Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mea_parvitas

#401 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Mea_parvitas »

Velkoski wrote:
Mea_parvitas wrote:
Za mene je sve sa onog spiska DOBAR zivot. Tema pita "koliko je u BIH potrebno za DOBAR zivot". Za dobar zivot trebaju i dobre pare. Ko god izmislja da ima dobar zivot bez tih stvari koje su zaista cisto normalne, bez preseravanja, znaci samo da je navikao na manje.
Dobar život je subjektivna stvar. Možda je meni dobar život spucat' se svaku noć s par grama :mrgreen:
Nije tacno, zna se sta je danas "standardizovano" i sta se smatra dobrim zivotom. Taj sto mu je gram, dva dovoljno za dobar zivot je samo izuzetak pravila, ali i za taj gram, dva treba lova, nije djaba. :D

Evo ovaj se iznad ispisao kako za sve moze zamjena, kako ne mora ovo, ne mora ono, a to je sve trazenje izgovora, da imate ti i zena po 2000 KM platu ne bi razmisljao o tim stvarima. Dobar zivot za mene nije da gledam hocu li imati za ovo, hocu li imati za ono, ako sta izleti, evo pare, hocu na planinu, evo pare, hocu sladoled, evo pare, hocu u restoran navece, evo pare, hocu na more, evo pare, itd. To je dobar zivot, a mi uglavnom prezivljavamo od 5(10)-og do 5(10)-og.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#402 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

Mea_parvitas wrote:
Nije tacno, zna se sta je danas "standardizovano" i sta se smatra dobrim zivotom. Taj sto mu je gram, dva dovoljno za dobar zivot je samo izuzetak pravila, ali i za taj gram, dva treba lova, nije djaba. :D

Evo ovaj se iznad ispisao kako za sve moze zamjena, kako ne mora ovo, ne mora ono, a to je sve trazenje izgovora, da imate ti i zena po 2000 KM platu ne bi razmisljao o tim stvarima. Dobar zivot za mene nije da gledam hocu li imati za ovo, hocu li imati za ono, ako sta izleti, evo pare, hocu na planinu, evo pare, hocu sladoled, evo pare, hocu u restoran navece, evo pare, hocu na more, evo pare, itd. To je dobar zivot, a mi uglavnom prezivljavamo od 5(10)-og do 5(10)-og.
Pa šta je standardizovano...? Skijanje? Ja bih radije mot'o nego skij'o. Ne kažem da ne trebaju pare za dobar život, nego da ono što je tebi dobro, ne mora biti i meni. :mrgreen:
supercali

#403 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Niko nije uzeo skijanje kao standard to je pomenuto kao opcija za zimski raspust
Ja cak nisam ni uracunao to za godisnji gdje da idea nego cisto zivot u gradu ishrana koliko toliko zdrava i raznolika izlasci prosjecni bez da narucujes flasu vodke tekile ili cega vec nego 2-3 piva ili soka radnim danima kafe sokovi i tu na 5 dana otprilike 20 maraka znaci 4 marke dnevno
To je cirka kafa i kisela dnevno

Kad bi jos uzimao godisnji zimi ljeti ta cifra bi otisla i vise od 1500
Mea_parvitas

#404 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Mea_parvitas »

Velkoski wrote: Pa šta je standardizovano...? Skijanje? Ja bih radije mot'o nego skij'o. Ne kažem da ne trebaju pare za dobar život, nego da ono što je tebi dobro, ne mora biti i meni. :mrgreen:
Jbga ne mora bukvalno biti skijanje, ali dodje zimski raspust djeci, imacete neke druge aktivnosti, ili tebi i meni je da smotamo dva, tri, a nekom je da za iste pare ode poludnevnu na skijanje, neko malo u Mostar, itd. A za sve to treba lova. Nekom je dobar zivot lezanje po vazdan ispred tv-a, ali taj nije mjerodavan.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#405 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

