neka ga i plati. mozda plata ili novac nisu jedini motiv za rad ali su jedan od glavnih da se ne lazemo.
Last edited by male_okice on 23/01/2018 13:21, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#120 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by VladaFBiH »

:thumbup:
DearJohn

#121 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by DearJohn »

Mozda bi saceko mjesec dana da vidim sta se desava, ako ne isplate i sljedeci onda vjerovatno nema sta tu da trazim. Ko sto neko rece bolje s djecom vrijeme provodit nego radit za nekog dzabe.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#122 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Truba »

žene se moraju sredit
muški mogu pojest

radit za džabe je i povećavanje troškova
kad ustanem u 9-10 mnogo manje pojedem tijekom dana nego kad ustanem u 6-7
sumirprimus

#123 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by sumirprimus »

insomnia78 wrote:Dakle u BiH osim ovdje prisutnih forumasa nema brat bratu 15 ljudi koji hoce i znaju raditi
ja necu i ne znam ali moram! :lol:
Fudo387

#124 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Fudo387 »

Sest mjeseci, onda bih dao otkaz.
Last December

#125 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Last December »

sumirprimus wrote:
insomnia78 wrote:Dakle u BiH osim ovdje prisutnih forumasa nema brat bratu 15 ljudi koji hoce i znaju raditi
ja necu i ne znam ali moram! :lol:
Što se mora nije teško :lol:
Post Reply