almir90 wrote:Nisam oženjen, tako da mi nema ko spremati, sve moram sam.
A i filovane paprike, ili bilo kakve paprike ne podnosim organski.![]()
Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
-
sumirprimus
#951 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- VladaFBiH
#952 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
pa vjerovao ili ne neki mobitel koriste i za razgovoresumirprimus wrote:i ovo mobitel dvoje po 25??
plus, ako si toliko gladan nosi hranu od kuce!ustedices
-
sumirprimus
#953 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
nije tacno..mobitel se ne mora kupit!VladaFBiH wrote:pa vjerovao ili ne neki mobitel koriste i za razgovoresumirprimus wrote:i ovo mobitel dvoje po 25??
plus, ako si toliko gladan nosi hranu od kuce!ustedices- pričamo o dobrom životu a ne ganjanju na viber/whatsupp ili prozivanju da te neko nazove... da li se ovdje može uštediti da - ali ne zaboravi da i mobitel moraš kupiti i staviti negdje i taj neki trošak
to bi bar vi iz vlade fbih morali znati!
- VladaFBiH
#954 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
mi kupujemo samo iphone na račun ministarstvasumirprimus wrote:nije tacno..mobitel se ne mora kupit!VladaFBiH wrote:pa vjerovao ili ne neki mobitel koriste i za razgovoresumirprimus wrote:i ovo mobitel dvoje po 25??
plus, ako si toliko gladan nosi hranu od kuce!ustedices- pričamo o dobrom životu a ne ganjanju na viber/whatsupp ili prozivanju da te neko nazove... da li se ovdje može uštediti da - ali ne zaboravi da i mobitel moraš kupiti i staviti negdje i taj neki trošak
to bi bar vi iz vlade fbih morali znati!
-
almir90
#955 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Topli obrok od 5 KM, i nekakav sendvič od 3 KM, od ko zna kakve salame i paštete, nisu nikakva ušteda. A ko misli za te pare da sebi može spremiti kod kuće kvalitetan topli obrok za jedno, grdo se vara, ako uračuna sve troškove, ne samo ono što pojede.VladaFBiH wrote:
upravo - pogotovo što sam stavio da jedeš za 5-6KM a kada nosiš od kuće teško da će to biti ispod 3-4KM za neki solidan sendvić
-
sumirprimus
#956 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
to ti kajem... 
dabogda i vas deregulirali zajedno sa trecim i rsom...
dabogda i vas deregulirali zajedno sa trecim i rsom...
-
almir90
#957 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kažu voz ide do 25-e, poslije toga ako si okasnio, jeb'ga okasnio si.sumirprimus wrote:damn, zeni se. vrijeme ti je
-
sumirprimus
#958 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
naravno da je jeftinije, moras probati da bi mogao znati koliki su troskovialmir90 wrote:Topli obrok od 5 KM, i nekakav sendvič od 3 KM, od ko zna kakve salame i paštete, nisu nikakva ušteda. A ko misli za te pare da sebi može spremiti kod kuće kvalitetan topli obrok za jedno, grdo se vara, ako uračuna sve troškove, ne samo ono što pojede.VladaFBiH wrote:
upravo - pogotovo što sam stavio da jedeš za 5-6KM a kada nosiš od kuće teško da će to biti ispod 3-4KM za neki solidan sendvić
s kazana je uvijek jeftinije...
