KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
-
maxell_sarajevo
#51 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Važi li građevinska i dan danas ako je izdata prije rata?Naime otac skupio te papire da pravi kucu, zaratilo se, on poginuo,a kuca nikad nije izgrađena.
- bilic
#52 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
I GRIJANJE NA PELET ...... TO JE + 10 STVAR... SMANJENI TROSAK DO 40 %
3 do 4 puta manje imas posla oko ciscenja . Otpada
U pocetku je ulaganje malo vece al se isplati ...
Te ako imas svoju VODU NA ZEMLJI , ima nova stvar sa kojom iskoristavas temperaturu vode od 12 na 8 stepeni. Postavljaju se nekakvi kondenzatori , pumpe ITD .
TE SA TIME UMANJUJES POTROSNJU GRIJANJA ...
Te ako imas svoju VODU NA ZEMLJI , ima nova stvar sa kojom iskoristavas temperaturu vode od 12 na 8 stepeni. Postavljaju se nekakvi kondenzatori , pumpe ITD .
-
drama
#53 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ako moze neko odgovoriti bio bih zahvalan...
Da li se moze praviti nova kuca udaljena tridesetak metara od stare (koja bi se srusila) koja ima
gradjevinsku dozvolu. Dakle, da li potrebna gradjevinska dozvola za novu kucu?
Ista je parcela u pitanju i van grada je.
Ne znam nista o ovome i pitam za prijatelja tako da ako je pitanje glupo, ne zamjerite mi.
Da li se moze praviti nova kuca udaljena tridesetak metara od stare (koja bi se srusila) koja ima
Ne znam nista o ovome i pitam za prijatelja tako da ako je pitanje glupo, ne zamjerite mi.
- kadinica
#54 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Naravno da jeste, za svaku građevinu je potrebna dozvola.drama wrote:Ako moze neko odgovoriti bio bih zahvalan...
- NEOPLAN
#55 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
mislim da ne treba jer se gradjevinska dozvola izdaje za parcelu i za gabarit objekta, znaci ne smijes izaci iz gabarita. Al nisam 100% siguran.
A sto se tice pitanja sa pocetka teme, ja sam prije dvije godine poceo izgradnju kuce 9x8 prizemlje i sprat (potkrovlje). Izzidao sam je i pokrio, i zasad tako stoji. Do sad me je doslo 38 hiljada sa rukama, bez papirologije i zemljista. Papiri su za moju lokaciju bili oko 3000.
Za daljnje radove, treba mi oko 2500 za fasadnu stolariju, po 1500 za struju i vodu, 3000 za malterisanje, 1000 za unutrasnju stolariju, i oko 2000 za podove. To je ono najosnovnije da se useli, neka jeftinija varijanta, znaci ukupno 11500. Dodaj grijanje 5000, znaci 16500. Na to dodaj onih 38000 sa pocetka znaci ukupno da se moze useliti oko 55000, dodaj 5000 na nepredvidjene stvari kojih uvijek ima i 10000 za fasadu, znaci oko 70 hiljada ce biti sve da se zavrsi. Na 105 kvadrata korisne povrsine to izadje otprilike 660 KM/m2.
To je neka solidna varijanta, bez proseravanja u napucavanju, a nije ni bas najjeftinija moguca.
A sto se tice pitanja sa pocetka teme, ja sam prije dvije godine poceo izgradnju kuce 9x8 prizemlje i sprat (potkrovlje). Izzidao sam je i pokrio, i zasad tako stoji. Do sad me je doslo 38 hiljada sa rukama, bez papirologije i zemljista. Papiri su za moju lokaciju bili oko 3000.
Za daljnje radove, treba mi oko 2500 za fasadnu stolariju, po 1500 za struju i vodu, 3000 za malterisanje, 1000 za unutrasnju stolariju, i oko 2000 za podove. To je ono najosnovnije da se useli, neka jeftinija varijanta, znaci ukupno 11500. Dodaj grijanje 5000, znaci 16500. Na to dodaj onih 38000 sa pocetka znaci ukupno da se moze useliti oko 55000, dodaj 5000 na nepredvidjene stvari kojih uvijek ima i 10000 za fasadu, znaci oko 70 hiljada ce biti sve da se zavrsi. Na 105 kvadrata korisne povrsine to izadje otprilike 660 KM/m2.
