Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- Sarayman
#251 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Bez kredita i u vlastitom stanu samac moze normalno zivjeti sa 1000 KM ako vodi miran zivot, bez razbacivanja para, bez redovnih izlazaka u grad, bez kladionica, nepušač. U istom domacinstvu sa istim kriterijima svaki novi clan potrazuje dodatnih 300-400 KM, tako da 4-clana porodica sa 2000 KM moze zivjeti normalno. Za troskove odlaska na more jednom godisnje od 10 dana, treba od 2000 do 3000 KM, sto bi onu "dvicu" povisilo na 2200 KM mjesecno i to bi bila ta cifra sa ukljucenim gorivom i povremenim odrzavanjem auta, sportskim aktivnostima za vecinu clanova porodice, ishranom, rezijskim troskovima i ostalim osnovnim potrebama. Sve ovo bez kupovanja gojzerica ili patika od 200 KM, pantola od 150-200 KM itd. vec se ide u Waikiki po tursku odjecu koja i nije losa.
-
bierkof
#252 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Samac u sarajevu moze da prezivi sa 1500km, ali NECE dobro zivjeti.
Ja nikada nisam trosio na neke luksuze, nisam naucio, nemam nikakvih poroka, ne pusim, ne pijem, ne kladim se, ne drogiram se...
Dok platis stan i rezije ode 400-500KM minimum. Na hranu ce otici barem 400KM, hrana u sarajevu je uzasno skupa. Na odjecu i obucu recimo da potrosis 100KM mjesecno, mada ako zelis da zadrzis bilo kakav pristojan posao ovo je premalo.
Osim toga, imas troskove prevoza, mobitela, drustvenog zivota, tako da ti od plate recimo ostane 300KM koje nisu unaprijed potrosene, to je tvoj disposable income.
Po meni su ovo egzistencijalni troskovi i ne spadaju u nikakav luksuz.
Ako zelis sebi bilo sta vise da priustis, npr racunar, ili neki komad namjestaja, sportsku aktivnost ili kucnog ljubimca, tvoj budzet je vec potrosen, a zivis skoro spartanski.
Sa tim novcem neces NIKADA moci priustiti auto (pristojno auto neko, ne golfa 2 ili opel kadet), a o vlastitoj nekretnini i ne sanjaj!
Ovo je bio moj zivot prije recimo 2 godine.
Na zalost ima i druga strana medalje. Zivot u bosni nosi veliki stepen neodredjenosti. Uvjek imas nekoga kome treba malo pomoci, i nekoga kome ne mozes reci ne. Stare roditelje i bracu/sestre npr.
Neplanirani troskovi se pojavljuju periodicno. Ja sam bio u minusu skoro 6 mjeseci samo zato sto sam platio sestri ratu racuna za fakultet, od nekih 800KM. I taman kada se malo izvuces nesto te drugo poklopi. Primanja su cesto neredovna, plate kasne, ali ne i racuni. To te samo gura u beskonacni minus.
I najmanji problem te ucini nesolventnim, a financijska nesigurnost mnogo utice na psihu. To sam shvatio tek kada sam otisao iz bih.
Ja nikada nisam trosio na neke luksuze, nisam naucio, nemam nikakvih poroka, ne pusim, ne pijem, ne kladim se, ne drogiram se...
Dok platis stan i rezije ode 400-500KM minimum. Na hranu ce otici barem 400KM, hrana u sarajevu je uzasno skupa. Na odjecu i obucu recimo da potrosis 100KM mjesecno, mada ako zelis da zadrzis bilo kakav pristojan posao ovo je premalo.
Osim toga, imas troskove prevoza, mobitela, drustvenog zivota, tako da ti od plate recimo ostane 300KM koje nisu unaprijed potrosene, to je tvoj disposable income.
Po meni su ovo egzistencijalni troskovi i ne spadaju u nikakav luksuz.
Ako zelis sebi bilo sta vise da priustis, npr racunar, ili neki komad namjestaja, sportsku aktivnost ili kucnog ljubimca, tvoj budzet je vec potrosen, a zivis skoro spartanski.
Sa tim novcem neces NIKADA moci priustiti auto (pristojno auto neko, ne golfa 2 ili opel kadet), a o vlastitoj nekretnini i ne sanjaj!
Ovo je bio moj zivot prije recimo 2 godine.
Na zalost ima i druga strana medalje. Zivot u bosni nosi veliki stepen neodredjenosti. Uvjek imas nekoga kome treba malo pomoci, i nekoga kome ne mozes reci ne. Stare roditelje i bracu/sestre npr.