Mea_parvitas wrote:
Velkoski wrote: Pa šta je standardizovano...? Skijanje? Ja bih radije mot'o nego skij'o. Ne kažem da ne trebaju pare za dobar život, nego da ono što je tebi dobro, ne mora biti i meni. :mrgreen:
Jbga ne mora bukvalno biti skijanje, ali dodje zimski raspust djeci, imacete neke druge aktivnosti, ili tebi i meni je da smotamo dva, tri, a nekom je da za iste pare ode poludnevnu na skijanje, neko malo u Mostar, itd. A za sve to treba lova. Nekom je dobar zivot lezanje po vazdan ispred tv-a, ali taj nije mjerodavan.
Idemo daleko... Meni u dobar život ne spada 'imanje djece'. Tu si već sebi potpis'o smrtnu presudu :mrgreen:
insomnia78

#406 Re: RE: Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

Velkoski wrote:
Mea_parvitas wrote:
Za mene je sve sa onog spiska DOBAR zivot. Tema pita "koliko je u BIH potrebno za DOBAR zivot". Za dobar zivot trebaju i dobre pare. Ko god izmislja da ima dobar zivot bez tih stvari koje su zaista cisto normalne, bez preseravanja, znaci samo da je navikao na manje.
Dobar život je subjektivna stvar. Možda je meni dobar život spucat' se svaku noć s par grama :mrgreen:
To je ipak odlican zivot
[emoji1]
Muhamed Đakmić

#407 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Muhamed Đakmić »

A može li dijete naučiti engleski jezik bez kursa koji se plaća, nego jačim angažmanom roditelja? Pitam samo :D

Ne kažem da je Capiscum takav slučaj ali u posljednje vrijeme previše često viđam roditelje koji djeci plaćaju razonodu samo da bi ih maknuli od sebe, bez da sami sa njima provedu kvalitetno vrijeme. Pa se tako troše stotine maraka na razne aktivnosti i roditelji koji nikad u životu nisu o muzici znali apsolutno ništa na silu pokušavaju stvoriti male Mozarte, Gilmoure i slično.
Logovan

#408 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

Capsicum wrote:Pa nisam ja ni pisao da treba instruktor skijanja i plivanja, samo kažem da djeci treba neka vannastavna aktivnost. Jel to luksuz otići na Bjelašnicu, koja je pola sata udaljena, 5 puta godišnje i iznajmiti skije ili sanke? Može se plivat i na moru, ali ni to nije džaba. Ako je luksuz otići na bazen, onda stvarno imamo vrlo različite pojmove blagostanja. Ako nađeš džaba kurs engleskog, super, ali vrlo teško... Barem ne da valja. Možda jedino neka varijanta za porodice slabijeg imovnog stanja. Valjda pričamo o blagostanju, ne o preživljavanju. To su vrlo različite kategorije. Druga je stvar što je većini u BiH blagostanje misaona imenica.
A mobitel od 800 nisam ni spomenuo nigdje. Ali kredit košta, a ako govorimo o blagostanju, onda nećeš kupovati mobitel od 35 KM.
Nije luksuz otići na Bjelašnicu tih par puta i iznajmiti gore nešto (barem ne bi trebalo biti luksuz), ali vala nije ni potreba. Skijanje k'o skijanje. Odrasli ni ne moraju skijati ako odu na planinu, a ni djeca ne moraju naučiti. Nije pod moranje. Ne mora se svaki sport znati.
Ja sam sa svojim hvala Bogu dragom uvijek imao uslova za odlazak na planinu, ali mislim da nismo ni tri zime otišli po pet puta na Bjelašnicu ili neku drugu planinu. Isto važi i za bazen.
Naravno da se odlazak na more mora platiti, ali ako već odeš, onda ćeš pokušati da naučiš svoje dijete da pliva, bez obzira da li imaš hiljadu, 2 hiljade ili 5 hiljada platu. Barem su moji ovako odradili sa mnom. :D