To je neka solidna varijanta, bez proseravanja u napucavanju, a nije ni bas najjeftinija moguca.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#56 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Nisam htio jutros da odgovorim, čekao sam neće li se javiti neko ko ima iskustvo do kraja.maxell_sarajevo wrote:Važi li građevinska i dan danas ako je izdata prije rata?Naime otac skupio te papire da pravi kucu, zaratilo se, on poginuo,a kuca nikad nije izgrađena.
Ako je već odobrena gradnja, a pretpostavljam da imate i projekat, računa se da ste započeli kuću. Ne znaju oni da niste. Jedino, ako nešto država treba da gradi na tom mjestu, pa su geometri snimili teren, možeš se raspitati u općini.
Ja gradim na prijeratnoj dozvoli od mog preminulog oca na imanju koje sam naslijedio. Kada kuća bude useljiva, onda je trebam uknjižiti i potrebna je dozvola za useljenje nakon što je pregleda komisija.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#57 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Za građevinsku dozvolu je potrebna urbanistička saglasnost i projekat. To što si ti zamislio je mimo projekta i potrebna je nova dozvola.drama wrote:Ako moze neko odgovoriti bio bih zahvalan...
- %tacno*
#58 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Ja sam imao gr. dozvolu od prije rata za objekat koji sam zapoceo na temeljima stare kuce. Jedina prednost je bila sto sam tada mogao imati besplatan prikljucak struje (umjesto stare kuce). Sve je to propalo u ratu. Nakon rata sam sve porusio i poceo gradnju iznova. Niko me nista nije pitao dok nisam podnio zahtjev za prikljucak struje. Rekli su mi da mi ne mogu priznati staro brojilo jer nisam vrsio prijavu-odjavu zadnjih 10 godina i da moram sve platiti kao za novi objekat. Od papira su mi trazili pravosnaznost gr. dozvole. Tu sam imao srecu da mi je sluzbenik udario pravosnaznost na staru dozvolu bez da je izasao na teren a da je izasao e onda bi bilo problema zato sto sve odudara od prvobitnog projekta. Slijedila bi procedura, sve iz pocetka. Ovako, dobro sam prosao.stetoskop wrote:Nisam htio jutros da odgovorim, čekao sam neće li se javiti neko ko ima iskustvo do kraja.maxell_sarajevo wrote:Važi li građevinska i dan danas ako je izdata prije rata?Naime otac skupio te papire da pravi kucu, zaratilo se, on poginuo,a kuca nikad nije izgrađena.
Ako je već odobrena gradnja, a pretpostavljam da imate i projekat, računa se da ste započeli kuću. Ne znaju oni da niste. Jedino, ako nešto država treba da gradi na tom mjestu, pa su geometri snimili teren, možeš se raspitati u općini.
Ja gradim na prijeratnoj dozvoli od mog preminulog oca na imanju koje sam naslijedio. Kada kuća bude useljiva, onda je trebam uknjižiti i potrebna je dozvola za useljenje nakon što je pregleda komisija.
- matsuda
#59 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
talić wrote:ako ćeš graditi bez podruma nego nasuti, mrtva ploča i osnova 100 m2 pa još toliko potkrovlje računaj:
pripreme i priključci cca 10.000, dvije ploče 10.000, blokovi i zidanje 10.000, krov sa izolacijom 20.000, fasada sa izolacijom 10.000, prozori 10.000, podovi i vrata 10.000, unutrašnje malterisanje sa instalacijama i krečenjem 10.000, dva kupatila 10.000, grijanje 10.000,.... i još 10.000 za neplanirane troškove i to je samo 120.000![]()
Tu negje od 100.000 o 150.000 KM.