- pustopoljina
#959 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
i ja tu vidim mjesta za ustedu, a ovo sa doruckom...kad znas da su to ili cevapi ili burek ili sendvic ili pizza...pa hjoj...u cetrdesetoj prvi infarkt.VladaFBiH wrote:istina, možeš na puno mjesta da uštediš (listu sam napravio s polaznom osnovom da imaš dobar život i da ne moraš da štediš na svemu - ja sam ovdje vidim sigurno 7-800KM ušteda na mjesečnom nivou a da opet solidno živiš)... i doručak od 5-6 KM je daleko od luksuza na žalost...Juni wrote:Stavka 8. zar ne vidis sam disproporciju u mjesecnim prihodima i ovoj stavci-10%! I ovo valjda svugdje spada u luksuzne troskove. ne kazem da ne treba da ih sebi priustite, ako hocete ili moyete. ali moras biti svjestan da možes i bez njih. poneses sendvic ili ostatak jucerasnjeg rucka i ustedis preko 3000 godisnje(plus jedes vjerovatno zdravije). znam ljudi koji zaradjuju 600 -800 mjesecno i obavezno narucuju picu, cevape, sendvice na poslu i onda se pitaju otkud nekom pare za more, mobitelVladaFBiH wrote:Evo odokativno šta mi prvo pada na pamet / dva odrasla člana i dvoje male djece/:
1. Režije cca 300KM
2. Auto cca 300KM (registracija, gorivo, gume)
3. Mobitel 50KM (dvoje po 25KM)
4. Hrana cca 800KM
5. Vrtić za dvoje djece ili teta 500-600 (znam da će ovdje mnogi reći da je puno ali s obzirom da državni radi samo do 17 sati nije opcija osim ako ne radiš u državnoj firmi a i on je cca 300KM za dvoje djece)
6. Internet, TV i telefon cca 60KM
7. Odjeća/obuća cca 250KM u prosjeku (ovdje računam i pelene i sl.)
8. Doručak za 2 osobe cca 280KM (ništa posebno 14KM x 20 radnih dana - po osobi 7KM - da nešto pojedeš i popiješ kafu)
9. Nepredviđeni troškovi 160KM (svi imamo ovo i to svaki mjesec - crkne veš mašina, pokvari se nešto na autu, crkne mobitel,...)
10. Štednja 200KM - 2.400KM na godišnjem nivou npr. za godišnji odmor, novi TV i sl.
Total: oko 2.900KM +/- 100 KM
Kao što rekoh - pričamo o dobrom životu a ne životarenju kada brojiš svaku marku... ovo je po meni neki minimum za četveročlanu porodicu da kaže da dobro živi i da nešto uštedi za godišnji odmor... a još sam računao da su svi nepušaći i da ne izlaze nikako vani (večera, piće i sl.), da imaju stan/kuću u savršenom stanju bez ikakvih ulaganja barem 10tak godina... da imaju i auto i da ne trebaju kupovati novo barem 7 godina,...
- Logovan
#960 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa tako negdje, oko cvaje.Dr. Kuca wrote: @logovan sta kad ides sa drustvom dovoljno ti je cvajasvak po turu i mjera. Jedino derbi kosta malo vise
Uklopiš utakmice sa izletima i šetnjama i to je to.sumirprimus wrote: u nekom porodicnom zivotu gdje je vikend vrijeme za djecu,setnje,izlete,tekme su black ops![]()
-
sumirprimus
#961 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ko kaje da ne vodim..
al to ti je onda konstant fajt dip insajd.
al to ti je onda konstant fajt dip insajd.
-
Trebam te
#962 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Dr. Kuca wrote:Bas moras bit umjetnik da imas 4 milje a da se patis u zivotu. Zivot iznad mogucnosti zakla bosnje.
