Koliko je siguran tsi 1.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#176 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by amar1994 »

http://www.drive.com.au/motor-news/best ... m0bzf.html
na drugom kraju svijeta, stvari stoje ovako :skoljka: :) , mimo videa ima dosta grafova o prodaji i popularnosti marki ;-)
ali da ne idemo u off vise, moj savjet,ako vec zelis golfa, ja bi potrazio 1.6 tdi :)
citroen xm

#177 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by citroen xm »

sema911s wrote:Bogomi vas kada citam, izgleda da neki od proizvodjaca kojikotiraju visoko( neko mlooogo pametan ih tamo teskim radom postavio) nemaju pojma o autima, prave smece koje se kvari svaki dan,,,

a to ste stekli iz prica rekla kazala, net novina, mostarkog auto magazina... Dok drugi koji nisu tako rec dobri ali su unikatni po necemu i po nekom anamovasem misljenu su bolji od ostalih...

Al sve se svodi da je zeljo bolji od sarajeva jer ja(nedaj boze) navijam za zelju... I to mi daje za pravo da palamundim ko je bolji(a bio na utakmici zelje 89)

Slicna prica je ko voli kolike sise pa cu ja uvijek stat na stranu dobre trojke a ocrnit ove velike i male....

Sve sto je covijek proizveo ima manu, gresku, samo sto su neke manje poznate adruge zbog same potrebe i vece konzumacije(velicine kompanije) malo vise poznate
Naravno da imaju pojma, ali zašto prećutati ako neko auto ima manu? Pa i za druge se priča. De li se neko buni kada se priča o manama 1.5 DCI motora? Ne buni. Da li neko opovrgava loše konstruisano sito na prvim generacijama 1.6 HDI motora? Ne! Samo kada kažeš nešto o švabama, onda nije tako.

Pazi, Mostarci su postali smiješni. Fino su krenuli, a onda su zbog svog povrijeđenog ega usrali i šefa i stanicu, počeli samo kritikovati sve osim Kie koja im je davala test auta. Ali sa neta i drugih izvora se može mnogo šta saznati. Kakav bi ovo bio forum kada bi diskutovali samo o onome što sada vozimo ili šta smo posjedovali. Sveo bi se na 50 postova godišnje, a pitanje i kakvih postova. :-) Ovo je ipak razonoda za nas koji pratimo i volimo automobile. I da, više uopšte nema unikatnih automobila. Sve je uniformisano. 1% njih se po nečemu izdvoji.

I na kraju ovo zadnje. I tu se ljubitelji razlikuju. Ja od svih marki najviše volim Citroen, a često i na njega ospem paljbu jer su postali većinom kao i drugi, a bili su u svemu ispred. Ali zato neki kada im spomeneš njihovu omiljenu marku, kao da si pobio pola familije.

Ja sam takav, ako smatram da neko priča gluposti i neistine ja mu to kažem i u lice. I lično u stvarnom svijetu čovjeku dam do znanja da se ne slažem sa njim ako je tako i obrazložim zašto se ne slažem.
Ned071

#178 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Ned071 »

sema911s wrote:

Al sve se svodi da je zeljo bolji od sarajeva jer ja(nedaj boze) navijam za zelju...
Auuuu jesi mi sad pao u ocima :mrgreen:
jefferson

#179 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote: Isti ti je covjek odgovorio za PD i CR. Nisam nasao shodnim da ponavljam isto. Nekad do 2007. godine PD su bili odlicni motori, po mnogim stvarima bolji od CR (elasticnost, potrosnja), da bi ih posle vrijeme pregazilo kako u CR motori dalje napredovali, posebno sto se tice ekologije. Nije CR predstavljen 1998. i prst u uho, to je to dok je svijeta :-) , ogormna je razlika izmedju recimo onog starog 2.0 HDI motora od 90 KS i novijeg 1.6 HDI od 90 KS.
Nije VW koristio PD motore kad su ostali imali CR zato sto su izabrali jeftiniju opciju - dapace PD tehnologija je dosta skuplja - nego sto su se odlucili za tu tehnologiju jer su smatrali da je bolja, i jeste fakat bila bolja po mnogim stvarima, ali ne dugorocno, posebno s aspekta ekologije. Sve to ti znas ali se malo pravis lud. I u vrijeme kad su prelazili na CR po elasticnosti i potrosnji PD motori su bili bolji, to se vrlo lako potkrijepi jednim usporednim testom. Mana im je bila grub rade i ekologija. Ja sam vozio na duge staze 700+ km i A3 2.0 TDI PD 2007 i Passat 2.0 TDI CR 2008, jeste Passat tezi, ali svjedeno A3 je za njega raketa, tj. PD motor puno bolje vuce. Ne moze me niko ubijediti da to nije tako.