Treba slati zahtjev u centralnu banku da prave novčanicu od 10.000 km
-
maxell_sarajevo
#60 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Imamo i projekat, a ne vjerujem da je drzava tu sta planirala praviti, u pitanju su Lokve kod Pazarica.Hvala za info.stetoskop wrote:Nisam htio jutros da odgovorim, čekao sam neće li se javiti neko ko ima iskustvo do kraja.maxell_sarajevo wrote:Važi li građevinska i dan danas ako je izdata prije rata?Naime otac skupio te papire da pravi kucu, zaratilo se, on poginuo,a kuca nikad nije izgrađena.
- graue_maus
#61 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
i dobre zivce za majstore , to pomnozi sa 5........saabsa wrote: Koliko god da skontas da ti treba pomnozi sa 1,5
-
funky_baby
#62 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
eh ovako iz prve ruke, od nekog ko je jos u svemu tome, kvadrat te dođe oko 800-850KM ako hoces imalo bolje materijale. e sad naravno moras se potruditi dobrano da nađes ok majstore, jer su nama za isti posao ljudi davali cijene u nekoliko hiljada maraka razlike. evo samo posljednji primjer kad je trebalo iskopati cca 5-6m (duzno) i saht covjek je trazio 550KM, mislim jbg ja ici kopati nekom za te pare... isl.
sto se tice građevinske prvo se mora dobiti urbanisticka uz sve projekte, ne samo idejni nego i izvedbeni, struja, voda, plin, skloniste isl (i to te dođe brdo para), i nakon toga izdaju odobrenje za gradnju. u nasem slucaju je bila manja kuca na tom mjestu, pa moramo opstini platiti rentu za razliku u kvadraturi, a visina rente se određuje prema lokaciji, pa ako racunas na imalo bolju lokaciju racunaj da ces morati sve to dobro i platiti.
sto se tice građevinske prvo se mora dobiti urbanisticka uz sve projekte, ne samo idejni nego i izvedbeni, struja, voda, plin, skloniste isl (i to te dođe brdo para), i nakon toga izdaju odobrenje za gradnju. u nasem slucaju je bila manja kuca na tom mjestu, pa moramo opstini platiti rentu za razliku u kvadraturi, a visina rente se određuje prema lokaciji, pa ako racunas na imalo bolju lokaciju racunaj da ces morati sve to dobro i platiti.
-
sumirprimus
#63 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Zar mora biti kuća od 200 m2???
Šta fali kućama od 90-100 m2???
Automatski smanjen trošak...
Šta fali kućama od 90-100 m2???
Automatski smanjen trošak...
- lovacs
#64 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
I ja sam sada u procesu planiranja gradnje kuce. Evo mojih iskustava: kuca treba da bude 8,4x8,6 na blagom nagibu (1m na 10 metara). Kuca je prizemlje i visoko potkrovlje. Dobio sam dvije ponude za roh bau (temelji zidanje termoblok i krov limeni alternativa) jedna je bila 33000 a druga 35000. Planiram useliti prvo u prizemlje a onda nekad raditi i sprat. Ostali troskovi koje sam izracunao:
stolarija 3700 (5 komorna njemacki profil sa low-e staklima 6 prozora 160x140,2 prozora 80x80, jedan 80x140 i balkonska vrata 160x220), ulazna vrata oko 500KM, 3 sobna vrata oko 500 KM
malterisanje dodje oko 10-15 km sa materijalom 150 zidova i 50 plafona to je oko 2500 KM
podovi su okvirno oko 30 KM po kvadratu: 1. varijanta estrih sa izolacijom 5cm stiropor 15 km sa materijalom plus 15KM laminat, 2. varijanta brodski pod 15 km materijal (sam cu postavljati) + lakiranje brusenje 15 km sa materijalom, 3. varijanta plocice 15 km estrih plus plocice standardne i postavljanje 15 km. Znaci podove racunam 30 km po kvadratu oko 55kvadrata= 1650KM
struju cu raditi sam i materijal je oko 1000KM
voda dovod/odvod 500 KM sa materijalom
kupatilo oko 2000KM
kuhinja bez uredjaja jer ih vec imam 2000 KM
UKUPNO: 13350
neplanirani troskovi 20% = 2670
grijanje sad za sad pec na drva to vec imam
UKUPNO fini radovi: 16020 KM
Sve zajedno 35000+16020=51020KM da uselim jer imam vec svoj namjestaj
Sad mi jos ostaje davidim koliko ce me doci priključci i gradjevinska al s obzirom da je kuca dalje od Sarajeva nadam se na me mece gradjevinska oderat. Kad saznam javim.
