Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mea_parvitas

#976 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Mea_parvitas »

Normalno, nije to poenta price. Ali ovdje se prica da je to preseravanje, potrositi 5 KM na hranu na poslu, mozes od kuce donositi ostatke od rucka pa ce ti biti jeftinije.
Dr. Kuca

#977 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

Mea_parvitas wrote:
Dr. Kuca wrote: Brat moj ja evo nosim od kuce. Poslije posla idem na trening pa pripremim sebi navecer dorucak, medjuobrok i rucak, to nije nikakvo zivotarenje. Al djaba kad je nekim to iz ponizenja, draze vam narucit smece od hamburgera kod taleta nego napravit kuci skuhat 3-4 jaja, malo sira, 2-3 kriske suhog mesa, 2-3 kriske purece salame i sta ce ti bolje? Malo neke salatice za medjuobrok, mjerica wehy proteina, prije treninga 200 gr.pil.prsa, riza. Je li to zivotarenje?
Nije problem kad neko to voli, pa zeli jer je zdravo i sta ja znam. Ali ako bi ti zelio da kupis a ne mozes jer moras gledati i tih 100-200 KM mjesecno da ustedis, onda nije to to. Ja se slazem da to nije zivotarenje ako je tvoj izbor, cak sta vise, skuplje je sam kuci kuhati maksuz pa nositi na posao, ali ovo, nakuhaj graha, pa nosi 3 dana zaredom na posao grah, pa onda nakuhaj sarmi, pa i to nosi na posao. Dorucak sarma, rucak sarma, navece malo mesa iz sarme da ne padne tesko pred spavanje.
Budimo realni nije to ova gospodja ni mislila. Jeo si sarmu za rucak, ostale ti 3, umjesto da ih pojedes navece u 10 ponesi na poso pa pojedi.
Juni

#978 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Juni »

sumirprimus wrote:pileci file mrtvo prezivljavanje! :D
sendvic s avokadom i rukolom -patnja, ne do Bog nikome!
wewa

#979 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

Juni wrote:
ko god ima ikakvog pojma o budzetiranju teoretskog ili prakticnog (ja se usudjujem reci da imam podosta prakticnog) bode u oci stavka 10% za dorucak od ukupnih mjesecnih prihoda! reagovala sam jer to apsurdno igarantovano vodi finansijskim problemima u buducnosti.
a to da ti je bolje u zivotu da jedes picu i cevape umjesto filovane paprike ili neke paste to je kao sto rekoh stvar mentaliteta
da bi se ovo shvatilo, treba ipak zivotnog iskustva. cisto da bi se prioriteti postavili pravilno...

nisu uspjesni ljudi uspjesni sami od sebe, nego sto pametno rasporedjuju.

moze se, naravno, svaki dan rucati u restoranu. pitanje je je li to dobra investicija i pametan izbor.
Mea_parvitas

#980 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Mea_parvitas »

Dr. Kuca wrote: Budimo realni nije to ova gospodja ni mislila. Jeo si sarmu za rucak, ostale ti 3, umjesto da ih pojedes navece u 10 ponesi na poso pa pojedi.
Ok, nije mislila, ali zasto se uopste prica o tome, zasto se daju ti prijedlozi? Ok, moze se ustediti, to je zdravije, treba gledati naravno, ali po meni, moja definicija dobrog zivota, je da imam sto je covjek napisao, da me boli k. hocu li potrositi 5 jbenih KM na dorucak, ili cu ponijeti od kuce sarmu koja je ostala, hocu da to bude MOJ izbor, a ne sila moranja, da ustedim tih 5 KM. To za mene nije dobar zivot
sumirprimus

#981 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Juni wrote:
sumirprimus wrote:pileci file mrtvo prezivljavanje! :D
sendvic s avokadom i rukolom -patnja, ne do Bog nikome!
ruko9la,jel to ima kakve veze s autima???
Dr. Kuca

#982 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

Mea_parvitas wrote:
Dr. Kuca wrote: Budimo realni nije to ova gospodja ni mislila. Jeo si sarmu za rucak, ostale ti 3, umjesto da ih pojedes navece u 10 ponesi na poso pa pojedi.
Ok, nije mislila, ali zasto se uopste prica o tome, zasto se daju ti prijedlozi? Ok, moze se ustediti, to je zdravije, treba gledati naravno, ali po meni, moja definicija dobrog zivota, je da imam sto je covjek napisao, da me boli k. hocu li potrositi 5 jbenih KM na dorucak, ili cu ponijeti od kuce sarmu koja je ostala, hocu da to bude MOJ izbor, a ne sila moranja, da ustedim tih 5 KM. To za mene nije dobar zivot

Radi na svojim snovima.
Mea_parvitas

#983 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Mea_parvitas »

Meni je odlicno, hvala. :thumbup:
sumirprimus

#984 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

sanjari i lovatori.
:sax: :izet: :D
Trebam te

#985 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Trebam te »

U Bosni, gradski zivot 4-clana porodica...minimum 2000 mjesecno potrebno za solidan zivot.