Ovo novo vrijeme donosi sve više i više besplatnih kurseva (razni jezici, informatika, itd). Upisivanje besplatnog kursa (koji valja naravno) nije preživljavanje.
Last edited by Logovan on 31/10/2016 18:11, edited 1 time in total.
Capsicum

#409 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Capsicum »

@peeppeep
Ti si baš fulio temu skroz. Dobar život, blagostanje stavljati u istu rečenicu sa oblačenjem u second hand shopu? Izvini, ali to tvoje nije vidjelo blagostanja, već predstavlja preživljavanje. Pri tome uopšte ne želim tvrditi da nisi imao sretan život, jer to uopšte ne mora imati veze jedno sa drugim, niti želim reći da sam ja imao ili imam puno bolje od toga. Druga stvar, ne znam zašto pokušavaš da me uvrijediš? Ako imaš problema sa civilizovanim diskusijom, možda ovaj forum nije za tebe.

Živio ti meni.
Logovan

#410 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

Muhamed Đakmić wrote:A može li dijete naučiti engleski jezik bez kursa koji se plaća, nego jačim angažmanom roditelja? Pitam samo :D
Može, što da ne. Sve zavisi kako kome legne engleski jezik. Neko nauči kroz školu, neko sa roditeljima, itd.
Niemand

#411 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Vala to za odjecu svaki mjesec je cista glupost. Al hajd, nismo svi isti.
Mea_parvitas

#412 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Mea_parvitas »

Pa ne sastoji se zivot samo od osnovnih potreba, sve te aktivnosti skijanja, odlaska na odmor na more, termini sa rajom, dijete da trenira neki sport (to su simbolicni novci tipa 20, 30 KM mjesecno), odlazak u kino 1 mjesecno, u restoran 2x mjesecno, odjeca 50 KM mjesecno je nesto najminimalnije moguce (jedna jakna od 100 KM i patike od 100 su vec 4 mjeseca po 50, a gdje je tu 100 ostalih stvari). Nema nigdje nista besplatno a da valja, to je valjda svima jasno. Cim ti moras kontati kako da ustedis 50 KM na patikama ili jakni, to nije dobar zivot. U svakoj drzavi trebaju razliciti novci za dobar zivot, u zavisnosti od cijena u toj drzavi.

Eh sad ima minimalista kojima mozda zaista neke stvari ne predstavljaju nista osim stvari, nose 5 razlicitih majica, 2 tole, jaknu, 5 carapa i gaca i eto, ne idu na more, ne idu na planinu, nemaju drustvo, ne izlaze, ne piju, ne puse, ne slave godisnjice, rodjendane, nemaju potrebu za mobitelom, mrze sve sportove, sjede kuci, idu na posao i gledaju tv, piju vodu, jedu suhe makarone, jedu salamu, pastetu, pavlaku, sir, pite i hrenovke, zive u manjem naslijedjenom stancicu, kupaju se i peru ves jedino kad je jeftina tarifa, odjavili jednog clana bracne zajednice i sve to za 350 KM mjesecno. Oni nisu reprezentativni.
supercali

#413 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Za odjecu govorimo o prosjeku od oko 50 maraka jer kap sto neko rece danas ces kupiti kaput od 200 a sljedeca 3 neces nista pa onda cipele od 100 pa 2 nista majicu kosulju suknja pantalone i sl
mirzet87sa

#414 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mirzet87sa »

Ovisi koliko vas je, podstanari, kuca, stan, sve utice. Sopstvena kuca/stan, ispod 800km je prezivljavanje.
Niemand

#415 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Naravno, ima i takvih minimalista, a ima i onih drugih kojih je zapravo vise. Imaju manje ali kvalitetnije.