Neplanirani troskovi se pojavljuju periodicno. Ja sam bio u minusu skoro 6 mjeseci samo zato sto sam platio sestri ratu racuna za fakultet, od nekih 800KM. I taman kada se malo izvuces nesto te drugo poklopi. Primanja su cesto neredovna, plate kasne, ali ne i racuni. To te samo gura u beskonacni minus.
I najmanji problem te ucini nesolventnim, a financijska nesigurnost mnogo utice na psihu. To sam shvatio tek kada sam otisao iz bih.
- KB9
#253 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ne da mi se svega midelllboy79 wrote:Mozes li to dokazati prostim matematickim zbirom?
znam da je garantovano tacno jer dugi niz godina sam dio takve porodice
- fortaleza
#254 Re: RE: Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
U Mostaru obicna srednja i do 10 KM, jumbo 16-17.hrle1976 wrote:A di to u BiH pizza kosta 15km?IstinitaPoruka wrote:Vjerovatno zato što živiš sa roditeljima..Realno, treba mnogo novca za neki 'normalan-dobar' život.. ali opet sve zavisi od prohtijeva, neko bi jeo pizzu od 15 KM, a ista se može kupiti za 11KM kod drugog prodavača itd itd..to je 7,5 ojra. Pa toliko nekosta ni u Svedskoj.
Poslano sa mog HTC Desire 816 koristeći Tapatalk
- Edin H.
#255 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Turci zaposljavaju djecu, siijske izbjeglice da rade u fabrikama odjece.Sarayman wrote:Bez kredita i u vlastitom stanu samac moze normalno zivjeti sa 1000 KM ako vodi miran zivot, bez razbacivanja para, bez redovnih izlazaka u grad, bez kladionica, nepušač. U istom domacinstvu sa istim kriterijima svaki novi clan potrazuje dodatnih 300-400 KM, tako da 4-clana porodica sa 2000 KM moze zivjeti normalno. Za troskove odlaska na more jednom godisnje od 10 dana, treba od 2000 do 3000 KM, sto bi onu "dvicu" povisilo na 2200 KM mjesecno i to bi bila ta cifra sa ukljucenim gorivom i povremenim odrzavanjem auta, sportskim aktivnostima za vecinu clanova porodice, ishranom, rezijskim troskovima i ostalim osnovnim potrebama. Sve ovo bez kupovanja gojzerica ili patika od 200 KM, pantola od 150-200 KM itd. vec se ide u Waikiki po tursku odjecu koja i nije losa.
- Sanjarko
#256 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Po glavi 450 km bez kredita.Vizionar 1985 wrote:Za cijelu porodicu.Black swan wrote:3500
2000 km.
Da prezivi i sve opet ima.
Sa 2000+ vec luksuzniji zivot.
500+ za luksuzniji zivot, opet sve zavisi ko gdje zivi.
Nisu isti troskovi svuda.
- Sanjarko
#257 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
I to samo Zli Turci rade, ostali Svetci.Edin H. wrote:Turci zaposljavaju djecu, siijske izbjeglice da rade u fabrikama odjece.Sarayman wrote:Bez kredita i u vlastitom stanu samac moze normalno zivjeti sa 1000 KM ako vodi miran zivot, bez razbacivanja para, bez redovnih izlazaka u grad, bez kladionica, nepušač. U istom domacinstvu sa istim kriterijima svaki novi clan potrazuje dodatnih 300-400 KM, tako da 4-clana porodica sa 2000 KM moze zivjeti normalno. Za troskove odlaska na more jednom godisnje od 10 dana, treba od 2000 do 3000 KM, sto bi onu "dvicu" povisilo na 2200 KM mjesecno i to bi bila ta cifra sa ukljucenim gorivom i povremenim odrzavanjem auta, sportskim aktivnostima za vecinu clanova porodice, ishranom, rezijskim troskovima i ostalim osnovnim potrebama. Sve ovo bez kupovanja gojzerica ili patika od 200 KM, pantola od 150-200 KM itd. vec se ide u Waikiki po tursku odjecu koja i nije losa.
- Edin H.