Da, kvalitet nije jednako pouzdanost, kvalitet se sastoji od mnogih stvari koji ukljucuju pouzdanost, dakle izmedju te dvije stvari se ne moze straviti znak ekvivalencije. To je jednostavna stvar za svariti.

Ja ne tvrdim nista od toga sto si pisao, samo tvrdim da u 2015. godini ima tri ili cetiri (zavisi od ugla gledanja) modela u top 10 po prodaji u EU. Tvrdim da je Golf najprodavanije auto u Evropi bog te pito koliko dugo, nisam siguran ali mislim 20 od zadnjih 25 godina. Iz tog se jednostavnom logikom da je bijelo = bijelo moze izvuci da je to zato sto prave najbolja auta za cijenu za koju ih prodaju. Nema tu neke velike pameti osim ako hoces da se pravis prepametan. :wink:

Prvo da prokomentarišem ovo za PD/CR. Slažem se da PD motori imaju nekih svojih prednosti, ali svakako imaju daleko više mana. Jedina prednost PD motora u odnosu na CR, bar od onoga što sam ja vozao, ogleda se u eksplozivnosti. Sve ostalo je na strani CR motora počevši od ekologije pa sve do kultivisanosti. Naravno, slažem se i da su CR motori od nastanka na ovamo mnogo napredovali.

Ono što se nikako ne slažem jeste ta vaša priča o tome zašto je VW kasno predstavio CR. Prvo, CR svakako ima više prednosti tako da sigurno nisu tek tako zaostajali. Drugo, kažete da je PD skuplji. OK možda jeste skuplji, ali u cijenu ulazi i trošak razvoja, a njega kod PD motora iz tih godina apsolutno nemaš jer je tehnologija stara i razvoj je davno otplaćen. Prije će biti da je VW maksimalno štedio na razvoju, odlagao ulaganja, stare tehnologije prodavao propraćene raznim markentinškim fazonima i uspjevalo mu je nekako. KAda je vidio da mora, onda je uložio određen novac i požurio pa napravio veliku glupost.

Isto tako možeš reći i za Azijske proizvođače. Nisu razvijali male turbo motore jer atmosferci imaju dosta prednosti. ;-) Pogledaj šta Mazda radi sa svojim atmosfercima i sa rotacionim motorima.

Ljudi navedoše da svi griješe, slažem se. Ali svi ostali ili bar velika većina kada pogriješe naprave opozive, izgube novac, pomalo i poljuljaju povjerenje i mit o savršenosti, samo VW ne. A pored tolikih mana, trebali bi im česti opozivi.

Što se tiče stavke kvalitet/pouzdanost, svakako da sama pouzdanost nije ekvivalent kvalitetu, ali je možda stavka koja najbolje pokazuje kvalitet. Lijepo je imati dobru i prijatnu plastiku unutra, ali smatram da je većini ljudi bitno i da ga auto ne ostavi na putu i da ne posjećuje svaki mjesec servise. Takođe, kvalitetnu unutrašnjost je danas lako napraviti, ali za pouzdanu mehaniku ipak treba biti veći maher jer mehanika tokom eksplatacije vozila najviše trpi. Zbog toga ja pouzdanost skoro pa izjednačavam sa kvalitetom. Kvalitet vožnje je neka druga stavka koju određuje ogroman niz parametara. Sama ponuda i izbor motora u istom autu određuje kvalitet vožnje, a gdje je još mnogo faktora.... Toliko o tome.