Meni je smijesno 50 km mjesecno za odjecu. Normalni ljudi ne kupuju odjecu ono americki, kupis sto jeftinije (il sto skuplje, jer je skuplje mnogima nekakav toboznji kvalitet) i sto vise, a nakon mjesec-dva moze u smece.

Ja imam malo odjece, solidan kvalitet i pazim je. Mogu i ja tako svako malo kupovati nekakve gluposti, al to ne radim iz vise razloga-jedan je sto tesko nadjem nesto lijepo, drugi da se dobro oznojim da nadjem nesto da mi uopce moze i treci-gusila bi me tona odjece i ormari od zida do zida ko sto je sad popularno. Meni to nije normalno.

U pola pobrojanih stvari se takodjer ne mogu zamisliti jer nisam takva osoba. Ne zanima me ni plivanje ni skijanje, ne izlazim po klubovima, auto nemam i ne planiram ga ni imati. Meni je auto samo teret.

Al s druge strane, ja sam i druga generacija. Imala il ne novca, meni dobar zivot sigurno ne bi znacio krkanski ormar preko cijelog zida i punjenje tog ormara svaki mjesec, auto koje ce mi jesti zivce samo i bavljenje sportom na silu-jer eto, to je neki red ako se ima para.

Ono sto je meni defintivno preskupo u bosni su knjige. Mislim pretezno na klasike, ne na knjizice iz binga i konzuma. Ustedim kupujuci vani. Sto je zalosno.

Nema univerzalnog recepta koliko je dovoljno za dobar zivot, zavisi od toga kakva je osoba u pitanju.
supercali

#416 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Vidis ovaj trosi na odjecu onaj na skijanje a ti na knjige
Manje vise dodje se na isto
Naravno da nismo svi isti
Ne kupujem ni ja odjecu svaki mjesec niti to radim da imam ormar od zida do zida
Sva moja odjeca moze stati u dvokrilni ormar ne racunajuci jakne
Niemand

#417 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Pa upravo to respo.

Al sta ja znam, smijesno mi bilo malo to za odjecu. To je tipicno americko smece razmisljanje, da je sto vise smeca oko sebe. Francuzi su centar mode stoljecima, pa opet imaju cuvene "capsule wardrobe". Normalna odjeca se nosi godinama, a ne sezonama. I nije poenta kupovati sto vise da bi se izgledalo pristojno.
Capsicum

#418 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Capsicum »

@Niemand ja se mogu kladit da vrijednost tvoje odjeće kad je podijeliš na 24, iznosi preko 50 KM, a vjerovatno i dosta više.
Probaj, iznenadit ćeš se.
supercali

#419 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Niemand pa posto ne mozemo sada svakog pojedinacno sta je kome dobar zivot uzima se prosjek pa je tebi potrebno za knjige meni za kondome ovome za skije better manu za cd-e i sl

Hrana je isto varljiva jer ti mozda se najedes od jednog jajeta dok meni treba 3 a nekome 6 i sl

Al opet na kraju uzimamo prosjek
Niemand

#420 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Capiscum, ne iznosi sigurno. Al kao sto rekoh, svi smo razliciti. Tebi ako tako odgovara, super. :thumbup:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#421 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Velkoski »

Auto je teret jedino ako iz kuće moraš izaći do prodavnice i nazad :mrgreen:
Niemand

#422 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Meni je teret, tebi nije, sta da ti kazem.
Niemand

#423 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

Nego, meni bi dobar zivot predstavljo da imam para za jedan lijep humidor uvijek krcat kubankama :D
supercali

#424 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Niemand wrote:Nego, meni bi dobar zivot predstavljo da imam para za jedan lijep humidor uvijek krcat kubankama :D
A to je koliko :)
Cca 100 maraka za popuniti humidor
Niemand

#425 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Niemand »

supercali wrote: A to je koliko :)
Cca 100 maraka za popuniti humidor
Pffff.. cuj 100. Pa necu ga puniti drinom obicnom. :D
Post Reply