Bravo Dr. Kuca
-
Juni
#963 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
jesti vani je luksuzna stavka u puno bogatijim drustvima nego sto je nase.to sto ti mislis da ti kvalitet života pada ako hranu poneses , da jedino možes ponijeti sendvic, da se sendvic može napraviti samo od (jeftine) salame i pastete i da to kosta 3 marke po osobi je rezultat tvog mentalnog sklopa. 3000 km puta 15 npr je fina svota,zar ne bi bilo bolje da taj novac preusmjerite za kvalitetno skolovanje djece u buducnosti. to sto si se ti uvalio na budžet ne znaci da ce tako biti i tvojoj djeci.VladaFBiH wrote:istina, možeš na puno mjesta da uštediš (listu sam napravio s polaznom osnovom da imaš dobar život i da ne moraš da štediš na svemu - ja sam ovdje vidim sigurno 7-800KM ušteda na mjesečnom nivou a da opet solidno živiš)... i doručak od 5-6 KM je daleko od luksuza na žalost...Juni wrote:Stavka 8. zar ne vidis sam disproporciju u mjesecnim prihodima i ovoj stavci-10%! I ovo valjda svugdje spada u luksuzne troskove. ne kazem da ne treba da ih sebi priustite, ako hocete ili moyete. ali moras biti svjestan da možes i bez njih. poneses sendvic ili ostatak jucerasnjeg rucka i ustedis preko 3000 godisnje(plus jedes vjerovatno zdravije). znam ljudi koji zaradjuju 600 -800 mjesecno i obavezno narucuju picu, cevape, sendvice na poslu i onda se pitaju otkud nekom pare za more, mobitelVladaFBiH wrote:Evo odokativno šta mi prvo pada na pamet / dva odrasla člana i dvoje male djece/:
1. Režije cca 300KM
2. Auto cca 300KM (registracija, gorivo, gume)
3. Mobitel 50KM (dvoje po 25KM)
4. Hrana cca 800KM
5. Vrtić za dvoje djece ili teta 500-600 (znam da će ovdje mnogi reći da je puno ali s obzirom da državni radi samo do 17 sati nije opcija osim ako ne radiš u državnoj firmi a i on je cca 300KM za dvoje djece)
6. Internet, TV i telefon cca 60KM
7. Odjeća/obuća cca 250KM u prosjeku (ovdje računam i pelene i sl.)
8. Doručak za 2 osobe cca 280KM (ništa posebno 14KM x 20 radnih dana - po osobi 7KM - da nešto pojedeš i popiješ kafu)
9. Nepredviđeni troškovi 160KM (svi imamo ovo i to svaki mjesec - crkne veš mašina, pokvari se nešto na autu, crkne mobitel,...)
10. Štednja 200KM - 2.400KM na godišnjem nivou npr. za godišnji odmor, novi TV i sl.
Total: oko 2.900KM +/- 100 KM
Kao što rekoh - pričamo o dobrom životu a ne životarenju kada brojiš svaku marku... ovo je po meni neki minimum za četveročlanu porodicu da kaže da dobro živi i da nešto uštedi za godišnji odmor... a još sam računao da su svi nepušaći i da ne izlaze nikako vani (večera, piće i sl.), da imaju stan/kuću u savršenom stanju bez ikakvih ulaganja barem 10tak godina... da imaju i auto i da ne trebaju kupovati novo barem 7 godina,...
- zforumas
#964 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Citajuci ovu temu skontah ne znam kako sam zivio u Bosni i kako su roditelji mene i buraza skolovali, hranili i oblacili 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#965 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Cuj topli 5 KM 
- Mea_parvitas
#966 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Po ovoj temi i odgovorima covjeku na nesto sto je sasvim normalno i sto svako ziv treba ocekivati od svog zivota, da moze sebi priustiti (pricamo o vss poslovima i ljudima koji zele i mogu vise), moze se zakljuciti da slabo ko ovdje ima dobar zivot. 
- Mea_parvitas
#967 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kralju, ako je tebi DOBAR zivot zivotarenje, onda tu nema puno diskusije. Gledaj, krpi se sa 100 strana, ode daljinski, moras cekati sljedeci mjesec da ustekas cvaju. Ovdje je covjek naveo samo osnovno za DOBAR zivot. Ne znam da li vi ovdje vidite da pricamo o DOBROM zivotu i koliko je potrebno novca za DOBAR zivot, ne za prezivljavanje! Ljudi prezivljavaju i sa jednom platom od 300 KM na 3,4 clanova porodice, ali jebo to. Da bi imao dobar zivot, da ne gledas eto na osnovne stvari hoces li ponijeti od kuce ili ces naruciti na poslu ili kupiti usput, moras imati ove novce koje je on naveo, ako imas ispod u tih 10, 20%, tu si negdje, ako si jos dole, onda ti care nemas dobar zivot nego se patis i jbes.sumirprimus wrote:e ba mani lafine.
napravi ti zena rucak filovane paprike ostanu tri 4 uvijek.fino u frizder,ujutro u taperver il naku drugu kutijicu i 2 kriske bahljeta i eto dorucko rucka.
isto vazi i za ostala variva,pite,tjestenine i sl..![]()
![]()
plus usteda je zaista enormna!