Ovo za prodaju ti objasniše i drugi. DAkle ne sporim da se na evropskom kontinentu VW odlično prodaje, ali isto tako na nekim drugim tržištima prodaja nije baš za pohvalu. ZBog svega toga na tu prodaju VW-a utiče dosta faktora, pa se tako ne mogu i neću složiti da je to zato što su najbolji ili najuravnoteženiji.
Upravu si, japanci nisu bas skloni malim turbo motorima zbog imidza komanija. Isto kao sto Mazda nije htjela da ide sa SCR sistemom i predstavila je OK motor, koji je po snazi i po potrosnji nije ni blizu njemackih ili francuskih rivala, ali nema SCR, i dugorocno je daleko bolja opcija kada je u pitanju pouzdanost.
Tako i sa malim turbo motorima. Kompanije kada prave auta imaju u vidu ko je profil kupca koja kupuje njihova auta. Kupac BMW-a nece nikad kupiti Toyotu, stoga sto uopste praviti automobila da bi se zadovoljio taj kupac? Nedavno je u SAD izvrseno istrazivanje kako entuzijasti kupuju auta naspram onih koji nisu. Ustanovljeno je da prosjecni enuzijasta provede preko mjesec dana kupujuci auto, i da je to obicno BMW, pa Mercedes, pa Audi pa JEEP. S druge strane, oni kojima je auto u sustini bijela tehnika, kupuju auto u prosjeku za dva dana, i na pravom mjestu je Toyota, Honda, pa Nissan. Stoga, sto ce Toyota praviti nesto sto njihove kupce neinteresuje? Toyota jos uvijek nudi kao svoj najprodavaniji V6 motor, 3.5ltr sa indirektnim ubrizgavanjem i tek prosle godine taj motor je moguce naruciti u Highlanderu (vrlo popularan sirom svijeta osim u EU) sa 6 brzinksim mjenjacem. Do tada je samo bilo moguce naruciti 5 brzinski mjenjac. ALI, i to veliko ALI, taj 5 brzinski mjenjac je ubjedljivo najpouzdaniji automatik u svijetu. Jednostavno mu nema premca. Ja sam vozio Toyote s tom kombinacijom, spor mjenjac, rucno mjenjanje katastrofa, ali imas Toyota sa milion km sa tim mjenjacem. Da li brzo mjenja ili ne, da li je direktno ubrizgavanje u motoru, turbo itd, to prosjecnog kupca Toyote neinteresuje.
Znaci nije to da Toyota nemoze napraviti nesto sportskije itd. ili da VW nemoze napraviti nesto vrlo pouzdano. Fazon je ko je ciljana grupa. Kupci VW hoce kakvu takvu pouzdanost ali i extra tehniku za te pare. Kupci BMW-a hoce da imaju uvijek najnapredniju tehniku pod haubom, kupci Mercedesa hoce komfor i briznu, a kupci Toyote robusnost i kada ugase auto da zabrave na njega. Tako te firme i prave auta i naravno one koje ciljaju na kupce koji hoce najnoviju tehnologiju ce biti i manje pouzdane.
Znaci sve je do kupaca, marketinga itd. Mnogi kupci BMW-a predju na porodicna auta kada dobiju djecu. Jbg. mora neko napraviti i auta za porodicu. Zato svaki proizvodjac auta trazi svoje mjesto na trzistu i pokusava taj dio trzista iskoristiti.
Problem ove rasprave je sto NIKO, ali bas NIKO nece napraviti auto da zadovolji trziste BiH. Drugi problem je sto zahtjev razvijenih trzista idu konstantno naprijed isto kao infrastruktura, dok zahtjevi BH trzista jos uvijek se vrte oko malog dizela koji je presao u najboljem slucaju 100,000km. Prosjecan vozac u BiH ce sve vise imati problema jer auta sve manje ispunjavaju BH zahtjeve. Za proizvodjaca je bitno kako ce se to auto pokazati u njemackoj a ne BiH. Takodje, zbog BH infrastrukture, kratkih relacija itd. mnogi problemi koje imaju automobili u BiH, vani ti isti modeli nemaju.
A TSI? Ja ga imam u garazi, nikad problem nisam imao, a imao sam isti motor u proslom autu, i nikad problem ni sa TSI ni sa DSG, ali ja volim isprljati ruke i odrzavati auto kako treba, a s mnogim vlasnicima to nije slucaj, pa ja mogu biti vise izuzetak nego pravilo.
problemnatravunu

#180 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by problemnatravunu »

Jučer je moj TSI završio u servisu-dijagnoza : istegnut lanac, preskocio jedan zupčanik .... auto 41000 km, 4 godine , izvan garancije, redovni servisi svi uredno odradjivani u ovlastenom servisu, dobra vijest je da proizvodjač preuzima komplet troskove materijala i 80 % troskova rada !
Inače, karakteristicni trrrrr zvuk kod paljenja se počeo sporadicno javljati vec na 30000 km, zadnju godinu sve cesce i cesce, pogotovo ove sada zime, plus jos i metalni zvuk kod rada u leru , te je bilo krajnje vrijeme da se to sredjuje...
Ja se samo nadam da će taj novi lanac i ostalo biti od boljeg materijala
Alfons Kauders