Za zivot na selu nesto manje, oko 1500 mjesecno extra zivot.
detroit-mercy

#986 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

Tuzla111 wrote:
miki27A wrote:Tuzla mislim da pretjerujes:
radim u government (union) poslu: beneficije, osiguranje, placen godisnji i bolovanje, bez ikakvih stela dobila posao u roku 4 mjeseca (do tada part time, bez ikakvih beneficija bila), i u prvoj godini dobije se 12 radnih dana. Jeste da se ovi dani nakupljaju (accrue), pa ako pocnes u oktobru, a hoces na odmor u julu neces ih imati dovoljno, ali do kraja godine ces sigurno ih imati 12, uz dodatne praznike koje onda mozes da "stiklas" jer se ne racunaju u tvoj godisnji (tipa Labor day, prvi ponedeljak u septembru)
Rule 7.01 - Eligibility For and Accrual of Vacation and Personal Leave
Schedule A
Each employee in a class determined nonexempt (eligible for overtime) under the Fair Labor Standards Act or in a position in a class determined to be exempt as executive or administrative but who (a) is required to work a fixed shift and (b) receives overtime compensation if required to perform overtime shall earn vacation and personal leave at the rate that is shown opposite the number of service years in Schedule A.

Image
sad cijeli svijet laze zato sot ti imas union posao. Morala si da platis da upadnes u union, pa onda imas monthly da places fee-s. Radio sam i ja u union i naveo sam vec gore kako sve ide.
http://theweek.com/articles/463897/amer ... by-numbers
http://www.vpcalendar.net/average-vacat ... untry.html
http://bigthink.com/praxis/why-do-ameri ... nyone-else

Jel cijeli svijet sad laze samo zato sto ti imas 13 dana?
I koliko sam puta rekao da je government izuzetak. a ti opet navodis government kao razlog.
Da skratimo pricu, jarane sta ti imas od skole i sta konkretno radis. Jer to ce ti reci dosta toga. U Americi, drzavni posao nije bas neka premija pa da se raja lomi oko njega ko luda :mrgreen: .
VladaFBiH

#987 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Juni wrote:
jesti vani je luksuzna stavka u puno bogatijim drustvima nego sto je nase.to sto ti mislis da ti kvalitet života pada ako hranu poneses , da jedino možes ponijeti sendvic, da se sendvic može napraviti samo od (jeftine) salame i pastete i da to kosta 3 marke po osobi je rezultat tvog mentalnog sklopa. 3000 km puta 15 npr je fina svota,zar ne bi bilo bolje da taj novac preusmjerite za kvalitetno skolovanje djece u buducnosti. to sto si se ti uvalio na budžet ne znaci da ce tako biti i tvojoj djeci.
1. ne znam na osnovu čega si skontao da sam na budžetu
2. pričamo o dobrom životu
3. ovo su moje procjene što ne znači da je i tako u stvarnosti (možda trošim više a možda i manje - to nećeš nikada saznati)
4. trošiti 5-6KM na doručak (2,5-3eur) nigdje nije luskuzna stavka i kada ga praviš kući a da je kvalitetan neće te puno manje doći - ovo definitivno nije neka stavka gdje ćeš ostvariti enormne uštede kao recimo na cigaretama koje nisam ni naveo
VladaFBiH

#988 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Mea_parvitas wrote:
:thumbup: upravo, ovdje se miješa dobar život i mogučnost da uštediš - dobar život je kad ne gledaš u 5KM i kako uštediti tih par KM... naravno da ćeš se pokriti koliko ti je jorgan dug ali sada ne pričamo o tome već o tome koliko ti treba da imaš dobar život i ne vodiš računa o tome koliko ćeš potrošiti u toku mjeseca...
Logovan

#989 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

VladaFBiH wrote:
Juni wrote:
jesti vani je luksuzna stavka u puno bogatijim drustvima nego sto je nase.to sto ti mislis da ti kvalitet života pada ako hranu poneses , da jedino možes ponijeti sendvic, da se sendvic može napraviti samo od (jeftine) salame i pastete i da to kosta 3 marke po osobi je rezultat tvog mentalnog sklopa. 3000 km puta 15 npr je fina svota,zar ne bi bilo bolje da taj novac preusmjerite za kvalitetno skolovanje djece u buducnosti. to sto si se ti uvalio na budžet ne znaci da ce tako biti i tvojoj djeci.
Na osnovu tvog usernamea. :D
VladaFBiH

#990 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Juni wrote:
ko god ima ikakvog pojma o budzetiranju teoretskog ili prakticnog (ja se usudjujem reci da imam podosta prakticnog) bode u oci stavka 10% za dorucak od ukupnih mjesecnih prihoda! reagovala sam jer to apsurdno igarantovano vodi finansijskim problemima u buducnosti.
a to da ti je bolje u zivotu da jedes picu i cevape umjesto filovane paprike ili neke paste to je kao sto rekoh stvar mentaliteta
ovdje svi prave istu grešku - tema je o tome koliko treba da imaš dobar život neopterečen s tim koliko ćeš danas potrošiti i da li je pametnije da uštediš nešto para... moje mišljenje je da je to neka granica od cca 3.000KM da možeš voditi bezbrižan život (ne ulazim u to da li će to trajati 100godina ili jedan dan i da li je pametnije da nosim sendviće - jednostavno da računam da je to cifra gdje ne moram razmišljati da li sam potrošio 5KM ili sam ih uštedio)
VladaFBiH