#258 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ja znam za Turke.Vizionar 1985 wrote:I to samo Zli Turci rade, ostali Svetci.Edin H. wrote:Turci zaposljavaju djecu, siijske izbjeglice da rade u fabrikama odjece.Sarayman wrote:Bez kredita i u vlastitom stanu samac moze normalno zivjeti sa 1000 KM ako vodi miran zivot, bez razbacivanja para, bez redovnih izlazaka u grad, bez kladionica, nepušač. U istom domacinstvu sa istim kriterijima svaki novi clan potrazuje dodatnih 300-400 KM, tako da 4-clana porodica sa 2000 KM moze zivjeti normalno. Za troskove odlaska na more jednom godisnje od 10 dana, treba od 2000 do 3000 KM, sto bi onu "dvicu" povisilo na 2200 KM mjesecno i to bi bila ta cifra sa ukljucenim gorivom i povremenim odrzavanjem auta, sportskim aktivnostima za vecinu clanova porodice, ishranom, rezijskim troskovima i ostalim osnovnim potrebama. Sve ovo bez kupovanja gojzerica ili patika od 200 KM, pantola od 150-200 KM itd. vec se ide u Waikiki po tursku odjecu koja i nije losa.
http://www.bbc.co.uk/news/business-37716463
- Sanjarko
#259 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
A po cijeloj Aziji, Africi, Americi, i Europi toga nema.Edin H. wrote:Ja znam za Turke.Vizionar 1985 wrote:
I to samo Zli Turci rade, ostali Svetci.
http://www.bbc.co.uk/news/business-37716463
Samo Zli Turci to rade, evo ovdje na ovim prostorima recimo Djecu ne koriste ih za prostituciju, prosjacenje i jos nesto i gore od toga.
- berenice
#260 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Za jednog covjeka, podstanara u Sarajevu, sa finom platom od 1300 KM, moze se super zivjeti - tj. normalno. Bez balahanja i bez oskudijevanja. I mami dati ponekad nesto, a bogami i bratu. Tako je meni bilo do 2011.-e. Sad ne znam kako je.
- Edin H.
#261 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sve zavisi od potreba sto rece Karl Marx.
Moj jaran kaze uzme milju dnevno i dovoljno mu, i doda vazno je ne biti pohlepan.
Moj jaran kaze uzme milju dnevno i dovoljno mu, i doda vazno je ne biti pohlepan.
-
Mutivoda
#262 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ma može i sad. i sa manje od 1300. al' haj'berenice wrote:Za jednog covjeka, podstanara u Sarajevu, sa finom platom od 1300 KM, moze se super zivjeti - tj. normalno. Bez balahanja i bez oskudijevanja. I mami dati ponekad nesto, a bogami i bratu. Tako je meni bilo do 2011.-e. Sad ne znam kako je.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- supercali
#264 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
pa moze se i sa 700-800 fino zivjeti al to nije dobar zivot jer ces oskudjevati u nekim stvarima
ako kupis odjecu nema izlaska ako izadjes nema kina i sl
za sve umjereno a da se ne oskudijeva plata mora biti od 1500 pa gore
ako kupis odjecu nema izlaska ako izadjes nema kina i sl
za sve umjereno a da se ne oskudijeva plata mora biti od 1500 pa gore
- Logovan
#265 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Može se živjeti i sa 300-400, rek'o Bakir.
- Mea_parvitas
#266 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Za DOBAR zivot u Sarajevu samcu treba minimalno 1500 KM
- SmokingMan
#267 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
2.000-2.5000 KM za 4-članu porodicu.
- SmokingMan
#268 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sve ispod 1.500 KM je natezanje.SmokingMan wrote:2.000-2.5000 KM za 4-članu porodicu.
Al dupli.Nema veze.
- Šveđanin
#269 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Zivot u Sarajevu sve vise i vise poskupljuje.
Doduse Beograd je sampion, u odnosu na plate:cijena zivota u gradu, daleko najnepovoljniji omjer. A jos im je prosjecna plata manja od one u BIH, ne znam uopste kako ljudi tamo uspiju da se prekrpe od mjeseca do mjeseca.
Doduse Beograd je sampion, u odnosu na plate:cijena zivota u gradu, daleko najnepovoljniji omjer. A jos im je prosjecna plata manja od one u BIH, ne znam uopste kako ljudi tamo uspiju da se prekrpe od mjeseca do mjeseca.
