Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post Reply
sammo

#1 Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by sammo »

Znam da je ovo vec izguljena i dosadna tema, ali ipak cu izraziti svoje misljenje. Vratimo se malo u proslost. Kao Slovenac sam u osnovnoj skoli u petom razredu pola godine ucio srpsko-hrvatski jezik. Objasnili su nam razliku ekavica- ijekavica, uzeli na brzinu cirilicu, spomenuli neke knjizevnike i to je bilo to. To je bila sva edukacija tog jezika u osnovnoj skoli i to je bilo po tadasnjem nastavnom planu. Kasnije u srednjoj skoli nista, samo slovenski i jos jedan ili dva strana jezika ( njemacki i engleski ). Poslije srednje skole sam kao sva muska generacija morao u JNA, odsluziti dug »domovini«. Bio sam u Srbiji ( Kragujevac, Kraljevo, Prizren…nisam bio bas primeran vojnik, pa je bilo sto juznije to tuznije…ha ha ). Tamo se godinu dana pricalo srpski. U JNA sam bio jednom proglasen da sam nepismen, jer nisam znao u dezurnoj svesci nesto na cirilici procitati. Zbilja nisam znao cirilicu, ali smijesno je bilo to da je taj koji me za takvog proglasio, imao samo 2 razreda osnovne skole. Puno kasnije sam poslovno preputovao cijelu ex YU i istrenirao jezik, ali tek prije par godina polozio ispit na filozofskom fakultetu u Ljubljani da aktivno govorim i pisem hrvatski. Sad, ako netko pita, koji jezik govorim, kazem hrvatski, jer jedino za taj imam potvrdu.
U BIH su ravnopravna sva tri jezika; bosanski, srpski, hrvatski. Na ovim portalima su cesta prepucavanja, ciji je bio izvorni, tko je koga kopirao ili uzeo iz njegovog. Sve te rasprave su bezveze. Nisam jezicar niti povjesnicar, ali mogu reci da su svima korijeni u nekom starom slavenskom. S mojim znanjem SLO i HR jezika mogu razumjeti 70% makedonski i 70% slovacki . Evo za ilustraciju par slovenskih rijeci, koje cete svi razumjeti: lepo, belo, mleko, jutro, dan, noc, mi vi, oni, ona, on, voziti, gledati, kruh, kava, cesta, nositi, pisati, hvala…A hrvatski, bosanski, srpski, crnogorski su jos blize jedan drugome. Zato je pitanje; tko je bio prvi, ravno pitanju; sta je bilo prije: kokos ili jaje? Mada bi na ovo zadnje moj prijatelj odgovorio pijevac ili prije je bilo svega….Uzmite npr. iz srpskog hrvatske i bosanske rijeci ili iz bosanskog hrvatske ili srpske, komunikacija bi bila ispod nivoja pecinskog covjeka. U BIH je interesantna situacija; srpski u BIH ( tocnije RS ) nije isti kao srpski u Srbiji, u Srbiji ekavica, cirilica; u RS ijekavica i cirilica ( provjereno kod uciteljice razredne nastave u Doboju ), a hrvatski u BIH je isti kao bosanski bez turcizama. Kako god, ljudi govore isti jezik, ali ga zovu bosanski, hrvatski, srpski i tako pricaju u Sarajevu bosanski, u Banja Luci srpski i u Livnu hrvatski. Posljedica ili uzrok svega toga je nesređeni obrazovni sistem ( od kantona do kantona razlicito ), nacionalne stranke u politici ( samo da se razlikuju od onih drugih…imamo svoj jezik ), mediji…
Jos nesto. U Austriji se govori njemacki, u Brazilu portugalski, u SAD engleski….nije po imenu zemlje…
I da vas sve utjesim, u EU su ravnopravni svi jezici clanica….

Pozz….
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by PipiDugaDevetka »

sammo wrote:Evo za ilustraciju par slovenskih rijeci, koje cete svi razumjeti: lepo, belo, mleko, jutro, dan, noc, mi vi, oni, ona, on, voziti, gledati, kruh, kava, cesta, nositi, pisati, hvala…A hrvatski, bosanski, srpski, crnogorski su jos blize jedan drugome.
A šta je sa rječi: LaHko, šta ona znači na slovenskom? :D
no_pasaran

#3 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by no_pasaran »

Jos nesto. U Austriji se govori njemacki, u Brazilu portugalski, u SAD engleski….nije po imenu zemlje…
I da vas sve utjesim, u EU su ravnopravni svi jezici clanica….
Da prijatelju, ali nama je problem što u jednoj zemlji isti jezik zovemo trima nazivima.