#181 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

jbt kurac, uvijek kad pogledam teme, podsjetim se sto ne navracam na ovaj podforum, mada volim auta :D jebo politiku, gori ste :D

sta frkate covjeka bezveze? od rodbine i raje mogu nabrojati cetiri auta s tim motorom i niko nije dozivio nikakvu horor pricu... lanac jeste pizdarija, i na to treba paziti - ali to vazi i za vecinu drugih auta sa lancem, kao i one s remenom... svako ko hoce da bude rahat, neka mijenja lanac cim cuje pomenuti "trrrr" zvuk koji je opisao kolega :D

treba isto pogledati godiste i izvedbu motora... mislim da imaju dvije varijante s lancem, i ova nova sa remenom... na prvim modelima s lancem, znalo je biti problema sa wastegate ventilom, pa ja radjena i neka servisna akcija da se ugradi distancer (ne znam detalje al ima google)... par stvari koje treba imati na umu kod malih turbobenzinaca... paziti na gorivo, ne sipati svuda (i nema koristi od kojekakvih premium benzina u koje se mnogi strucnjaci kunu, samo 95 ali dobar)... posto je rijec o malim, turbo nabijenim motorima, oni cesto moraju raditi sa jako siromasnom smjesom, sto je narocito primjetno ako bas vozite na nacin da koristite obrtni moment iz niskih obrtaja, pa recimo u cetvrtoj zavalite gas na 50kmh kao da je dizel... bitno je obratiti paznju na filter zraka, ono po defaultu ga promijeniti cim se uzme auto... a obratiti narocitu paznju na svjecice, koje moraju biti tip top da bi dobro radile u tim uslovima (i mislim da tu ne idu iste svjece kao na atmosfercima, sto moze bit jebada ako vam negdje na putu prijavi misfire - svaki majstor ce imati svjecice za atmosferce, ali za mali tsi nece)

mimo toga, prilicno zahvalan motor... od ova cetiri vozila koja sam naveo, dva su 105 a dva 86ks... vozio sam oba, i naravno da je 105 puno bolji izbor, ne toliko radi motora, vec radi 6-stepenog mjenjaca... ali ni 86ks sa pet brzina nije los (po mom misljenju i misljenju par drugih koji su ih vozali, 86 je komotno ekvivalent starom osmoventilnom 1.6 sa 101ks, narocito u medjuubrzanjima, jer ima dosta bolji obrtni u ogromnom opsegu pa je dosta elasticniji...)

mehanicki, oba motora su identicna (minus mjenjac)

ekonomicnost je super, ukoliko se ne vozi jako agresivno... na otvorenom, magistralom se uz malo paznje moze trositi oko 5l... u gradu, zavisi od tempa, ali potrosnja je dosta manja nego s atmosferskim... odokativno, barem litar u odnosu na 1.4 i litar i kusur u odnosu na stari 1.6... mozda ne zvuci kao mnogo, ali usteda od 15% ili vise na gorivu je moguca... sto ce reci, u odnosu na obicnog benzinca, svaki sedmi ili osmi natoceni rezervoar je dzaba... tako da, ukoliko godisnje predjete 15,000 km, to je nekih 1000 litara goriva... a 15% na tu kolicinu nije mala usteda - cca milja maraka za cetiri godine

ako vam je ekonomicnost fakat bitna, jaca verzija je bolja... ne radi mjenjaca sa sest brzina, vec zato sto motor ima vise potencijala i ne mora se puno gaziti da se postigne solidan prosjek... ali vecini ljudi razlika u potrosnji ce biti neznatna, jer su 4. i 5. brzina na slabijoj izvedbi skoro pa ekvivalent 5. i 6. na jacoj... najveca razlika je u gusce postavljenim nizim brzinama, koje jacoj verziji osiguravaju bolje performanse, pa motor djeluje dinamicnije, veci je merak voziti... generalno, meni su svi moderni turbobenzinci su merak za voziti... jer imate skoro elasticnost dizela, uz iskoristivi opseg veci no kod obicnog benzinca... 1.2tsi vuce otprilike od 1700 do 5000 obrtaja, tako da moze u drugoj moze dobaciti do stotke (mada za tim nema potrebe, turbo se dosta rjedje zakuca u crveno od atmosferca)...

a sad nastavite filozofirati o tehnologiji, imidzu kompanija i ostalim kurcima :D
530i