- Capajebo
#270 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ala se vi pucate tim ciframa u pm 
- supercali
#271 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
zasto je pucanje ciframa?
evo uzmimo samca koji zivi u svom stanu od 50 kvadrata i ima auto mobitel kablovsku bez kredita
rezije koliko mogu biti grijanje voda struja odvoz smeca stan i sta jos ide uz to
za hranu 300 maraka normalno da jedes a ne pastete salamu i kifle
nek 100 maraka trosis na gorivo i prosjecno 100 na servis na godisnjem nivou
mobitel nek bude 30 maraka
izlazak vikendom nek bude prosjek 30 maraka
trosenje obicnim danima nek bude 20 maraka na kafe pica i sl
prosjek kupovine odjece i obuce nek bude 100 maraka mjesecno
nek 50 bude prosjek i ovih kucnih potrepstina domestos sapuni samponi paste za zube i ostalo
evo dosli smo do cifre od 680 bez rezija
evo da uzmemo kablovsku sve zajedno neki paket od 40 maraka
to je 720
ove rezije sigurno idu do nekih 300-400 maraka i to je vec 1170 maraka
nek se na neocekivane popravke i izdatke uzme 100 maraka u prosjeku to je cca 1300
i 200 da se malo pocastis sto hranom vani sto nekom novom stvari u kuci ili odjevnim predmetom i sl
znaci za dobar zivot 1500
a za fin zivot moze evo i nekih 700 800 al za to moramo oskudijevati sa necim gore nabrojanim
evo uzmimo samca koji zivi u svom stanu od 50 kvadrata i ima auto mobitel kablovsku bez kredita
rezije koliko mogu biti grijanje voda struja odvoz smeca stan i sta jos ide uz to
za hranu 300 maraka normalno da jedes a ne pastete salamu i kifle
nek 100 maraka trosis na gorivo i prosjecno 100 na servis na godisnjem nivou
mobitel nek bude 30 maraka
izlazak vikendom nek bude prosjek 30 maraka
trosenje obicnim danima nek bude 20 maraka na kafe pica i sl
prosjek kupovine odjece i obuce nek bude 100 maraka mjesecno
nek 50 bude prosjek i ovih kucnih potrepstina domestos sapuni samponi paste za zube i ostalo
evo dosli smo do cifre od 680 bez rezija
evo da uzmemo kablovsku sve zajedno neki paket od 40 maraka
to je 720
ove rezije sigurno idu do nekih 300-400 maraka i to je vec 1170 maraka
nek se na neocekivane popravke i izdatke uzme 100 maraka u prosjeku to je cca 1300
i 200 da se malo pocastis sto hranom vani sto nekom novom stvari u kuci ili odjevnim predmetom i sl
znaci za dobar zivot 1500
a za fin zivot moze evo i nekih 700 800 al za to moramo oskudijevati sa necim gore nabrojanim
- Capajebo
#272 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ja kazem da se sa 1000 moze sasvim normalno zivjeti, bez preseravanja i mentaliteta "moram imati bolje auto od komsije". I to ne sam, vec recimo jedan bracni par. Sa djetetom bi to vec bilo malo vise.
Ako cu se ja preseravati, nece mi ni 5 000 eura biti dovoljno
- Šveđanin
#273 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pravo pitanje: koliki procenat ljudi u BIH zivi uslovan zivot (da im nista ne nedostaje, ali da se ne razbacuju)? A koliko dobar zivot? (da zive ugodno i bez opterecenja)
Ima li ovih prvih 20% a ovih drugih bar 5% na ukupnu populaciju drzave?
I kao krajnje pitanje, koliko ljudi u BIH zivi lagodno, a da nemaju veze sa drzavnom sisom, vec da su to lagodno sami sebi posteno kroz privatnu inicijativu obezbjedili...
I kao krajnje pitanje, koliko ljudi u BIH zivi lagodno, a da nemaju veze sa drzavnom sisom, vec da su to lagodno sami sebi posteno kroz privatnu inicijativu obezbjedili...
- supercali
#274 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
pa nije ni ovo gore preseravanje imam bolje autoCapajebo wrote:Ja kazem da se sa 1000 moze sasvim normalno zivjeti, bez preseravanja i mentaliteta "moram imati bolje auto od komsije". I to ne sam, vec recimo jedan bracni par. Sa djetetom bi to vec bilo malo vise.
s tim odrzavanjem auta se ne misli da ti mujo u garazi pravi auto koje je poslije popravka i dalje tehnicki neispravno
govorimo o dobrom zivotu da ne oskudijevas sa stvarima ono ako si gladan u gradu da gledas ej imam li 4 marke za picu ili mi treba da kupim hljeb mlijeko i pastetu za kucu i sl
normalno da je sto vise clanova da je manja cifra po glavi jer se troskovi stana struje vode i sl dijele na vise osoba
za bracni par dobar zivot ide od nekih 2000 maraka
- supercali
#275 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
nema nemaŠveđanin wrote:Pravo pitanje: koliki procenat ljudi u BIH zivi uslovan zivot (da im nista ne nedostaje, ali da se ne razbacuju)? A koliko dobar zivot? (da zive ugodno i bez opterecenja)
a krajnje pitanje se sigurno mjeri procentima manjim od 1