Tako se engleski priča u SAD-u, u VB, Australiji, Novom Zelandu itd. Tamo to nije novozeladski ili australski ili sjedinjenodržavnoamerički :D a da ne pričam o tome da se recimo u SAD-u "različiti jezici" kojima pričaju Ameri zovu: Teksaški, Njujosrški, Arizonački,... E to bi bilo bliže problemu u BiH.

Hvala tebi za tvoju dobru volju i za trošak vremena na beskrajno glupu jezičku situaciju u BiH.

Mislim da bi najrealnije bilo nazvati sve to nekim BHSCG jezikom i riješiti problem.
sammo

#4 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by sammo »

PipiDugaDevetka wrote:
sammo wrote:Evo za ilustraciju par slovenskih rijeci, koje cete svi razumjeti: lepo, belo, mleko, jutro, dan, noc, mi vi, oni, ona, on, voziti, gledati, kruh, kava, cesta, nositi, pisati, hvala…A hrvatski, bosanski, srpski, crnogorski su jos blize jedan drugome.
lahko je lako, a mehko...meko....ha ha
spreca

#5 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by spreca »

sammo wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
lahko je lako, a mehko...meko....ha ha

@sammo
ni si ga razumio ....a laHko nazaj dobim u lipama(nadrealisti) :lol:

slovo laHko=?
jutarnji

#6 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by jutarnji »

Fakat Slovenac :shock: . Stipu jezik, planirate li vi nama vracati onu lovu sto ste maznuli raji preko ljubljanske
banke? Moze i u elanovim skijama... :D
Abacija

#7 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by Abacija »

Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!
Da li se ovdje ubrajaju i nekultura dijaloga i jezik ulice? U tom slucaju ja sam bogatiji za 2 boda. :D
Asana

#8 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by Asana »

Kada god cujem ovu izreku (koliko jezika govoris, toliko ljudi vrijedis) sjetim se Roma i bahatosti ljudi koji ni svoj jezik dobro ne poznaju, a Romima se rugaju zbog akcenta. No, kako vidim, to nije tema danasnje emisije :)
sammo

#9 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by sammo »

jutarnji wrote:Fakat Slovenac :shock: . Stipu jezik, planirate li vi nama vracati onu lovu sto ste maznuli raji preko ljubljanske
Moje osobno misljenje je da bi trebalo na bilo koji nacin vratiti novac stedisama bivse ljubljanske banke. Prije u ex YU je garant za sve banke u zemlji bila narodna banka. Raspadom YU su tu ulogu preuzele centralne banke u SLO, HR, BIH...i te centralne banke bi po novim pravilima morale isplatiti te ljude...zbog svega toga su vec bile 2 tuzbe na međunarodnom sudu s HR strane, ali su izgubili zbog prije spomenutog. Razlog da to jos nije rijeseno je da su dugovi HR preduzeca do bivse LJ banke bili veci od tog duga lj banke HR stedisama. Valjda je slicno bilo i u BIH...
sammo

#10 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by sammo »

jutarnji wrote:Fakat Slovenac :shock: . Stipu jezik, planirate li vi nama vracati onu lovu sto ste maznuli raji preko ljubljanske
Usput...Sta je Hercegovac bez novaca?

- Bosanac!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11 Re: Koliko jezika govoris, toliko vrijedis!

Post by PipiDugaDevetka »

Pogodio si podforum za temu o nazivima jezika, ali toliko je puta prežvakano, sve ispričano, da više niko nema snage da opet započinje istu priču. Evo jedna zaključana tema, pa vidi:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... nski+jezik

Evo jedna tema sa mogućnošću aktiviranja iste, ako dodaš svoj post:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1&start=50

Evo jednog bloggera.ba o bosanskom jeziku:
http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/ ... /14/467843

Najnovije, ne propusti:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=72580

@sammo,
Uključi se u diskusiju na ovoj temi o Nastavku studija u Sloveniji, pomozi bh. studentima, savjetima, informacijama:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=68922

Pohvala za tvoj bosanski jezik, čini mi se da ja više napravim pravopisno-gramatičkih grešaka od tebe.
Post Reply