- Dr. Kuca
#968 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
"Dobar zivot imam ja"
Katarina Grujic
Katarina Grujic
- Dr. Kuca
#969 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mea_parvitas wrote:Kralju, ako je tebi DOBAR zivot zivotarenje, onda tu nema puno diskusije. Gledaj, krpi se sa 100 strana, ode daljinski, moras cekati sljedeci mjesec da ustekas cvaju. Ovdje je covjek naveo samo osnovno za DOBAR zivot. Ne znam da li vi ovdje vidite da pricamo o DOBROM zivotu i koliko je potrebno novca za DOBAR zivot, ne za prezivljavanje! Ljudi prezivljavaju i sa jednom platom od 300 KM na 3,4 clanova porodice, ali jebo to. Da bi imao dobar zivot, da ne gledas eto na osnovne stvari hoces li ponijeti od kuce ili ces naruciti na poslu ili kupiti usput, moras imati ove novce koje je on naveo, ako imas ispod u tih 10, 20%, tu si negdje, ako si jos dole, onda ti care nemas dobar zivot nego se patis i jbes.sumirprimus wrote:e ba mani lafine.
napravi ti zena rucak filovane paprike ostanu tri 4 uvijek.fino u frizder,ujutro u taperver il naku drugu kutijicu i 2 kriske bahljeta i eto dorucko rucka.
![]()
Brat moj ja evo nosim od kuce. Poslije posla idem na trening pa pripremim sebi navecer dorucak, medjuobrok i rucak, to nije nikakvo zivotarenje. Al djaba kad je nekim to iz ponizenja, draze vam narucit smece od hamburgera kod taleta nego napravit kuci skuhat 3-4 jaja, malo sira, 2-3 kriske suhog mesa, 2-3 kriske purece salame i sta ce ti bolje? Malo neke salatice za medjuobrok, mjerica wehy proteina, prije treninga 200 gr.pil.prsa, riza. Je li to zivotarenje?
-
Juni
#970 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ko god ima ikakvog pojma o budzetiranju teoretskog ili prakticnog (ja se usudjujem reci da imam podosta prakticnog) bode u oci stavka 10% za dorucak od ukupnih mjesecnih prihoda! reagovala sam jer to apsurdno igarantovano vodi finansijskim problemima u buducnosti.Mea_parvitas wrote:Kralju, ako je tebi DOBAR zivot zivotarenje, onda tu nema puno diskusije. Gledaj, krpi se sa 100 strana, ode daljinski, moras cekati sljedeci mjesec da ustekas cvaju. Ovdje je covjek naveo samo osnovno za DOBAR zivot. Ne znam da li vi ovdje vidite da pricamo o DOBROM zivotu i koliko je potrebno novca za DOBAR zivot, ne za prezivljavanje! Ljudi prezivljavaju i sa jednom platom od 300 KM na 3,4 clanova porodice, ali jebo to. Da bi imao dobar zivot, da ne gledas eto na osnovne stvari hoces li ponijeti od kuce ili ces naruciti na poslu ili kupiti usput, moras imati ove novce koje je on naveo, ako imas ispod u tih 10, 20%, tu si negdje, ako si jos dole, onda ti care nemas dobar zivot nego se patis i jbes.sumirprimus wrote:e ba mani lafine.