#182 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

Alfons Kauders wrote:jbt
sta frkate covjeka bezveze? od rodbine i raje mogu nabrojati cetiri auta s tim motorom i niko nije dozivio nikakvu horor pricu... lanac jeste pizdarija, i na to treba paziti - ali to vazi i za vecinu drugih auta sa lancem, kao i one s remenom... svako ko hoce da bude rahat, neka mijenja lanac cim cuje pomenuti "trrrr" zvuk koji je opisao kolega :D
Samo nam još reci na kojim to autima treba paziti da lanac ne rikne na 40.000km? Osim TSI...
Fićo je imao jebeni lanac pa je bez problema odrađivao i 100.000...čangrlja, ali ide, ne preskače i ne puca...
Alfons Kauders

#183 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

530i wrote:
Samo nam još reci na kojim to autima treba paziti da lanac ne rikne na 40.000km? Osim TSI...
Fićo je imao jebeni lanac pa je bez problema odrađivao i 100.000...čangrlja, ali ide, ne preskače i ne puca...
a gdje sam rekao 40,000 ljeba ti?

sva cetiri navedena automobila imaju preko 100,000
madner

#184 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by madner »

Koliko ja realna potrosnja u gradu za jedan i drugi motor 1.2?
jefferson

#185 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:jbt kurac, uvijek kad pogledam teme, podsjetim se sto ne navracam na ovaj podforum, mada volim auta :D jebo politiku, gori ste :D

treba isto pogledati godiste i izvedbu motora... mislim da imaju dvije varijante s lancem, i ova nova sa remenom... na prvim modelima s lancem, znalo je biti problema sa wastegate ventilom, pa ja radjena i neka servisna akcija da se ugradi distancer (ne znam detalje al ima google)... par stvari koje treba imati na umu kod malih turbobenzinaca... paziti na gorivo, ne sipati svuda (i nema koristi od kojekakvih premium benzina u koje se mnogi strucnjaci kunu, samo 95 ali dobar)... posto je rijec o malim, turbo nabijenim motorima, oni cesto moraju raditi sa jako siromasnom smjesom, sto je narocito primjetno ako bas vozite na nacin da koristite obrtni moment iz niskih obrtaja, pa recimo u cetvrtoj zavalite gas na 50kmh kao da je dizel... bitno je obratiti paznju na filter zraka, ono po defaultu ga promijeniti cim se uzme auto... a obratiti narocitu paznju na svjecice, koje moraju biti tip top da bi dobro radile u tim uslovima (i mislim da tu ne idu iste svjece kao na atmosfercima, sto moze bit jebada ako vam negdje na putu prijavi misfire - svaki majstor ce imati svjecice za atmosferce, ali za mali tsi nece)

mimo toga, prilicno zahvalan motor... od ova cetiri vozila koja sam naveo, dva su 105 a dva 86ks... vozio sam oba, i naravno da je 105 puno bolji izbor, ne toliko radi motora, vec radi 6-stepenog mjenjaca... ali ni 86ks sa pet brzina nije los (po mom misljenju i misljenju par drugih koji su ih vozali, 86 je komotno ekvivalent starom osmoventilnom 1.6 sa 101ks, narocito u medjuubrzanjima, jer ima dosta bolji obrtni u ogromnom opsegu pa je dosta elasticniji...)

ekonomicnost je super, ukoliko se ne vozi jako agresivno... na otvorenom, magistralom se uz malo paznje moze trositi oko 5l... u gradu, zavisi od tempa, ali potrosnja je dosta manja nego s atmosferskim... odokativno, barem litar u odnosu na 1.4 i litar i kusur u odnosu na stari 1.6... mozda ne zvuci kao mnogo, ali usteda od 15% ili vise na gorivu je moguca... sto ce reci, u odnosu na obicnog benzinca, svaki sedmi ili osmi natoceni rezervoar je dzaba... tako da, ukoliko godisnje predjete 15,000 km, to je nekih 1000 litara goriva... a 15% na tu kolicinu nije mala usteda - cca milja maraka za cetiri godine

ako vam je ekonomicnost fakat bitna, jaca verzija je bolja... ne radi mjenjaca sa sest brzina, vec zato sto motor ima vise potencijala i ne mora se puno gaziti da se postigne solidan prosjek... ali vecini ljudi razlika u potrosnji ce biti neznatna, jer su 4. i 5. brzina na slabijoj izvedbi skoro pa ekvivalent 5. i 6. na jacoj... najveca razlika je u gusce postavljenim nizim brzinama, koje jacoj verziji osiguravaju bolje performanse, pa motor djeluje dinamicnije, veci je merak voziti... generalno, meni su svi moderni turbobenzinci su merak za voziti... jer imate skoro elasticnost dizela, uz iskoristivi opseg veci no kod obicnog benzinca... 1.2tsi vuce otprilike od 1700 do 5000 obrtaja, tako da moze u drugoj moze dobaciti do stotke (mada za tim nema potrebe, turbo se dosta rjedje zakuca u crveno od atmosferca)...