P.S. evo i idejnog projekta:
http://postimage.org/image/q4a59v9s9
http://postimage.org/image/ljnyuxq2x
stolarija 3700 (5 komorna njemacki profil sa low-e staklima 6 prozora 160x140,2 prozora 80x80, jedan 80x140 i balkonska vrata 160x220), ulazna vrata oko 500KM, 3 sobna vrata oko 500 KM
malterisanje dodje oko 10-15 km sa materijalom 150 zidova i 50 plafona to je oko 2500 KM
podovi su okvirno oko 30 KM po kvadratu: 1. varijanta estrih sa izolacijom 5cm stiropor 15 km sa materijalom plus 15KM laminat, 2. varijanta brodski pod 15 km materijal (sam cu postavljati) + lakiranje brusenje 15 km sa materijalom, 3. varijanta plocice 15 km estrih plus plocice standardne i postavljanje 15 km. Znaci podove racunam 30 km po kvadratu oko 55kvadrata= 1650KM
struju cu raditi sam i materijal je oko 1000KM
voda dovod/odvod 500 KM sa materijalom
kupatilo oko 2000KM
kuhinja bez uredjaja jer ih vec imam 2000 KM
UKUPNO: 13350
neplanirani troskovi 20% = 2670
grijanje sad za sad pec na drva to vec imam
Sad mi jos ostaje davidim koliko ce me doci priključci i gradjevinska al s obzirom da je kuca dalje od Sarajeva nadam se na me mece gradjevinska oderat. Kad saznam javim.
Last edited by lovacs on 31/01/2013 11:18, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#65 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Trebao si graditi prije 10 godina
mogao si trospratnicu dici za 100.000 km bez fasade 
-
h_muhamed
#66 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
I koliko kosta grijanje na pelet, hajde mo reci da razvedem grijanje (300m2), + pec ..da uradim sve, sa svim mogucim priključcima i sl..tj. da pustim normalno u funkciju grijanje i da vise neradim nista 20.god.bilic wrote:I GRIJANJE NA PELET ...... TO JE + 10 STVAR... SMANJENI TROSAK DO 40 %
-
funky_baby
#67 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
puno, sama pec ti je oko 4000 + jos sve instalacijeI koliko kosta grijanje na pelet, hajde mo reci da razvedem grijanje (300m2), + pec ..da uradim sve, sa svim mogucim priključcima i sl..tj. da pustim normalno u funkciju grijanje i da vise neradim nista 20.god.
struja ti je najjeftiniji prikljucak 1760KM, voda zavisi je li bio ili ne prije prikljucak, plin isto zavisi cca 800 KM (ovo jos nije zavrseno pa ne znam tacno cifru). za struju i plin moras imati atest prije nego ti ugrade pa i za to uracunaj lovuSad mi jos ostaje davidim koliko ce me doci priključci i gradjevinska al s obzirom da je kuca dalje od Sarajeva nadam se na me mece gradjevinska oderat. Kad saznam javim.
- lovacs
#68 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
To znam da je toliko samo koliko ce mi biti gradjevinska i urbanisticka i sva ta cudesa nemam blage. kazu da sve zavisi od opcine do opcine i koja je kategorija zemljiste.funky_baby wrote:struja ti je najjeftiniji prikljucak 1760KM, voda zavisi je li bio ili ne prije prikljucak, plin isto zavisi cca 800 KM (ovo jos nije zavrseno pa ne znam tacno cifru). za struju i plin moras imati atest prije nego ti ugrade pa i za to uracunaj lovuSad mi jos ostaje davidim koliko ce me doci priključci i gradjevinska al s obzirom da je kuca dalje od Sarajeva nadam se na me mece gradjevinska oderat. Kad saznam javim.