![]()
a to da ti je bolje u zivotu da jedes picu i cevape umjesto filovane paprike ili neke paste to je kao sto rekoh stvar mentaliteta
-
sumirprimus
#971 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mea_parvitas wrote:Kralju, ako je tebi DOBAR zivot zivotarenje, onda tu nema puno diskusije. Gledaj, krpi se sa 100 strana, ode daljinski, moras cekati sljedeci mjesec da ustekas cvaju. Ovdje je covjek naveo samo osnovno za DOBAR zivot. Ne znam da li vi ovdje vidite da pricamo o DOBROM zivotu i koliko je potrebno novca za DOBAR zivot, ne za prezivljavanje! Ljudi prezivljavaju i sa jednom platom od 300 KM na 3,4 clanova porodice, ali jebo to. Da bi imao dobar zivot, da ne gledas eto na osnovne stvari hoces li ponijeti od kuce ili ces naruciti na poslu ili kupiti usput, moras imati ove novce koje je on naveo, ako imas ispod u tih 10, 20%, tu si negdje, ako si jos dole, onda ti care nemas dobar zivot nego se patis i jbes.sumirprimus wrote:e ba mani lafine.
![]()
ljdi vele da se more sa milju i po. ja kajem more al je patnja.a onda dam prijedloge kako dodatno da usparaju!
plus vi ovde mijesate zivotarenje za finansijkom odgovornoscu i sparanjem
- Mea_parvitas
#972 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ne pratim radnju, vidim da je covjek napisao sta je po njemu potrebno za dobar zivot. A onda ljudi pisu kako to moze nize, ovo ono, da je to preseravanje, pretjerivanje. Ako neko voli da jede hamburgere i pice i ako je to njemu dobar zivot, onda nek kupuje, ali ako on voli, a mora od kuce nositi jer nema da svaki dan izdvoji 5-7 KM da jede na poslu, onda to nije dobar zivot.
- Mea_parvitas
#973 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nije problem kad neko to voli, pa zeli jer je zdravo i sta ja znam. Ali ako bi ti zelio da kupis a ne mozes jer moras gledati i tih 100-200 KM mjesecno da ustedis, onda nije to to. Ja se slazem da to nije zivotarenje ako je tvoj izbor, cak sta vise, skuplje je sam kuci kuhati maksuz pa nositi na posao, ali ovo, nakuhaj graha, pa nosi 3 dana zaredom na posao grah, pa onda nakuhaj sarmi, pa i to nosi na posao. Dorucak sarma, rucak sarma, navece malo mesa iz sarme da ne padne tesko pred spavanje.Dr. Kuca wrote: Brat moj ja evo nosim od kuce. Poslije posla idem na trening pa pripremim sebi navecer dorucak, medjuobrok i rucak, to nije nikakvo zivotarenje. Al djaba kad je nekim to iz ponizenja, draze vam narucit smece od hamburgera kod taleta nego napravit kuci skuhat 3-4 jaja, malo sira, 2-3 kriske suhog mesa, 2-3 kriske purece salame i sta ce ti bolje? Malo neke salatice za medjuobrok, mjerica wehy proteina, prije treninga 200 gr.pil.prsa, riza. Je li to zivotarenje?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#974 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jedenje hamburgera u toku radnog vremena je dorucak linijom manjeg otpora.
Ono, moze se ponekad, ali ja znam dok sam strogo bio na fast foodu, nije mi bilo dobro.
Recimo, relacija od Drvenije do Ekonomije, ja se zadisem, znojim....a cisto setnja
Kad imas love, onda trazis nesto zdravije, a nije problem ponijeti nekad nesto od kuce.
Nema to veze sa standardom.
Ono, moze se ponekad, ali ja znam dok sam strogo bio na fast foodu, nije mi bilo dobro.
Recimo, relacija od Drvenije do Ekonomije, ja se zadisem, znojim....a cisto setnja
Kad imas love, onda trazis nesto zdravije, a nije problem ponijeti nekad nesto od kuce.
Nema to veze sa standardom.
-
sumirprimus
#975 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
pileci file mrtvo prezivljavanje!