a sad nastavite filozofirati o tehnologiji, imidzu kompanija i ostalim kurcima :D
Kod TSI motora gorivo jeste vrlo vazno, ali svijecice nemaju nekih prevelikih zahtjeva.
Od onog sto znam, kao zamjenske svijece SAMO NGK! BOSCH je lutrija, neke serije su se pokazale dobre neke nisu. Za BERU i VALEO nisam siguran. Ali posto je NGK original dobavljac za VW, drzao bi se toga. Mjenjaju se svakih 100,000km, ja iz zamjenim na 80,000. Nikad s njima nema problema. Sve je do preventivnog odrzavanja i tu se prica zavrsava.
Sto se tice filtera, mislim da taj savjet vazi za sva auta, a posto UNICO pravi original filtere za VW, treba ici na MANN ili UNICO verziju.
Na kraju, sve je do toga kako je prijasnji vlasnik odrzavao to auto. Moze biti vrlo zahvalno, a moze biti totalni promasaj. Mislim da je pri kuovini TSI modela vaznije je da su izmjene ulja bile na vrijeme s obzirom na malu turbinu. Lanac? Jbg, kad se pocne cuti mjenjati i zavrsena prica.
Medjutim, s obzirom kako napreduju ovi benzinci a i ako se uzme u obzir ovo varanje oko dizel motora, vrlo brzo bi dizeli mogli poceti izumirati.
Ja neki dan odvezao X5 u servis posto imam jos jednu besplatnu zamjenu ulja od njih, i dali mi 320i (2.0 turbo 180ks, 280nm). Haos kako malo trosi, i haos kako dobro ide za 180ks.
530i

#186 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

Alfons Kauders wrote:
530i wrote:

Pogledaj temu - više različitih ljudi se javilo sa kilometražom oko 40 hiljada, da ne navodim sad par primjera čiji sam lični svjedok, jedan na 29 hiljada. I ti tvrdiš da to važi za sve druge automobile sa lancem?
U tome je problem - svaki drugi lanac odradi par stotina hiljada bez problema. Problematični lanci, a valjda najgori od svih ikad taj u TSI motorima crkavaju na bezobrazno maloj kilometraži....da je u pitanju greška i sam proizvođač je indirektno priznao odustavši od bilo kakvog lanca, najnoviji TSI motori dolaze sa remenom.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#187 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by konektovan »

Alfons Kauders wrote:
530i wrote:

To je dokazano sranje od motora, a ti nam dokazi suprotno?! :mrgreen:
Alfons Kauders

#188 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Koliko ja realna potrosnja u gradu za jedan i drugi motor 1.2?
ne znam vala, to zavisi od tempa i dionica... npr. nekom je gradska da s alipasina ili nedzarica dodje na posao i vrati se kuci... nekom je da se jebe po mahalama... a razlika je ogromna

mislim da je za prosjecnog vozaca oko 8 litara realno (teoretski je moguce i manje, ali nije bas realisticno - uostalom malo ko ce se zajebavat i pazit na obrtaje da bi ustedio par decilitara u gradskoj voznji)
Alfons Kauders

#189 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Alfons Kauders wrote:jbt kurac, uvijek kad pogledam teme, podsjetim se sto ne navracam na ovaj podforum, mada volim auta :D jebo politiku, gori ste :D