-
funky_baby
#69 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
ma imaju te neke takse za urbanisticku ali to nije toliko strasno. nakon sto dobijes urbanisticku imas godinu dana da dobijes dozvolu za gradnju. onda kad doneses glavni projekat, koji je dzinovska knjizurina, oni to nekoliko puta vrate (:D) da se dopuni, uvijek fali neki papir, i nakon sto ti sarajevogas i elektroprivreda ovjere projekte gasa i struje i zato ti uzmu po 80ak KM, pa sve to opet vratis tetama u opstini, trebaju izdati rjesenje u kojem stoji koliko iznosi renta koju moras platiti opstinu za dozvolu za gradnju. to naravno zavisi o kojoj se opstini radi i koja je zona u pitanju.
- matic.ivan
#70 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Koliko ja znam oko 750 KM / m2 u BiH.
- bilic
- em11r
#72 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Da ne dizem neke stare teme da ovdje upitam ako neko ima konkretno mozda i referencu ili link na zakon
Koliko % se obracunavaju lodje u FBiH kada se racuna korisna povrsina stambenog prostora. Nasao sam da je u Srbiji 70%. Da li je kod nas isto?
Hvala
Koliko % se obracunavaju lodje u FBiH kada se racuna korisna povrsina stambenog prostora. Nasao sam da je u Srbiji 70%. Da li je kod nas isto?
Hvala
-
mikasa
#73 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Vazenje gradjevinske je dvije godine a od 1992 proslo je "malo" vise vremena. Zao mi je...maxell_sarajevo wrote:Imamo i projekat, a ne vjerujem da je drzava tu sta planirala praviti, u pitanju su Lokve kod Pazarica.Hvala za info.stetoskop wrote:Nisam htio jutros da odgovorim, čekao sam neće li se javiti neko ko ima iskustvo do kraja.maxell_sarajevo wrote:Važi li građevinska i dan danas ako je izdata prije rata?Naime otac skupio te papire da pravi kucu, zaratilo se, on poginuo,a kuca nikad nije izgrađena.
-
mikasa
#74 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Savjetujem: prvo nadji nekog arhitektu da ti malo popravi idejni projekat, a drugo da ponovo "zasiljis olovku" i kalkulator u ruke...lovacs wrote:I ja sam sada u procesu planiranja gradnje kuce. Evo mojih iskustava: kuca treba da bude 8,4x8,6 na blagom nagibu (1m na 10 metara). Kuca je prizemlje i visoko potkrovlje. Dobio sam dvije ponude za roh bau (temelji zidanje termoblok i krov limeni alternativa) jedna je bila 33000 a druga 35000. Planiram useliti prvo u prizemlje a onda nekad raditi i sprat. Ostali troskovi koje sam izracunao:
- lovacs
#75 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE
Evo novih saznanja. ovaj ponudjac sto mi je dao ponudu od 35000 je radio po svome a ne po projektu znaci jednu plocu viska, u temelje armature za 2 kuce, dimnjak koji ne postoji, lik mi racuno pulčeve a po pravilu je to njegovo kao i oplata, cijene gradjevinskog materijala 10-20% vise nego sto se moze naci po Sarajevu, ruke 8000. Kad sve ovo oduzmes dobije se pozamasna suma. Druga ponuda koja mi djeluje i najrealnija je 17 000 materijal tacno sve po projektu (sto je i logicno pa nisam dzaba uzimo arhitektu i staticara da mi proracunaju sta koliko treba i dje sta treba) plus neplanirani troskovi 2000 ako budu plus ruke 6000 sto izadje ukupno 26000. Sazno sam da je zemljiste 6 kategorije tako da ce gradjevinska biti 10KM po kvadratu znaci 1200 plus takse priključci pa mislim da ce doci oko 4000. znaci sve ukupno bi me doslo oko 30 000. TOliko za sada.