#991 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Logovan wrote:
VladaFBiH wrote:
Juni wrote:
Na osnovu tvog usernamea. :D
tako nam je za sve u životu - pretpostavka i pametovanje :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
VladaFBiH

#992 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Dr. Kuca wrote:
Brat moj ja evo nosim od kuce. Poslije posla idem na trening pa pripremim sebi navecer dorucak, medjuobrok i rucak, to nije nikakvo zivotarenje. Al djaba kad je nekim to iz ponizenja, draze vam narucit smece od hamburgera kod taleta nego napravit kuci skuhat 3-4 jaja, malo sira, 2-3 kriske suhog mesa, 2-3 kriske purece salame i sta ce ti bolje? Malo neke salatice za medjuobrok, mjerica wehy proteina, prije treninga 200 gr.pil.prsa, riza. Je li to zivotarenje?
imaš li porodicu? samac? živiš s roditeljima?

ovo te pitam jer je u sva tri slučaja situacija potpuno drugačija...
MrShadow

#993 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by MrShadow »

Realno nekih 6000 za cetveroclanu porodicu :izet:

Hrana: 1,000
Rezije: 500
Dzeparac, izlasci: 500
Djeca, gluposti, aktivnosti, pelene, edukacije: 600
Gorivo: 500

Mjesecno: 3100 Km
+Godisnje:

+ Auto 1 ( Mercedes E, Audi A6, BMW 5 ) ( servisi, registracija, gume, kvarovi neplanirani ) : 4000
+ Auto 2 ( za zenu Mercedes A, Bmw 1 ) : 1500
+ Neplanirani troskovi, doktori: 2000 ( jbg, djeca stalno bolesna, svaki put valja privatniku jer je drzavno u krcu )
+ Ljetovanje turska 7 dana : 3500
+ zimovanje vlasic 5 dana: 1000

Tehnika, renoviranje stana kuce: 5000
Odjeca: 5000
Stednja ( godisnja ) za nova auta svakih 5,6 godina: 10,000
Stednja djeci za buducnost, za skolovanje isl: 5000

Mjesecno dodje ukupno oko 6,000 Km da se mora zaraditi. Ovo je normalan zivot svugdje u svijetu i nikakav luksuz. Pristojno moze i sa 4000, sve ispod je prezivljavanje.
Dr Baltazar

#994 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr Baltazar »

MrShadow wrote:Realno nekih 6000 za cetveroclanu porodicu :izet:

+Godisnje:

+ Auto 1 ( Mercedes E, Audi A6, BMW 5 ) ( servisi, registracija, gume, kvarovi neplanirani ) : 4000
+ Neplanirani troskovi, doktori: 2000 ( jbg, djeca stalno bolesna, svaki put valja privatniku jer je drzavno u krcu )

Mjesecno dodje ukupno oko 6,000 Km da se mora zaraditi. Ovo je normalan zivot svugdje u svijetu i nikakav luksuz. Pristojno moze i sa 4000, sve ispod je prezivljavanje.
A de mi reci kakav je život u BiH onih koji zarađuju 2x više od ove tvoje cifre. Kakvi smo u poređenju sa Europljanima sa ovim primanjima ? Hvala

I malo štediš. Bez 3000 KM mjesečno novih na računu, to je ništa ;-) :izet:
ultima_palabra

#995 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ultima_palabra »

Ko to jede filovane paprike za dorucak? :mrgreen:
HAVANA

#996 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

+Godisnje:

Ih,a 1 maj,nova godina...?
Edin H.

#997 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Edin H. »

Dr Baltazar wrote:

+Godisnje:

A de mi reci kakav je život u BiH onih koji zarađuju 2x više od ove tvoje cifre. Kakvi smo u poređenju sa Europljanima sa ovim primanjima ? Hvala

I malo štediš.
Bez 3000 KM mjesečno novih na računu, to je ništa ;-) :izet:
Uijek ima kod radise, al' kod stedise jos i vise. :oops:
Gojeni H

#998 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Gojeni H »

+Godisnje:

A gdje je drugo ljetovanje, izdaci za svalerku, gospodji nove sise kod plasticnog, ... ?

Covjeku se ne ulazi u avion ako nece zaraditi 10K mjesecno.
muha_sa

#999 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

4 marke dnevno--eto kolko
Hendrix

#1000 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hendrix »

muha_sa wrote:4 marke dnevno--eto kolko
Kad sam kao student imao 4 marke u dzepu bio sam Hadzo :D Odem u banku da podignem 16KM sa studentskog racuna, koje sam kao izracunao da su mi ostale nekako, kaze mi teta na salteru sine imas samo 6 maraka na racunu...dobro moze i 6 :D Kaze mozes 5KM podici moram ostaviti marku za odrzavanje racuna, ma zeno daj petaka i to je cifra. :-D

A iza mene red se stvorio psuje raja i mene i studente :D
Post Reply