Kod TSI motora gorivo jeste vrlo vazno, ali svijecice nemaju nekih prevelikih zahtjeva.
Od onog sto znam, kao zamjenske svijece SAMO NGK! BOSCH je lutrija, neke serije su se pokazale dobre neke nisu. Za BERU i VALEO nisam siguran. Ali posto je NGK original dobavljac za VW, drzao bi se toga. Mjenjaju se svakih 100,000km, ja iz zamjenim na 80,000. Nikad s njima nema problema. Sve je do preventivnog odrzavanja i tu se prica zavrsava.
Sto se tice filtera, mislim da taj savjet vazi za sva auta, a posto UNICO pravi original filtere za VW, treba ici na MANN ili UNICO verziju.
Na kraju, sve je do toga kako je prijasnji vlasnik odrzavao to auto. Moze biti vrlo zahvalno, a moze biti totalni promasaj. Mislim da je pri kuovini TSI modela vaznije je da su izmjene ulja bile na vrijeme s obzirom na malu turbinu. Lanac? Jbg, kad se pocne cuti mjenjati i zavrsena prica.
Medjutim, s obzirom kako napreduju ovi benzinci a i ako se uzme u obzir ovo varanje oko dizel motora, vrlo brzo bi dizeli mogli poceti izumirati.
Ja neki dan odvezao X5 u servis posto imam jos jednu besplatnu zamjenu ulja od njih, i dali mi 320i (2.0 turbo 180ks, 280nm). Haos kako malo trosi, i haos kako dobro ide za 180ks.
da, za dijelove se slazem, ali vrijedi napomenuti da ih dosta nece biti dostupno u manjim gradovima, jer se radi o relativno rijetkim motorima na nasim prostorima... zato ako neko zivi u manjem mjestu i ne namjerava svog polovnjaka voziti u ovlasteni servis za svaku sitnicu, nije lose uzeti filtere i set svjecica, zlu ne trebalo (mislim sto i kusur maraka je fakat mala para)

ne znam bas za izumiranje, dizel ce jos dugo biti opcija za dugoprugase, ali sta je s prosjecnih ljudi? jebiga ako mali turbo benzinac trosi jedva litar vise od dizela, a jeftiniji je za kupovinu i odrzavanje, onda je fakat tesko opravdati kupovinu dizela... narocito kod nas, jer vecina ljudi ne prelazi dovoljno kilometara da bi im se isplatio dizel kraj ovakvih alternativa... al dzaba, ko ce to bosnji objasnit, kad svrsava cim vidi crveno TDI

na stranu ekonomicnost, ovo podvuceno je i meni glavno - mozda se nece dopasti svima, ali meni su pravo gotivni motori za voziti... za razliku od atmosferskih benzinaca sa cetiri ventila po cilindru, koji imaju obrtni izmedju 3000 i 4000, turbo ce solidno povuci i sa manje od 2000 obrtaja, i drzi odlican obrtni moment u rasponu od cca 1700 do 4500 obrtaja... dok prosjecan atmosferac baca dobar moment recimo od 3500 do 4500... dizel pocinje nisko, ali je kratak opseg, valja odmah saltat u visu... moderan turbo benzinac mozes voziti kao dizelusu, rano saltati i imati super potrosnju... a kad zatreba snage, zavrti se ko lud i omogucava odlicna medjuubrzanja (samo sto tad nije stedljiv)

jebes i potrosnju i sve ostalo ako auto nije ugodan za voziti... meni su turbo benzinci za klasu iznad dizela i obicnih benzinaca po osjecaju u voznji - ali to je moje misljenje i mozda nekom nece odgovarati
Alfons Kauders

#190 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

530i wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pogledaj temu - više različitih ljudi se javilo sa kilometražom oko 40 hiljada, da ne navodim sad par primjera čiji sam lični svjedok, jedan na 29 hiljada. I ti tvrdiš da to važi za sve druge automobile sa lancem?
U tome je problem - svaki drugi lanac odradi par stotina hiljada bez problema. Problematični lanci, a valjda najgori od svih ikad taj u TSI motorima crkavaju na bezobrazno maloj kilometraži....da je u pitanju greška i sam proizvođač je indirektno priznao odustavši od bilo kakvog lanca, najnoviji TSI motori dolaze sa remenom.
ti fakat imas neki problem sa semantikom i bosanskim jezikom

ponavljam, gdje sam ja to rekao?! koji ti je kurac covjece?

pa da se to desava na svakom tsi motoru, cijela grupacija bi propala... fakat rezonovanje ko u djece u obdanistu

to je slabost prve serije ovog motora, donekle prve dvije serije, to nije sporno - usrali ljudi i sta sad? kao da se nijednom proizvodjacu nije desilo nesto slicno, da imaju recall i servisne akcije...

dajte ba, odrastite
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#191 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by mali_milojica »

VW nikada nije imao recall ili servisnu akciju gdje su mjenjali lance. Sve se sutilo i govorilo da problema nema. Musterije pravili budalama,samo su rijetki,uporni dobili neki popust.
Kad nisu propali zbog dieselgate,smijesno je pricati da su mogli propasti zbog lanca.
530i

#192 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

Glupo je diskutovati sa uposlenicima VW-Škoda salona i servisa na ovoj temi, kad je to njima radni zadatak.
Ko hoće da se sam uvjeri, dovoljan je google.com
Počevši od https://1200cctsiengine.wordpress.com/o ... s-defects/
pa nadalje....
klipovi, lanci, sitnice.... :lol:
tempuser

#193 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

I dalje ostaje misterija zasto su najaktivniji na ovoj i svakoj slicnoj temi oni koji s tim autima nemaju apsolutno nista, vecina nikad nije sjela u auto s tim motorom, a nominalno ih kao nije brige i ne vole ga. Ustvari nije misterija, nas mentalitet sve to jednostavno objasnjava... :run:
Alfons Kauders

#194 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

mali_milojica wrote:VW nikada nije imao recall ili servisnu akciju gdje su mjenjali lance. Sve se sutilo i govorilo da problema nema. Musterije pravili budalama,samo su rijetki,uporni dobili neki popust.
Kad nisu propali zbog dieselgate,smijesno je pricati da su mogli propasti zbog lanca.
pa naravno da se sutilo - da je bilo dovoljno kvarova za recall, da je raja pocela tuziti, onda bi tako mogli al u kurcu :lol:
Alfons Kauders

#195 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

530i wrote:Glupo je diskutovati sa uposlenicima VW-Škoda salona i servisa na ovoj temi, kad je to njima radni zadatak.
Ko hoće da se sam uvjeri, dovoljan je google.com
Počevši od https://1200cctsiengine.wordpress.com/o ... s-defects/
pa nadalje....
klipovi, lanci, sitnice.... :lol:
da dodam sebi jos jedno zanimanje koje su mi prijepili forumashi... sad sam i automehanicar ili prodavac auta... :D

sto je doduse napredak, imajuci u vidu da sam bio mirnes ajanovic, pekar, novinar, ministar, pomocnik ministra, programer, policajac, dizajner, advokat, tuzitelj i sta vec ne

sad sam certificirani skoda mehanicar :D napredak :D

a inace, na googletu ces bas naci internu statistiku VW-a i ostalih proizvodjaca auta... narocito na urlovima koji zavrsavaju kao .wordpress.com :lol:
Alfons Kauders

#196 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

tempuser wrote:I dalje ostaje misterija zasto su najaktivniji na ovoj i svakoj slicnoj temi oni koji s tim autima nemaju apsolutno nista, vecina nikad nije sjela u auto s tim motorom, a nominalno ih kao nije brige i ne vole ga. Ustvari nije misterija, nas mentalitet sve to jednostavno objasnjava... :run:
da, osim ona cetiri auta s tim motorom u raji i famAliji... :D nemam nista s tim :D

a pretpostavljam da ste ti i kolega ocito presli pun kurac kilometara u nekoliko auta s istim motorom

a-haaa

sta vozio, chito ba na blogu :lol:
tempuser

#197 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

Alfons Kauders wrote:
tempuser wrote:I dalje ostaje misterija zasto su najaktivniji na ovoj i svakoj slicnoj temi oni koji s tim autima nemaju apsolutno nista, vecina nikad nije sjela u auto s tim motorom, a nominalno ih kao nije brige i ne vole ga. Ustvari nije misterija, nas mentalitet sve to jednostavno objasnjava... :run:
da, osim ona cetiri auta s tim motorom u raji i famAliji... :D nemam nista s tim :D

a pretpostavljam da ste ti i kolega ocito presli pun kurac kilometara u nekoliko auta s istim motorom

a-haaa

Da pazljivije citas razumio bi da se moj komentar odnosio upravo na eksperte koji osim interneta i price uz x-te ruke nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa temom, a po pravilu su najaktivniji i najvise znaju!
530i

#198 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

Sve su ljudi izmislili, slike sređivali u photoshopu, lažu dušmani! Recite im!!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#199 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by konektovan »

Ti si zaista fenomen, i na ovom pdf-u dodjes k'o andjeo cuvar, andjela bRez greške. :wink: :mrgreen:
Alfons Kauders

#200 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Alfons Kauders »

tempuser wrote:
Alfons Kauders wrote:

a-haaa

Da pazljivije citas razumio bi da se moj komentar odnosio upravo na eksperte koji osim interneta i price uz x-te ruke nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa temom, a po pravilu su najaktivniji i najvise znaju!
a sorry kolega, do mene...

mahmurluk bezbeli :D
Post Reply